Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PORTKİZ DİLİ Nehir Gürbüz 4-A.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PORTKİZ DİLİ Nehir Gürbüz 4-A."— Sunum transkripti:

1 PORTKİZ DİLİ Nehir Gürbüz 4-A

2 PORTEKİZCE Hint-Avrupa dil ailesinin Roman dalından bir dil. Portekiz’de Asor ve Madeira adalarında anadil olarak kullanılmaktadır. Sömürgecilik yoluyla Brezilya’da yaygınlaşan Portekizce, bugün Brezilya’nın da resmî dili durumundadır. Ayrıca Portekiz’in Afrika (Angola, Gine- Bissau, Mozambik) ve Asya’daki (Goa, Diu [1961’e kadar], Timor) kimi eski sömürgelerinde yönetim dili olarak benimsenmiştir. 90 milyona yakın insan tarafından konuşulan Portekizcenin, Portekiz’deki lehçeleri şunlardır: 1) Kuzey lehçeleri (Entre Douroe-Mihno, Tras os Montes), 2) Merkez lehçesi (Bairao lehçesi), 3) Güney lehçeleri (yazı dilinin dayandığı Lizbon, Alemtejo, Algarve lehçeleri), 4) Adalardaki lehçeler (Asorlar, Madeira lehçeleri)

3 karikatür

4 NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI? Halk Latincesi veya Vulgar Latince (Latince sermo vulgaris, "halk konuşması") Latin dilinin halk lehçelerinin ve sosyolektlerini kapsayan bir genel terimdir. Bu farklı lehçeler Orta Çağların başlarında birbirlerinden farklılaşarak 9. yy'da Roman dillerine dönüştüler.

5 PORTEKKİZCE KELİMELER
Nasılsınız? - Como está? Teşekkür ederim, iyiyim - Bem, obrigado / Bem, obrigada Siz nasılsınız? - E tu? (Portekizde) E você? (Brasilyada) Lütfen - Por favor Lütfen - Se faz favor ( kullanımı daha yaygındır!) Teşekkür ederim - Obrigada (Kadınlar teşekkür ederken kullanırlar) Teşekkür ederim - Obrigado (Erkekler teşekkür ederken kullanırlar) Bir şey değil - De nada Şerefe - Saúde (Aynı zamanda "Çok yaşa!" anlamında da kullanılır. ) Evet- Sim Hayır - Não Var mı? - Tem? (Soru sormak için ek yok ancak soru vurgusuyla okumak gerekiyor.)

6 ŞARKI MOLASI

7 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!!!


"PORTKİZ DİLİ Nehir Gürbüz 4-A." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları