Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELE 573 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME PLAKA TANIMA PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELE 573 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME PLAKA TANIMA PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 ELE 573 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME PLAKA TANIMA PROJESİ
ŞEYMA BAYINDIR

2 Sunum İçeriği Plaka Tanımanı Önemi Plakanın Yerinin Tespit Edilmesi
Histogram Eşitleme Gabor Filtresi Uygulanması Görüntünün Gri Seviyeye Çevrilmesi Morfolojik İşlemlerin Uygulanması Plaka Karakterlerinin Tespiti Plaka Karakter Örneklerinin Çıkarılması Plaka ile Karakterlerin Korelasyonun Hesaplanması Görüntüye Gürültü Eklenmesinin Plaka Tespitine Etkisi

3 Plaka Tanıma Neden Önemlidir ?
Güvenlik ( Hastane, Askeri alanlar) Trafik İhlalleri (hız sınırı aşımı, kırmızı ışıkta geçmek…) Köprü ve Otoyol Geçişleri

4 Plakanın Yerinin Tespit Edilmesi
Görüntüden plaka insan tarafından kolayca görülebilmektedir. Ancak bilgisayar için aynı durum geçerli değildir. Görüntüde yansımalar olabilir

5 Plakanın Yerinin Tespit Edilmesi
Görüntüde plaka yatay olmayabilir.

6 Plakanın Yerinin Tespit Edilmesi
Plakanın tespit edilebilmesi Görüntüdeki arabaların farklı olmasından Arka planın değişmesinden Görüntünün farklı açılardan çekilmesi Görüntüdeki arabaların farklı büyüklükte olmasından dolayı zorlaşmaktadır.

7 Plakanın Yerinin Tespit Edilmesi
Görüntüde arka planın etkilerini azaltmak amacıyla histogram eşitlemesi yapılmış ve görüntü gri seviyeye çevrilmiştir.

8 Plakanın Yerinin Tespit Edilmesi
Farklı açılarda çekilmiş olan görüntülerden plaka tespiti yapmak için Gabor Filtresi uygulanmıştır. Gabor filtresi bant geçiren bir yapıya sahiptir. Plakalar için uygun katsayılar seçildiği durumda diğer bantların bastırılarak plakanın görüntüde tespit edilebilmesini sağlamaktadır.

9 Plakanın Yerinin Tespit Edilmesi
Gabor filtresi uygulanan görüntüye eşikleme yapılarak belirli bir eşiğin altında kalan kısımlar elimine edilmiştir. Burada kullanılan eşik değer görüntüye göre değiştirilmiştir. Yaklaşık olarak 0.4 ile 0.6 arasında değişmektedir.

10 Plaka Karakterlerinin Tespiti
Plakanın yerinin bulunmasından sonraki adım plakanın karakterlerinin ayrıştırılmasıdır. Bu işlem için öncelikle karakter örneklerinin çıkarılması gerekmektedir. Bu projede örnekler görüntüden çıkarılarak oluşturulmuştur.

11 Plaka Karakterlerinin Tespiti
Örnek olarak çıkarılan karakterler ile plakanın korelasyonu hesaplanmış ve en yüksek değere ulaşılınca karakterin tespit edildiği varsayılmıştır.

12 Plakanın Tespit Edilmesi

13 Plakanın Tespit Edilmesi

14 Görüntüye gürültü Eklenmesi
Görüntüye farklı varyansa ve ortalama değere sahip Gauss gürültüleri eklenerek plaka tespitinde gürültünün etkisi görülmüştür. Ortalama değeri 0.1, Varyansı 0.01 olan Gauss Gürültü Eklenirse Tespit Edilen Plaka

15 Görüntüye gürültü Eklenmesi
Ortalama değeri 0.5, Varyansı 0.01 olan Gauss Gürültü Eklenirse Plaka Yerine Sağ Üstteki Bölge Plaka Olarak Tespit Edilmiştir.

16 Görüntüye gürültü Eklenmesi
Ortalama değeri 0.4, Varyansı 0.3 olan Gauss Gürültü Eklenirse Elde Edilen Görüntü ve Tespit Edilen Plaka

17 Referanslar [1]. Motorlu Araç Plaka Görüntülerinden Karakter Ayrıştırma Ve Tanıma, Mustafa Oral, Umut Çelik [2]. Kararlı Gabor Süzgeçleri ve Morfolojik Etiketleme İşlemleri İle Türk Taşıt Plaka Standartları İçin Plaka Tanıma Sistemi, Ahmet Hayran1 [3]. Görüntü İşleme Yöntemleriyle Araç Plakalarının Tanınarak Kapı Kontrolünün Gerçekleştirilmesi Kerim Kürşat Çevik, Abdülkadir Çakır [4]. Bakış Açısından Bağımsız Gürbüz Plaka Tanıma Sistemi, View Independent Robust License Plate Recognition System Fatih Kahraman, B.Evrim Demiröz, Binnur Kurt, Muhittin Gökmen [5]. Bilgisayar Tabanlı Araç Plaka Tanıma Sistemi Okan BİNGÖL, Ömer KUSCU [6].

18 Teşekkürler Şeyma Bayındır


"ELE 573 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME PLAKA TANIMA PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları