Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir."— Sunum transkripti:

1 HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. Kullanım Amaçlarına Göre Harita Çeşitleri 1.Genel Haritalar Geniş bir toplum tarafından kullanılan haritalardır. Atlas haritaları, duvar haritaları, siyasi ve idari haritalar bu gruptandır. 2.Özel Haritalar Bir konunun uzmanları tarafından kullanılan haritalardır. Maden, Nüfus, Orman, Toprak, İklim ve Jeoloji haritaları bu gruptandır.

2 Siyasi ve İdari Harita Nedir – Siyasi ve İdari Haritalar Yeryüzünde veya bir kıtada bulunan ülkeleri, bir ülkenin idari bölünüşünü, yerleşim merkezlerini gösteren haritalardır.

3 FİZİKİ HARİTA NEDİR? Yeryüzündeki dağları , denizleri , ovaları ve platoları gösteren haritalara fiziki harita denir.

4 Harita anahtarı (lejant) : haritada kullanılan özel işaretlerin ne anlama geldiğini gösteren bölümdür. her haritanın kullanım amacına göre farklı işaretler kullanılır

5

6 BÖLGE NEDİR? Fiziki, beşeri ve ekonomik özellikleri ile diğer yerlerden ayrılan, kendi sınırları içinde bütünlük gösteren alanlardır.Coğrafi bölgeler oluşturulurken bir takım kıstaslar göz önünde bulundurulur. bunlar : 1. fiziki özellikler : bölgenin konumu, yerşekilleri, iklimi ve bitki örtüsü özellikleri önemlidir. 2. beşeri ve ekonomik özellikler : nüfus, yerleşme ve ekonomik faaliyetlerin tümü bu kriter içinde kalır. yurdumuzun yedi coğrafi bölgeye ayrılması 1941 yılında yapılan "birinci türk coğrafya kongresi"nde gerçekleşmiştir. buna göre coğrafi bölgelerimizin belirlenmesinde dikkate alınan hususlar şunlardır:

7

8 DAĞ: ÇEVRESİNE GÖRE YÜKSEKTE KALAN YER YÜZÜ ŞEKİLLERİNE VERİLEN İSİMDİR.


"HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları