Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdakilerin hangisinde “ki”nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A)Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün. B)Dedimki: Gel bu işi tatlıya bağlayalım.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdakilerin hangisinde “ki”nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A)Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün. B)Dedimki: Gel bu işi tatlıya bağlayalım."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdakilerin hangisinde “ki”nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A)Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün. B)Dedimki: Gel bu işi tatlıya bağlayalım. C)Gayret et ki işler yolunda gitsin. D)Tut ki aldığın malzeme yetmedi.

2 Cevap: B Çünkü ; B şıkkındaki “dedimki” kelimesi yanlış yazılmıştır. Bağlaç olan “ki” ayrı yazılır.

3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A)Ülke genelinde okuryazar oranının arttığı tespit edildi. B)Arkadaşı Fevzi Paşa caddesinde dört katlı bir binanın birinci katında oturuyordu. C)Kuzey Doğudan gelen soğuk hava ülkemizi etkisi altına aldı. D)Tanzimat dönemi sanatçılarının kitapları uzun zaman geçse de okunuyor.

4 Cevap: D Çünkü; A şıkkında okur-yazar, B şıkkında Caddesi’nde, C şıkkında kuzeydoğu kelimelerinin doğru yazılışı bu şekildedir.

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ da/de” nin yazımı yanlıştır? A)Bu yıl da Antalya’ya gezi düzenlenecek. B)Çantasın da işe yarar bir şey yoktu. C)Çalışıp da sınavı kazanamayan birçok genç var. D)Sen de er geç benim haklı olduğumu anlayacaksın.

6 Cevap: B Çünkü; bulunma durum eki olan “da” ayrı değil, bitişik yazılır.

7 Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A)İşliyen demir pas tutmaz. B)Söyliyenden dinleyen arif gerek. C)Aman dileyene kılıç kalkmaz. D)Doğru söyliyeni dokuz köyden kovarlar.

8 Cevap:C Çünkü; A şıkkındaki “işliyen”, B şıkkındaki “söyliyenden”, D şıkkındaki “söyliyeni” kelimelerinde yazım yanlışı yapılmıştır.

9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Başbaşa verip bu işin üstesinden geldiler. B)Çevredeki başıboş köpekler herkesi rahatsız ediyordu. C)Anneleri baş tacı etmek evlatların görevidir. D)Kapıda karşıladığı misafirlerine başköşeyi gösterdi.

10 Cevap: A Çünkü; A şıkkındaki “başbaşa” kelimesi bitişik değil, ayrı yazılmalıydı.

11 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcüklerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A)Savcı duruşma için bilir kişi raporu istedi. B)Dizideki başrol oyuncusu rahatsızlanmış. C)Diş eti hastalıklarına ülkemizde sık rastlanıyor. D)Çocuklar için atlı karınca bir kez daha döndü.

12 Cevap: A Çünkü; A şıkkındaki “bilir kişi” kelimesi, “bilirkişi” şeklinde yazılmalıydı.

13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımı yanlıştır? A)Bu zor günlerde herkesin omuz omuza vermesi gerekir. B)Gittiği yerde tatsızlık çıkarınca yakapaça dışarı atıldı. C)İşler gitgide daha da zorlaşıyor. D) Saçları günden güne ağarıyordu.

14 Cevap: B Çünkü; B şıkkındaki “yakapaça” kelimesi, “yaka paça” şeklinde yazılmalıydı.

15 Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Hızla yaklaşan arabayı fark etmemişti. B)Isparta Gülü çok güzel kokar. C)Onu ben de çok severim. D)Bu mevsimde Doğu Anadolu bir başka güzel.

16 Cevap: B Çünkü; B şıkkındaki “Isparta Gülü” “Isparta gülü” şeklinde yazılmalıydı.

17 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır? A)Marketten bir kavanoz bal aldı. B)Tahlil sonuçları labaratuvardan alınacakmış. C)Arabanın egzoz borusu patlamış. D)İtfaiye arabası yangın yerine doğru ilerledi.

18 Cevap: B Çünkü; B şıkkındaki “labaratuvar” kelimesi “laboratuar” şeklinde yazılmalıydı.

19 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur? A)Gözbebeği zayıf ışıkda büyür. B)Oğlu ve babası yanyana yürüyordu. C)Dershanenin sınavında 2’inci olmuş. D)Arkadaşı bu okula 2005’te gelmiş.

20 Cevap: D Çünkü; diğer şıklardaki “ışıkda”, “yanyana” ve “2’inci” kelimelerinde yazım yanlışı yapılmıştır.

21 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır? A)Yalnızlığa katlanmak zordur. B)Bu sırı benden başka kimse bilmiyor. C)Birçok insana borcu var. D)Meyve yemek sağlığa yararlıdır.

22 Cevap: B Çünkü; B şıkkındaki “sırı” kelimesinin doğru yazılışı “sırrı” şeklindedir.

23 Aşağıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur? A)Gülegüle! B)Gün aydın! C)Hoşça kal! D)Hoşgeldin!

24 Cevap: D Çünkü; A şıkkındaki “Gülegüle” ayrı, B şıkkındaki “Gün aydın” ve C şıkkındaki “Hoşça kal” bitişik yazılmalıydı.

25 Aşağıdakilerden hangisi kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır? A)Bağlaç olan “da/de“ B)Soru eki “mı/mi” C)“Ki” bağlacı D)Olumsuzluk eki

26 Cevap: D Çünkü; A, B ve C şıklarındaki eklerin hepsi ayrı yazılır.

27 özel ada bağlı saygı kelimeleri,takma adlar büyük harfle başlar. Bu kurala göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A)Osman Çavuş, köye muhtar olmuş. B)Büyüyünce öğretmen olacakmış. C)Okulda Ahmet bey’i gördüm. D)Yarın okulumuza müfettiş gelecekmiş.

28 Cevap: C Çünkü: C şıkkındaki “Ahmet bey” “Ahmet Bey” olarak yazılmalıydı.

29 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A) Bizde oraya gelelim mi? B )Bizki Atatürk çocuğuyuz. C) Sen de geç mi geldin? D) Sende ki kalem kimin?

30 Cevap: C Çünkü; A şıkkındaki kelime “biz de”, B şıkkındaki kelime “biz ki”, D şıkkındaki kelime de “sendeki” şeklinde yazılmalıydı.


"Aşağıdakilerin hangisinde “ki”nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A)Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün. B)Dedimki: Gel bu işi tatlıya bağlayalım." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları