Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ
2007 ULUSLARARASI QOMER BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ İl Adı: ÇANKIRI Okul Adı: Çerkeş Anadolu Lisesi Ekip Adı: Barış Güvercinleri Konu: Okullardaki şiddet olaylarına ve davranış bozukluklarına çözümler üretmek Sloganımız: ” Sevin Sevilin, Barış Dolu Bir Dünya İçin“

2 HALKA ELEMANLARI: 4. Finans Yöneticisi: İbrahim TARHAN
1. Grup Lideri: Semih IŞIK 2. Portföy Yöneticisi: Semanur DOĞDU 3. Araştırma Yöneticisi: Fatma SARITAŞ 4. Finans Yöneticisi: İbrahim TARHAN 5. Web tasarımcı: Semih IŞIK 6. Lojistik Sorumlusu: Tuğba USLANMAZ 7. Günlük ve İletişim sorumlusu : Sevgi ÇITIR Halka Lider Öğretmeni: Fatma ASLAN (Fizik (İng) Öğretmeni) Destek Öğretmen : Elif ÇAYCIK (Bilgisayar Öğretmeni)

3 Projeye Başlama Tarihi : 07.01.2007 Halka Elemanları : 5 Kız, 2 Erkek
Halka’nın Yaş Ortalaması : 17 Proje Süresi : 1 yıl (uzatılabilir)

4 Projenin Özel Amaçları
Projenin Genel Amacı       Okullardaki sevgi, saygı ve kardeşlik duygusunu davranışsal olarak benimsetebilme        Projenin Özel Amaçları Son günlerde medyada çıkan eğitim ortamlarındaki şiddet olaylarına karşı okulca bir duruş geliştirebilme. 2) Öğrencilerin bilişim teknolojilerini kullanabilme becerilerini artırma

5 NEDEN YAPTIK? Son zamanlarda medyadan da izlediğimiz  eğitim ortamlarında şiddet olaylarının ve öğrenci davranış bozukluklarının nasıl düzeltilebileceği konusunda çözümler geliştirmeye çalıştık. Kültürel mirasımızdaki, manevi değerlerimizin farkındalığını oluşturmak, hoşgörü ve sevgi gibi evrensel değerlerin temsilcileri olan büyüklerimizin hayat felsefelerini ve öğretilerini işleyerek davranışlarımıza ışık tutmasını sağlamaya çalışmak istedik. Özellikle UNESCO'nun 2007 yılını Mevlana Yılı seçmiş olması projemizde çalışmalarımıza ayrı bir ilham kaynağı olmuştur.

6 PROJEDE KULLANDIĞIMIZ KALİTE ARAÇLARI:
1. Beyin Fırtınası (Projenin fikir üretim ve çözüm aşamalarının her birinde beyin fırtınası yöntemi ile grup paylaşım sağlanmıştır ) 2. Matris Diyagramı (Problemin hangi nedenleri üzerinde çalışma yapılacağını belirleme için) 3.Balık Kılçığı (Problemin nedenlerini sınıflandırma için ) 4.Gannt tablosu (Projemizin zamanlama çizelgesini belirtmek için)

7 FAYDALANDIĞIMIZ KAYNAKLAR:
İnternet Araştırmaları Yazılı Kaynak Taramaları Röportajlar Konu ile ilgili sunum Cd’leri Kitapçık ve Broşürler Okul Kulüp Etkinlik Raporları

8 Yaptığımız Çalışmalar
Öğretmenlerimiz, Bilişimci Martılar projesini anlattılar. Sınıfımızdan 6 öğrenci ile bir proje grubu oluşturmaya karar verdik. Beyin fırtınası ile proje konumuzu belirlemeye çalıştık. Beş sorun belirledik. Konu seçimi için oylama yaptık.

9 Yaptığımız Çalışmalar
Oylamaya göre “Okulda şiddet ve davranış bozuklukları” konusuna karar verdik. Grup adımızı, logomuzu ve sloganımızı belirledik. Okullarda şiddet ve öğrenci davranış bozukluklarına sebep olan etkiler ve bu olaylara karşı alınacak tedbirler içerikli röportajlar yaptık.

10 Yaptığımız Çalışmalar
Yaptığımız röportajları ve beyin fırtınası tekniğini kullanarak okulda şiddet ve davranış bozukluklarının nedenlerini tahtaya yazarak belirledik. Daha sonra balık kılçığı yöntemiyle, Okulda şiddet ve davranış bozukluklarının nedenlerini, ana nedenler ve kök nedenler olarak düzenledik. Matris Diyagramı yöntemiyle de hangi neden üzerinde çalışmalar yapacağımızı belirledik.

11 OKUL TOPLUM AİLE ÖĞRENCİ MEDYA Rehber öğr. eksiklikleri
Kültür(toplumsal değerlerdeki değişim) Sosyal faaliyet azlığı Arkadaş Disiplinsizlik Yabancı kültürlere özenti Manevi yozlaşma Bina ve donanım yetersizliği Kanun ve yönetmelik eksikleri Okulda şiddet ve davranış bozuklukları Kişisel gelişim yetersizliği Kötü alışkanlıklar İlgisizlik Aile içi geçimsizlik Aile içi iletişim kusurları Boş zamanları değerlendirme Bilgisayar oyunları Özenti Kültür seviyesi Ergenlik sorunları Aşırı ilgi Hedefsizlik Güzel sanatlara ilgisizlik Şiddet içeren filmler yada şovlar Eğitim durumları Sosyal Etkinliklere katılım azlığı AİLE Kaliteli yayınların azlığı ÖĞRENCİ MEDYA

12 MATRİS DİYAGRAMI 30 24 HALKA ELEMANLARI Semih 3 4 1 5 2 İbrahim 7
TOPLUM OKUL AİLE ÖĞRENCİ MEDYA Semih 3 4 1 5 2 İbrahim 7 Sevgi Fatma 6 Semanur Tuğba TOPLAM 16 24 19 30 10

13 GANNT KARTI

14 Yaptığımız Çalışmalar
Hoşgörü ve sevgi temsilcisi Mevlana’nın felsefesinin anlayabilme ve öğretilerindeki güzel ahlakı davranışlarımıza yansıtabilme adına Mevlana’ nın hayatını, eserlerini, öğretilerini internetten ve yazılı kaynaklardan araştırdık. Araştırmalarımızı sınıf panomuzda yayınladık.

15 Yaptığımız Çalışmalar
Yine Mevlana öğretileri ile ilgili örnek hazır slayt gösterilerini izledik. Yaptığımız araştırmalardan yararlanarak, İbrahim arkadaşımız yeni bir slayt gösterisi hazırladı. Grup içi paylaşım sağlandı.

16 Yaptığımız Çalışmalar
Semanur, Fatma, Tuğba, Sevgi arkadaşlarımız broşürün kağıt üzerinde tasarımını yaptılar. İbrahim arkadaşımız da MS Publisher programını öğrenerek, Mevlana’ yı tanıtan broşürü bilgisayarda düzenledi.

17 Yaptığımız Çalışmalar
Okulumuzdaki Kulüp faaliyetlerine etkin olarak katılmaya özen gösterdik. Dersler dışındaki zamanımızı sosyal faaliyetler ile değerlendirdiğimizde, arkadaşlarımızla paylaşımın, işbirliğinin ve iletişimin arttığını, bunların çevremizle ilişkilerimizde davranışlarımıza yansıdığını fark ettik. Bu kapsamda,

18 Sivil Savunma Kulübü Çeşitli doğal ve yapay afetlerin nasıl ortaya çıktığı ve nasıl oldukları panolara asılarak öğrenci arkadaşlarımıza bilgiler verildi. Çankırı valiliğimiz tarafından okulumuza ani bir doğal afet durumunda neler yapmamız gerektiği hakkında sivil savunma vakfı tarafından bilgiler verildi.

19 Spor Kulübü Okul içi paylaşım ve centilmenliği pekiştirmek için futbol ve voleybol turnuvaları düzenlendi.

20 Spor Kulübü Okulumuzun halk oyunları ekibi ilde yapılan yarışmada çalışmalarının karşılıklarını alarak dereceye girip bölge yarışmasına katılmaya hak kazandılar. Barış güvercinleri üyesi arkadaşımız Sevgi de halk oyunları ekibinde sınıfımızın gurur kaynağıydı.

21 İzcilik Faaliyetleri Okulumuz ön ve arka bahçelerinin çevre düzenlemesi kulüp öğrencilerince yapıldı. Okulumuz voleybol sahası düzenlenmesi faaliyete konuldu daha estetik bir biçim verildi. Öğrenciler düzenlemede görev aldı.

22 İzcilik Faaliyetleri II.Dönem başında ilçemize yakın olan kış sporları gelişmiş Ilgaz Dağına izcilik kulübümüz tarafından okulca gezi düzenlendi. İzciliğin temeli olan yardımseverlik ve hoşgörü arkadaşlarımıza kazandırıldı.

23 Bilim Fen ve Teknoloji Kulübü
Okul içi eğlenceyi artırmak ve bilgisayarın hızlı kullanımını sağlamak için grup üyelerimiz Semanur ve Fatma’nın da katıldığı “Klavye Kullanma Yarışması” düzenlendi. İlçemizin çeşitli yerlerinden çekilmiş dijital fotoğraf sunumu hazırlandı.

24 Bilim Fen ve Teknoloji Kulübü
Okul logosu belirleme çalışmaları yapıldı. Kulüptekiler, çeşitli logo tasarımları yaptılar. İçinden en beğenileni logomuz olarak tespit edildi.

25 Bilim Fen ve Teknoloji Kulübü
Okulumuzun 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası İlçe Programı için Kulüp üyeleri Sunum hazırladılar. Ayrıca okulumuzun 29 Mayıs İstanbul’un Fethi İlçe Programı için Kulüp üyeleri Sunum hazırlama çalışmalarını sürdürmektedirler.

26 Gezi ve İnceleme Kulübü
Kulüp çalışmaları içinde, ülkemizin doğal güzelliklerini ve tarihi yerlerini tanıtan panolar hazırlandı. Yıl sonu gezileri için birkaç yer arasından en uygun olanını seçmek için çalışmalara başlandı.

27 Kültür Edebiyat Kulübü
Okulumuzun 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası İlçe Programı için Kulüp üyeleri program hazırlığında görev aldılar. Ayrıca okulumuzun 29 Mayıs İstanbul’un Fethi İlçe Programı için Kulüp üyeleri Sunum hazırlama çalışmalarını sürdürmektedirler. Eğitim ve öğretim yılı boyunca kültür ve edebiyat konuları içerikli panolar düzenlediler.

28 Bilgi Yarışması İlçemiz Lise 1’ler arası Bilgi Yarışması düzenlendi.
Lise 1’lerden katılan grubumuz ilçede 1. oldu. Bizleri yarışmada temsil edecek olan Lise 1. Sınıf yarışmacı arkadaşlarımızı İlimiz çapındaki yarışmada da dereceye girebilmeleri için çalıştırdık.

29 Okulumuzda Konser I. Dönemin sonunda, Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyen bir dernek tarafından yaklaşık yarım saatlik bir konser verildi.

30 Rehberlik Çalışması Rehberlik derslerinde işlediğimiz okulda şiddet, sevgi ve hoşgörü konuları, proje çalışmalarımıza katkı sağladı.

31 Yaptığımız Çalışmalar
Sevgi ve hoşgörü insanı Yunus Emre’nin hayatı,eserleri ve yaşam felsefesini internetten ve yazılı kaynaklardan araştırdık. Araştırmalarımızı panomuzda yayımladık.

32 Yaptığımız Çalışmalar
Semih arkadaşımız, projemizin web sitesini hazırlamak için bilgisayar öğretmenimizden Web tasarım dersi aldı. Projemizle ilgili bilgileri hazırladığı web sitesine aktardı.

33 Yaptığımız Çalışmalar
Okulda yaz uygulaması ile kıyafetlerin serbest olması nedeniyle, okulda giyebileceğimiz,projemizin ve okulumuzun logolarının bulunduğu, projemizi tanıtan tişörtler bastırmaya karar verdik. Görüşme yaptık.

34 Yaptığımız Çalışmalar
Projemizin çalışmalarını açıkladığımız slayt gösterisini, Power Point programı ile yaptık. İngilizce çevirisi için de ekip çalışması yaparak, İngilizce öğretmenimizin da yardımı ile sunumuzu İngilizcesini düzenledik.

35 Yaptığımız Çalışmalar
Projemizin içeriğini anlatan cd’ler ve proje kitapçığımızı hazırladık.

36 PROJENİN BİZE KATKILARI
Bu proje ile; Kendi kültürümüzdeki zenginliği fark ederek, manevi mirasımızı bu tür projelerle sahip çıkmamız gerektiğini, Sosyal faaliyetlere katılımın, çevremizle paylaşım ve dostluğu artırdığını, yaşamımıza değer kattığını, Zengin kültürel mirasımızdaki manevi değerlerimizden Mevlana ve Yunus Emre’nin öğretilerini gündeme getirerek, hoşgörü ve sevginin, güzel bir yaşam için gerekliliğini,

37 PROJENİN BİZE KATKILARI
Bu proje ile; 4. Kendimizi ifade etme ve araştırma becerilerimizi geliştirmede proje ile çalışmanın faydalı olduğunu, 5. İnternet taraması yapma, Power Point Sunusu hazırlama, MS Web Designer Programı ile web sitesi hazırlama, MS Publisher Programı ile broşür hazırlama ve site hazırlamaya yardımcı bazı programların kullanımını, 6. Bilgisayarı çalışmalarımızda etkin olarak kullanabilme becerisi kazanmanın gerekliliğini öğrendik.

38 Bu projeyi gerçekleştiren;
Bu proje bizim için farklı bir deneyim oldu. Her ne kadar proje hazırlama aşamalarında çeşitli sıkıntılarla karşılaşıp, kimi zaman yorgun düşsek de, bu projede yer almaktan büyük keyif aldık. Bu projeyi gerçekleştiren;   QOMER - Kalite Okulları - Milli Eğitim Bakanlığı - Eğitimi Teknolojileri Genel Müdürlüğü  - Microsoft Kurumlarına, Projeyi büyük bir özveriyle koordine eden Hayal KÖKSAL'a, Çankırı - Çerkeş Anadolu Lisesi Müdürlüğüne ve Öğretmenlerimize, Proje Lider Öğretmeni Fatma ASLAN‘ a Proje Danışman Öğretmeni Elif ÇAYCIK‘ a Teşekkür ederiz.


"BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları