Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYDIN DOĞAN TİCARET MESLEK LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYDIN DOĞAN TİCARET MESLEK LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 AYDIN DOĞAN TİCARET MESLEK LİSESİ
VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ SUNUSU

2 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NE ANLAMA GELMEKTEDİR?
Verimli ders çalışma; “amaç doğrultusunda zamanı, planlı ve programlı olarak kullanmaktır...”

3 Amaç ve Emek * Başarmak ve kazanmak “Emek” ister. Fakat her emeğin karşılığı başarı ve kazanım olmayabilir. * Başarmanın gerekliliklerini yerine getiriyorsanız o zaman başarma ihtimalinizi arttırırsınız. * Hepiniz başarmak istiyorsunuz. Unutmayın ki “istemek”, “hedeflemek” değildir. Hedeflemek “amaç edinmek” tir.

4 Plan ve Program * Her amacın açık ve net olması gerekir bu amaca ulaşmak için mutlaka bir plan yapılmalıdır. * Her amaç adım adım hedefe yaklaşan planlarla gerçekleştirilir. * Her plan, her program gerçekleştirilebilir olmalıdır. * İyi bir programda kararsızlıklara yer yoktur. * Hedefe her gün bir adım daha yaklaşmak amaca uygun bir programla mümkündür. * Amaca giden yol ‘PLAN ve PROGRAM’ dır.

5 Hayatta amacı olmayanlar, hayal kırıklığına uğramazlar…
hiçbir zaman hayal kırıklığına uğramazlar…

6 Zamanı Yönetmek Hayat zaman kesitlerinden oluşur ve insanlara en adaletli dağıtılan şey zamandır. Herkesin günü 24 saattir. Zamanı yönetmelisiniz. Çünkü zamanın nasıl aktığı başarınız için son derece önemlidir.

7 Bir Haftanın Değerlendirilmesi…
168 saat Uyku 56 saat Okul+yol 45 saat Yemek 10 saat TV izleme 5 saat Kalan Süre 52 Saat

8 Zamanı Yönetmek İçin Önceliklerinizi belirleyiniz.
Önceliklerinizi belirlerken kısa, orta ve uzun vadedeki amaçlarınızın neler olduğunu düşünün. Önceliklerinizi her gün için düzenleyin.

9 Zaman Tuzakları… Kararsızlık “Hayır” diyememek Erteleme davranışı
Programsızlık Kontrol dışı olaylar Cep telefonu ve uzun süren telefon görüşmeleri Televizyon Bilgisayar

10 Zaman Tuzaklarına Düşmemek İçin…
Kararlılıkla programı uygulamak Gerektiğinde “hayır” diyebilmek Bugünün işini yarına bırakmamak Programlı olmak Kontrol dışı olaylar için programda yer ayırmak Telefon görüşmelerine sınır koymak Programda yazılı zamanlarda televizyon seyretmek

11 Ertelemeyi Erteleyin…
Ertelemek zamanın kontrolünü kaybetmektir. Ertelenen her çalışma yeni ertelemeleri doğurur. Ertelemeye kalkmadan önce niçin ertelediğinizi sorgulayın ve mantıklı bir sebebiniz olmadığını fark ettiğinizde kolları sıvayıp çalışmaya başlayın. Son güne bırakma psikolojisinden çıkın; çünkü sınavların düzenli ve uzun bir çalışma süreci gerektiğini unutmayın. Mücadele edin çünkü emek verilmeyen bir işin hiçbir zaman sonucu olmaz.

12 Nerede Çalışmalısınız?
Ders çalışmak için en uygun yer çalışma masasıdır. Çalışma ortamının ders çalışmaya uygun olması çalışmalarınızı daha verimli hale getirir. Kanepede, bilgisayarın karşısında, cep telefonunun yanında, televizyonun karşısında, dizilerin reklam aralarında ders çalışılmaz.

13 Dikkat ve Konsantrasyon?
Her insanda dikkat vardır. Önemli olan dikkatin, ilgi, istek ve amaçlar doğrultusunda yönlendirilmesidir. Dikkat, kişinin motive olmasını sağlar ve yapılan işe odaklar. Dikkatinizi yaptığınız şey üzerine odaklamazsanız siz o işi en iyi şekilde yapamıyorsunuz demektir.

14 Dikkat ve Konsantrasyon?
Dikkat dağınıklığının en önemli nedeni ilgi azlığıdır. Olaya veya davranışa yeteri kadar ilgi göstermiyorsanız dikkatinizi toplayamazsınız.

15 BU SÖZLERİ DAĞARCIĞINIZIN BİR PARÇASI YAPIN
BU SÖZLERDEN VAZGEÇİN! 1- YAPAMAM 1-YAPABİLİRİM 2-İNANMIYORUM İNANIYORUM 3- ZAMANIM YOK ZAMAN YARATACAĞIM 4- BELKİ KESİNLİKLE 5- ACABA MUTLAKA 6- KORKUYORUM 6-KENDİME GÜVENİYORUM 7- OLANAKSIZ İNANÇLA HERŞEY MÜMKÜNDÜR 8- EĞER YAPACAĞIM 9-BİLMİYORUM ÖĞRENECEĞİM 10-DAHA ÖNCE HEP KAYBETTİM 10-BU SEFER KAZANACAĞIM 11-SONRA ŞİMDİ-ŞU AN

16 Uyku… Uyku doğal bir ihtiyaçtır ve yeteri kadar uykusunu alamayan kişi dikkatini toplayamaz, ufak bir bahane çalışmayı bırakıp uyuması için yeterli olabilir. Yetişkin bir insanın günlük ortalama uyku ihtiyacı 6 – 8 saattir. Planlı, programlı bir çalışma ile uyku saatlerinizi de düzenleyebilir ve zaman kaybını engelleyebilirsiniz. Çok az uyumak, çalışma veriminizi düşürür, dikkatinizi toplamanıza engel olur. Fazla uyumak ise, uyuma isteğini arttırmaktan başka bir işe yaramaz..

17 Ön Hazırlık Ders çalışmaya başlamadan önce konuyla ilgili ön hazırlık yapmanız sizin konuyu daha çabuk anlamanızı sağlar. Bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını önceden öğrenmeniz, konuyla ilgili başlıkları görmeniz, ve fikir edinmeniz sizi başarıya ulaştıracak önemli bir unsurdur.

18 Etkin Dinleme Dinleme, bir beceri ve sanattır. İnsan iletişiminin yaklaşık %90’ı sözel olarak yapılmaktadır. Bu iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir. Unutmayın sadece öğretmene bakmak dinlediğiniz anlamına gelmez.

19 Not Tut… Dinleme yoluyla edinilen bilgiler, çok uzun süre hafızada durmaz. Öğrenilen bilgilerin belirli periyodlarla tekrar edilmesi gereklidir. Bir öğrenci dersin sonunda, dinlediklerinin ortalama %55’ ini hatırlayabilir. Eğer bir hafta içinde tekrar yapılmazsa bu oran %17’ lere düşer. Bu yüzden not tutmanın öğrenmede kalıcılık açısından büyük önemi vardır. Not tutma, öğrencinin dersi aktif olarak dinlemesini, hatırlamasını ve derse katılmasını sağlar. Derslerde alınan notlar evde temize çekildiğinde konular hafızaya daha iyi yerleşir.

20 Nasıl Not Tutulur? Not tutmaya ilk günden başlanılması gerekir.
Anlatılanlar öğretmenin ağzından çıktığı gibi değil, anlaşıldığı gibi yazılmalıdır. Anlamlı kısaltmalar kullanılmalıdır.

21 Neyi Ne Kadar Hatırlarız?
Okuduklarımızın % 10’ unu Duyduklarımızın % 20’ sini Gördüklerimizin % 30’ unu Görüp, duyduklarımızın % 50’ sini Söylediklerimizin % 80’ ini Davranışla birlikte söylediklerimizin % 90’ ını hatırlarız.

22 En Az Neyi Unuturuz? Güzel olaylar, duygusal anılar
Sık sık tekrar edilenler Yüksek sesle konuşulan ve öğrenilenler İlgi duyulan alanlar Sık sık kullanılan bilgiler Değer yargılarınıza ve inançlarınıza uygun düşen bilgiler İsteyerek öğrenilenler

23 Tekrar, Tekrar, Tekrar,Tekrar…
Öğrenmeden hemen sonra yapılan tekrar, bilginin bir gün süreyle saklanmasını sağlar. Öğrenmeden bir gün sonra yapılan tekrar, bilginin bir hafta süreyle saklanmasını sağlar. Öğrenmeden bir hafta sonra yapılan tekrar, bilginin bir ay süreyle saklanmasını sağlar. Öğrenmeden bir ay sonra yapılan tekrar, bilginin uzun süreli hafızada saklanmasını sağlar. Öğrenilen bilginin; 20 dakika içinde %50’sini 60 dakika içinde %70’ini 24 saat içinde %80’ini unuturuz.

24 Verimli Çalışmayı Olumsuz Etkileyenler…
Psikolojik etkenler Aşırı kaygı Güvensizlik Olumsuz düşünceler Çözümlenmeyen ailevi veya kişisel sorunlar

25 Verimli Çalışmayı Olumsuz Etkileyenler…
Zihinsel etkenler Gözlerinizi yapamadıklarınıza çevirmek Zorlanılan dersleri dışlamak Çalışma anında hayallere dalmak Amaçsızlık Yanlışlardan ders almamak, noksanları gidermemek.

26 Verimli Çalışmayı Olumlu Etkileyenler…
Motivasyon ve güdülenme Hedef belirleme Programlı ve aralıklı çalışma Çalışılan konuya istek ve ilgi duyma Aktif katılım ve girişkenlik Sağlıklı beslenme Ders çalıma zamanını ve eğlenme zamanını ayarlamak Çok çalışmak değil, düzenli ve verimli çalışma alışkanlığı kazanmak Verimli çalışma saatlerini iyi ayarlamak Çalışmayı masa başında gerçekleştirmek Dikkat ve konsantrasyonu sağlamak

27 Verimli Öğrenmek İçin…
1- ÖĞRENME SÜRECİ, “Bütün-parça bütün”şeklinde ilerlemelidir. 2- BİLGİNİN “ÇOK KANALLI KAYIT” YAPILMASI GEREKİR. 3- ÖĞRENMENİN EN İYİ YOLLARINDAN BİRİ DE ÖĞRETMEKTİR.“BAŞKALARINA ÖĞRETECEKMİŞ GİBİ ÖĞRENMEK” VERİMİ ARTIRIR.

28 Verimli Öğrenmek İçin…
4- ÖĞRENCİNİN BİLGİYİ “KENDİ İFADELERİYLE TEKRARLAMASI” ÖĞRENME VERİMİNİ ARTIRIR. 5- BENZERLİKLER- FARKLILIKLAR, TANIMLAR, ÖRNEKLER, KURALLAR- İSTİSNALAR, ANA FİKİRLER-YAN FİKİRLER BİLİNÇLİ OLARAK AYRILMALI VE ARALARINDA “BİLİNÇLİ BAĞLANTILAR”KURULMALI. 6- BİR BİLGİYİ “YAZILI OLARAK İFADE ETMEK”, O BİLGİNİN ANLAŞILMA DÜZEYİNİ ARTIRIR.

29 Verimli Öğrenmek İçin…
7- DİKKATİN ZAYIFLAMASI VE SÜRDÜRÜLEMEMESİ DURUMUYLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN “ÇALIŞMA SÜRELERİNİZİ 40 DK DERS +10 DK TEKRAR+10 DK DİNLENME”OLARAK AYARLAYINIZ. 8- “ÇALIŞMA SÜRESİNİN BAŞINDA VE SONUNDA ÖĞRENİLENLER AKILDA DAHA ÇOK KALIR.” BUNUN İÇİN VERİLEN ARALARDAN SONRA TEKRAR YAPARAK BAŞLAMAK HATIRLAMA ORANINI ARTIRDIĞI GİBİ KONU BÜTÜNLÜĞÜNÜDE SAĞLAR.

30 Verimli Öğrenmek İçin…
9- OKUNACAK KONUYA KARŞI İLGİYİ ARTIRMAK, KONSANTRASYON OLUŞTURMAK VE BEYNİ UYARMAK İÇİN METNİ MUTLAKA “ÖN OKUMA (TARAMA METODU) “İLE OKUYUN. 10- KONUYA YÖNELİK “ÖN SORULAR” OLUŞTURMAK ZİHNİ UYARIR . SORULARA CEVAP ARAYACAK ŞEKİLDE OKUMAK, OKUMA VERİMİNİ ARTIRIR NE ARADIĞINI BİLMEYEN BULDUĞUNU DA ANLAMAZ

31 Verimli Öğrenmek İçin…
12- “ÖZET ÇIKARMAK”,ÖĞRENME VERİMİNİ ARTIRIP, TEKRAR KOLAYLIĞI SAĞLAMAKTADIR 13- ÖĞRENİLECEK KONULARI “KÜÇÜK PARÇALARA BÖLMEK VE BASAMAKLARDAN ADIM ADIM İLERLEMEK”HEMEN GERİ BİLDİRİM SAĞLAYARAK MOTİVASYONU, DOLAYISIYLA ÖĞRENME KALİTESİNİ ARTIRIR.

32 BİLGİNİN EFENDİSİ OLABİLMEK İÇİN
ÇALIŞMANIN KÖLESİ OLMAK ŞARTTIR

33 Son Söz: KARARIMIZI UYGULAMAYA GEÇİRELİM!
Biliminsanlarından biri, insanın maddi ve manevi her konuda başarılı olmasını çalışmaya bağlar ve şöyle dermiş: “Su düşünmek susuzluğunuzu gidermez, odun düşünmek sizi ısıtmaz…” Bunun gibi sizlerin de sadece bugünden itibaren verimli çalışma kararı vermeniz yeterli olmayacak, uygulamaya geçmeniz gerekecektir. KARARIMIZI UYGULAMAYA GEÇİRELİM!

34 Artık verimli öğrenme yollarını biliyorsunuz ama daha da önemli olan bilmek değil uygulayabilmektir. Çünkü sistemler insanları çalıştırmaz insanlar sistemleri çalıştırırlar. - Başarılar Dilerim - Rehberlik Servisi


"AYDIN DOĞAN TİCARET MESLEK LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları