Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan."— Sunum transkripti:

1 ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan sonra gelenler, Finlandiya’da ve Helsinki’de çok ünlü ve ileri gelenlerdendi. Bunların bir kısma matematikçi ve bir kısmı fizikçi ve bir kısmı da astronomdu. Rolf’un babası Otto Nevanlinna, Helsinki üniversitesinde matematik okumuş aydın biriydi. Alman astronom olan Hermdan Romberg’in kızı Margeratta ile evlendi. ( )

2 Rolf Nevanlinna 22 Ekim 1895 günü Joensuu’da doğdu
Rolf Nevanlinna 22 Ekim 1895 günü Joensuu’da doğdu. Aile 1903 yılında Helsinki’ye taşındı. Baba Otto burada matematik öğretmenliğini sürdürdü.1913 yılında klasik dillere yönlen Rolf, bu dillere karşı çok ilgi duydu ve bunları ardı ardına süratli bir şekilde öğrendi. Baba Otto oldukça uyanık ve aydın biri olduğu için Rolf’ün büyük kardeşi Frithiof’le birlikte matematiğe yöneltti. Rolf Nevanlinna, birinci dünya savaşı sıralarında üniversite öğrencisiydi. Savaşın verdiği tüm bu sıkıntılara ve yokluklara karşın, Rolf’ün yaratıca zekası Helsinki üniversitesinde kendini göstermeye başladı. Onun zekasının bu şekilde fışkırmasına Lindelöf’e ne kadar teşekkür edilirse azdır. Lindelöf,1903 yılında Helsinki üniversitesinde matematik kürsüsünde en önde

3 gelen matematikçi ve analitik fonksiyonlar kuramı üzerinde yaptığı çalışmalarla uluslararası ödül alan biriydi. Helsinki üniversitesinde bir çalışma grubu kurdu ve en az 20 matematikçiye doktora yaptırdı. Bunların içinden çok ünlü matematikçiler çıktı. Bunlardan biriside Rolf Nevanlinna’nın ağabeyi Frithiof Nevanlinna’y dı. Rolf Nevanlinna, 1919 yılında fonksiyonlar kuramı üzerinde doktorasını tamamladı. İlk yayınlanan çalışması, analitik fonksiyonlar üzerinedir. En iyi ve gözde çalışması ağabeyi ile birlikte 1922 yılında yaptıkaları Meromorfik Fonksiyonları Değer Dağılımları üzerinedir. 3 yıl çalışması sonunda, fonksiyonlar kuramı üzerinde devrim yapacak olan ve kendi adına verdiği ünlü Nevanlinna kuramını oluşturdu.

4 Bu kuram ve onun bu çalışması Nevanlinna’nın birinci sınıf bir matematikçi olmasını sağladı. Hemen hemen tüm analizciler bu kurama yöneldi ve 1980 yılına kadar Nevanlinna kuramı aşılmaz bir boyuta ulaştı. Kendi kuramının bu boyutlarda geliştiğini gören Nevanlinna bu mutlu hayatı yaşayan az matematikçilerden biridir yıında yapılan uluslar arası matematik kongresinde, Nevanlinna kuramının, fonksiyonlar kuramının bir alt kesimi olarak alındığı görüldü. Rolf Nevanlinna, 1958

5 Nevanlinna çok yönlü bir matematikçidir
Nevanlinna çok yönlü bir matematikçidir. Doğrusal uzaylar, mutlak analiz, tekdüzelik, Riemann yüzeyleri, geometri ve fizik konuları üzerinde özenle çalışıp eserler vermiştir yılında Helsinki üniversitesi’nde profesör oldu. Bu zaman sürecinde, matematik bölümünde ve Fen fakültesinde dekanlık yaptı ile 1945 yılları arsında aynı üniversiteye rektör olarak seçildi. 1946 yılında Zürih üniversitesi’nde görev aldı. Bu sırada Finlandiya Akademisine üye seçildi ile 1963 yılları arasında İsviçre’de Zürih Üniversitesinin şeref profesörü oldu yılında Finlandiya Akademisinden emekli olunca beş yıl İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde ilmi yayınlar için baş danışmanlık yaptı. Çok sayıda matematikçi yetiştirdi.

6 Rolf Nevanlinna’nın Ödüllülerinden Biri
1959 ile 1962 yılları arasında Uluslar arası Matematik Birliğinin başkanlığını yaptı. Gittiği her yerde şeref konuğu oldu ve büyük bir ilgi ile karşılandı. Birçok uluslararası matematik kongrelerine başkanlık etti. Nevanlinna, sadece Finlandiya'nın ödüllerini değil, dünyanın tüm ödüllerini aldı. Ona şeref ödülü vermeyen üniversite hemen hemen yok gibidir. Aldığı ödüllerin sayısı çok kabarıktır. Yaşamını, Finlandiya Üniversitelerine ve bu Üniversitelerin gelişmesine adayan Nevanlinna, emekliye ayrıldıktan sonra fizikle de uğraştı. Rolf Nevanlinna’nın Ödüllülerinden Biri Müziği çok severdi ve müzik onun yaşamının bir parçasıydı. Uzun boylu, yakışıklı ve sıhhatli biriydi. Sağlığı her zaman yerinde ve kendisi de dinçti.

7 Hayatında hemen hemen acı görmedi ve sürekli alkışlandı
Hayatında hemen hemen acı görmedi ve sürekli alkışlandı. Çok İnsancıl bir yapıya sahipti. Öğrencileriyle hep iyi ilişkiler içindeydi. Onlara daima destek oldu. Birçok ilmi derginin baş editörlüğünü yaptı ve matematiğin gelişmesi için durmadan çalıştı. Almanca, İngilizce, Fransızca ve Fince yazılmış çok sayıda kitabı vardır. Bir o kadar sayıda da, değişik zamanlarda ve değişik dergilerde yayınlanmış kıymetli makaleleri vardır.Kendisinden önce tam fonksiyonlar üzerine yapılan çalışmaları, kendi adıyla anılan kuramıyla genelleştirmiş ve ayrıcalıklı Picard, Borel ve Nevanlinna değerlerini gün ışığına çıkarmıştır. Dağılımlar ve defo yine onun tanımıdır. Bu kuramı, bundan böyle de araştırmalara konu olacaktır.

8 HAZIRLAYANIN SOYADI : BAYAR NO : 0101010247 BÖLÜMÜ : Matematik
ADI : Aptullah SOYADI : BAYAR NO : BÖLÜMÜ : Matematik MUĞLA


"ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları