Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Pacs’ın Hasta Açısından Faydaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Pacs’ın Hasta Açısından Faydaları"— Sunum transkripti:

1

2 Pacs’ın Hasta Açısından Faydaları
Hastanın tüm görüntüleri Kuresel Pacs sunucusu üzerinde saklandığı için önceki görüntülerle karşılaştırma yapılarak daha sağlıklı bir tıbbi değerlendirme mümkün olur. Hastalar, hekim kontrolüne gittiklerinde yanlarında film taşımak zorunda kalmazlar. Filmlerin zaman içerisinde çevresel şartlardan dolayı deforme olması söz konusudur, dijital filmler ise yıllarca ilk günkü gibi saklanabilir. Gerektiğinde görüntüler, yurtiçi ya da yurtdışı başka tıbbi merkezlere aktarılabilir.

3 Pacs’ın Hastane Açısından Faydaları
Kuresel Pacskullanılan ortamlarda film maliyetleri ve filme bağlı diğer maliyetler (banyo, solüsyon, zarf vs.) azalır, direk olarak maddi tasarruf sağlanır. Film arşivlemesinde kolaylık sağlamış olur; bütün görüntüler Kuresel Pacs’de saklandığından arşivde yer ve arşivden film bulma sorunu kalmaz. Özellikle adli vakaların yıllarca saklanma zorunluluğu nedeni ile bu vakalara ulaşmak ve istenen birimlere aktarma çalışmaları saniyeler sürer. Hasta ve hekim açısından süreç hızlanır, bekleme süreleri kısalır.

4 Pacs’ın Hastane Açısından Faydaları
Network aracılığı ile daha kaliteli görüntü izleyebildikleri için hekimlerin değerlendirmeleri daha sağlıklı olur. İstenirse özellikle acil durumlarda hekimler, evlerinden dahi hasta filmlerine erişebilir, böylelikle hastaneye ulaşana kadar geçen zamanda tıbbi planlamaları yapabilir. Özellikle bir kaç ek binadan oluşan hastanelerde bir binada çekilen filmler diğer binadaki hekimlerce izlenebilir, tanı ve teşhis işlemleri fiziki mekandan bağımsız yapılabilir. Film ve film banyosu için gerekli kimyasal maddeler kullanılmadığından PACS Sistemi çevre dostu bir sistem haline gelmiş olmaktadır.

5 Neden Küresel PACS ? Sınırsız kullanıcı lisansı, “Per - click” fiyatları yoktur Sınırsız  modality ekleme Sınırsız iş istasyonu lisansı % 100 WEB TABANLI. Dijital ses kayıt sistemi yazılımı dahildir. Dijital raporlama sistemi yazılımı dahildir.  Sınırsız MPR 3D Görüntüleme

6 Küresel PACS’ ın Amacı Nedir
Küresel PACS sistemi, hastane ve kliniklere dijital görüntü yönetimi ve iş akışı çözümleri sunan % 100 web tabanlı bir programdır. Küresel PACS sistemi ile radyolojik görüntülerinize zaman ve mekan ayrımı olmadan internet üzerinde kolayca erişebilirsiniz. Küresel PACS sistemi size geleceğin Teleradyoloji uygulamasını sunmaktadır.

7 Programın açılış süreci

8

9

10

11

12 DX Görüntü

13 Floroskopi Görüntü

14 CT Görüntüleme

15 MPR

16 3D Görüntüleme

17 Kuresel – PACS KULLANIMI
Açmak istediğimiz çalışmayı seçip tıkladığımızda çalışmamızı açar. Seçtiğimiz çalışmanın üzerinde Mouse sol tuş ile çift tıklayarak açabiliriz. Delete. Silmek istediğimiz çalışmayı seçip butonumuza kliklememiz yeterlidir. Yalnızca çalışmalarımdaki vakayı silebilirsiniz, Sunucudan silmek için bazı yetkilendirmeler yapılmalıdır. Vaka içinde iken kliklediğimizde ana ekrana dönmemizi sağlar. İleri ve geri al butonları. Yapmış olduğumuz işlemleri ileri ve geri alabiliriz. Dikey çevir. Seçmiş olduğumuz imajı Dikey Çevirir. (Klavyeden V tuşu ile de dikey çevirmeyi yapabiliriz.) Yatay çevir. Seçmiş olduğumuz imajı Yatay Çevirir. (Klavyeden H tuşu ile yatay çevirmeyi yapabiliriz.) Saat yönünün tersine 90 derece döndür. Seçmiş olduğumuz imajı Saat yönünün tersine 90 derece döndürür. Saat yönüne 90 derece döndür. Seçmiş olduğumuz imajı Saat yönüne 90 derece döndürür.

18 Yakınlaştır. Seçmiş olduğumuz imajı yakınlaştırır
Yakınlaştır. Seçmiş olduğumuz imajı yakınlaştırır. Mouse’un sol tuşuna imaj üzerinde basılı tutarak hareket ettirttiğimizde yakınlaştırma yapılır Taşı. Seçmiş olduğumuz imaj üzerinde farenin sol tuşuna basılı tutarak gezdirdiğimizde imajı taşır. İmaj üzerinde rotasyon ile ilgili yapmış olduğumuz işlemleri sıfırlar. Bir vaka içinde eğer iki veya daha fazla imaj var ise önceki ve sonraki imaj kümesini gösterir Araştır/Genişlet. İmajı tek pencerede açar ya da imaj üzerinde çift tıklayarak ta yapabiliriz Seçmiş olduğumuz imajı tam ekranda gösterir. Butonları kapatır. Çıkmak için ESC ye basarak çıkılır. Farenin sol tuşu ile imaj üzerinde (çember, poligon, dikdörtgen) odaklanmak istediğimiz alanı seçebiliriz. Yerleşim yöneticisi. İmajlarımızı satır ve sütun olarak değiştirmemizi sağlar. Bölgesel Yakınlaşma ile seçmiç olduğunuz alanı zumlamaktadır.

19 Ölçeği eşleştir. İki pencerede olan imajları aynı boyutta gösterir.
Küçük resimleri görüntüle. Seri vakalarda küçük resim olarak görüntüle dediğimizde bir pencere açılır ve tüm serileri görmemizi sağlar. Küresel penceremizi kullanıcıya istediği yere taşıma kolaylığı sağlar. Ölçeği eşleştir. İki pencerede olan imajları aynı boyutta gösterir. Katmaları göster/gizle. İmaj üzerinde bulunan metin, ölçek, kolimatör katmanı, renk çubuğunu gibi imaj üzerinde bulunan bilgileri gizler/gösterir. İmajın negatifini gösterir Seri imajlarda slayt şeklinde oynatmamızı sağlar. Mouse ile gezilen bölgenin kemik mi, doku mu, boşluk mu olduğunu gösterir. Bu bölümde raporlarınızı herhangi bir programa bağlı kalmadan ( Microsoft Office, Openoffice gibi ) hızlıca oluşturabilirsiniz. İsterseniz kendi rapor şablonlarınızı kullanabilir ve bunlara imajlar ekleyebilirsiniz. İmajları eklemek için yapılması gereken tek şey seçili olan imaja gelip CTRL tuşuna basılı bir şekilde raporun istenilen bölümüne bırakmak. İşte bu kadar basit! Ayrıca raporlarınızı yazmak için çalışmalarınızı kapatmak zorunda değilsiniz. Raporlarınızı imajlara bakarak oluşturabilirsiniz. Oluşturulan her rapor vakanın içerisinde yerini alacaktır. Anahtar görüntü oluştur. Üzerinde işlem yapılan imajları “ANAHTAR GÖRÜNTÜ” olarak kaydedebiliriz. Bu işlem kesinlikle ham veriye dokunmadan yapılır. Anahtar görüntü oluşturulan imajlar yeni bir DICOM veri olarak kayıt edilir. Oluşturduğunuz anahtar görüntüleri “ANAHTAR GÖRÜNTÜLERİ GÖSTER” butonuyla görebilirsiniz.

20 Anotasyon araç kutusu. Açılan bölümden isterseniz imaj üzerinde ölçümler yapabilir isterseniz bu yapılan ölçümler ( farklı ölçümler ) arası açıyı ve iz düşümlerini görebilirsiniz ( “AÇILARI GÖSTER” ) . Ayrıca “ROI” butonumuz sayesinde belirlediğiniz alanın çeşitli bilgilerini görebilme şansına sahipsiniz. İster kare ister daire şeklinde alanlar belirleyip, seçtiğiniz alanların çeşitli bilgilerini ( alan, standart sapma gibi ) görüntüleyebilirsiniz. Hatta imaj üzerinde ufak notlar alabilirsiniz. İster imaj üzerine isterseniz bir ok yardımı ile imaj dışarısına notlarınızı hızlı ve pratik şekilde oluşturabilirsiniz. 3B Araç çubuğu. 3B butonu ile serileri 3 boyutlu olarak görebilir, dokularına ( kemik, akciğer, kan gibi ) görünümler elde edebilirsiniz. Elde edilen görüntüler üzerinde işlemler yapabilirsiniz. Bu kısma ilave olarak MPR butonumuz ile farklı düzlemler üzerinde açısal işlemler yapabilirsiniz. Bu işlem ayrı bir sekme olarak karşımıza gelecektir dolayısıyla işlem yaparken diğer kesitleri görebilirsiniz.

21 Küresel PACS buradaki butonlar ile hasta; filmini talep eder ise yada adli vaka gibi durumlarda filmleri cd,dvd, flasdisk, A4’baskı gibi çıktılar alabilmezi sağlamaktadır. Yazdır (Windows). PC’nize bağlı olan yazıcınızdan çıktı alabilirsiniz. KüreselPACS’a tanıtmamıza gerek yoktur. Yazdır (Film).DICOM yazıcınızdan yazdırabilirsiniz. DICOM yazıcıyı çıktı alacak olan kullanıcılara tanıtmamız gerekmektedir. Panoyu göster. Eğer almak istediğimiz imaj veya imajlar var ise Pano bölüme kopyalayıp buradan PC’mize (JPEG, TIFF, PNG, GIF, BMP) kaydedebiliriz DVD’ye Aktar. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta imajları yazdırmadan önce mutlaka sunucudan çalışmalarım kısmına almak gerekmektedir . Aksi taktirde yazımla ilgili bir hata ile karşılaşabilirsiniz.

22 HASTALAR FİLMLERİNİ TALEP ETTİĞİNDE
Yeni sisteme geçiş evresinde hastaların istekleri doğrultusunda imajları CD – DVD – Harici Bellek vs. ortam aygıtlarında verilebilir. İşlemi sırasıyla takip ederek yapıyoruz. Öncelikle sunucuda bulunan imajı çalışmalarım kısmına alıyoruz. İlk adım olan CD ve DVD yazılımı, Çalışmalarım kısmına aldığımız imajı açıyoruz ve ardından mouse sol tuş ile tıklayıp DVD’ye aktarı seçiyoruz. İster hastanın tek bir görüntüsünü isterseniz birden fazla çalışmayı yazdırabilirsiniz. Dilerseniz çalışmalarıma almış olduğunuz birden fazla vakayı tek bir Cd ye yazdırabilirsiniz. İkinci adım olarak da Harici belleğe kopyalama Hastanın imajı açıyoruz ve almak istediğimiz filmleri mouse sağ tuşu ile tıklayarak pano ardından yanda açılan sekmeden görüntüyü pano’ya kopyala diyoruz. İmajımız panoya kopyalandıktan sonra üst sekmelerde bulunan araçlardan pano’yu açıyoruz. Yine mouse sol tuşu ile tıkladıktan sonra görüntüyü dışarı aktar sekmesini seçiyoruz . Açılan pencerede tercih bildirimi yapıldıktan sonra harici belleği seçip tamam seçeneğini tıklıyoruz.

23

24

25

26 Birden fazla vakayı yazdırmak için

27

28

29 TeleRadyoloji Farklı mekanlardaki 2 birimin internet üzerinden Dicom 3.0 formatındaki görüntüleri birbirleri arasında dicom protokolune göre paylaşmasıdır.

30 UYGULAMA İÇİN GEREKLİ BİLEŞENLER
PACS Server Dual Core ve daha üstü ,8 GB Ramli server Kapasiteye göre Single veya Clustered bir yapı Yüksek kapasiteli Store ünitesi Verinin büyüklüğüne Server üzerindeki sabit diskler Storage Üniteleri (StorageWork, Eva gibi) Yüksek hızlı network kartı

31 MWL(Modality Worklist)
Entegrasyon safhasını düşündüğümüzde pacs ve hbys firmaları aralarında entegrasyon yapabilmek için her çekime erişim numarası adı verdiğimiz bir numara belirleyerek bu alanı doldururlar ve ileride bu numara sorgulanarak görüntüye ulaşabilirler Radyologların hatasını göz önüne alığımızda ise kişiler bazen hasta adını numarasını yada doğum tarihini yanlış girebilirler buda ileride hastanın görüntülerine ulaşmada sıkıntı yaratır ancak worklist sayesinde hatalarında önüne geçilmiş olur.

32 MWL Çalışma Şekli

33 UYGULAMA İÇİN GEREKLİ BİLEŞENLER
Uygulama Sunucu (WADO) İnternet/intranet ortamında gelen çağrıları cevaplayacak ve ilgili Görüntüleri aktaracak sunucu İş istasyonları Radyologun veya alanında uzman doktrorun görüntüleri inceleyip Rapor yazdığı birim Medikal monitor (2mp-5mp, 22 inc)

34 UYGULAMA İÇİN GEREKLİ BİLEŞENLER
Görüntüleme cihazlarının digital ortama dicom 3.0 üzerinden görüntü üretmeleri CR DR Digital Sistemler

35 UYGULAMA İÇİN GEREKLİ BİLEŞENLER
Klinisyenler için PC’ler Kişisel iş istasyonu Yüksek çözünürlüklü diagnostik monitor olması tercih nedeni 17 veya 19 inc lik monitor. 100/1000 MB’lik erişim hızı


"Pacs’ın Hasta Açısından Faydaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları