Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:"— Sunum transkripti:

1 Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:
Bir hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına hücre döngüsü denir.

2 Hücre Döngüsü Kaça Ayrılır
İnterfaz Mitotik Faz ( Mitotik Evre) Çekirdek bölünmesi ( Karyokinaz) Sitoplazma bölünmesi ( Sitokinaz)

3 İnterfaz İnterfaz: Hücrenin bölünmeye hazırlandığı evredir.
G1, S ve G2 olmak üzere üç evreden oluşur. G1 evresi; ATP sentezi hızlanır. Organel sayısı artar. Protein sentezi artar. Metabolizma en yüksek seviyeye çıkar. S evresi; DNA eşlemesi gerçekleşir. G2 evresi; Hücre bölünmesi hazırlığı tamamlanır.

4 Her hücrede G1, S, G2 Evreleri Görülür Mü?
Embriyonik hücrelerde interfaz evresinde S evresi görülürken G1 ve G2 evreleri görülmez. Bu nedenle embriyo hücreleri büyümeden kısa sürede hızla çoğalırlar. Erişkin hayvanların göz retina, sinir, kas ve alyuvar hücreleri bölünmez.

5 Hücre Bölünmelerini Denetleyen Kontrol Noktaları Vardır.
Hücre döngüsü kontrolünü siklinler ve siklin bağımlı kinazlar kontrol eder. G1 kontrol noktası: Hücre yeterli büyüklüğe ulaşmışsa, Ortamda yeterli besin varsa, DNA hasar görmemişse bölünme olur. G2 kontrol noktası; Hücrenin büyüklüğü ve DNA hasarı kontrol edilir. M Kontrol noktası; Kromozomların iğ ipliklerine bağlanması kontrol edilir.

6 Hücre Bölünmesi Kontrol Edilemez İse Ne olur?
Çeşitli nedenlerle hücrede kontrol ortadan kalkarsa hücreler kontrolsüz olarak bölünüp çoğalmaya başlar, tümör oluşumu ve kanser hastalığı ortaya çıkar.


"Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları