Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tercih dönemi 2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tercih dönemi 2015."— Sunum transkripti:

1 Tercih dönemi 2015

2 Teog puanları nasıl hesaplanacak?
6, 7 ve 8. sınıfların toplam yılsonu başarı puanı 300 puan ( : 300) üzerinden (%30) Ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak (%70) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan (OYP) ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacaktır.

3 teog TEOG olarak adlandırılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi iki dönem halinde ve toplam 6 dersten 240 soru sorularak uygulandı. Bu zorlu sınav dönemini tamamlayan öğrenci ve velilerin merakla bekledikleri Lise Tercihi yapma, tercih ettikleri okullara yerleştirme aşamalarının tarihleri belli oldu. Bundan sonra ne olacak?

4 Yerleştirme Süreci Başlıyor İlk Adım Ne Olacak?
Lise yerleştirme sürecinde ilk adım TEOG sürecine 6 dersten yapılan sınavların ikinci dönem sonuçlarının açıklanması olacak. TEOG hesaplamasına konu olacak olan 2. dönem TEOG yazılı sonuçları 5 Haziran açıklanacak. Öğrencilerin 8. sınıf yıl sonu not ortalamasının hesaplanması ile birlikte 24 Haziran 'dan itibaren  8. sınıf YEP (yerleştirme esas puanları) açıklanacak. Bu puanlar 500 puan üzerinden bir puan olarak E-Okul sisteminden duyurulacak. YEP ile nasıl tercih yapılacak?

5 500 puan üzerinden hesaplanan YEP Okul Yerleştirme Puanları açıklanırken büyük olasılıkla öğrencilerin yüzdelik dilimleri de açıklanacak. Son yıllarda görüldüğü üzere yerleştirmede puanlar her yıl farklılaştığı için yerleştirmede esas olan puandan önce öğrencinin yüzdelik sırası olacaktır. Öğrenci tercih yaparken kendi yüzdelik dilimi ile okulun aldığı yüzdelik dilimi karşılaştıracaktır. Okul Yüzdelik Sıraları nasıl öğrenilecek?

6 Tercihleri Nasıl Yapacağız?
Milli Eğitim Bakanlığı 24 HAZİRAN 2015 tarihinde Türkiye’deki tüm okullara ait kontenjan listelerini ve Tercih işlemlerine esas olacak okul kontenjan listelerini kesin olmamakla birlikte okulların geçen seneki yüzdelik sıralarını ilan edecek. Bu Tarihten sonra öğrencilerimiz okul seçimine ilişkin değerlendirme sürecine başlayacaklardır

7 Tercihleri Nasıl Yapacağız?
Öğrenciler kendilerince Puan ve Yüzdelik sıralarını dikkate alarak Temmuz tarihleri arasında E-Okul aracılığıyla okul tercihlerinde bulunacaklardır.

8 Yüzdelik dilim mi yoksa puan mı? Tercih yaparken hangisini kullanacağım?

9 Yüzdelik dilim nedir? Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir.        Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci (Teog sınavına giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında olmuştur.

10 Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.

11 Tercih yaparken hangi yüzdeyi kullanarak tercih yapacağız?
Türkiye geneli yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklı olacaktır. İl geneli yüzdelik dilimde özellikle küçük iller için iyi fikir verebilir. Örneğin il yüzdesi %1 olan öğrenci eğer ilde TEOG sınavına giren öğrenci sayısını aşağı yukarı tahmin ederek bir tercih yapabilir.

12 Yüzdelik dilimlerde ne kadar artış olur?
Yüzdelik dilimler de değişecektir. Kontenjanlar arttığı için yüzdelik dilimler de artacaktır. Açılalı 1-2 yıl olmuş, henüz mezun vermemiş, başarı durumu çok belli olmayan liselerin taban puanları ve yüzdelik dilimleri anormal şekilde değişebilir. Mesela Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Yeşil İmam Hatip olarak bilinen lisenin yerleştirmeleri sonucu yüzdelik dilimi 29,9 iken 2012 yerleştirmeleri sonucu yüzdelik dilimi 18,55 olmuştur.

13 Bu tarzda, henüz mezun vermemiş, ortamı ve başarı durumu sadece kulaktan dolma bilgilerle bilinen okulların yüzdelik dilimleri de puanları gibi çok büyük değişimlere uğrayabilir. Bunun haricindeki okulları yüzdelik dilimleri %5 civarında artar ya da azalabilir… Örneğin geçen yıl yüzdelik dilimi %20 olan bir lisenin bu yıl yüzdelik dilimi (20.5/100=1) 20+1=21 ile 20- 1=19 arasında olma ihtimali kesin gibidir…

14 HANGİ ARALIKTA TERCİH YAPMALIYIZ?
Tercihlerinizi yüzdelik diliminiz bir kaç puan altından başlayarak, bir kaç puan üstünde bitecek şekilde yapmalısınız. Örneğin, İl yüzdelik dilimi 13,25 ve Türkiye Yüzdelik dilimi 11,72 olan bir öğrenci tercihlerini %10’dan başlayabilir. Tercihlerinin garanti olması için %20’ye kadar yükselmelidir.

15 İstediğim Bir Lisesinin Yüzdelik Dilimini Nasıl Öğrenirim
TEOG Puanı ile Yüzdelik Dilim arasında ters orantı vardır. Yani TEOG puanınız yükseldikçe yüzdelik dilim düşer. İstediğiniz bir liseye puanınızın tutup tutmadığını tahmin etmek için o lisenin geçen yıl en düşük kaç puanla öğrenci aldığına bakın. O puanın geçen yıl ne kadarlık yüzdelik dilime denk geldiğini araştırıp kendi diliminizle kıyaslayarak tahmin yürütebilirsiniz.

16 Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullarda dâhil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak Tercihte 25 (yirmi beş) okul tercihi yapabileceklerdir.

17 a) Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri (Tablo– 1),
b)Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Liseleri (Tablo–2), c) Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri (Tablo–3), ç) Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Çok Programlı Anadolu Liseleri (Tablo–3),

18 d) Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri (Tablo4),
e) Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu İmamHatip Liseleri (Tablo–5) , f)Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve YEP sonucuna göre öğrenci alan özel okullar (Tablo–6), g)Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü açık öğretim kurumlarına bağlı liseler. (açık imam hatip lisesi, açık mesleki lise, açık lise) (Tablo-7) ’de yer almaktadır

19 Tercih kılavuzundan bilgiler
8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecektir. Ancak güzel sanatlar ve spor liseleri için tercih yapacak öğrencilerin bu liselere kayıt kabul şartlarını taşımaları gerekecektir. b) Tercihler öğrenci/veli tarafından, internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecektir. c) Sınavla öğrenci alacak özel okullara kayıt işlemini yaptıran öğrenciler tercihte bulunamazlar.

20 ç) İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRDIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » ve «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonlarının seçenek olarak sunulması sağlanacaktır. d) Yerleştirmede öğrenciler tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabileceklerdir. e) Tercih işlemleri, Bakanlığımız veya internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılacaktır.

21 e) Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1’deki “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”na bağlı kalarak veli adına yapacaktır (16 Temmuz saat 17:00’ye kadar).

22 f) Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacaktır. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır. h) Tercihlerin elektronik ortamda hatasız ve eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e‐kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır.

23 i) Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecektir. j) Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlem ve bilgilendirmeler ile adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden sürekli olarak yapılacaktır. k) Tercih başvurusu sadece 1 (bir) kez yapılacağından başvuru işleminden sonra değiştirilemeyecektir

24

25 Bursluluk sınavı öğretim yılında bütün ortaöğretim kurumlarına YEP ile öğrenci yerleştirileceğinden, PYBS’ye başvuran bütün öğrencilerin tercihleri bursluluk talebi olarak değerlendirilecektir. Örgün resmî ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden öğrenimlerine parasız yatılı olarak devam etmek isteyenler pansiyonlu okullarda doğrudan okul müdürlüğüne, pansiyonu bulunmayan okullarda ise il/ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonlarına belgeleri ile birlikte 14 Eylül tarihi saat 17:00’ye kadar müracaat edeceklerdir. PYBS sonucu burslu okumaya hak kazanan öğrenciler de kayıt yaptırdıkları okul müdürlüğüne belgeleri ile birlikte 30 Eylül 2015 tarihi saat 17:00’ye kadar müracaat edeceklerdir.

26 HEPİNİZİN İSTEDİĞİ LİSELERDE OKUMASI DİLEĞİYLE….

27 BERNA HİLAL GÜNAY


"Tercih dönemi 2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları