Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
HAZIRLAYAN: MAHMUT DURUR Matematik Türkçe Tarih Coğrafya

2 BAŞARININ ÖZETİ “Ordu yok” dediler, “kurulur” dedi.
“Para yok” dediler “bulunur” dedi. “Düşman çok” dediler “yenilir” dedi. Ve bütün dedikleri oldu. Ulu Önder Atatürk’ün bu sözleri aslında size anlatılacak bilgilerin özetini oluşturmaktadır. Başarıya ancak, özgüven ve inançla ulaşılır.

3 BAŞARININ EN İYİ FORMÜLÜ
A= X+Y+Z A=Başarı X=Çalışma Y=Yerinde ve zamanında davranma Z=Dinlenme veya eğlence UNUTMA! Başarinin en kolay, en kısa yolu ÇALIŞMAKTIR.

4 BAŞARININ PROGRAMI “İnsan hangi limana gideceğini bilmezse, hiçbir rüzgar onun için yararlı olamaz” Esen rüzgarlarla kendini bırakarak, istediği limanlara ulaşmak isteyenleri bekleyen son, tam bir hayal kırıklığıdır. Gireceğiniz bütün sınavlarda, şans faktörü %O’a yakındır. Çünkü arkadaşlarınız işi şansa bırakmıyor. Planlı, programlı bir çalışma yürütüyor. Böyle arkadaşlar varken çalışmayanların başarılı olmaları imkansızdır.

5 PLANLI ÇALIŞMA Planlı çalışma, nereye ve nasıl gideceğinizi mantıklı bir biçimde önceden kararlaştırmaktır. Kararsızlık ve karışıklığı ortadan kaldırmak için planlama yapmak gerekmektedir.

6 DERS PROGRAMI NASIL YAPILIR???
Eğer bugün için hiçbirşey yapmadım demek isteniyorsan, yarın için bir plan yap,....ve uygula. 1.AŞAMA:Her dersten çalışmanız gereken konuları saptayın 2.AŞAMA: Çalışmaniz gereken dersleri ve konuları haftanın günlerine bölerek yerleştirin 3.AŞAMA: Okuldan geliş ve uykuya yatış zamanı arasındaki zamanı hesaplayın.

7 NASIL BİR ZAMANLAMA SİZE EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR?
Örneğin: Bu zaman diliminde yemek, dinlenme, varsa hobileriniz gibi aktivitelerden kalan zamanda yaklaşık 45 dk çalışma ve 10 dk molalarla plan yapabilirsiniz. NASIL BİR ZAMANLAMA SİZE EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR? 45’+5’+10’=60’ DURUMA GÖRE DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE BU ŞEKLİDE HAFTADA 15 SAATİN ALTINA DÜŞMEYEN DÜZENLİ VE PROGRAMLI BİR PLAN YAPILMALIDIR. UYKU SAATİNDE İYİ UYU-DERS SAATİNDE UYUMA DÜZENLİ ÇALIŞMAYAN DAHA ÇOK ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIR ÇOK DEĞİL AKILLICA ÇALIŞ

8 EN VERİMLİ ÇALIŞMA SAATLERİ
ÖĞLEDEN ÖNCE: ARASI ÖĞLEDEN SONRA: ARASI Son geceye sıkıştırılmış bir sınav çalışmasıiçin geç vakitlere kadar uykusuz kalmak sınava hazırlanmak için pek güvenilir bir yol olmasa gerek. DEHANIN %1’İ İLHAM %99’U TERDİR. (EDİSON) ERTELEMEK HANGİ SEBEPLE OLURSA OLSUN KÖTÜ BİR ÇÖZÜM YOLUDUR. BİR ŞEYİ YAPMAK İÇİN EN İYİ VE EN ELVERİŞLİ ZAMAN BUGÜNDÜR.

9 Ders çalışma sürelerini düzenlemede dikkat edilmesi gereken noktalar:
1. Her derse belli bir süre ayırmalıdır. 2. Çalışma süreleri ayarlanırken hangi dersin hangi saatte çalışılacağı kararlaştırılmalıdır. 3. Genel ilke zor derslerin sabah çalışılmasıdır. 4. Yemeklerden en az yarım saat sonra çalışılmalıdır.

10 Hafta sonu çalışma planlarında gezmeye, yemeğe, spora da zaman ayrılmalıdır.
Hangi gün nelerin gerçekleştirileceği günlere dökülerek yazılmalıdır. TV izlemek ayrı bir zamana alınmalıdır. Ders aralarındaki bekleme sürelerinde, ulaşım araçlarında geçen zaman içinde kitap ya da tutulmuş notlar okunmalıdır. Beni rahatsız etmeyiniz yazısı kapıya asılmalıdır. Ders çalışmayı engelleyen arkadaşlar, kardeşler nazik bir dille uyarılmalıdır.

11 UNUTMA! ÖNCEDEN NE KADAR ÇALIŞACAĞINI BELİRLEMEZSEN ÇALIŞMA SONUNDA ÇOK AZ ŞEY HATIRLARSIN
Hiç ara vermeden çalışmaya kalkarsanız “algılama gücü” bir süre sonra düşer. Çok ara verirseniz bu kez de “hatırlama eğrisi” hızla düşmeye başlar. Oysa çalışmayı kısa süreli dinlenme aralıklarıyla sürdürmek hem öğrenilenlerin sindirilmesini hem de zihnin kendini toparlaması açısından son derece yararlıdır.

12 YÜKSEK SESLE OKUMANIN FAYDALARI
Yüksek sesle okuyan veya düşünen kişi okuduğu şeyden bütünüyle yeni bir izlenim kazanır.Görüntüler canlanır, kelimeler hayalgücü yardımıyla vücut kazanır ve böylece görsel nitelik işitsel niteliklerle pekiştirilmiş olur.

13 İnsanlar: Okuduklarının %10’nu İşittiklerinin %20’sini
Gördüklerinin %30’nu Hem görüp hem de işittiklerinin %50’sini Söylediklerinin %70’ni Yazıp söylediklerinin %90’nını hatırlamaktadırlar. Bilginin hafızamızda kalması için, o anlık, günlük, haftalık ve aylık tekrarlar yapmalıyız.

14 NASIL ÖĞRENİRİZ HİÇBİR ZAFERE ÇİÇEKLİ YOLDAN GİDİLMEZ (LA FONTAİNE)
“FAKİR BİR ADAMA BALIK VERİRSEN O GÜN İÇİN DOYAR. ONA BALIK TUTMAYI ÖĞRETİRSEN HERGÜN DOYAR. (ÇİN ATASÖZÜ) Zihnimizi tek bir noktaya yoğunlaştırmamız gerekir. Herhangi bir bilgiyi, zihne kazandırmanın en iyi yolu onu bütünüyle kavramaya çalışmaktır. Eğer konu çok uzunsa ve zorsa anlamlı parçalara ayrılabilir.

15 ZİHNİMİZİ ÖĞRENMEYE YOĞUNLAŞTIRMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Dinlerken not tutmalıyız (Not tutmak uyanık ve dikkatli olmayı, unutmamayı sağlar.Öğrenmeyi kolaylaştırır.) Bilgilerin anlamı ne kadar açıksa zihinde kalma olasılığı o kadar fazladır Zihnimizde tutmak istediğimiz bilgilere bir anlam kazandırabiliriz. Amacınıza yaklaştıkça çalışma isteğiniz artacaktır. Onun için bir hedef belirleyin ve hedefinize ulaşmak için çaba gösterin.

16 Her başarı zaten bir ödül olmakla birlikte, başarınızı arttırmak için kendinize bir ödüllendirme sistemi kurun Özellikle ilgi duyulan şeyler daha çok hatırlanır. O halde bir şeyi yeniden atırlamak istiyorsak o bilgiyi doğru yere yerleştirmeyi öğrenmeliyiz Çalışma anında telefon veya televizyonla uğraşmak dikkati dağıtır. Bu etkinlikler ÇALIŞMALARIN BİTİMİNDE yapılmalıdır.

17 UNUTMA! ÇALIŞMA ARALARINDA TELEVİZYONDAN UZAK DURUN, ÇÜNKÜ ÖĞRENME ÜZERİNDE EN BOZUCU ETKİYİ TELEVİZYON YAPMAKTADIR. TELEVİZYON SENİ DEĞİL SEN TELEVİZYONU YÖNET!!!!

18 ÇALIŞMA ORTAMI Ders çalışmak için belli bir yer ayrılmalı ve burayı kesinlikle başka işler için kullanılmamalıdır. Gerekiyorsa başka işler için kullanmadan önce ufak değişiklikler yapılmalı. Çalışma yeri ders çalışmaya uygun olmalıdır. Öğrenci boyuna uygun masa, sandalye seçilmeli. Çalışma ortamı sessiz, aydınlık ve yeteri sıcaklıkta olmalıdır. Oda, çalışma öncesi ve sonrası havalandırılmalı. Işık solda ve yeteri kadar gelmelidir. Çalışma ortamı dikkat dağıtacak nesnelerden arındırılmalı. Kesinlikle masa başında çalışmaya özen gösterilmeli, yatarak çalışılmamalı. Odadaki gürültü en aza indirilmeli, teyp, radyo ve TV kapatılmalıdır. Çalışmaya başlamadan önce gerekli malzemeler el altında bulundurulmalı

19 DERS NASIL ÇALIŞILIR??? Beden dimdik, tetikte ve aktif
Öğrenmek ve kavramak isteyen bir tutum Ders ayrımı yapmaksızın, anlamaya çalışarak Öğrendiklerinizi sindirebilmek için aralıklar vererek Konuyu daha iyi anlamak için yardımcı unsurlardan faydalanarak Konuyu bir bütün olarak kavramaya çalışarak Zaman zaman çalışılmış konulara dönüp pekiştirerek

20 OKUMA ALIŞKANLIĞI Okuma amaçlı olmalıdır,
Okumada sözcükler gözle izlenmelidir. Hızlı okumak için sözcük bilgisi geliştirilmelidir. Karşılaşılan yeni kelimelerin anlamı bulunmalı,

21 ETKİLİ OKUMADA ENGELLERDEN KURTULMAK İÇİN
Değişik konulu yazılar okunmalı, Belirli bir süre içinde okunmaya çalışılmalı, Okurken ana düşünceye ulaşmaya çalışılmalı, Okunan metine kendini vermeye çalışılmalı, Okunan metini anlama konusunda kendine güven duyulmalı, Daha çok okumaya kendini zorlamalı

22 Dikkati okunan metine vermeli,
Okurken beden dik bir pozisyonda olmalı, Okunduktan sonra neyin anlatıldığı düşünülmelidir. Okurken teknik kelimelerin anlamı bulunmalıdır. Okumaya başlamadan önce, metin üzerinde genel bir tarama yapılmalıdır. Zor konuları bir kere okumakla yetinmemeli, okunan metin anlaşılmadan bir başkasına geçilmemeli.

23 UNUTMA!!! Bilgi ancak bol tekrar yaparak hafızaya uzun süreli olarak depolanır. Not tutup kelimelerin altını çizerek (belki de iki kere çizerek), insanı düşünmeye zorlayan sorular sorarak çalışmanın verimliliği arttırılabilir.

24 SİSTEMLİ BİR TEKRAR TEKRARIN ZAMANI GENEL TEKRAR SÜRESİ
BİLGİNİN SAKLANMA SÜERSİ 45 DAKİKALIK ÇALIŞMA SONUNDA 5 DAKİKA 1 GÜN 1 GÜN SONUNDA 10 DAKİKA 1 HAFTA 1 HAFTA SONUNDA 20 DAKİKA 1 AY 1 AY SONUNDA 30 DAKİKA “UZUN SÜRELİ HAFIZA”

25 SON DAKİKA UYARISI Tekrarlarınızı son dakikaya kadar yapabilirsiniz.Ancak son anda yeni birşeyler öğrenmekten kaçının. Son anda yeni şeyler öğrenmeye kalkışmak, daha önceki öğrendiklerinizi de olumsuz yönde etkiler.

26 VERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN TUZAKLAR
Gözlerinizi yapamadıklarınıza çevirmek Müzik eşliğinde çalışmak Zorlanılan derleri dışlamak Aşırı kaygı (güvensizlik) Yatarak çalışmak Motivasyon eksikliği Günlük ayrıntılara boğulmak Amaçların belirlenmemesi

27 Arkadaşlara hayır diyememek
Televizyona takılıp kalmak Dersler ve konular hakkında yetersiz bilgi Düzenli tekrarlar yapmamak Programsız ve plansız çalışmak Sınav bilgi ve tekniklerini yeterince bilmemek Yanlışlardan ders almamak Çözümlenemeyen ailevi ve kişisel sorunlar

28 DİKKAT! ZAMAN HIRSIZLARINA ZAMANINIZI ÇALDIRMAYIN ÖNCELİKLE HIRSIZLARI SAPTAYIN VE ONLARA ENGEL OLUN

29 ÇALIŞMANIN VE BAŞARININ EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
Öğrencilere yapılan bir ankette en çok zaman kaybına neden olan unsurlar; telefon, televizyon, arkadaşlar, erteleme vb. gibi dış kaynaklar olarak belirtilmiş. Ama bir nokta daha önemli: Zaman hırsızlarının zamanımızı çalmasına kim izin veriyor?

30 UNUTMAYIN! BOŞA GEÇEN ZAMAN GELECEĞİNİZDİR
OTURARAK BAŞARIYA ULAŞAN TEK VARLIK TAVUKTUR.

31 HAFTALIK ÇALIŞMA PLANI
Saat P.tesi Salı Çarş. Perş. Cum. C.tesi Pazar 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları