Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ."— Sunum transkripti:

1 ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ

2 “ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız
“ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz.”

3 ÇOCUKLA İLETİŞİM En güzel iletişim dili sevgidir.
Sevginin ilk görevi dinlemektir. Aşağılamak, suçlamak yerine onu dinleyin, ona “sen dinlemeye değersin” deyin.

4 Çocuğu Dinlediğinizde;
Derdini, sorununu (huysuzluk, saldırganlıkla değil) konuşarak anlatır. Konuşma yeteneği, kelime haznesi gelişir.

5 DAVRANIŞLARINIZDA; AŞIRI KORUMA: Başkalarına bağımlı, kendine
güveni olmayan. AŞIRI HOŞGÖRÜ: Çocuğu bencil yapar, çocuk kendisine hizmet edilmesini ister. AŞIRI BASKI: Nazik, dürüst, davranabilir ama çekingen ve aşırı hassas olur.

6 ÇOCUKLA İLETİŞİMİZDE Yüzünüz ona dönük olsun.
Söylediklerini başınızla tekrar edin . Duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa, ona yardım edin. Onunla birlikteyken tüm dikkatinizi ona yoğunlaştırın. Davranışlarınızda tutarlı olun, bir gün doğru dediğinize ertesi gün yanlış demeyin.

7 AŞIRI İLGİ: Kabiliyetlerinin ortaya çıkmasını engeller.
SÜREKLİ KONTROL: Çocukta aileden ayrıldığında başına kötü bir şey gelecek düşüncesini oluşturur. ELEŞTİRME: Diğer insanlarla iletişiminde çocuğu zorlar.

8 NASIL DAVRANMALIYIZ ! Davranışlarını takdir edin, takdir edilen çocuk;
- Kendini önemli hisseder. - İtaatkâr ve üretken olur - Takdiri çocuğa değil davranışına yapın. Onlara inanın. - İnsanlara inanırsanız olanaksızı başarırsınız. - Davranışlarınızda denetleyici tahdit edici, küsüp iletişimi kesici şeklinde davranırsanız, çocuk ya isyankar olur yada boyun eğer.

9 Ona zaman ayırın, pahalı oyuncaklardan iyidir.
Davranışlarını,girişimlerini destekleyin, onaylayın, onaylamanın bir türü “gülümsemedir” Sevgi dolu bir ortam onun kendine olan güven ve saygısını arttırır. Ona güvendiğinizi gösterin, kendine güvenen çocuk davranışlarında da istekli olur

10 ÇOCUĞUNUZU ELDE EDİN; Kabul ederek, değer vererek, onu elde edersiniz.
Ona değer verirseniz; sizi sever ve destekler. Onu olduğu gibi kabul ederseniz; davranışlarını değiştirme gücü verirsiniz. Çünkü ”hiç kimse bir diğerini yeniden biçimlendirme kudretine sahip değildir.

11 Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin
Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. “takdir alırsan oğlum olursun” “şımarıklık yapma yoksa annen olmam” gibi yanlış davranışlara girmeyin.

12 HER ÇOCUK ÜZERİNDE GÖRÜNMEZ BİR LEVHA TAŞIR
Çocuğunuzun ayağına taş batmış ve ağlıyorsa “sus bakalım erkek adam ağlamaz” yada ağlamalarına aldırış etmeme; “senin varlığını kabul etmiyorum” anlamına gelir. Ve söylediklerine aldırış etmeyen, fikrini belirttiğinde eleştirilen çocuk içine kapanıp, güvensiz, huysuz ve saldırgan olur. “Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”

13 ÇOCUĞUN DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIŞIN
- Ne düşünüyorsun, nasıl hissediyorsun gibi sorularla anlamaya çalışın. - Korku ve endişelerine saygı duyun. - Kıyaslama yapmayın. - Sosyal ortamda bulunması için cesaretlendirin. - Varlığını önemseyin

14 - Sık sık sevdiğinizi söyleyin
- Aile içinde vazgeçilmez bir kişi olduğunun altını çizin - Nasihatlerinizi önce kendi davranışlarınızda gösterin.

15 - Ona verdiğiniz sözleri mutlaka yerine getirin
- Onun yaşına uygun davranışlar göstermeye çalışın.

16 Çocuğunuza hayatın bir yardımlaşma olduğunu öğretin.

17 Çocukları, bir iş yapmış olmak ve adam yerine konmak kadar memnun eden bir şey yoktur.

18 EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ

19 OKUL BAŞARISI NELERE BAĞLI
Uygun ders çalışma yöntemlerini kullanmasına Öğrencinin kendine olan güvenine Evde öğrenci için oluşturulan ortama Anne baba tutumlarına Okul ortamına Öğrencinin kapasitesine vb……..

20 DERS ÇALIŞMAYI NİYE BİLMİYORLAR?
Ders çalışma alışkanlığı sonradan öğrenilen bir beceridir. Bundan önce ders çalışma saati diye bir şey yokken birden bire canını sıkan bir saatle karşı karşıya Buna alışması uzun ve sabır isteyen bir süredir

21 BİZLER NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ ?
Kendi başlarına yemek yemeği öğretirken gösterdiğimiz sabrı göstermemiz gerekiyor Dikkat süreleri çok kısadır ,aralıkla çalışma alışkanlığı öğretmeliyiz Birkaç yıl ders çalışırken yanına oturmalı ve ders çalışma şeklini ona öğretmeliyiz Yavaş yavaş yanlarından ayrılıp kendi başlarına ders çalışmaya teşvik etmeliyiz.

22 BİZLER NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ ?
Yanına oturduğumuz saatlerde bunu bir savaşa dönüştürmemeliyiz Ders çalışmaktan keyif almalı ki bir daha ders çalışmak istesin Çok kötü bir çalışma yapmış olsa bile önce iyi ve güzel yaptıklarını takdir etmeli ondan sonra yanlışlarını düzeltmesine yardım etmeliyiz.

23 BİZLER NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ ?
Her çocuğun birbirinden farklı olduğunu unutmayıp, çocuğumuzu başka çocuklarla kıyaslamamamız gerekir. Unutmayalım ki bir gün çocuğumuzda bizi başka anne ve babalarla kıyaslayabilir.

24 ÇOCUKTA GÜVEN ÇALIŞMASI
Çocuğun kendine olan güveni eğitim başarısının ANAHTARIDIR Anne baba olarak bu güveni sağlayıcı çalışmalarda bulunmamız gerekiyor

25 ANNE BABA OLARAK BİZLER NE YAPMALIYIZ?
ÖĞRETMEN DEĞİL ANNE BABA OLMALIYIZ! AMA NASIL? Okulla birlikte anne babalık işlevi artık yerini öğretmenlik işlevine bırakır.

26 ÇOCUKTA GÜVEN ÇALIŞMASI
Anne baba olarak çocuğumuzun kendine olan güvenini kazanması için neler yapıyoruz? “seni tembel” “ne kadar salaksın bir işi yapamıyorsun” “beceriksizliğinden bıktım,bir işi de düzgün yapsan şaşırırım” vb…. Acaba dediklerinizi ne kadar ciddiye alıyorlar?

27 ÇOCUKTA GÜVEN ÇALIŞMASI
Çocuklarınızı gün içinde kaç defa takdir ediyorsunuz veya kaç defa yaptığı yanlışı yüzünden uyarıyorsunuz? Ne olursa olsun takdirlerimiz uyarılarımızdan fazla olursa çocuğumuzun kendine güveni o kadar artar

28 ÇOCUKTA GÜVEN ÇALIŞMASI
Çocuğumuza hiç mi uyarıda bulunmayacağız? Uygun iletişim yöntemlerini kullanarak Yapmaması gereken davranışı değil “Çöplerini yere atma” Yapması gerekeni söylemeliyiz “Çöplerini çöp kutusuna atar mısın?”

29 UYGUN İLETİŞİM YÖNTEMİ NEDİR?
Çocuğumuz yargılamadan,eleştirmeden, suçlamadan akıl vermeden dinleyebilmek Kendi duygularımızı ve düşüncelerimizi uygun bir dille ifade edebilmek “Kirli çamaşırlarını kirli sepetine atmamışsın.buna kızıyorum çünkü yine ben odandan toplamak zorunda kalıyorum ve yoruluyorum

30 EVDE UYGUN ORTAMI OLUŞTURMAK
Varsa ders çalışması için bir odanın oluşturması Yoksa ders çalışma esnasında kullanacağı masaya farklı bir örtü örtmek Mümkünse hep aynı ders çalışma saatinde derse oturmasını sağlamak O ders çalışırken evde televizyon veya radyonun açık olmaması

31 EVDE UYGUN ORTAMI OLUŞTURMAK
Ders, Oyun ve Televizyon saatleri için uygun bir programlama yapılması Hafta içi misafir kabul etmemeli veya bizler misafirliğe gitmemeliyiz.

32

33 Çocuğunuz için iyi bir şey yaptınız. Onun için zaman ayırdınız.


"ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları