Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çevre Dostu Ulaşım Ulaşım ne işe yarar? Ulaşım Yolları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çevre Dostu Ulaşım Ulaşım ne işe yarar? Ulaşım Yolları"— Sunum transkripti:

1 Çevre Dostu Ulaşım Ulaşım ne işe yarar? Ulaşım Yolları
Ulaşımın Çevreye Zararları Zararların Engellenmesi Bizim Fikrimiz

2 Ulaşım Ne İşe Yarar? İnsanların veya üretilen mal ve hizmetlerin bir yerden başka bir yere taşınmasına ulaşım veya ulaştırma denir. Bir ülkede ulaşım yollarının sıklığı, uzunluğu, niteliği, taşıtların çokluğu o ülkenin ekonomik gelişmişliğini ortaya koyar. Ülkemizde 1950′den sonra ulaşım yollarının sıklaşması ve ulaşım araçlarının yaygınlaşmasıyla sanayi ve ticarette büyük gelişmeler meydana gelmiştir.

3 Ulaşım Yolları A) Karayolları B) Demiryolları C) Denizyolları
D) Havayolları

4 KARAYOLLARI En yaygın ulaşım türüdür.
Yük taşımacılığının % 70′i, yolcu taşımacılığının % 90′ı karayolu ile yapılmaktadır. 1950′den sonra karayolu yapımı artmış, ulaşım araçları çoğalmıştır. Ancak, petrol ihtiyacının büyük çoğunluğunun ithalatla sağlanması, yol yapım ve bakım masraflarının çok olması karayollarının pahalı ulaşım yolu olmasına neden olmuştur. 

5 DEMİRYOLLARI Türkiye’de ilk demiryolu hattı 1866 yılında İzmir – Aydın arasında yapılmıştır. Demiryolu taşımacılığı karayolu taşımacılığına göre daha ekonomiktir. . Ülkemizde yer şekillerinin engebeli ve ortalama yükseltinin fazla olması demiryolu yapımını zorlaştırmıştır. Yolcu ve yük taşımacılığında demiryolunun payı yaklaşık % 10 ile % 15 arasındadır. Demiryolları kara içinde en ucuz taşıma sistemidir.

6 DENİZYOLLARI En ekonomik ulaşım türüdür. Çünkü deniz taşıtlarının yük ve yolcu kapasitesi fazladır. Yol yapımı ve yenileme giderleri yoktur. Liman yapımı giderleri fazladır, fakat bir kere yapılır, uzun yıllar kullanılır. Kıtalar arasında ithalat ve ihracat deniz yolu ile daha kolay ve ucuzdur. Ülkemizde coğrafi konum bakımından deniz ulaşımına elverişlidir. Çünkü; 1.    Üç tarafı denizlerle çevrilidir. 2.    Karadeniz; İstanbul ve Çanakkale Boğazı ile diğer denizlere açılır. 3.    Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı’yla diğer deniz ve okyanuslara bağlanır. 4.    Kıyılarımızda doğal limanlar çoktur Ancak Dünya deniz ulaşımı ticaretinde ülkemizin önemli yeri yoktur.

7 HAVAYOLLARI En hızlı ulaşım şeklidir.
Ülkemiz ulaşımında payı en az olan ulaşım sektörüdür. Çünkü hava ulaşımı yüksek teknoloji ve büyük sermaye istemektedir. Son yıllarda hava ulaşımında önemli artışlar meydana gelmektedir. Ülkemizde havayolu, yolcu taşıma, ithalat ve haberleşme alanlarında kullanılmaktadır.

8 ULAŞIMIN ÇEVREYE ZARARLARI
Ulaşım hayatımızı kolaylaştıran faktörlerden biridir. Fakat çevreye zararları vardır. Bu zararların bazıları; Arabaların,otobüslerin egzoz gazları, Bakım yapılmamış araçların fazla yakıt yakması, Temiz olmayan yakıt kullanılması, Araç bakımlarınında motor yağı, yakıt, asit vs. atıkların toprağa dökülmesi, Trafik yoğunluğu, Zorunlu haller dışında araç kullanma, Trafik yoğunluğu nedeniyle aracın uzun süre trafikte seyretmesi, Duraklama ve park etme sırasında motorun gereksiz yere çalıştırılması, Araç motoru rölantide çalışırken egzozdan çıkan karbon monoksit gazı, Araçların egzoz gazları, yağ ve yakıt sızıntıları, akıntıları ve buharları, lastik tozları ve parçaları, araçların taşıdıkları yüklerin tozaması, buharlaşması v.b. Yük ya da yolcu gemilerinin atıklarının devrilmesi veya yolcuların denizi kirletmesi, gibi sıralanabilir.

9 Bunları Nasıl Engelleriz?
Bu zararları önlemek için; Toplu taşıma araçlarını kullanabilir, Kısa mesafelere arabayla gitmek yerine yürüyebilir veya bisiklet kullanabilir, Satın alırken kurşunsuz benzin tüketen araçları tercih edebilir, Uzun duraklamalarda aracın kontağını kapatabilir, Aracın bakımını düzenli olarak yaptırabilir, Çöplerimizi çevreye atmayabiliriz.

10 Eğer Bunları Yaparsak…
Trafiğin kilitlenmesini önler, Diğer canlıların yaşamlarını tehdit etmez, Petrol gibi tükenebilir yakıtlardan tasarruf eder, Kazaları, can ve mal kayıplarını azaltabiliriz.

11 YIL TOPLAM OTOMOBİL 2000    2001   2002 2003 2004   2005 2006   2007 2008   2009 2010 2011


"Çevre Dostu Ulaşım Ulaşım ne işe yarar? Ulaşım Yolları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları