Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 SORU 1-aşağıdaki cümlelerin hangisinde “önyargı” söz konusudur?
A-)haberim var, bu gelişmelerden, inanın buna. B-)biliyorum, hoşlanmayacaksın bu söyleyeceklerimden. C-)az önce çıktı; gözlerini silerek ve içini çekerek. D-)yer yerinden oynadı, ünlü sanatçı sahneye çıkınca

3 YANIT= ( B ) AÇIKLAMA=karşısındaki insanın düşünmesini öğrenmeden “biliyorum” demek bir önyargıdır

4 SORU 2-Aşağıdakilerden hangisinde yargı bir koşula bağlanmıştır?
A-)Seninle yeniden görüşmek beni mutlu etti. B-)Kendilerine saygı duyan insanların pek azı gerçekten saygıya değerdir. C-)Güçlü;bağışladığı, başardığı anda güçlüdür . D-)Aralıksız on saat çalışınca yorgun düştü.

5 YANIT= (C) AÇILAMA= Güçlü olmanın koşulu “bağışlamak” ve “başarmak” biçiminde verilmiştir.

6 A-)bu konuyu bir daha tartışmayalım.
SORU 3-Aşağıdakilerden hangisinde “bir eylemin en az 2 kez yapıldığı” kesindir? A-)bu konuyu bir daha tartışmayalım. B-)Maçın yorumunu birde senden dinleyelim. C-)Konuşma süresi arttıkça uyuklayanlarında süresi arttı. D-)Yine sözünde durmadı sevgili arkadaşımız Erol.

7 YANIT = ( D ) AÇIKLAMA=maçın yorumunu bir de senden dinleyelim. “de” bağlacı eylemin iki kez yapıldığını kanıtlamaz. Maç yorumu yapması istenen kişi hiç konuşmamış olabilir, B seçeneği çeldiricidir.”yine sözünde durmadı” cümlesinde bir eylemin en az iki kez yapıldığı bellidir.

8 SORU 4-Aşağıdakilerden hangisinde yargı, gözlemle verilmiştir?
A-)Yol kenarına dizilen ırgatların yüzünden öfke okunuyordu. B-)Sakin ve huzurlu bir kasabada yaşamayı isterdim. C-)Çocuğa sevgi ve hoş görüyle yaklaşmak gerek. D-)Yüreğimi kaplayan bu kuşkudan bir kurtulabilsem…

9 YANIT = (A) AÇIKLAMA= B,C,D seçeneklerinde gözlem söz konusu değildir “A” seçeneğinde gözlem ve yargı birlikte verilmiştir.

10 SORU 5-Aşağıdaki cümlelerin hangisi yargı bir koşula bağlanmıştır?
A-)Seni gördükçe hep eski günleri hatırlar. B-)Gelecek şeylere dikkat ediniz. C-)Gelen çocuğu görmediğimi söyledim D-)Her yemekten sonra kahve içer.

11 YANIT = (A) AÇIKLAMA=seni gördükçe eski günleri hatırlar hep. (Eski günlerini hatırlaması birini görmesi bir koşula bağlanmıştır.)

12 SORU 6- aşağıdakilerin hangisinde gerçeklenmemiş bir beklenti söz konusudur?
A-)Yarın arkadaşlarım beni ziyarete gelecekmiş. B-)Seninde diğer arkadaşlarım gibi geleceğini sanıyorum. C-)Senin gelmeni herkesten çok ben isterim. D-)Bu işten bir sonuç çıkmaz.

13 YANIT = (B) AÇIKLAMA= A,C seçeneklerinde sadece bir beklenti var. D seçeneğinde bir beklenti söz konusu değil.B seçeneğinde beklenti gelmesi ancak ancak bunun gerçekleşmediğini görüyoruz.

14 SORU 7-aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır?
A-)Sirkesini,sarımsağını sayan paça içemez. B-)Mum dibine ışık vermez. C-)Damlaya damlaya göl olur. D-)Bugünün işini yarına bırakma.

15 YANIT = (D) AÇIKLAMA= A, B, C şıkları mecaz D şıkkı gerçek anlamlıdır.

16 A-)Yalnız taş, duvar olmaz. B-)Yalnız olanı kurt yer.
SORU 8-aşağıdaki atasözlerinden hangisi diğerlerinden anlamca farklıdır? A-)Yalnız taş, duvar olmaz. B-)Yalnız olanı kurt yer. C-)Her koyun kendi bağından asılır. D-)Ağaç yapraklarıyla gürler.

17 YANIT= (C) AÇIKLAMA= A,B,D seçeneklerinde birlik beraberlik anlatılırken C seçeneğinde bireysellik anlatılır.

18 SORU 9- aşağıdaki atasözlerinde hangisinde mecaz bir anlatım yoktur?
A-)Balık baştan kokar. B-)Can boğazdan gelir. C-)Gönül kimi severse güzel olur. D-)Damlaya damlaya göl olur.

19 YANIT= (C) AÇIKLAMA= A,B ve D seçeneklerinde mecaz anlatım vardır. Ama C seçeneğinde yoktur.

20 SORU 10-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “önyargı” vardır?
A-)Bu konuda bana yardım edeceğinizi sanıyorum. B-)Bazı öğrenciler, deneme sınavına girememiş. C-)Bu okulda iyi bir fakülte kazanacak öğrenci yoktur. D-)Yağmur yağınca bu köyün yollarını hep çamur kaplar.

21 YANIT= (C) “bu okulda iyi bir fakülte kazanacak öğrenci yoktur” cümlesi bir ön yargı cümlesidir


"CÜMLEDE ANLAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları