Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETHERNET KARTI NE İÇİN KULLANILIR ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETHERNET KARTI NE İÇİN KULLANILIR ?"— Sunum transkripti:

1 ETHERNET KARTI NE İÇİN KULLANILIR ?

2 Ethernet kartı, network(a ğ) sistemlerinde kullanılan, bilgisayarla ağ arasında iletişimi sağlayan ağ arabirim kartıdır. „ Masaüstü bilgisayarlarda bir genişleme yuvasına takılan, diz üstü bilgisayarlarda bir PC Card (PMCIA) soketine takılan yahut bir paralel port aracılığıyla bağlanan karttır. „ Bir PC'yi ağa bağlayabilmek için bilgisayar içerisindeki bölümlere (slot) Ethernet ağ kartı takılmalı ve bilgisayara kartın sürücü programı yüklenmelidir.

3 Ethernet kartı ne işe yarar : 
Ethernet kartı aracılığıyla bilgisayar ağlarındaki bilgisayarlar arasında veri iletimi olur ve cihazlar diğer bilgisayarların kullanımı için paylaşıma açılabilir.  Ethernet kartlarının çıkışındaki bağlantı noktasına kablo bağlanarak, bilgiler kablo aracılığı ile diğer bilgisayarlara veya paylaşıma açık olan cihazlara iletilir.

4

5 Ethernet kartı ile işlemci nasıl haberleşir?
Ethernet kartlı CPU'larda CPU'nun slota eklenmesi, CP Ethernet kartlı projede kartın slota eklenmesi sırasında yeni bir ethernet haberleşmesi oluşturularak "IP Adress" ve "Subnet mask" adresleri verilir.daha sonra "simaticmanager" ana penceresinde Ethernet adresi düzenlenir.Bunun için PLC>Edit Ethernet Node ile ayar penceresi açılır.bu pencerede "MAC" alanındaki "browse" tuşuna basılarak Ethernet portuna bağlı cihazlar listelenir.Bu listeden istenen ürün seçilerek "OK" tuşu ile onaylanır. Onay sonrasında seçilen ürün "editethernetnode" penceresine aktarılır.burada gerekirse "IP Adress" ve "subnet mask" adresleri düzenlenir ve "Assign IP Configuraiton" tuşu ile onaylanır ve pencere kapatılır. daha sonra donanım ayarları penceresine geri dönülerek yapılan CPU'ya yüklenir.bağlantı ve ayarlar doğru ise "IP adres" ve "mac adres" alanlarında bağlayacagımız CPU bilgileri görülür.Farklılık olması durumunda "view" tuşu ile bağlı bulunan CPU bilgileri görülerek değiştirilir.bu ayarlardan sonra PC üzerinde ayrıca "PG/PC Interface" ayarlarında ilgili "TCP/IP..." protokolü seçilmelidir.

6 MAC Adresi (Media Access Control)
Her bir ethernet kartında sadece o karta ait olan bir 48 bitlik numara vardır. Buna MAC adresi denir. MAC adresi üretici firma tarafından kartın rom belleğine üretim sırasında kaydedilir ve bu numara değiştirilemez. Bilgisayar ağlarında veri alış- verişi bu MAC adresleri kullanılarak yapılır. MAC adresi ile ethernet kartları birbirlerinden ayırt edilir. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

7 HUB Birden fazla cihazı bu cihazlar çoğunlukla bilgisayarlar olurken network yazıcı,  kamera gibi cihazlar da olabilir bunların birbirleriyle haberleşmesini sağlayan cihazlardır. Hublar, switchlere göre az işlevlidir. Tak çalıştır mantığıyla çalışırlar. Evlerde küçük ağlar kurmak için ucuz ve ideal yöntemlerden biridir. Piyasada Portlu hub cihazları bulunabilmektedir. Utp kablolar ile cihazlar hub'a bağlanabilirler

8

9 SWİTCH Bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. Sadece o ağ içerisinde çalışır yani farklı bir network ağına erişim sağlamaz. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında bulunur fakat yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar yani gereksiz yayın trafiğini engeller. Switchler üzerinde her bir port diğerlerinden bağımsız veri alışverişinde bulunabilir. Switchler: güç kablosu takıldığı anda çalışmaya başlar ve eyer sağlıklı çalışıyorsa yeşil yanar bir problem varsa turuncu yanar. Switchler üzerinde consolemode aracılığıyla konfigürasyon yapılır.

10

11 KABLOLU BAĞLANTI Kablo TV şebekesi üzerinden bilgisayara bağlanacak bir kablo modem yoluyla herhangi bir İnternet servis sağlayıcısına ve telefon hattına ihtiyaç duymaksızın İnternet'e bağlanmayı sağlayan bir sistemdir. Bağlantı kullanıcıya fiber optik ve koaksiyel(radyo frekansta kullanılan bir kablo türüdür) kablolarla iletilir ve mesafeye bağlı yavaşlama olmaz. Yukarı yükleme işlemi sırasında eş zamanlı olarak aşağı yükleme yapılabilir, sistem çoğunlukla ADSL ile benzer oranda asimetrik hız seçeneklerine sahip olmakla beraber ADSL'in aksine simetrik hızlara sahip seçenekleri de bulunmaktadır.

12 Kablolu bağlantı, ağdaki cihazların birbirlerine kablo vasıtası ile bağlandıkları yapıdır. Kablolu bağlantıda kablo uzunluğunun artması iletişim performansını olumsuz etkilemektedir. Bu bağlantı türünde kullanılan kablo türüne göre bağlantı hızında değişiklikler olabilmektedir.

13 KABLOSUZ BAĞLANTI “Kablosuz", kablo kullanmadan makineleri birbirine bağlayan bir teknolojidir.Kablosuz yerel alan ağları kullanıcı ve alıcı arasında radyo frekansları ile kablosuz ortamlarda, kabloya gerek kalmadan veriyi alır ve işletir. WLAN’lar kablolu LANyapılarına alternatif olarak sunulur. Kablosuz LAN’lar bir gezici kullanıcının herhangi bir fiziksel bağlantı olmadan ağa bağlı kalmasını sağlar. Uzak çalışanlarla ağınız arasındaki kablosuz bağlantılar işlere esneklik ve güç kazandırır.

14 Nasıl Çalışır Kablosuz ağ bağlantı noktaları aslında bildiğimiz router modemlerle aynı şekilde çalışırlar ve küçük radyo dalgaları üreten sistemlerdir. Kablosuz ağ sistemleri radyo frekansları ile çalışmaktadırlar. Radyo dalgaları ile haberleşme üç çeşit olabilmektedir. Bunlar alıcı(receiver), verici(transmitter) ve alıcı-verici(trans-receiver) olarak adlandırılırlar. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse; Alıcılar Adından da anlaşılabileceği üzere sadece radyo sinyallerini alabilen fakat gönderme özelliği barındırmayan aygıtlardır. Bunlara en basit örnek olarak FM radyoları ve televizyonları gösterebiliriz. Vericiler Sadece radyo sinyalleri gönderebilen ama alma yetileri olmayan elektronik devrelerdir. Bunlara örnek olarak radyo verici istasyonları, televizyon verici İstasyonları vb. sayılabilir. Alıcı-Vericiler Hem alma hem verme özellikleri olan aygıtlardır. Bunlara örnek olarak telsiz röleleri, cep telefonu baz istasyonları, cep telefonları vb. sayılabilir.

15

16 KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİ Başlangıç kullanıcı adı ve administrator pasword unu değiştirin. Başlangıç SSID(bir kablosuz ağı tanımlayan addır) değerini değiştirin. SSID ı değiştirmek otomatikman bu sorunu çözer. SSID verirken şahsi bir bilgide vermeyin. Sonuçta kablosuz networkunuz bu isimde yayın yapar. Anlamı olmayan bir isim ya da bir sayı verebilirsiniz.  

17 SSID(Servis Seti Tanımlayıcısı) yayınlanmasını engelleme;
Güvenlik duvarını güncelleyin çünkü ; Güvenlik açıklarını engelleyeceği gibi yeni geliştirilmiş güvenlik seçeneklerinide kullanmanızı sağlayabilir. SSID(Servis Seti Tanımlayıcısı) yayınlanmasını engelleme; Birçok access point ya da kablosuz ADSLmodem in menüsünde disable SSID yayınını engelle seçeneği mevcuttur. Bunu seçerek SSID yayınını engelleyin. Şayet SSID yayınını yapmanız gerekiyorsa başlangıç ismini değiştirin. Modemlerin hemen hemen hepsinde başlangıç SSID değeri modemin markası ya da modelidir. Buda saldırganlara modemin başlangıç kullanıcı adı ve şifresi konusunda fikir verir. Örneğin USRobotics 9106 kablosuz adsl modemin başlangıç SSID değeri USR9106 dır buda saldırgana bu modemin başlangıç kullanıcı adının admin şifresininde admin olduğunu anlatır. Bu bilgilere tüm üreticilerin web sitelerinin destek (support) bölümlerinden elde etmek mümkündür.

18 Kablosuz modeminizi gece kullanılmadığı saatlerde kapatın
Kablosuz modeminizi gece kullanılmadığı saatlerde kapatın. Eğer internet bağlantısını kapatmamanız gerekiyorsa kablosuz özelliğini kapatın. Bazı modemlerde kablosuz özellikleri başlangıç olarak açıktır. Siz modemi kablosuz olarak kullanmasanız bile bu özelliği açık olabilir (kablosuz ayarları) bölümünden bu özelliği disable (kullanılamaz) seçin.

19 Yayın gücünü azaltmak Bazı access pointlerde bu özellik vardır. Apartman gibi ortamlarda bu özellik işe yarayabilir. Sinyal gücünü düşürüp başkalarının modeminize erişimini engelleyebilirsiniz. Şifreleme Kablosuz ağ sahipleri güçlü bir şifreleme yapmalıdır. Kablosuz ağ donanımızın size sunduğu en yüksek şifrelemeyi seçebilirsiniz. Sırasıyla WEP, WPA, WPA2 gibi.

20 MAC Adres Filitreleme Mac Adresini filitrelemek, sizin mac adresini girmediğiniz cihazların access point e bağlanmasını engeller.

21 KABLOLU AĞ GÜVENLİĞİ Ağ kaynaklarına erişim için kimlik doğrulaması isteyin Paylaşıma açılmış klasörleri şifreleyin, hiçbir zaman hardiskinizin tamamını paylaşıma açmayın. Ağınızı parçalara ayırın.Ağınızdaki bazı kullanıcıları olmaması gereken yerlerden uzak tutabilirsiniz. Bazı nat(ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir) tabanlı routerlar internet erişimine izin verirken aynı zamanda firewall ile ağın bazı bölümlerini koruyabilirler. Vlan özellikli switch ler ağ kullanıcılarını ayırabilirler. Ancak bu akıllı ve yönetibilebilir switchler biraz pahalıdır. Yazılım tabanlı korumalar. En azından güncel bir antivirus yazılımı kullanın. Kişisel firewall yazılımları kullanın

22 Dosyalarınızı şifreleyin 
Dosyalarınıza bulunması zor şifreler verebilirsiniz. Windows XP kullananlar EFS yi kullanabilirler.  Saldırganlara karşı kullanılabilecek birçok yöntem vardır. Ancak ağınızı korumak, risklerini bilmek, açıkları engellemek için sürekli bilgi sahibi olmalısınız.

23 WEP Kablosuz alan ağlarında ortaya çıkan haberleşmelerin tanımlandığı
bir standarttır. WEP algoritması her türlü haricî saldırıdan kablosuz haberleşmeyi korumak için kullanılır. WEP’in ikinci fonksiyonu ise kablosuz ağa yetkisiz erişimleri engellemektir. WEP bir mobil cihaz istasyonu ve erişim noktası arasındaki kablosuz haberleşme kurmak ve paylaşımda bulunabilmek için bir şifreye ihtiyaç duyar. Bu şifre ya da güvenlik anahtarı veri paketlerini göndermeden önce onları şifrelemek ve gönderim sonrasında değişikliğe uğrayıp uğramadıklarını için diğer bir ifadeyle doğruluk kontrolü yapmak amacıyla kullanılır. WEP, standardıyla beraber geliştirilmiş olan temel güvenlik birimidir. Kablosuz düğümler arasındaki iletimde şifreleme ve veri bütünlüğünü sağlama işlemlerini gerçekleştirmeye çalışır. WEP şifreleme için kullanıcı ve erişim sağlayıcı tarafında 40 bitlik statik bir anahtar tanımlanır. Ayrıca WEP, akış şifresini elde etmek için 24 bitlik bir ilklendirme vektörü kullanılır.

24 WEP’in çalışması şu şekildedir;
Veri bütünlüğünü sağlamak amacıyla, veri bir doğrulama algoritmasına tabi tutularak, doğrulama bitleri elde edilir. Bu doğrulama bitleri verinin sonuna eklenir. 24 bitlik IV statik anahtarın başına eklenir; 64 bitlik paket oluşturulur. 64 bitlik bu paket RC4 (rastgele sayı üretici )algoritması ile şifrelenir. 2. adımda elde edilen veri ile 4. adımda elde edilen veri bir XOR işleminden geçer. Elde edilen bu verinin başına tekrar IV eklenir ve iletilecek şifreli veri elde edilir. Elde edilen bu verinin başına, alıcı ve vericinin MAC adresi eklenerek kablosuz ortama gönderilir. Şifreli veri, karşı tarafta aynı işlemler tersi yönde uygulanarak açılır

25 WPA WPA kablosuz ağlar için geliştirilmiş bir şifreleme standardıdır. Bu standart daha önceki sisteminin yetersizliğine karşılık geliştirilmiştir. WPA, veri şifreleme ve kullanıcı kimlik denetimi alanlarında bilgi güvenliği sunmaktadır. WPA, veri şifreleme işlemini geliştirmek için bu konuda yeni bir yöntem sunarak şifreleme anahtarlarını otomatik olarak dağıtır. Bir bit veri bile şifreleme anahtarlarıyla korunur. Bu çözüm aynı zamanda, veri üzerinde bütünsel bir kontrol yaparak, verileri ele geçirmek isteyen kişilerin bilgileri değiştirmesini engeller. WPA, kurumsal kullanıcıların korunması için, ağ üzerindeki her bir kullanıcıya kimlik denetimi uygularken, bu kullanıcıları veri hırsızlığı amacıyla düzenlenmiş ağlara geçişini de engeller. Aynı zamanda WPA ile 48 bitlik bir şifreleme yapılır. Kablosuz ağa WPA şifresi verebilmek için erişim noktasının ya da modemin ara yüzüne girerek kablosuz sekmesinden güvenlik bölümüne tıklanır

26 WPA2 WPA2, WPA’nın yerini almıştır. WPA2’nin testleri ve sertifikasyonu Wi-Fi İttifakı tarafından yapılmış olup IEEE i standartdından da mecburi elemanları uygulamıştır.WPA2, özellikle CCMP(AES bazlı güçlü bir şifreleme modu)’yi zorunlu olarak desteklemektedir. Sertifikasyon Kasım 2004’den 13 Mart 2006’ya kadar gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Wi-Fi markasını taşıyan tüm yeni cihazlar için WPA2 sertifikası almak da zorunludur.


"ETHERNET KARTI NE İÇİN KULLANILIR ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları