Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir."— Sunum transkripti:

1 BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.

2 EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ BAĞLAÇLAR
VE İLE YA DA VEYA FAKAT,LAKİN,AMA,ANCAK,YALNIZ DA ,DE

3 EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ BAĞLAÇLAR
YA YA NE NE HA HA HEM HEM ÇÜNKÜ

4 “VE” BAĞLACI Ali ve Ahmet bahçede top oynuyor. Kalemimi ve silgimi evde unutmuşum.

5 “İLE” BAĞLACI Kalemimi ile silgimi evde unutmuşum. Yerine VE kelimesini kullanabiliyoruz. Ödevimi Ali ile yaptım. Ödevimi pilot kalemle yaptım. Birliktelik ve vasıta(araç,aracılık) bildiriyorsa EDAT görevini üstlenir.

6 “FAKAT,AMA,LAKİN,ANCAK,YALNIZ” BAĞLAÇLARI
Size gelecektim ; ama işim çıktı. FAKAT anlamıyla kullanıldıkları zaman bu kelimelerin hepsi bağlaç görevini üstlenir.

7 “YA DA , VEYA” BAĞLAÇLARI
Bu akşam fen ya da matematik sınavına çalışmalıyım. Bu akşam fen veya matematik sınavı çalışmalıyım. YA DA bağlacı ayrı yazılır.

8 “YA DA , VEYA” BAĞLAÇLARI
VE , VEYA , YA DA bağlaçlarından önce ya da sonra herhangi bir noktalama işareti konulmaz. Yemekte çorba , ve pilav vardı (Yanlış) Yemekte çorba ve , pilav vardı (Yanlış) Yemekte çorba ve pilav vardı (Doğru) Yemekte çorba , pilav vardı (Doğru)

9 “YA DA , VEYA” BAĞLAÇLARI
VE , VEYA , YA DA, bağlaçlarından önce ya da sonra herhangi bir noktalama işareti konulmaz. Akşam süt , ya da çay içelim. (Yanlış) Akşam süt ya da , çay içelim. (Yanlış) Akşam süt ya da çay içelim. (Doğru) Akşam süt veya çay içelim. (Doğru)

10 “ÇÜNKÜ” BAĞLACI Sınavı kazanamadım ; çünkü düzenli çalışmamıştım. Seninle bir daha konuşmayacağım ; çünkü sen dedikoducusun.

11 “DA , DE” BAĞLACI Pikniğe Ali de gelecek Yerine DAHİ ,BİLE kelimelerini koyabiliyoruz. Cümleden çıkartıldığı zaman cümlenin anlamında bozulma olmuyor. Her zaman ayrı yazılıyor. Sert şekilleri yok. (Ta,te şekli yok.)

12 “DA , DE” BAĞLACI Sana simit te alayım. (Yanlış) Sana simitte alayım. (Yanlış) Sana simit’te alayım. (Yanlış) Sana simitde alayım. (Yanlış) Sana simit’de alayım. (Yanlış) Sana simit de alayım. (Doğru)

13 “DA , DE” bulunma hali eki
Bahçede top oynayalım. Bu akşam okulda toplantı var. İsimlere gelir. Birleşik(bitişik) yazılır. Genellikle yer bildirir. -ta , te şeklide vardır. Ödevinizi bu kitapta bulabilirsiniz.

14 YA YA BAĞLACI Ya Kemal ya Kenan gelsin. Ya Kemal ya da Kenan gelsin. Ya bana ya da öğretmene söyle. Ya bana ya öğretmene söyle.

15 HEM HEM BAĞLACI Hem film seyretmiş hem de ders çalışmış. Hem film seyretmiş hem ders çalışmış.

16 HA HA BAĞLACI Ha varlığın ha yokluğun Ha okulda çalışmışsın ha evde çalışmışsın.

17 NE NE BAĞLACI Ne varlığa sevinirim ne yokluğa yerinirim. Ne varlığa sevinirim ne de yokluğa yerinirim. Ne gelen var ne de giden var. Ne gelen var ne giden var.

18 “NE” KELİMESİ SORU SIFATI Baban ne gün gelecek ? SORU ZAMİRİ Doğum günümde bana ne aldın ? SORU ZARFI O kitaba ne bakıyorsun ? (NİÇİN ?)

19 “Kİ” BAĞLACI Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini. (Gözlerimin rengini unuttuğunu duydum.) Cümleye ters çevrilmiş , devrik görünümü verir. Cümleden çıkartılabilir. Genellikle çekimli bir fiilden sonra kullanılır.

20 “Kİ” BAĞLACI Her zaman ayrı yazılır. Kİ bağlacının kalıplaşmış örnekleri birleşik yazılır. OYSAKİ , HALBUKİ , ÇÜNKÜ vb.

21 SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları