Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kütüphanecilik haftası

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kütüphanecilik haftası"— Sunum transkripti:

1 Kütüphanecilik haftası

2 Kitabın Faydaları 1) Hiçbir zaman canınız sıkılmaz. Toplu taşıma aracında mısınız? Kitabınızı açın. Doktorun bekleme odasında mısınız? Kitabınızı açın. Arkadaşlarınız hep kitap okuduğunuz için artık sizi dışarıya davet etmiyor mu? Kitabınızı açın. 2) İlk buluşmada karşınızdakini değerlendirebileceğiniz harika bir test var elinizde. "Kitap okumam" mı dedi? O ana kadar her şey yolundaydı belki ama bu itirafla ilişkinin ölüm fermanı imzalandı. 3) Diğer herkes muhtemelen sıkıcı, tek bir hayat yaşarken, siz yüzlerce değişik yaşamı tecrübe edebilir, yüzlerce insanın zihninde dolaşabilirsiniz. Telepati gibi bir şeydir bu; hatta daha bile iyisi. 4) Bir yandan spor yapıp, diğer yandan bir şeyler öğrenebilirsiniz. 1Q84'ü okumuş herkes, spordan neyi kastettiğimizi anlamıştır. Haydi, kollara kuvvet!

3 5) Henüz vizyona girmemiş filmler hakkında ahkam kesebilirsiniz
5) Henüz vizyona girmemiş filmler hakkında ahkam kesebilirsiniz. Örneğin Açlık Oyunları'nın sıradaki filmi... 6) Her durum için bir alıntınız vardır. Tıpkı şu an gibi: "Kitaplar her biri eşsiz, birer seyyar tılsımdır. (Stephen King)" 7) Benzer şekilde her durumu anlatacak doğru kelimeyi biliyorsunuzdur. Kelime dağarcığınız muazzamdır. 8) Tebrikler, size hediye almak çok kolay. 9) Kitaplarda karşılaştığınız karakterler size öyle farklı perspektifler sunar ki bunlar aslında birer terapidir. Böylece hayata ilişkin harika tavsiyeler alırsınız. 10) İnternetiniz mi kesik? Kimin umrunda! Zaten bu geceyi okuyarak geçirecektiniz.

4 Kütüphane Kütüphanelerin kökeni, kayıt tutma uygulamasına dayanır. Daha İ.Ö. 3. bin yilda, Babil kenti Nippur'da kil tabletlerdeki kayıtların bir tapınakta saklandığı bilinmektedir. İ.Ö. 7. Yüzyılda Asurlardan yaklaşık 20 bin tablet kalmıştır. İlk kütüphaneler, Eski Yunan'da İ.Ö. 4. Yüzyılda tapınaklarda ve felsefe okullarında oluşturulan kitap depolarıydı.

5 Aristoteles'in kütüphanesi, İskenderiye Kütüphanesi, Pergamon (Bergama) Kütüphanesi, Roma'daki Bibliotheca Ulpia "l.Constantinus'un İstanbul'da 4. Yüzyılda kurduğu İmparatorluk Kütüphanesi, ilk çağların en önemli kütüphaneleriydi.

6

7 Kütüphaneler Haftası;
 Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmektir.

8 Hafta süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Okullarda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar öğretilir.

9

10

11 Okumayanlarla, ‘Okumaya vaktim olmuyor” diyenlerin birbirlerinden hiçbir hiç bir farkı yoktur! Alışkanlık gülü koklamaya benzer. Gözümüzün önünde, elimizin altında olsa bile, hakiki gülü bulmak ise zordur. Zor! Koklama vakti geldi... Hemen şimdi, yeniden yeni bir başlangıç yapıyoruz. OKUYORUZ. Olumsuz düşünmeye hayır! Düsturunuz olsun. Eğlenmek, iyi bir vakit geçirmek istiyorsanız okuyunuz. Okudukça farkı fark edeceksiniz. Kitap, güzellikleri sunar. Her canlı gibi bizim de güzele ve güzelliğe ihtiyacımız var. Unutmayınız. Zamanla okuyoruz zevkinin doruklarına çıkacaksınız. Kendime soruyorum? “Okuyoruz” alternatifi nedir? Koskocaman bir HİÇ…Oku ki! Kelime hazinen çoğalsın. Oku ki! Hitabetin güzelleşsin.

12 KAİDEMİZ NE OLMALI? OKUMA alışkanlığınızı asla bozmayınız. Başladığınız kitabı zorla bitirmeye devam etmeyiniz. Bu sevmediğiniz bir yiyeceği yemeye benzer. Başlangıçta akıcı olmayan, kitaplarla asla okuma alışkanlığı kazanmaya çalışmayın. Bu merdivenleri üçer, dörder çıkmaya benzer. Günlük 20 dakikalık okuma alışkanlığınızı birkaç gün sonra fazlalaştırmaya kalkmayınız. Bu sizi baskı altına alabilir ve okuyoruz alışkanlığını bırakmak için bir bahane nedeni olabilir. Siz isteseniz

13 Kitaba başladınız. Kitaba bir türlü ısınamadınız, sıkıldınız veya bitiremeyecek gibi hisse kapıldınız Kendinizi suçlamayınız ve korkmayınız! Bu durum normal bir hadisedir. Birçok kitap kurdunun başına böyle hadiseler gelmiştir Birçok kitap kurdu, her başladığı kitabı bitirememiştir. ‘İlla ki bu kitabı bitireceğim’ baskısıyla da kitap okunmaz.

14 . Demek ki o kitap size göre değilmiş… Bu tip durumlar kitap okuma alışkanlığı kazanma başlangıçlarında; kitap kurdu olduktan sonra da, olabilir. Sizler yeniden tekrar tekrar deneyiniz. Bu durumun hiçbir önemi yok. Ta ki; istediğiniz kitap türünü buluncaya kadar. Hemen yeni bir kitaba başlayın. Ve en önemlisi: KÜTÜPHANE ÜYELİĞİNİZ olsun.

15 Evde iseniz; kendinize okuma yeri belirleyebilirsiniz
Evde iseniz; kendinize okuma yeri belirleyebilirsiniz. Bunun gibi birçok nedenler size okuma alışkanlığı kazandırmada yardımcı olabilir.   Kitap seçmelerinde; güvendiğiniz şahısların önerdiği kitapları göz önünde bulundurabiliriz. İlginizi çekebilecek konuları önceden bir kenara not ederseniz; kitap alırken bu notlardan faydalanabilirsiniz.

16 ‘Okuma listeleri’ oluşturabilir
. ‘Okuma listeleri’ oluşturabilir. Başlangıçta bu listeye uygun kitapları okuyarak, hemen şimdi yeniden bir başlangıç yapabilirsiniz…

17 Kitap okumalıyız

18

19 Ad =M. Berkay Kazancı Sınıf=6\D Okul= Hatemoğlu orta okulu Öğretmen= Diclehan BAYRAKTAR


"Kütüphanecilik haftası" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları