Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını."— Sunum transkripti:

1 Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.

2 BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını hem biçimce hem de anlamca birbirine bağlayan sözcüklere “bağlaç “ denir.  Ali Baba ile Kırk Haramileri okudum.

3 Dilimizde En Çok Kullanılan Bağlaçlar “VE”:Aralarında birlik ve beraberlik bulunduğunu belirtmek üzere özneleri,nesneleri,tümleçleri,eyleml eri ve cümleleri bağlar. “Pınar’ı ve beni babam çağırdı.” “İLE”.Eş görevli sözcükleri birliktelik,ilgisiyle bağlar.

4 “ile” nin kurduğu başlıca anlam ilgileri 11.Araç İlgisi:Otobüs ile gelecek. 22.Nitelik İlgisi:Dikkatle dinledik. 33.Neden İlgisi.Dalgınlıkla adama çarptı. 44.Birliktelik İlgisi:Arkadaşıyla parka gitti. 55.Zaman İlgisi:Geceyle gündüzü karıştırdık. 66.Ölçü İlgisi:Maydanozu kilo ile satmazlar.

5 ““de” Bağlacı: Birliktelik ve eşitlik ilgisiyle bağlar. ““Ahmet de gelecek.” ““Ki” Bağlacı:Cümleleri bağlar.Cümleyi,ad ve ad soylu sözcüğü kendinden sonraki cümleye neden,sonuç,açıklama ilgisiyle bağlar. ““ Bir bildiğimiz var ki böyle söyledik.” ““Ama,ise,bile,hem…hem NNe…ne,ya,ya…ya,ya da, YYoksa” diğer bağlaçlardır.

6 YAPILARINA GÖRE BAĞLAÇLAR

7 BASİT BAĞLAÇLAR YYapım eki almamış kök durumundaki bağlaçlardır:ama,de,ile,ki….

8 TÜREMİŞ BAĞLAÇLAR  Yapım eki alarak türeyen bağlaçlardır:  Ancak,kısacası,gerçekten…

9 BİRLEŞİK BAĞLAÇLAR İİki ya da daha fazla sözcüğün birleşmesinden oluşan bağlaçlardır: KKim bilir,yoksa,halbuki….

10 Öbekleşmiş bağlaçlar TTürlü sözcük gruplarının bağlaç görevi yapmak üzere bir araya gelmesiyle oluşan bağlaçlardır. YYa da, HHem de,ne de,yahut da….

11 Aşağıdaki bağlaçları cümlede kullanınız  “ile”  “ve”  “de”  “ama”  “fakat”


"Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları