Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMAN YELDA YAVUZ

2 ANKET SORULARINI CEVAPLAYALIM

3

4 İnsanın içinde fırtınaların koptuğu,Sosyal,Psikolojik,
Ergenliği; İnsanın içinde fırtınaların koptuğu,Sosyal,Psikolojik, Fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı, Çocuklukla erişkinlik arasında yer alan, Hızlı bir BÜYÜME, GELİŞME ve OLGUNLAŞMANIN olduğu,Gelecekteki yaşantıyı belirleyen dönem olarak tanımlayabiliriz.

5 BU SORULARI KENDİNİZE SORDUNUZ MU?
Neden böyle sakarca davranıyorum? Niye elimi kolumu koyacak yer bulamıyorum? Niçin vücudum tanıyamayacağım kadar hızlı değişiyor? Neden sesimi kontrol edemiyorum? Aman Allah'ım vücuduma neler oluyor?. şimdi ne yapacağım? Duygularımın böyle sık sık değişmesinin nedeni ne? Kendimi tanıyor muyum?

6 YANIT: Çünkü GELİŞİYORUM.

7 Ergenlik Belirtileri Ne Zaman başlar ?
Kızlarda 8-13 yaş arasında (ortalama 11-11,5 yaş), Erkeklerde 9-14 yaş arasında (ortalama 11,5-12 yaş) başlar.

8 ERGENLİKTE BÜYÜME GELİŞME VE OLGUNLAŞMA

9 Büyüme bedenin fiziksel olarak irileşmesidir
Büyüme bedenin fiziksel olarak irileşmesidir. İnsanın büyümesi anne karnında başlar ve ergenlik döneminin sonuna kadar devam eder. Ergenlik döneminde fiziksel gelişim bütün gelişim dönemlerinin önünde ve çok hızlı bir biçimde kendini gösterir. Ergenlik döneminde boyda ve ağırlıkta belirgin artışlar olur. Erkeklerde daha çok kas, kızlarda ise yağ dokusu gelişimi olmaktadır. Bu nedenle ergenlikte aşırı kilo alımı veya aşırı zayıflık sık görülen yakınmalardır..

10 Normal olarak büyüme ve gelişme birlikte olur. Ancak eş zamanlı
olmayabilir, biri diğerinin önüne geçebilir. Kişinin bedensel büyümesi  geri, zihinsel ve ruhsal gelişimi ise çok ileri olabilir. Bu durum çocukların kendi kimliklerini benimsemelerini, kendileriyle barışık olmalarını zorlaştırabilir..

11 Ergenliğin herkesçe bilinen sakarlığı başlıca iki nedene bağlanabilir.
İlk nedeni ergenin hızla büyümesi ve uzamasının, kaslarının güdümlü çalışmasını aksatmasıdır. Daha önceki yıllarda kazanılan motor becerisi ve denge yeni kazanılan boyutlara uymaz. İkinci neden ise ergenin utangaçlığıdır. Herkesin kendisini gözlediğini sanır. Deneyimsiz ve toy olduğunun bilincindedir. Bu da onun yanlışlar yapmasına, tökezlemesine, önüne arkasına bakmadan bir şeyleri devirmesine neden olur.

12 Erken yada geç büyüme, az yada çok gelişkin olma, gençleri iyi
yada kötü yapmaz yalnızca farklı kılar . Bu farklılık hem doğal hem güzeldir.

13 Sevgili öğrenciler , gelişmeniz arkadaşlarınıza göre gecikmiş
olabilir. Bu eksiklik değildir ve bu sizde güvensizliğe neden olmamalıdır.

14 ERGENLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM
Tüm ergenlik dönemi boyunca kızlar cm erkekler ise cm uzar.

15 Kızlar, ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl daha
erken girer. Boy ve kilo artışında erkekler ve kızlar arasında farklılık gösterir. Bu uzama erkeklerde yılda ortalama 10 cm, kızlarda ise 8 cm kadardır.

16 Ergenlik Çağındaki Kızlarda;
Boy uzar, kilo artar.Kas ve daha çok yağ dokusu gelişimi ile, beden hatları yeni biçimini kazanır. Saç ve derilerinde yağlanma artabilir. Bunun sonucu olarak sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir.

17 Ergenlik Çağındaki Erkeklerde;
Boy uzar, kilo artar, kas gücü gelişir.Ses önce çatallanır, sonra kalınlaşır, sakal ve bıyıklar çıkmaya başlar. Erkeklerin de saç ve derilerinde yağlanma artabilir, sivilce ve siyah noktalar oluşabilir. Bedensel değişimin önemli özelliklerinden biri bu değişikliklerin Başlangıç- bitiş yaşının kişiden kişiye farklılık göstermesidir.

18 ERGENLİKTE BESLENME Ergenlikte büyümenin hızlanmasıyla vücudun temel besin maddelerine olan ihtiyacı artar.Bu yüzden düzenli beslenme çok önemlidir.

19 İNANILMAZ BİR ENERJİYE SAHİPTİR…
Bir genç için dolup taşan enerjisini en iyi değerlendirme yolu spordur. Genç hem spor yapar hem de kendisini yaşıtları ile karşılaştırma fırsatı bulur

20 DUYGUSAL GELİŞİM

21 Ergenliğin başlarındaki büyümenin hızlı oluşu, ergenin hem duygularında, hem de davranış ve tutumlarında belirgin farklılıklar sergilemesine neden olur

22 Ergenlik döneminde en sık rastlanan duygu biçimleri

23 Kendine Güven: Bir sabah uyandığınızda birdenbire kendine güvenli biri oluvermişsiniz. Tıpkı başka bir sabah uyandığınızda kendine güvenmeyen biri olamayacağınız gibi. Bu bir süreçtir. Çocukluğunuzdan başlayabilir veya bu konuda başarılı adımlar atılmamış da olabilir. Önemli olan bugün ve bugünden sonra yapacaklarımız...

24 Korku: Ergenler için özellikle bilinmeyen şeyler korkunun doğmasına temel nedendir. Ergenin ilgilendiği faaliyetlerin sonucunu kestirememesi de korkuya neden olabilir.

25 Endişe: Gerçek nedenden çok, hayali nedenlerden oluşan korku tipleridir. Korkulan durumun zihinsel düzeyde prova edilerek yinelenmesi, endişenin en büyük karakteristiğidir. Dış görünüş ve arkadaşları arasında popüler olmama, endişe yaratan diğer konulardır.

26 Öfke: Ergenlik döneminde öfkeye neden olan uyarımlar genellikle sosyal kaynaklıdır. Ergeni öfkelendiren konular şunlardır: Alay edildiğinde, gülünç düşürüldüğünde Tenkit edildiğinde, azarlandığında Haksız yere cezalandırıldığında İnsanlar ona hükmetmeye başladığında İşleri ters gittiğinde özel eşyaları, kardeşleri ya da ana babası tarafından habersizce alındığında gençler öfkelenir.

27 Sevgi: Ergenlikte sevgi, hoş ilişkiler kurabilen, kendini seven ve güven veren kişilere yönelmiştir. Aile üyeleriyle olan bağı azalmış ve arkadaşlarıyla olan bağı artmıştır. Ergenin sevdiği kişi sayısı azdır. Bu nedenle sevgisi çok kuvvetlidir.

28 Sorumluluk: Bu kelimeyi çok fazla duymaktan belki de pek hoşlanmadığınız bir kelime halini almıştır. Kişinin bütünüyle sorumluluk duygusundan yoksun olabileceğini düşünmek zordur. Sorumluluk duygusu veya belli boyutlar da gelişmesi, faklılaşması söz konusu olabilen bir duygumuz olabilir ancak bu hiçbir şeye, hiç kimseye her şeyden ve herkesten önemlisi kendimize sorumluluğumuzun olmadığı anlamına gelmez.

29 Hüzün: “Sevinçli olduğunuzda gözlerinizi yüreğinizin derinliklerine çevirirseniz, size sevinç veren şey uğruna bir zamanlar kederlenmiş olduğunuzu görürsünüz. Kederli olduğunuz zamanlarda da yine yüreğinizin derinliklerine bakın, o zaman gerçekte bir zamanlar sizi mutlu kılmış olan şeye ağlamakta olduğunuzu görürsünüz” Halil Cibran böyle ifade ediyor.

30 Yalnızlık İsteği: Bu dönemde genç küsme ve ani kırgınlıklar
Nedeniyle, arkadaşlarından ayrılma isteği duyabilir. Evdeki işlere karşı isteksiz davranır. Odasına kapanır kimseyi görmek istemez. Duygu ve düşünceleriyle baş başa kalmak ister. Bazı gençler, büyüyen ve değişen bedeniyle kendini kabul edemediği, beğenmediği bu nedenle üzüldüğü için de yalnızlığı seçerler.

31 Çekingenlik : Kendine güven eksikliğinden, hata yapma kaygısından ileri gelir. Kendinden ve yeteneklerinden emin olmayan genç başkalarınca beğenilmeme kaygısıyla aslında yapabileceği bir çok işten ve insanlardan uzak durabilir. Bu durum gencin girişimciliğini ve bir çok alandaki başarısını olumsuz yönde etkiler.

32 Fazla Hayal Kurma : Zamanlarının önemli bir kısmını hayal kurma alır
Fazla Hayal Kurma : Zamanlarının önemli bir kısmını hayal kurma alır. Özellikle ders çalışırken hayal kurma isteği güçlü bir biçimde ortaya çıkar ve zaman kaybına neden olur. Kişilik arayışı içinde olan genç, gerçek dünyada ulaşamadığı isteklerine ve üstünlük arzusuna hayaller vasıtasıyla ulaşıp mutlu olmaya çalışır.

33 Duygusallığın Artması : Karamsarlık, ufacık bir nedenle ağlamalar, alınganlık artan duygululuğun sonucu olmaktadır. Erkekler kızlara göre sinirlidirler. Kendilerinde olan huy değişikliği yetişkinlerce yüzüne söylendiğinde bu durum ergeni kimse tarafından sevilmiyor inancına götürür.

34 Duygusal olarak belki de en çok etkilendiğiniz konulardan biri de arkadaşlarınıza “ Hayır” diyememek olabilir.

35 Eğer arkadaşınıza “Hayır” dediğinizde sizden uzaklaşıyorsa gerçekten arkadaşınız mı?
Yaptıklarının yanlış olduğunu düşündüğünüz birine “Hayır” diyerek ona ne yaptığını düşünme şansı veriyor olabilirsiniz. Teklifler, öneriler cevap hakkını ve sorumluluğunu bize verirler. “Evet” cevabını almak için soruluyor ise bu sadece baskıdır. Böyle bir durumda hak karşımızdakine geçer sorumluluk ise bize kalır. Eğer biri size sürekli “ Evet” diyorsa düşünün. Size içtenlikle “Hayır” diyemeyen birinin “Evet”leri de içten değildir

36 BİLİŞSEL GELİŞİM

37 11 yaşından sonra mantıksal düşünme yeteneğiniz yetişkinler düzeyine erişir.
Görüş alışverişi ve tartışma sizin yaşamınızda önemli bir yer almaya başlar. Toplumun gelenek ve göreneklerine, kurallarına karşı tutumunuz değişir. Bunların değişmez olduklarını düşünen çocuğun tersine, artık bunların yetişkinler tarafından kararlaştırıldıklarını ve değişik gruplara göre farklılıklar gösterebileceklerini kavramaya başlarsınız.

38 Bu dönemde elbette kendinize özgü fikirler de geliştiriyorsunuz
Bu dönemde elbette kendinize özgü fikirler de geliştiriyorsunuz. Ancak başlangıçta çok yönlü düşünme yeteneğiniz oluşmadığı için bazı fikirlere körü körüne bağlanabilir veya kuvvetle savunduğunuz görüşlerinizden vazgeçebilirsiniz. Çünkü çok yönlü düşünme yeteneği deneyimle, eğitimle ve bilgiyle kazanılır.

39 ERGENLİKTE SOSYAL GELİŞİM
Çocuk Bedeni Gelişirken, Çocuksu Davranışlar Yerini Daha Olgun Tutum Ve Davranışlara Bırakır. Çevreden Gelen Etkiler Ve Baskılarla Ergen Çocuksu Davranışlarını Bırakacak, Yetişkinlere Yaraşır Davranışlara Adım Atacaktır.

40 Ergen, Kolay Etkilenir. Toplum İçinde Sivrilme, Rol Sahibi Olma İlgi Çekme Çabası İçindedir. Çabuk Kurulan Ve Bozulan İlişkileri olur…

41 Toplumda Saygınlık Kazanmaya Ve Statü Sahibi Olmaya Gereksinim Duyar.
Gelecekle İlgili Problemler; Erkeklerde Daha Fazla Görülürken, Aile İlişkileri, Toplumsal İlişkiler, Arkadaş Seçimi, Doğru Hareket Etme Gibi Problemler Kız Ergenlerde Daha Çok Görülür

42 Aile İlişkilerinde; Keskin Birer Gözlemcidir. Acımasız Birer Eleştirmen Olurlar. Ana-babasının Düşüncelerini Eskimiş Bulurlar, Anne-babanın Mükemmel Olmadığını Görür,

43 Arkadaşlarının Kendisi İçin Ne Düşündüğü Çok Önemlidir.
İlgilerini Ve Giyim Tarzını Arkadaş Grubuna Göre Ayarlarlar, Ergenliğin Ortalarına Doğru Karşı Cinse Olan İlgi Artar. Ergen Karşı Cinsin Dikkatini Çekmek İçin Dış Görünüşüne Dikkat Eder.

44 Bir An Bile Düşünmeden Kendini Ortaya Atabilir.
Bir Lidere Körü Körüne Bağlanabilir, Bir Yandan Da Bütün Liderlere Ve Yetişkinlere Karşı Çıkar. Bağımlı Olabilir. Düşüncelerinin Ve Değerlerinin Önemsenmesini İster. “Kimse Beni Anlamıyor” Düşüncesi Yaygındır. Eli Açık Ve İyilik Severdir, Çabuk Güvenir Ve Bağlanır,

45 CİNSEL GELİŞİM BİRİNCİL CİNSEL DEĞİŞMELER: Üreme organlarındaki değişmeleri içerir. İKİNCİL CİNSEL DEĞİŞMELER: Kız ve erkeklerde beden yapısındaki değişiklikler, sesteki değişme, sivilcelerin artması, bıyık ve sakal çıkması,ter bezlerinin çalışmasındaki artış vb. gibi cinsel değişikliklerdir.

46 ERGENLER NE DİYOR? Beni dinlemiyorlar, saymıyorlar.
Ayrı oda istiyorum ve mekanıma karışmasınlar. Özgürlük ve uygun harçlık istiyorum. Arkadaşlarımla ve benle dalga geçmesinler. Ne yapacağımı söylemesinler. Bana çocuk muamelesi yapmasınlar.

47 Problemleri Çözerken:
Ebeveynleriniz veya güvendiğiniz kişi ile problemlerinizi paylaşın. Gerçekle yüzleşin, saklamayın ve ertelemeyin. Arkadaşınızın iyiliğini düşünün, bazen onun için ona karşı davranmak gerekebilir. Kendi ideallerinizi ve yeteneklerinizi tanıyın, hayallerinizin peşinden gidip emek verin. Başkalarının ve kendi deneyimlerinizin kıymetini bilin, tecrübe ve zamanı satın alamazsınız.

48 ASLA UMUTSUZ OLMAYIN. Anlaşılmadığını düşünme Savunmaya girme
Haksızlığa uğradığını düşünme Direnç gösterme Çaresizlik ve uzaklaşma Kızgınlık İsyan gibi davranışlar kişiyi YALNIZLIĞA itebilir

49 İletişim kurmaktan korkmayın;!
Esas problem iletişim kurmamaktır.

50 Ergenlik döneminde karşılaşacağınız ruhsal
sorunları ailenizle iletişime geçerek, arkadaşlarınızla paylaşarak ve rehberlik servisimize başvurarak çözebilirsiniz..

51

52 HEP BİRLİKTE SORUNSUZ BİR GELECEĞE SAĞLIKLI YETİŞKİNLİĞE…

53 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…
YELDA YAVUZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN REHBER ÖĞRETMEN


"ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları