Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

JOSEPH PRIESTLEY HAZIRLAYAN: Hıdır CAN EĞİTİM FAKÜLTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "JOSEPH PRIESTLEY HAZIRLAYAN: Hıdır CAN EĞİTİM FAKÜLTESİ"— Sunum transkripti:

1 JOSEPH PRIESTLEY HAZIRLAYAN: Hıdır CAN EĞİTİM FAKÜLTESİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

2 JOSEPH PRIESTLEY Kısaca ; İngiliz kimya bilgini olan Joseph, düşünür ve aynı zamanda din adamıdır. Birçok gazı keşfederek(karbondioksit,kükürt dioksit ve amonyak) ve oksijenin bulunmasına önemli katkılar sağlayarak gazlar kimyasının temellerini atmış, 18. yüzyıl İngiltere’sinde bilim ve din eğitiminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

3 JOSEPH PRIESTLEY Mart 1733’de Yorkshire’da, Leeds yakınlarındaki Bristal Fieldhead’de doğdu, 6 Şubat 1804’te ABD’nin Pennsylvania Eyaletindeki Northumberland’da öldü. Altı çocuklu bir çuha yapımcısının oğlu olan ve altı yaşında annesini yitirdikten sonra teyzesinin yanında büyüyen Priestley, sık sık hastalanan, sağlıksız bir çocuk olduğundan düzenli bir öğrenim göremedi.

4 JOSEPH PRIESTLEY Yine Dindar bir Hristiyan olan teyzesinin yardımıyla dil öğrenimine büyük bir yatkınlık göstererek, papazların yardımıyla da İbranice, Süryanice, Arapça ve Kaide dillerini öğrendi, matematik ve doğa felsefesinin temel yapıtlarını okudu

5 Bilimle sadece bir hobi olarak uğraşan Joseph Priestley, 1765’te Amerikalı bilim adamı Benjamin Franklin’le tanıştıktan sonra elektrik deneyleri yapmaya başladı. Ertesi yıl meslektaşları buluşlarından öylesine etkilendi ki onu Londra’daki Royal Society (Kraliyet Derneği) üyeliğine seçtiler.

6 JOSEPH PRIESTLEY On dokuz yaşına geldiğinde sağlığı düzelmiş, çocukluk hayali olan papazlık eğitimine başlaması için hiçbir engel kalmamıştı. 1752’de, Anglikan Kilisesi’ne bağlı olmadığı için “Dissenters” (Muhalifler) diye anılan bir İngiliz Protestan topluluğunun Daventry’deki din Akademisine katıldı.

7 JOSEPH PRIESTLEY Üç yıl sonra, sıradan bir papaz okulu olmayıp, o çağ İngiltere’sinin en seçkin öğretim kurumları arasında yer alan bu akademiyi bitirdiğinde, dil bilgisini Latince, Yunanca, Fransızca, İtalyanca ve Almanca’yla zenginleştirmiş, tanrı bilim, mantık, meta ­fizik, Locke’un deneyci felsefesi, Newton fiziği, matematik ve kimya konusunda geniş bilgi sahibiydi.

8 JOSEPH PRIESTLEY 1755’de, henüz 22 yaşındayken, küçük bir kasaba olan Needham Market’ta, üç yıl sonra da Nantwich’te dersler verdi ve öğretmen olarak göreve başladı. İleri derecede kekeme olmasına ve vaazlarıyla Ortodoks çevreleri huzursuz etmesine karşın, gerek derslerindeki, gerek öğrencileri için düzenlediği fizik ve elektrik deneylerin- deki başarısıyla dikkati çekerek, 1761’de Dissenter’ların Warrington’da yeni kurdukları akademide dil ve edebiyat öğretmenliğine atandı.

9 JOSEPH PRIESTLEY Ertesi yıl affedilen ve tekrar papazlığa yükseltilen ve İngiltere’nin en büyük demir fabrikatörlerinden birinin kız kardeşiyle evlenen Priestley, Warrington’da çalıştığı altı yıl boyunca, özellikle İngilizce dilbilgisi, konuşma sanatı, eleştiri, tarih, siyaset ve eğitim konusunda beş kitap yazdı, eğitim alanındaki çalışmaları nedeniyle Edinburgh Üniversitesinin hukuk doktorasıyla ödüllendirildi.

10 JOSEPH PRIESTLEY Londra’ya yaptığı bir gezi sırasında tanıştığı Benjamin Franklin’in desteğiyle The History and Present State of Electricity (“Elektriğin Tarihi ve Bugünkü Durumu”) adlı kitabını yazmaya başlayarak bilim dünyasına ilk adımını attı.

11 -Anglikan Kilisesi, Ülke ve Kral” yandaşlarınca Priestley bir baş belası olarak görülmekteydi deneyleriyle yeni şeyler buluyor ve kilisenin güvenini sarsıyordu ’de düşmanlarından oluşan öfkeli bir güruh Priestley’in evini, kitaplığını, laboratuvarını ve kilisesini yerle bir etti. Priestley Londra’ya taşındı; ama düşmanlık orada da peşini bırakmadı. Sonunda 1794’te ABD’ye göç etti; orada kendisine bir bilim adamı ve aydın olarak büyük saygı duyuluyordu.

12 George Washington’la ( ) ve iki başkanla daha –John Adams ( ) ve Thomas Jefferson ( )– dost oldu. Pennsylvania Üniversitesi’nde kimya profesörlüğü de dahil olmak üzere, çeşitli akademik ve dinsel görev önerilerini geri çevirerek, yaşamının son on yılını emekli olarak geçirdi. Bu yetenekli adam, yeni kimyaya inanmadı ve muhtemelen filojiston kuramının son yandaşı olarak 1804’te mezarına girdi

13 ESERLERİ 1) Tarih ve genel derslerin başlangıcı
2) Yönetimin Temel İlke­leri Üstüne Deneme”) 3) Görme Olgusu, Işık ve Renklere İlişkin Buluşların Tarihi ve Bugünkü Durumu 4) Çeşitli Gazlar Üstüne Deneyler ve Gözlemler 5) Eğitim Üstüne Çeşitli Gözlemler 6) Hıristiyanlığın Yoldan Çıkışının Tarihi 7) İngilizce Dilbilgisinin Temel İlkeleri 8)Özellikle Kimyayı Kapsayan Deneysel 9) Felsefe Derslerinin Başlangıcı 10) Tanrıbilim ve Çeşitli Konulardaki Yapıdan Bahsetme

14 JOSEPH PRIESTLEY

15 JOSEPH PRIESTLEY’NİN OKSİJEN DENEYİ-AYGITLARI

16 PRIESTLEY oksijen-karbondioksit deneylerini bir fare yardımıyla gerçekleştirdi.Fareyi önce bir fanusa yerleştirdi ve farenin tabanına bitki koyarak farenin hareketlerini gözlemlemeye başladı.Fare gündüz olduğunda normal hareketlerine devam etmişti;ama gece olunca farenin hareketlerinde anormallik sezdi.Yani bir canlının yaşaması için gereken bir hava vardı ve bu hava kütlesini bitki sabah temizliyor ama gece temizleyemiyordu.Bu sayede bu deneylerine devam ederek oksijen ve karbondiokside açıklık getirdi ve fotosentez olayının temelini oluşturdu.

17 JOSEPH PRIESTLEY’NİN OKSİJEN-KARBONDİOKSİT DENEYİ

18

19 Teşekkürler…


"JOSEPH PRIESTLEY HAZIRLAYAN: Hıdır CAN EĞİTİM FAKÜLTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları