Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CPU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CPU."— Sunum transkripti:

1 CPU

2 İşlemci mimarisi işlemcinin işlemleri gerçekleştirme yöntemi, teknolojisi ve tasarımını ifade etmektedir. Ortak mimariye sahip olan işlemciler, aynı komutları tanır ve aynı yazılımları çalıştırabilmekte dir.

3 İŞLEMCİ=MİB(Merkezi İşlem Birimi)=CPU(Central Prossing Unit)=MİKRO PROCESSOR

4 Veriler bilgisayarı oluşturan çevre birimleriyle sürekli bir iletişim içindedir.

5 İşlemcinin Ana kartla iletişimini sağlayan toplu iğneye benzer uçlara da pin denilmektedir. ( Pin = İğne = Bacak = Ayak )

6 1. Çekirdek (Core): Komut çalıştırma işlemlerini yapan bölümdür
1.Çekirdek (Core): Komut çalıştırma işlemlerini yapan bölümdür. Çalıştırma birimi (Exucution Unit) olarak da bilinmektedir. 2.ALU (Arithmetic Logic Unit / Aritmetik Mantık Birimi): İşlemci tarafında gerçekleştirilecek matematiksel ve mantıksal işlemlerin yapıldığı bölümdür.

7 3.Ön Bellek (Cache Memory): Önbellek, işlemcinin hemen yakınında bulunur ve ana belleğe oranla çok düşük kapasiteye sahiptir.( Genellik 1MB dır. Fakat günümüzde 5MB – 10MB hafızalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. ) Önbellek işlemcinin en sık kullandığı uygulama ve verilere en hızlı bir biçimde ulaşması için tasarlanmıştır. Önbellek işlemcinin en sık kullandığı uygulama ve verilere en hızlı bir biçimde ulaşması için tasarlanmıştır.

8 Önbellek sayesinde işlemci tekrar tekrar yaptığı işlemler için zaman kaybetmez. En sık kullanılandan en az kullanılana doğru işlemler sıralanır. Ön bellek hafızası dolduğunda az kullanılan işlem listeden silinerek istenilen yeni işlem hafızaya girmektedir.

9 L1 ve L2 Cache olmak üzere iki ayrı bölümden oluşur
L1 ve L2 Cache olmak üzere iki ayrı bölümden oluşur.L1 İşlemci ile tümleşiktir. L2 ise, L1′in hemen yanındadır. Level 1 (L1 – Birincil Önbellek – Primary Cache) Level 2 (L2 – İkincil Önbellek – Second Cache)

10 Ön belleklerde SRAM ( Static RAM ) yongaları kullanılmaktadır
Ön belleklerde SRAM ( Static RAM ) yongaları kullanılmaktadır.Bu yongalar hem pahalıdır hem de DRAM ( Dynamic RAM )’lere kıyasla aynı hacimde az veri depolayabilmektedirler. Ön bellekler sistem performansında belirli bir noktaya kadar etkindir. Ön bellekleri en önemli faydası sık kullanılan işlemleri kaydetmektir.

11 Çok yüksek kapasitedeki ön belleklere sahip olmanın fazla gereği yoktur. Çünkü sık kullanılan işlemler önbelleğe kaydedildiğinden, belleğin birçok kısmı boş kalacaktır.

12 4.Kontrol Birimi: Gelen komutların tanımlanmas ını ve işletilmesini sağlar. İşlemci iç ve dış birimlerinin eş zamanlı (senkronizeli ) olarak çalışmasını sağlamak amacıyla, kontrol sinyalleri üretir.

13 PEKİ HANGİ İŞLEMCİ?

14 Günümüz piyasasında sınırlı sayıda firma işlemci üretmektedir
Günümüz piyasasında sınırlı sayıda firma işlemci üretmektedir. Bu firmaların en popüleri olan Intel, ürettiği Pentium ve Celeron model işlemcilerle tüm dünyanın beğenisini kazanmıştır. Pentium model işlemciler Pentium 1, 2, 3 ve 4 ile isimlendirilen modellere sahiptir.

15 Intel’in güçlü bir rakibi olan AMD ise ürettiği Duron ve Athlon gibi işlemcilerle Intel’i bayağı zorlamıştır.

16 Piyasada başka marka ve model işlemciler de duyabilirsiniz
Piyasada başka marka ve model işlemciler de duyabilirsiniz. Örneğin Via firmasına ait Cyrix model işlemciler, çok ucuz olmalarına rağmen, pek fazla rağbet görmemiştir. Nedeni ise yavaş çalışma frekansları ve uyumsuzluk sorunlarıdır.


"CPU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları