Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FELSEFE ÖĞRETMENLİĞİ TOPLUM VE SOSYOLOJİ (ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİ) DERS SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FELSEFE ÖĞRETMENLİĞİ TOPLUM VE SOSYOLOJİ (ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİ) DERS SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR."— Sunum transkripti:

1 T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FELSEFE ÖĞRETMENLİĞİ TOPLUM VE SOSYOLOJİ (ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİ) DERS SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ÜREDİ HAZIRLAYAN: Manolya Çoban 14-PF Mersin, 2015

2 TOPLUM NEDİR? İnsan ömründen uzun yaşayan,
Kendi kendine devam ettiren, Temel çıkarlar için işbirliği yapan insanlar, Belli bir fiziksel yeri ve coğrafyası bulunan, Göreli bir sürekliliği olan, Ortak bir kültüre sahip, kurumlaşmış ilişkiler bütünüdür.

3 TOPLUM: İnsanların öteki insanlarla ve doğayla olan ilişkilerinden doğan, kendine özgü bir örgütleniş düzeni, bir sosyal yapısı, bir kültürel sistemi, sınırları belirli bir coğrafi mekanda göreceli de olsa bir sürekliliği olan insan birlikteliklerine denir.

4 SOSYOLOJİ(TOPLUMBİLİMİ) NEDİR?
İnsanlar arası ilişkileri ve bu ilişkilerden doğan toplumu ve toplum türlerini, toplumun yapısını, bileşenlerini, bu bileşenlerin birbiri ile olan ilişkilerini, bilinçli, amaçlı ve sistemli bir şekilde kendine özgü yöntem ve tekniklerle inceleyen bilim dalıdır.

5 Sosyoloji,toplumun sorunlarını araştırıp, bu sorunların altında yatan nedenleri belirleyen ve bunlara çözüm yolları üreten bir bilimdir.

6 TOPLUM ÇEŞİTLERİ Gelişmiş toplum, Gelişmekte olan toplum, Açık toplum,
Kapalı toplum, Kırsal toplum, Kentsel toplum, Geleneksel toplum, Modern toplum, Karmaşık toplum

7

8 İBN-İ HALDUN Asabiyet (insanları birbirine bağlayan duygu)
Toplumları ikiye ayırır. 1.Bedevi toplum 2.Hadari toplum

9

10 EMİLE DURKHEİM Toplumları ikiye ayırır. 1.Mekanik dayanışma
2.Organik dayanışma

11 FERDİNAND TÖNNİES İnsan toplumlarını iki kategoriye ayırır. 1.Cemaat
2.Cemiyet

12 Herbert spencer Askeri toplum Sanayi toplum

13 Auguste comte Sosyolojinin isim babasıdır. İnsanlığın düşünce gelişimi üç hal yasasına bağlı olarak üç aşamadan geçer.

14 Teolojik aşama ya da toplum: Asker ve din adamları egemendir.
Metafizik aşama ya da toplum: Kilisenin ve hukukçuların egemenliği söz konusudur. Pozitif aşama ya da toplum: Pozitif bilim ve sanayi egemendir.

15 KARL MARX İnsanlık tarihinin ana dönemlerini üretim ilişkileri (ekonomik ölçüt) açısından ele alan K.Marx toplumları şöyle sınıflar.

16

17 Asya tipi üretim biçimi
İlkel kominal toplum Köleci toplum Feodal toplum Kapitalist toplum Sosyalist toplum

18 Beni dinlediğiniz için teşekkürler 


"T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FELSEFE ÖĞRETMENLİĞİ TOPLUM VE SOSYOLOJİ (ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİ) DERS SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları