Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADİR GECESİ UZMAN İMAM HATİP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADİR GECESİ UZMAN İMAM HATİP"— Sunum transkripti:

1 KADİR GECESİ eminyavuzyigit@hotmail.com UZMAN İMAM HATİP
BAŞAKŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ BAŞAKŞEHİR/İSTANBUL

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
اِنَّا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَمَا اَدْرٰیكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ تَنَزَّلُ الْمَلٰئِكَةُ وَالرُّوحُ فٖيهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ اَمْرٍ سَلَامٌ هِىَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

3 KADİR SURESİNİN MANASI
1. Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! 3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. 4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. 5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

4 DUHAN SURESİ İL BEŞ AYETİNDE KADİR GECESİNİN DEĞERİ İLE İLGİLİ ALLAH ŞÖYLE BUYURUYOR:
حم وَالْكِتَابِ الْمُبٖينِ اِنَّا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ اِنَّا كُنَّا مُنْذِرٖينَ فٖيهَا يُفْرَقُ كُلُّ اَمْرٍ حَكٖيمٍ اَمْرًا مِنْ عِنْدِنَا اِنَّا كُنَّا مُرْسِلٖينَ «Hâ, Mîm. Apaçık kitaba andolsun. Gerçekten Biz, onu mübarek bir gecede indirdik. Gerçekten Biz uyaranlarız. Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir. Çünkü biz, Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler göndermekteyiz. O işitendir, bilendir.» (Duhan Suresi 1-4)

5 KADİR GECESİNDE İNMEYE BAŞLAYAN KURAN İNSANLIĞI KARANLIKLARLAN AYDINLIĞA ÇIKARIRIR
الَرٰ كِتَابٌ اَنْزَلْنَاهُ اِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ اِلَى النُّورِ بِاِذْنِ رَبِّهِمْ اِلٰى صِرَاطِ الْعَزٖيزِ الْحَمٖيدِ اَللّٰهِ الَّذٖى لَهُ مَا فِى السَّمٰوَاتِ وَمَا فِى الْاَرْضِ وَوَيْلٌ لِلْكَافِرٖينَ مِنْ عَذَابٍ شَدٖيدٍ « Elif Lâm Râ. Bu Kur'an, Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, mutlak güç sahibi ve övgüye lâyık, göklerdeki ve yerdeki her şey kendisine ait olan Allah'ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır. Şiddetli azaptan dolayı vay kâfirlerin hâline.» (İbrahim 1-2)

6 KADİR GECESİ NEDİR VE ZAMANI
"Kadir" güç yetirmek, hüküm, kaza, takdir, şeref, azamet ve tazyik; Leyle-i kadir takdir, hüküm, şeref, azamet ve tazyik gecesi demektir. Çünkü her hikmetli iş bu gecede tefrik edilir, bin aydan hayırlıdır, Kur'ân bu gecede indirilmiştir. Yeryüzü, meleklerle dolup sıkışır. Kadir gecesi mübarek gecelerden biridir. Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Sıyâm, 207) genel kabul görmüş olmakla birlikte Ramazanın son yedi gecesinde aranması ile ilgili hadisler de vardır (Müslim, Sıyâm, 219; Buhârî, Leyletü'l-Kadr, 3; Tirmizî, Savm, 72).

7 “Allah Teâlâ şu beş şeyi, beş şeyde gizlemiştir:
1- Rızâsını, taatlarda gizlemiştir. 2- Gazabını, ma’siyetlerde gizlemiştir. 3- Orta namazını, diğer namazlar arasında gizlemiştir. 4- Velî kulunu, halk arasında gizlemiştir. 5- Kadir Gecesi’ni, ramazan ayında gizlemiştir.” “Allah Teâlâ şu beş şeyi, beş şeyde gizlemiştir:

8 KADİR GECESİNİN ASLİ DEĞERLERİNİN BAŞI SON PEYGAMBER GELMESİ VE SON KİTABIN GELMEYE BAŞLAMASIDIR
Hz.Ayşe (RA) şöyle rivayet etmiştir : Hz. Muhammed (sav) 610 yılının Ramazan ayında Hıra/Nur dağının zirvesindeki bir mağarada Allah’a ibadet ettiği sırada , vahiy meleği Cebrail (as) gelerek O’na son Peygamber olduğunu bildirdi. Cebrail (as) : Oku ! dedi. Peygamberimiz (sav) : ”Ben Okuma bilmem.” diye cevap verdi. Bu durum üç kere tekrarlandı.Vahiy meleği Cebrail (as) Peygamberimize (sav) sonunda “ Oku !”emriyle başlayan Alak suresinin ilk 5 ayetini okudu. اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ ﴿١﴾ خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢﴾ اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ ﴿٣﴾ اَلَّذٖى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ﴿٤﴾ عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ ﴿٥﴾ “Yaratan rabbinin adıyla oku ! o, insanı alaktan ( zigottan ) yaratmıştır. Oku ! kalemle ( yazmayı ) öğreten , insana bilmediğini öğreten rabbin sonsuz kerem sahibidir.” (Alak1-5)(Buhari)

9 KADİR GECESİNİ İHYA EDENİN GÜNAHLARI BAĞIŞLANIR
مَنْ قام لَيْلَةَ القَدْرِ إِيماناً واحْتِسَاباً ، غُفِر لَهُ ما تقدَّم مِنْ ذنْبِهِ Ebu Hüreyre’ın (r.a.) rivayetiyle Rasülüllah (s.a.s.) şöyle buyurur: “Her kim imanından dolayı Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi’ni taatle geçirirse, onun lehine, geçmiş günahları mağfiret olunur/ geçmiş günahları bağışlanır.» (Buhari iman 28)

10 İMAM-I GAZALİ; KALPLERİN KEŞFİ KİTABINDA KADİR GECESİ FAZİLETİ
İbni Abbas buyurur ki: «Peygamber Efendimize İsrail oğullarından bir adamın bin yıl boyunca Allah Yolu'nda omuzunda silâh ile savaştığı anlatıldı. Bu hal Peygamber Efendimizin hoşuna giderek ayni mazhariyyeti kendi ümmeti için de diledi ve «Yâ Rabbim, ümmetimi, ömrü en kısa ve ameli en az ümmet olarak yarattın» diye Allah’a yakarınca Allâh O'na ve Kıyamete kadar gelecek olan bütün Ümmetine İsrailoğlunun Allâh Yolunda silâh taşıdığı bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini bağışladı. Bu gece, bu ümmetin imtiyazlarından birisidir.»

11 Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
«Kadir Gecesi olunca Cebrail, bir gurup melek arasında yere iner. Yere inen melekler gerek ayakta ve gerekse oturarak Allah‘ı zikreden her kulu selâmlarlar, onun için istiğfar ederler.»

12 Ebû Hureyre RA buyurur ki;
«Kadir Gecesi, yeryüzüne çakıl sayısından çok melek iner. Onların inmeleri için gök kapılarının hepsi açılır. Her yana nûr saçılır. Büyük bir tecelli meydana gelir ve bu gece Meleküt âlemi açılır. Fakat bu husûs da insanlar birbirinden farklıdır. Kimine hem gök yüzünün ve yeryüzünün Melekütu bir arada açılır. Gök yüzünün perdeleri aradan kalkınca bu kimseler ayakta dikilen, oturan, secdeye kapanmış, zikreden, şükreden, tesbih eden ve tehlil eden bütün melekleri asli kimlikleri ile görürler. Kiminin önüne cennet açılır ve orada evleri, köşkleri, hurileri, nehirleri, ağaçları, meyveleri görür. Göğün tavanı olsa Arş‘ı müşahede eder. Peygamberlerin, velilerin, şehitlerin. sıddıkların konaklarını görür. Bu Meleküte dalar, rahmet deryasında gezintiye çıkar. Cehennemi, onun tabakalarını ve içindeki kâfirlerin barınaklarını ve diğer fevkalâdeliklerini görür. (İmam-ı Gazali Kalplerin keşfi)

13 Peygamber'imiz (S.A.V.) buyuruyor ki: "Kim Ramazanın yirmi yedinci gecesini sabaha kadar ibadet ile geçirirse, bu benim nezdimde bütün Ramazan geceleri yapılan gece ibadetinin hepsinden daha sevimlidir. " (İmam-ı Gazali KK)

14 Hz. Fatıma RA: «Babacığıma geceyi ibadet ile geçirecek gücü olmayan kadın ve erkekler ne yapsın» diye sordu. Peygamber'imiz ona su cevabi buyurdu; Onların yastıklarını dikip üzerine yaslanarak bu gecenin herhangi bir saatinde oturup Allah'a dua etmeleri, benim için bütün ümmetimin bütün Ramazan Gecelerinin hepsinde yaptıkları ibadetten daha sevimlidir.» (İmam-ı Gazali KK)

15 KADRİ GECESİ ŞEREF VE HİKMET GECESİDİR: ÇÜNKÜ;
a) Kur’an-i Kerim bu gecede inmeye başlamıştır. b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir. c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312). d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner. e) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler.

16 KADİR GECESİNİ NASIL İHYA EDELİM?
1)KURAN-I KERİM KADİR GECESİNDE İNDİĞİNDEN ÇOKÇA KURAN OKUMALIYIZ اقْرَؤُا القُرْآنَ فإِنَّهُ يَأْتي يَوْم القيامةِ شَفِيعاً لأصْحابِهِ “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” (Riyazüssalihin 993)

17 2) KADİR GECESİNDE BÜTÜN GÜNAHLARIMIZA TEVBE VE İSTİĞFAR ETMELİYİZ
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَّصُوحًا “Ey iman edenler! Allah’a samimiyetle tövbe edin!” Bu gecede Yüce Rabbimize yapmış olduğumuz günah, hata ve isyanlarımız için tevbe edelim, istiğfarda bulunalım. “ يا أيها الناس توبوا الى الله فإني أتوب في اليوم اليه مائة مرة ” “Ey insanlar, Allah’a tevbe edin. Zira ben günde yüz kere O’na tevbe ediyorum.” (Müslim, Zikr, 42)

18 3) KADİR GECESİNDE ÇOKÇA ALLAH’I ANMALI VE ZAKİR(ÇOK ZİKİR EDEN) OLMAYA GARET GÖSTERİLMELİYİZ
اَلَّذٖينَ اٰمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللّٰهِ اَلَا بِذِكْرِ اللّٰهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ “Bunlar, iman edenler ve gönülleri Allah'ın zikriyle sükûnete erenlerdir. Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.” (Hicr suresi 6)

19 4)KADİR GECESİNDE ÖZELLİKLE KAZA NAMAZLARI KILMAYA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ
َنْ صَلّى صَلاةَ الْعَشَاءِ في جَمَاعَةٍ فَكأنَّمَا قَامَ نِصْفَ اللَّيْلِ، وَمَنْ صَلّى الصُّبْحَ في جَمَاعَةٍ فَكَأنَّمَا قَامَ اللَّيْلَ كُلَّهُ «Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibidir. Kim de sabahı da cemaatle kılmışsa gecenin tamamını ihya etmiş gibidir.» (Müslim Mesacid 260)

20 5)KADİR GECESİNDE HZ. MUHAMMED SAV EFENDİMİZE ÇOKÇA SELAT VE SELAM GETİRİLMELİ
إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selam edin.”

21 6) KADİR GECESİNDE ÇOKÇA DUA ETMELİYİZ; ÇÜNKÜ DUA İBADETİN İLİĞİDİR.
Hz. Aişe (r’anha) anlatıyor: Ya Rasulullah, kadir gecesi’ne rastlarsam ne dua edeceğim bana bildir, diye talepte bulunmuş. قُلْتُ : يا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِن عَلِمْتُ أَيَّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ القَدْرِ ما أَقُولُ فيها ؟ قَالَ : « قُولي : اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ العفْوَ فاعْفُ عنِّي » Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin affetmeyi seversin. Beni affet,” diye dua et (Tirmizî, “Deavât”, 84.)

22 KADİR GECESİNDE VE MÜBAREK GÜN VE GECELERDE YAPILMASI GEREKLİ OLAN İBADET VE TAATLAR
ÖZETLE 1)Kendimiz hesaba çekmeliyiz. Hayatımızın ahirete tealluk eden hesabını iyi yapmalıyız. 2)Kulluk bilincimizi oluşturmalıyız. 3)Kendimize mümin bilinci oluşturmalıyız. 4)Çokça zikir etmeliyiz. Zikir insana kalp sağlamlığı ve mutlu bir bakışa vesile olur. 5)Her daim Kuran okumalı veya Kuran dinlemeliyiz ve bu aylarda daha da artırarak devam etmeliyiz yakin ölüm bize gelinceye kadar.

23 6)Kaza namazlarımızı kılmaya gayret göstermeli, teheccüt ve nafile ibadetlere azami gayret sarf etmeliyiz. 7)Zikir ehli olmamız gerekir ve daima zikir üzere hayat sürmenin gayretinde olmalıyız. 8)Anaya babaya ve yakınlarımıza iyilikle muamele etmeli ve Allah’ın emri olan sıla-i rahimi gözetmeliyiz. 9)Fakirlere, yoksullara, yetimlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeli ve bunların derdi ile her zaman dertlenmeliyiz. 10)Kabirlerimizi ziyaret etmeli ve bir gün bizde öleceğimizin farkında olmalı ve kabir ziyaretlerinden ibret almalıyız.

24 11)Bu ayda tutulan oruç vesile ile nefsimizi terbiye etmeliyiz.
12)Çocuklara hediyeler vermeli ve çocuklarımıza mübarek gün ve gecelerin ehemmiyetini öğretmeliyiz. Çocuklarımızı bu aylarda namaza ve camiye alıştırmalıyız. 13)Küslerin barışmasına vesile olmaya gayret göstermeli ve üç günden fazla kardeşler arasında küslüğün helal olmadığının farkında olmasını sağlamak 14)Hasta ziyaretlerinde bulunulmalı, hastayı ziyaret etmek cennette bulunmak gibidir.

25 15)İlim ve sohbet meclislerinde bulunmaya gayret göstermeliyiz.
16)Hz Muhammed SAV Efendimize çokça Selatü selam getirmeliyiz. 17)Ağlayarak ve sızlanarak için için tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Efendimiz SAV günde 100 defa istiğfarda bulunurdu ya sen günde kaç kez tövbe ve istiğfardasın? 18)Cennete hazır hale gelmek için her türlü gayreti sarf etmeliyiz.

26 DUAMIZ ALLAHIM KURANI İNDİRDİĞİN GECEYE KAVUŞTUK BİZLER BAĞIŞLA ALLAHIM ALLAHIM BİN AYDAN DAHA HAYIRLI OLAN KADİR GECESİNİ İDRAK EDİYORUZ KURANLA HEMHAL OLMAYI İHSAN EYLE ALLAHIM KADİR GECESİ HÜRMETİNE VE O GECEDE İNMEYE BAŞLAYAN KURAN HURMETİNE BİZE DÜNYADA GÜZELLİKLER İYİLİKLER İHSAN EYLE AHİRETTEDE GÜZELLİKLER İYİLİKLER İHSAN EYLE VE BİZLERİ CEHENNEM AZABINDAN KORU ALLAHIM KADİR GECESİNE HAS EFENDİMİZİN DUASI İLE DUAMIZI BİTİRİYORUZ; “Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin affetmeyi seversin. Beni(BİZİ) affet,” (Not: Bu vaaz Diyanet KM ve DKS faydalanarak hazırlanmıştır.)


"KADİR GECESİ UZMAN İMAM HATİP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları