Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

El Aletlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Title

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "El Aletlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Title"— Sunum transkripti:

1 El Aletlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Title
Your company information

2 EL ALETLERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ
Konunun genel amacı Katılımcıların, el aletleri ile yapılan çalışmalarda ortaya çıkabilecek riskleri ve alınması gereken önlemleri öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Öğrenme hedefleri Bu dersin sonunda katılımcılar; El aletlerini tanımlar. El aletlerini kullanarak yapılan her türlü çalışmada dikkat edilmesi gereken hususları belirler.

3 Konunun alt başlıkları
El aletleri Elektrikli Pnömatik Hidrolik Mekanik El aletlerinin kullanımında ortaya çıkabilecek riskler ve dikkat edilecek hususlar İlgili mevzuat

4 EL ALETLERİNİN TANIMI   İşimizde veya evimizde günlük yaşamımızda kullandığımız çeşitli aletlere ‘’El Aleti’’ adı verilir. El aletleri tornavidadan,taşlama motoruna,matkaptan,satıra kadar çeşitlilik gösterirler. El aletleri kesmek,delmek,sıkıştırmak,taşlamak,şekil vermek, işaretlemek, ısıtmak, çevirmek gibi amaçlar için kullanılır.Şekilleri keskin kenarlı,sivri uçlu,kıskaç ağızlı,aşırı sıcak veya aşırı soğuk olabilir.

5 El aletleri kol gücüyle çalışabildiği gibi elektrikle,hava ile veya hidrolik pompa ile tahrik edilmek suretiyle çalışmaktadır.

6 El Aletlerinde Güvenlik İşe Uygun ve Doğru El Aletinin Satın Alınması İle Başlar
Yapılan işe ve yere uygun el aleti tespit edilerek alınır Bu konuda uzman ve tanınmış firmalardan alınması tercih edilmelidir. Ucuz olan değil,uygun ve sağlam olan tercih edilmelidir. İşe uygun kişisel koruyucu kullanılmalıdır.

7 El aletleri sadece kullananlar için değil,kullanım esnasında yardımcı olanlar hatta işle ilgisi olmayıp civarda bulunanlar içinde tehlike yaratmaktadır.Bu nedenle el aletleri kullanıcılarının bu konuda eğitimlerini alıp,belli kurallar içinde el aletlerini kullanmaları gerekmektedir.El aletlerinin uygunluğu ve doğru kullanımı kadar,o işe uygun kişisel koruyucuların kullanımı da önemli bir etkendir.

8 Kaza istatistiklerinde ‘’el aletlerinden oluşan iş kazası’’ istatistikleri çok net olarak ayrılmamakla beraber ‘’makinaların sebep olduğu iş kazaları’’ istatistiklerinin içindedir.Makinaların sebep olduğu iş kazası oranı ise genel iş kazası oranları içinde yıllara göre % 8-10 oranında bir yer işgal etmektedir.

9 El Aletlerinin Genel Özellikleri
Çekiç ve varyozlar, soğuk keskiler, kesiciler gibi aletler dikkatle seçilmiş çelikten yapılmalı. Çelik darbe karşısında saçak meydana getirmeyecek kadar sert olmalı, Çatlayıp kırılacak kadar da aşırı sert olmamalıdırlar. Vurucu başlıkların yapımında kullanılacak çeliğin ne fazla sert ne de fazla yumuşak olması gerekir.

10 Saplar En iyi kaliteli, düzgün yontulmuş, Uygun biçim ve büyüklükte,
Düzgün yüzeyli, çapaksız,budaksız olmalı Keskin yüzü bulunmamalıdır.

11 El Aletleri Kullanımı Kontrolü
El aletleri YAPILAN İŞ İÇİN UYGUN MU? 2. El aletleri DOĞRU OLARAK KULLANILIYOR MU? 3. El aletleri UYGUN GÜVENLİK ŞARTLARINI TAŞIYOR MU? 4. El aletleri GÜVENLİ BİR YERE KONMUŞ MU? ÖNEMLİ: El aletini kullanmaya başlamadan bu 4 soruya olumlu cevap verip işe başlanmalıdır.

12 El Aletlerinin Kullanımında Oluşan Kaza Nedenleri
a) Uygun olmayan alet kullanmak , Bildiğimiz gibi, sık sık aynı şeyi yapmak için, birkaç farklı el aletini kullanırız. Halbuki genellikle sadece bir el aleti yapılan iş için doğru olanıdır. Yapılan iş için doğru el aleti kullanmamanın bir çok yaralanmaya neden olduğuna şahit olmuşuzdur.Bu kazaların çoğu ciddi olmasa bile yaralanmalar ve yaranın mikrop kapması sonucu uzun süre çalışanı işinden alıkoyabilir.

13 Uygun olmayan el aletleri kullanımı genellikle o an çalışanın yanında o işe uygun el aleti olmadığından ,yanında bulunan el aletini uygun olmamasına rağmen kullanmasıdır.Çekiç yerine anahtarla vurmak,anahtar yerine kurbağacıkla somun açmak gibi. Bir işçi uygun açıklıkta anahtar bulamamışsa, işini geciktirmek istemediğinden, açıklığı geniş olan ve bu genişliği bir parça koyarak geçiştirmeye çalıştığı diğer bir anahtarla yapmak ister.

14 Bu şekilde kullanılan bir anahtar somundan yalnız kaymakla kalmaz, uzun olan sapına gerektiğinden çok basınç da uygulandığı takdirde somunu laçka eder. Bazı durumlarda bu işlem işçinin yaralanmasına da neden olur ve ayrıca zaman kaybına yol açar. Bu gibi aksaklıkların olmaması için; a) El aletleri takımının iyi planlanması b) Bakımlarının iyi yapılması ve c) Aletlerin kaybolmaması için düzenli kontrol edilmesi gerekmektedir.

15 El Aletlerinin Kullanımında Oluşan Kaza Nedenleri
b) Kullanılan alet ile kullanılan parçanın ölçülerin birbirine uygun olmaması, Kullanılan alet ile o aletin kullanılacağı parçanın ebatlarının birbirine uygun olması gereklidir.Büyük bir vidayı küçük bir tornavida ile açmaya veya sıkmaya çalışmak veya 20 mm.lik bir cıvata ile 22 mm. lik bir anahtar kullanmak gibi.Kullanılan alet üzerinde çalışılan cıvata veya vida üzerinden kayma yapabilir ve yaralanmalara sebep olabilir.Metrik ölçülü anahtarları inç ölçülü civatalarda kullanmak veya bunun tam tersi de,sonucunda tehlike oluşturan bir uygunsuzluktur.

16 c) Aletleri yöntemine uygun kullanmamak ,
Aletleri yöntemleri dışında kullanmamalıdır.Örneğin:vida açma veya sıkma amaçlı kullanılan tornavidaları keski gibi kullanıp saplarına çekiçle vurmak gibi.Darbeye göre yapılmayan tornavidanın sapının kırılıp,parçalanacağı ve o sap üzerinde bulunan elin yaralanacağı ya da darbe esnasında tornavida ucunun üzerinde bulunduğu parçadan kayıp tehlike yaratacağı kaçınılmazdır.Küçük parçalarla çalışırken mutlaka çalışılan parça mengeneye bağlanarak üzerinde çalışma yapılmalıdır.

17 Çalışan bir makine üzerinde çalışma yapılacaksa;makine kapatılmadan üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamalıdır.

18 d) Daha fazla güç elde etmek için aletleri zorlamak, Eski ve paslanmış cıvata ve somunların kolay açılmadıkları ve aletlerin daha fazla güçle zorlandıkları hepimizce bilinmektedir.Alete daha fazla güç elde etmek için uçlarına boru veya çubuk takılarak bir veya daha fazla kişi ile güç uyguladıkları veya saplarının üzerine ayakla basılarak,vücut ağırlığıyla aletin çalışmasının sağlanması,çalışanların çoğunun yaptığı yanlış bir uygulamadır.

19 Aşırı güç uygulaması ile aniden somunun gevşemesi veya borunun el aletinin sapından çıkması ile güç uygulayanların kendilerini kontrol altına alamayıp düşmeleri kaçınılmazdır.

20 e) Aletler üzerinde değişiklikler uygulamak,
El aletleri yapılacak işe uygun değilse,o işe uygun olması için üzerinde değişiklik yapılmamalıdır.Örneğin: Normal bir anahtarın çalışma bölgesinde yer darlığından dolayı çalışamaması yüzünden anahtar sapının eğilerek o bölgede çalışır hale getirilmesi gibi.Kırılgan hale gelen ve zorlanma esnasında kırılabilecek olan bu değişiklik yerine bu iş için özel yapılmış aletler kullanılmalıdır.

21 f) Aletleri uygun yere bırakmamak,
El aletleri atölyelerde uygun dolap,askı tablosu içine konulmalıdır. Eğer raflarda bulundurulması gerekiyorsa düşme tehlikesine karşı 2 cm. lik etekliği bulunan raflara konulmalıdır. Malzemeler düz bir zemine ve dengeli bir şekilde bırakılmalı,yuvarlanabilecek malzemelerin önüne tutucu konulmalıdır.El aletleri döşemelere, geçitlere, merdiven sahanlıklarına veya işçilerin çalıştığı ya da geçtiği yerlere veya geçenlerin başlarına düşebilecekleri yüksek yerlere bırakılmamalıdır.Çalışma bittikten sonra tüm çalışma alanı kontrol edilerek unutulan el aletleri olup olmadığı kontrol edilmelidir.

22 g) Yetersiz bakım El aletleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Kusurlu bulunduklarında yerlerini kusursuz olanları almalı veya elde bulunan onarılmalıdır. Alet odaları yetkilileri, kusurlu olan veya herhangi bir şekilde uygun olmayan aletleri dışarı verilmemesi hususunda kesin talimat verilmelidir.Sivri ve kesici ucu bulunan el aletleri uçlarına koruyucu muhafaza geçirilmek suretiyle muhafaza edilmeli ve çalışma bölgelerine taşınırken askı ve muhafazaları ile taşınmalıdırlar.

23 Çalışmadan sonra körlenmiş veya ağzı bozulmuş olan aletler diğer aletlerle beraber dolaplarına kaldırılmamalıdırlar. Darbe için kullanılan el aletlerinin (çekiçler, keskiler vb.) baş kısımları mantarlaşmaya , çatlamaya başlar başlamaz uygun bir eğime kadar tesviye edilerek düzeltilmelidir Hemen düzeltilmesi mümkün olanlar hemen düzeltilmeli veya kullanılacak aletlerden ayrılarak keskinleştirme veya ağız düzeltme konusunda yetkili olan kişiye teslim edilmelidir.

24 Özellikle işletmelerde bileme veya aletlerin ağız düzeltme işlemleri her işçi tarafından yapılmaktadır.Bu konuda yasaklama getirilerek bileme ve aletlerin ağzının düzeltme ve keskinleştirme işlemleri bu konuda bilgili bir personel tarafından yapılmalıdır.

25 h) Uygun olmayan depolama
Kullanılamayacak durumda olan el aletleri diğer aletler ile beraber bulundurulmamalı ve hurdaya sevk edilmelidirler. Keskin kenarlı veya sivri uçlu el aletleri kullanılmadıkları zaman keskin kenar ve uçlarının koruyucu (deriden kılıf veya başlıklar) altına alınması gerekir.El aletleri ile çalışma bittiği zaman aletler temizlenip kendi takım çantalarına ve kutularına koyulmalıdır. El aletleri üzerinde çalışmadan sonra temizlenip çamur,su veya diğer korozif maddelerden arındırılmalıdırlar.

26 Aletler kuru ve tozdan arındırılacak bir ortamda saklanmalıdırlar
Aletler kuru ve tozdan arındırılacak bir ortamda saklanmalıdırlar.Elektrikli el aletleri kendi özel muhafazalarına konulup,rutubetten etkilenmeyecek bir bölümde muhafaza edilmelidirler. İyi bir düzen için genel kural “ her şey için bir yer sağlanmalı ve her şey kendi yerinde olmalıdır”.

27 El Aletlerinin Taşınmaları
El aletleri belli kurallar altında çalışma bölgesine götürülüp getirilmelidir. İş elbisesinin ceplerine kesici delici aletler konulmamalıdır. Kesici aletler,uçlarına muhafaza konularak çantalarında taşınmalıdırlar, Takım arabaları hareket halinde iken kapakları kapalı tutulmalı ve çalışma esnasında tekerlekleri frenlenmelidir.

28 Portatif Elektrikli El Aletleri İle Çalışma Yapılırken Uyulacak Tedbirler
Kullanılmadan önce kontrol edilmelidirler. Kabloları ve uzatma kabloları sağlam ve eksiz olmalıdırlar,geçit yerlerinde yüksekten geçirilmelidirler. Üzerlerinde ayar anahtarları bulunmamalıdır. Koruyucu muhafazaları çıkarılmamalıdır. Aşınmış olan taş,kesici veya uçlar kullanılmamalıdır.

29 Enerjisi kesildikten sonra uç değiştirilmeli veya temizlenmelidirler.
Çalışanın altında yalıtkan paspas olmalıdır. Nemli ve rutubetli yerlerde elektrikli el aletleri ile çalışılmamalıdır. Eller kuru ve temiz olmalıdır.

30 Elektrik işlerinde kullanılan el aletleri çift izolasyonlu olmalıdır.
Elektrik işlerinde kullanılan yağdanlık,süpürge,fırça ve diğer temizlik aletlerinin sapları yalıtılmış olmalıdır. Elektrikli el aletlerinin sapları yeterli şekilde izole edilmiş ve tetikleri ancak sürekli basıldığında çalışacak şekilde olmalıdır.

31 Elektrikli el aletleri üzerinde meydana gelebilecek kaçakların zararlı bir seviyeye gelmesinden önce, alete gelen elektrik devresini kesen güvenlik otomatikleri (toprak korumalı röleler) olmalıdır.Topraklamalı aletlerde, topraklama devresindeki kesinti halinde, aletin elektrik devresini kesen bir kontaktörün bulunması şekli de uygun bir koruma şeklidir.

32 Fişleri ve kabloları topraklı olmalıdır.
Özel askı veya sapanlarla taşımalıdırlar. Nemli ve rutubetli yerlerde kullanılan elektrikli el aletleri doğru akımda 100 V.u alternartif akımda 42 V.u geçmeyecektir Seyyar lambalar sürekli aydınlatmanın olmadığı yerlerde kullanılmalı ve 42 V.dan büyük olmamalıdırlar.

33 Seyyar lambalar cam koruyucu içinde ve muhafazalı olmalıdırlar.
Taşınabilir elektrikli aletler ile çalışan işçiler, bol ve etekleri geniş elbiseler giymemeli,kauçuktan başka eldiven takmamalıdırlar . Elektrikli el aletleri kullanılmadığı zamanlarda toz ve rutubetten koruma sağlayacak uygun bir şekilde saklanmalıdır.

34 Kesici El Aletlerinde Güvenli Çalışma
Sürekli keskin halde bulundurulmalıdırlar, Bıçakların kabza muhafazası olmalıdır, Bıçak uçları yuvarlatılmalıdır, Çalışma olmadığı zamanlarda ve taşınması esnasında kılıf veya kınlarına konulmalı,cepte taşınmamalıdırlar.

35 Pnömatik Seyyar Cihazlarda Güvenli Çalışma
Hortum bağlantıları emniyetli olmalıdır Hava ile çalışan el aletlerinde aşırı yüksek basınçta hava kullanılmamalıdır. Atölyelere gelen hava pnömatik el aletlerinin çalışmasına yetecek kadar olmalıdır. Aletin yay baskısıyla çalışan tetiği bulunmalıdır. Tetiğe basıldığında hava akımı sağlanarak alet çalışmalı,tetikten el çekildiğinde yay baskısı ile tetik kapanarak hava akışı kesilmeli ve alet çalışmaz konuma dönmelidir.

36 Pnömatik çekiçlerin pistonları yerinden çıkmayacak şekilde yapılmalı ve parça fırlamalarına karşı korunmuş olmalıdır. Basınçlı çivi çakma tabancalarının tetiklerinde istem dışı el dokunmaları ile çalışmasını engellemek için tetik kilitleme tertibatı ve namlularında,parça fırlamalarına karşı,koruyucu bir huni bulunmalıdır. Hava hortumları ekli olmamalı ancak ek gerekirse ek yerleri birbirine sağlam bir şekilde bağlanmalıdır.

37 Kıvılcımın Tehlikeli Olduğu Yerlerde Güvenli Çalışma
Parlayıcı,patlayıcı madde ve gazların olduğu yerde elektrikli el aleti kullanılmamalıdır. Kullanılacak el aletleri kıvılcım oluşturmayan el aletleri olmalıdır. Bu yerlerde çalışmaya başlamadan iş izni açılmasında yarar vardır.

38 Kaldıraç,Manivela,Kriko Gibi El Aletleri İle Güvenli Çalışma
Levye,manivela kriko gibi aletler dik olarak veya tezgah üzerine bırakılmamalı,yatık olarak yere bırakılmalıdırlar. Ayrı sandık veya dolaplara konulmalıdırlar. Levye ve manivela ile çalışma esnasında civarda kimse bulunmamalıdır. İşe uygun büyüklükte alet seçilmelidir. Krikolar yere sağlam ve dik olarak konulmalı.

39 Çekiçle Güvenli Çalışma
Aşınmış ve ezilmiş çekiç kullanılmamalı, Gevşek ve çatlak saplı çekiç kullanılmamalı, Çekiç ağzının kenarları ile malzemeye vurulmamalı çekiç başı malzemeye paralel şekilde vurulmalı, İyi su verilmiş sert çekiç ile sert çelik malzemeye vurmamalı.

40 Malzemeyi tutmak için özel tutucu maşalar kullanılmalı,
Ahşap sapları budaksız, elyaflı ağaçtan uygun biçim ve boyutta olmalı, kenarları yuvarlatılmış, kıymıksız olmalı, Bozulan ve çapaklanan çekiç başları eğe veya zımpara taşı ile düzeltilmeli.

41 Tornavida İle Güvenli Çalışma
Vida başına göre uygun tornavida seçilmeli, Tornavida saplarının pürüzlenmemesine dikkat edilmeli, Tornavidaya çekiçle vurulmamalı, Tornavida ucu keski ucu gibi bilenmemeli,

42 Tornavida zımba, kama, keski, manivela gibi kullanılmamalı,
Malzeme kol üstünde veya bacakta tutularak tornavida kullanılmamalı.

43 Anahtar İle Güvenli Çalışma
Ağzı bozulmuş anahtar kullanılmamalı, Anahtar iterek değil çekerek kullanılmalı, Küçük anahtarlar fazla zorlanmamalı, (Anahtar özel olarak yapılmış değilse) Anahtara çekiç vurulmamalı, Anahtar başka amaçla (Çekiç veya manivela gibi) kullanılmamalı.

44 Eğeler İle Güvenli Çalışma
Yapılacak işe uygun olmalı, Metal bileziği bulunan sağlam sapları olmalı, Eğeler manivela gibi kullanılmamalı, Eğelenecek malzeme sağlam bir şekilde bağlanmalı, Küçük eğeler fazla bastırılmamalı,

45 Talaşlar (Elle değil) fırça ile temizlenmeli,
Eğelerden (Eski eğelerden) zımba keski vs. yapılmamalı,

46 Keskiler ile Güvenli Çalışma
Keski başında oluşacak çapaklar zımpara taşı veya eğe ile temizlenmeli, Küçük parçaların sıçrama ihtimaline karşı koruyucu gözlük kullanılmalı, Keski ve çekiç sıkıca tutulmalı, Keski başının ve çekiç yüzünün yağlı ve kaygan olmamasına dikkat edilmeli,

47 Sürekli olarak ve işe uygun şekilde ağızları keskin bulundurulmalı,
Çalışmalarda parça sıçramasına karşı paravana veya benzer koruyucular kullanılmalıdır.

48 Raspalar ile Güvenli Çalışma
Eğelemek, tornalamak, frezelemek ve planyalamak suretiyle elde edilen yüzeyler üzerinde kesici aletlerin bıraktıkları pürüzler ve tabanda sert kısımda kalan yükseklikler bulunur. Bunları alarak yüzeyleri daha düzgün bir hale getirmek için yapılan işleme raspalama denir.

49 Raspalar diğer aletlerden ayrı saklanmalı,
Sapsız raspa kullanılmamalı, Vücuda doğru raspalama yapılmamalı, İş parçası mengeneye bağlanmalı, elle tutulmamalı, Raspa manivela gibi kullanılmamalı.

50 Havyalar ile Güvenli Çalışma
Havyalar kullanılmıyorken prizden çekilmeli, Uygun havalandırma yapılmalı, İş parçası pense veya kelepçe ile tutulmalı, Bu işte çalışanların kanda kurşun tahlili yapılmalı.

51 Pense ve Tel Makasları ile Güvenli Çalışma
Ağzı kör olan tel makasları kullanılmamalıdır, Gergin olan tel,yay ve benzeri malzemeler kesilirken telin bir ucu sabitlenecektir.

52 El Aletlerinde Genel Güvenlik Kuralları Özet
1) Birçok kaza el aletlerin veya aletlerin bazı kısımlarının (örneğin saplarının) kırılmasından dolayı meydana gelir. Bu kırılmalarda neden çoğu kez iyi kalitede malzeme kullanılmamış olmasıdır. 2) Genel olarak el aletleri en iyi kalitedeki malzemeden (örneğin çelikten) yapılmalı, çekiçlerin ve benzeri aletlerin sapları dayanıklı materyalden yapılmalıdır.

53 Aletlerin yanlış kullanılmasının sebebi, gereksinme duyulduğunda o an için uygun olanının bulunmamasıdır. Bir işçi uygun açıklıkta ingiliz anahtarı bulamamışsa, işini geciktirmek istemediğinden, açıklığı geniş olan ve bu genişliği bir parça koyarak geçiştirmeye çalıştığı diğer bir anahtarla yapmak ister. Bu şekilde kullanılan bir anahtar somundan yalnız kaymakla kalmaz, uzun olan sapına gerektiğinden çok basınç da uygulandığı takdirde somunu laçka eder. Bazı durumlarda bu işlem işçinin yaralanmasına da neden olur ve ayrıca zaman kaybına yol açar.

54 El Aletlerinde Genel Güvenlik Kuralları
Bu gibi aksaklıkların olmaması için ; El aletleri takımının iyi planlanması, Bakımlarının iyi yapılması ve Aletlerin kaybolmaması için düzenli kontrolü gerekmektedir.

55 3) El aletlerinin ağaçtan olan sapları aşağıdaki özelliklerde olmalıdır.
En iyi kaliteli, düzgün yontulmuş, Uygun biçim ve büyüklükte, Düzgün yüzeyli, saçaksız ve keskin yüzü bulunmayan.

56 4) Kıvılcımın tehlikeli olduğu yerlerde ve işlerde kullanılan el aletleri kıvılcım çıkarmayan cinsten olmalıdır (Ağaçtan, sert lastikten, bakırdan veya bronz gibi çeşitli alaşımlardan). 5) Çekiç ve Varyoz'lar, soğuk keskiler, kesiciler gibi aletler dikkatle seçilmiş çelikten yapılmalı, bu çelik darbe karşısında saçak meydana getirmeyecek kadar sert olmalı, çatlayıp kırılacak kadar da aşırı sert olmamalıdır.

57 Çelikten yapılmış darbe aletleri güvenlik bakımından oldukça etkilidirler. Yumuşak çelikten başlıklar darbe karşısında saçakların ve alet bu saçaklarından zamanında kurtarılmazsa, bunu izleyen kullanılışında saçaklar kopup fırlayarak çevredeki kimselere (özellikle gözlerine) zarar verebilir. Son derece sert çelikten yapılmış başlıklar da darbe karşısında parçacık fırlatabilir. Böyle parçacıklar bazen gözlere isabet ederek görme yeteneğinin yitirilmesine neden olabilirler. Bunun gibi kazaların önlenebilmesi için vurucu başlıkların yapımında kullanılacak çeliğin ne fazla sert ne de fazla yumuşak olması gerekir. Bu nedenle aletler isim yapmış uzman firmalardan alınmalıdır.

58 6) Darbe için kullanılan el aletlerinin (çekiçler, keskiler vb
6) Darbe için kullanılan el aletlerinin (çekiçler, keskiler vb.) baş kısımları mantarlaşmaya , çatlamaya başlar başlamaz uygun bir eğime kadar tesviye edilerek düzeltilmelidir. 7) El aletleri yalnız kalifiye kimseler tarafından, serleştirilir ve onarılır. 8) Keskin kenarlı veya sivri uçlu el aletleri kullanılmadıkları zaman keskin kenar ve uçlarının koruyucu (deriden kılıf veya başlıklar) altına alınması gerekir.

59 9) El aletleri döşemelere, geçitlere, merdiven sahanlıklarına veya işçilerin çalıştığı ya da geçtiği yerlere veya geçenlerin başlarına düşebilecekleri yüksek yerlere bırakılmamalıdır. 10) İyi bir düzen için genel kural “ her şey için bir yer sağlanmalı ve her şey kendi yerinde olmalıdır”.

60 11) El aletleri periyodik olarak kontrol edilmelidir
11) El aletleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Kusurlu bulunduklarında yerlerini kusursuz olanları almalı veya elde bulunan onarılmalıdır. 12) Alet odaları yetkilileri, kusuru olan veya herhangi bir şekilde uygun olmayan aletleri dışarı verilmemesi hususunda kesin talimat verilmelidir.

61 1.El Aletleri Yapılan İş İçin Uygun mu?
Yandaki şekilde bir işçinin makinanın bir bölümünde vida ayarı yapması görülmektedir. Görüldüğü gibi vidanın ayarını cep bıçağı ile yapmaktadır. Bu işçinin her an yaralanma olasılığı vardır.

62 Hatta, iş için uygun el aleti kullanılsa bile, eğer el aleti doğru olarak kullanılmamışsa, yaralanmaya neden olur. El aletlerini uygun kullanmak için gerekli bilgiye genellikle önem verilmez. Halbuki, el aletleri doğru olarak kullanılmadığı zaman, bir çok yaralanma oluşturur.

63 Yandaki şekildeki işçi, sol eli ile bir tahta parçasını tutarak tornavida ile vidayı sıkıştırmaktadır. Vidayı çevirmeye başladığında, tornavida kayarak sol eline çarparsa, ciddi yaralanmaya neden olabilirler.

64 Aşağıdaki şekilde işçi bir mil (şaft) üzerindeki koruyucu örtüyü kesmektedir.Mili dönmemesi için eli ile sıkıca tutmaktadır. Bu adamın herhangi bir yaralanma olasılığı var mıdır, neden? Bıçak keskin, bu nedenle elinden kayarak bir yerini kesebilir. Bıçak doğru olarak kullanılmamaktadır. Bıçak bu iş için uygun bir el aleti değildir.

65 2. El Aletleri Doğru Olarak Kullanılıyor Mu?
Şekilde, işçi vida somununu gevşetmek için, somun anahtarını elle aşağı doğru itmektedir. Bu bir güvenliksiz durumdur. Çünkü vida somunu aniden gevşerse dengesini kaybederek elini yaralayabilir.

66 Reklam & İletişim admin@kirmizibaret.com
Kaynak:İnternet Reklam & İletişim


"El Aletlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Title" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları