Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Davranış Bilimleri Hafta VI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Davranış Bilimleri Hafta VI."— Sunum transkripti:

1 Davranış Bilimleri Hafta VI

2 Savunma Mekanizmaları ve Normal Dışı Davranışlar

3 Normal Birey Nedir?

4 «Normal Birey» psikolojik olarak sağlıklı birey olarak tanımlanır.
Bu kendisine seçtiği yaşam tarzı doğrultusunda davranan bireydir. Bir bireyin davranışı kendisine ya da diğerlerine zararlı değilse o davranış normal olarak kabul edilebilir

5 Sağlıklı Bireyin Özellikleri
Sağlıklı bir birey, günlük hayata ayak uydurabilendir. Günlük hayatın gerektirdiği rutin işlerle başedebilir. Bunların içine, zamanında kalkmak, giyinmek, okula veya işe zamanında yetişmek vardır. Sağlıklı bir birey, çevresindekilerle iyi geçinebilen insandır. Gerçek hayatta mantıklı olarak davranabilir. Gerçeği anlayabilir ve onunla baş edebilir. Sağlıklı bireyler, aileleriyle, arkadaşları ile iyi iletişimde bulunabilenlerdir. Mesleklerinin gerektirdiğini yerine getirirler ve toplumun diğer ihtiyaçlarına da yanıt verebilirler.

6 Sağlıklı Bireyin Özellikleri
Sağlıklı birey kendi içinde huzurludur ve kasıtlı olarak diğerlerine ya da kendisine acı çektirmek amacı gütmez. Kendi kimliği içinde huzurludur. Sağlıklı bireyler karşılaştıkları hayal kırıklıklarıyla ya da sorunlarla baş edebilirler. Çevrelerindekilerin duygularını, heyecanlarını paylaşabilirler ve yeni tecrübelere açıktırlar. Kolay arkadaş edinebilir ve geniş çevrede yararlı bir rol edinebilirler.

7 Bu standartlar çerçevesinde çoğumuz normal yaşantılar sürmekten uzak düşebiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki ne kadar normal bireyler olsak da zaman zaman anormal davranışlar gösterebiliriz. Bu geçici, dönemsel belirtiler, üzerinde durulacak davranışlar değildir.

8 Peki, normal dışı davranışları nasıl tanıyacağız?

9 Gerçekte hiçbir davranış tek başına ele alındığında anormal değildir
Gerçekte hiçbir davranış tek başına ele alındığında anormal değildir. Anormallik belli bir sosyal ortamın içinde anlam kazanır. Evinizde oturup hayal dünyasına kapılabilirsiniz, kendi kendinize şarkı, şiir okuyabilirsiniz, takla atabilirsiniz. Bir kimsenin yalnız kaldığı zaman, uygun davranması için belirli kurallar yoktur. Yalnız bu tür davranışları sınıf içinde, sinema salonunda, kalabalık yerlerde yapmaya kalkarsanız adınız "deli"ye "kaçığa" çıkabilir. Mesele bu davranışların yanlış yerde yapılmasıdır.

10 Aynı kurallar değişik kültürlerdeki farklı davranışlar içinde geçerlidir. Bir kültür için normal, beklenen ve onaylanan davranış, diğer bir kültür için uygunsuz ve kabul edilemeyen davranış olabilir. Örneğin, Japonya'da, intihar cesurca ve normal kabul edilen bir davranıştır. Çoğu batı ülkelerinde ise anormal bir davranış olarak kabul edilir.

11 Normal mi Değil mi? Kim Karar Verecek?

12 Toplum karar verebilir: Bazı durumlarda bireyin davranışı o kadar rahatsız edici
olur ki dikkat çeker. Böylece toplum bireyin normal olup olmadığına karar verir. Bireyin kendi karar verir: Birey anormal davranmaz fakat yardıma ihtiyacı olduğunu hissedebilir. Örneğin ciddi endişe ve depresyon duyguları, bireyin normal davranışını engelleyebilir. Birey kendi mutsuzluğunun farkında ise, kendinin normal olmadığını biliyorsa, bu tip yaklaşıma da kendini etiketleme yaklaşımı adı verilir. Uzmanların karar vermesi: Psikiyatrist ya da klinik psikologları ruhi rahatsızlığın tanısını koyabilirler. Uzmanın başlıca görevi, bireyin şikayet ettiği rahatsızlığın adının konmasıdır. Ne tedavinin en uygun olduğuna da yine uzman karar verir. Psikolojik testlerle belirleme: Psikolojik test sonuçlarına göre de bireylere anormal tanısı konabilir. İyi geliştirilmiş testler tanıda değerli ölçme araçlarıdır.

13 Çeşitli Normal Dışı Davranış Biçimleri

14 Nevrotik Davranışlar

15 Nevrotik Davranışlar Daha güçlü bir savunma mekanizması gerektiren bir mekanizmadır. Savunma mekanizmalarının kullanım ve yönetimi bireyin neden-sonuç ilişkisinin dışına çıktıkça davranışlar nevrotikleşir. Nevrozlar, kişiye ve çevresine rahatsızlık veriyor olsa da, bireyin gerçekle ilişkisinin kesilmesine neden olmaz. Yani birey sosyal hayattan kopmaz.

16 Nevrotik Davranışlar Normal ve nevrotik arasında kesin bir ayrım çizgisi yoktur. Çoğumuzda nevrotik eğilimler olabilir. Önemsiz durumlar nedeniyle gereksizce üzülüyorsak, ya da ilk öksürmeye başladığımızda zatüre olduğumuzu düşünüyorsak ve doktorlar bizi bu durumun basit bir soğuk algınlığı olduğuna inandıramıyorlarsa büyük bir olasılıkla nevrotik belirtiler gösteriyoruz demektir.

17 Nevrotik davranışların temeli kaygıdır.

18 Nevrotik Davranış Örnekleri
Fobiler: Birey korku kaynağının gerektirdiğinden çok daha fazla korkar ve asıl korku kaynağından uzaklaşarak başka nesnelerden korkmaya başlar. Örneğin kediler. Fobi Nedeni Akrofobi Yükseklik Heperfobi Sürüngen Aerofobi Uçmak Ailorofobi Kediler Niktofobi Karanlık Ornthfobi Kuşlar Sinofobi Köpekler Klostrofobi Kapalı yerler

19 Nevrotik Davranış Örnekleri
Zorlanım (compulsion): Bireyin –nedeni olmadan-kendini bir davranışı yapmaya zorunlu hissetmesi. 5 dakikada bir el yıkamak. Takınak (obsession): Bireyin asılsız bir şekilde sürekli olarak bir kaygıyı zihninde tutması. Alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı, kumar tutkusu, fal tutkusu gibi davranışlar da nevrotik belirtilerdir.

20 Anoreksiya ve Bulumia da birer nevrozdur.

21 Psikozlar

22 Psikozlar Psikozlar, kişilerin gerçekle ilgisinin kesildiği ve davranışların sebep-sonuç ilişkilerinin tamamen koptuğu akıl hastalıklarını ifade eder. Psikozlar arasındaki fark ne olursa olsun, psikozlu kişilerin ortak özellikleri karşılaştıkları durumlara uygun ve anlamlı bir şekilde tepki gösterememeleri ile kişiliğin büyük bir duygusal düzensizlik içine girerek dengesinin bozulmasıdır.

23 Psikoz önemli psikolojik bozukluklara verilen addır ve genellikle hastanede tedavi görmeyi gerektirir.

24 Psikozlar Organik Psikozlar Fonksiyonel Psikozlar
Hastalığın temelinde fiziksel sebepler yatar. Genel felç, bunama, sara hatalığı, alkolik psikoz, beyin zedelenmesi. Hastalığın temelinde belirli bir sebep yoktur/olmayabilir. Şizofreni Paranoya Manik depresif Duygusal çöküntü

25 Psikomatik rahatsızlıklar

26 Psikomatik Rahatsızlıklar
Bireyin karşılaştığı engellemeler ve çatışmaların doğurduğu hayal kırıklığı ve gerilimler bedende çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Kalp çarpıntısı Ağız kuruluğu Sinirsel tikler Diş gıcırdatma Tırnak yeme Uyku düzensizliği Baş ve sırt ağrıları Adet düzeninde bozukluk İştahsızlık ya da aşırı iştah Mide hastalıkları Şeker hastalığı


"Davranış Bilimleri Hafta VI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları