Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ"— Sunum transkripti:

1 CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
ÖFKE VE ŞİDDET İSA KOLUMAN Psikolojik Danışman

2 ÖFKE VE ŞİDDET SEMİNERİ
İSA KOLUMAN Psikolojik Danışman

3 ÖFKE NEDİR?

4 Öfkelenmenize; kendi kişisel kuruntularınız neden olabileceği gibi, daha önceden başınızdan geçmiş ve sizi öfkelendirmiş bazı olayların anıları da neden olabilir.

5 ÖFKE; Bireyin planları,istekleri ve ihtiyaçları engellendiğinde, haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında yaşanan temel duygulardan biridir.

6 Öfke Öfke bireyin kendini savunmak ve karşıdakini uyarmak amacıyla ortaya koyduğu bir duygulanım biçimidir.

7 Öfke Öfkenin ortaya konulması yapıcı veya yapıcı olmayan bir şekilde sözel; yada davranışsal veya fizyolojik bir biçimde olabilir.

8 NEDEN ÖFKELENİRİZ? ÖFKELENDİĞİNİZ ZAMAN NE YAPARSINIZ?

9 NEDEN ÖFKELENİRİZ? Çıkmazda hissettiğimizde
Anlaşılmadığımızı hissettiğimizde Engellendiğimizde Tehdit algıladığımızda Benliğimize direkt saldırıldığında Bizim için önemli olan, değer verdiklerimize saldırıldığında

10 ÖFKE VE ETKİLERİ İnsanlar herhangi bir engellenme yada öfke uyandıran bir durum ile karşılaştığında bedeninde fizyolojik ve fiziksel değişiklikler ortaya çıkar.

11 PEKİ BU DEĞİŞİKLİKLER NELER OLABİLİR?
Kalbin hızlı hızlı atması Yüzün öfkeden kızarması Bağırmak Göz bebeklerinin büyümesi Yumrukların sıkılması Sindirimin yavaşlaması vs.

12 Öfkenin yarattığı duygusal etkiler
Öfke, bazen örtülü bir biçimde de ortaya çıkabilir. Öfke buzdağına benzetilebilir, yani öfkenin ortaya çıkmasına yol açan pek çok duygu burada gizlidir.

13 Duygular Suyun altında kalan bu duygulara temel duygular adı verilir. Temel duygular birikip, sertleşip, katılaşınca, buzdağının tepesindeki öfkeyi oluşturur. Bu temel duygular ise kıskançlık, üzüntü, merak, yalnızlık, dışlanmışlık hissi, kaygı, hayal kırıklığı, haksızlık, anlaşılamamak ve sıkıntı gibi duygulardır.

14 Öfke Buzdağının üstünde öfke duygusu vardır ve bir türlü çözümlenmemiş bu duygulara sıkı sıkı tutunur.

15 Öfkenin Yarattığı Davranışsal Etkiler
Öfkenin doğrudan ve üstü kapalı davranışsal belirtileri vardır. Doğrudan davranışsal öfke işaretleri, fiziksel ve sözel saldırı, aşırı eleştiricilik, kusur buluculuk, önyargılılık, sorun çıkarma, isyankar davranışlarla kendini gösterebilir. Doğrudan davranışsal bir öfke işareti olan saldırganlıkta amaç öfke duyulan kişiye zarar vermektir.

16 Öfkenin Yarattığı Davranışsal Etkiler
Saldırgan nitelik taşıyan eylemler tehdit etmek, hakaret etmek ve iğnelemek gibi sözel yada dayak gibi fiziksel biçimlerde olabilir.

17 Öfkenin Yarattığı Düşünsel Etkiler
Bireyin sahip olduğu kalıplaşmış düşünceler öfkeye neden olabilir. Bu kalıplaşmış düşünceleri bireyin kendisi geliştirebildiği gibi kalıplaşmış düşüncelerin kaynağı ailesi ve çevresindeki diğer insanlar olabilir.

18 Akılcı olmayan inançlar
Ergenlerde ortak olarak görülen akılcı olmayan inançlar şu şekilde sıralanabilir:

19 Akılcı olmayan inançlar
Eğer arkadaşım beni sevmezse bu benim için çok kötü olur. Hata yapmamalıyım Duygularımı göstermemeliyim Bu ailemin hatası, zavallı/mağdur olan benim. Eleştirilmeye katlanamam.

20 ÖFKEYLE YAŞAMAK Öfke doğaldır. Ancak öfkemizi şiddete başvurarak ortaya koymak ise normal değildir. Öfke duygularımızın bileyicisidir. Hazırlıklı olmak öfkelendiğimizde yıkıcılığı azaltır.

21 Öfke kontrolü İnsanların kontrol etmekte en çok zorlandıkları duygu öfkedir. Öfkeyi uygun olmayan bir şekilde dışa vurmak, öfkeyi azaltmak yerine aksine arttırır.

22 Öfke Kontrolü

23 Şiddet Kişinin sürekli olarak öfkelenmesine neden olan olayı düşünmesi, kendini tehdit altında hissetmesi ve sinir bozucu bir olaya tanıklık etmesi öfkesini arttırır. Öfke öfkeyi besler. Aklın frenleyemediği hiddet şiddete dönüşür.

24 Öfkemizi Kontrol Etmek İçin Neler Yapabiliriz?

25 Öfkemizi Kontrol Etmek İçin;
Kişi odak noktasını değiştirebilir, dikkatini başka bir şeye yöneltebilir.

26 Öfkemizi Kontrol Etmek İçin;
Ortamı değiştirebilir, bizi öfkelendiren kişiden, ortamdan uzak kalabiliriz. Kişi kendisinde öfkeye yol açan düşünceler zincirini bulmalı.

27 Öfkelendiğimizde Neler Yapabiliriz?
Öfkenle yüzleş ondan kaçma. Ben öfkeliyim. Çünkü ……

28 Öfkelendiğinde ; Öfkelenmene neden olan konu ile yüzleş. Ben öfkelendim çünkü…. Öfkenin altındaki duyguları anlamaya çalış Ben dili kullan. Öfkene karışan suçluluk, pişmanlık, hiddet, utanma, korku gibi duyguları ayıkla. Çevrendekilerden yardım al.

29 Öfkelendiğinde ; Gevşe…düşün….davran…. Sakinleşinceye kadar bekle.
Neler yapabilirim bu durumda diye düşün. Öfkeyi içe mi dışa mı vurmalı? En iyi yol en faydalı yol hangisi? Yıkıcı ve saldırgan olmayan çözüm yolları neler? Kendine yakın hissettiğin biri ile neye öfkelendiğini, bu durumda neler yapman gerektiği hakkında konuş.

30 Öfkelendiğinde; Derin bir şekilde burundan nefes al(karnını iyice şişirecek kadar) sonra ağzından yavaşça ver.(gevşemene yardımcı olacak nefes egzersizi) Düşün, düşün ve yeniden düşün….

31 ÇÜNKÜ ÖFKENİN SANA ZARAR VERMESİNE, SENİ KONTROL ETMESİNE ASLA İZİN VERME.

32 ŞUNU ASLA UNUTMAYIN! KONTROL EDİLEMEYEN ÖFKE ŞİDDETİ DE BERABERİNDE GETİRİR.

33 HEPİMİZ İNSANIZ HEPİMİZ İYİ BİR ŞEKİLDE, SEVGİYİ VE SAYGIYI HAK EDECEK ŞEKİLDE YAŞAMAYI HAK EDİYORUZ.

34 DÜNYANIN RESİMLERDEKİ YÖNE KAYMASINI İSTEMİYORSANIZ

35 ÇOCUKLARIN VE GENÇLARİN BU DURUMA DÜŞMESİNİ İSTEMİYORSANIZ

36 NE YAPABİLİRİM DİYE DÜŞÜNÜN!

37 DÜŞÜNÜN Kİ…

38 BİR DAHA BUNLAR YAŞANMASIN…

39 Bunlar da;

40 Ve

41 Artık Düşünün Şiddetin Ne Boyutlara Ulaştığını Liseli Sevgilisini Yaralayıp İntihar Etti :07:08 Çerkezköy'de liseli kız arkadaşıyla tartışan çılgın aşık, sevgilisini silahla yaraladıktan...

42 HER ŞEY BİZİM ELİMİZDE

43 ÖNEMLİ OLAN SEVDİKLERİMİZ HAYATTAYKEN ONLARIN DEĞERİNİ BİLMEK.

44 HEPİMİZ KARDEŞİZ VE BERABER GÜZEL BİR ŞEKİLDE YAŞAMALIYIZ.

45 SESSİZ GEMİ Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan. Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol; Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol. Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli, Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli. Biçare gönüller. Ne giden son gemidir bu. Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu. Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler; Bilmez ki, giden sevgililer dönmeyecekler. Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden. Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.Yahya Kemal Beyatlı

46 İLGİYLE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
İSA KOLUMAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN OCAK-2011


"CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları