Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ"— Sunum transkripti:

1 KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
FEN VE TEKNOLOJİ KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ

2 ADI:MERVE SOYADI:EDREMİT SINIFI:8\B NO:232 ÖĞRETMEN:TUNCER ALTIPARMAK KONU:MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ

3 MİTOZ BÖLÜNME NEDİR? Hücre bölünmesi, tek hücreli canlıların çoğalması,çok hücreli canlıların büyümesi, erkek ve dişi eşey hücrelerinin meydana gelmesi için gerekli biyolojik olaydır. Bir hücrenin bölünebilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması ve nükleik asite sahip olması gerekmektedir. Canlılar dünyasında, Amitoz (Amitozis) Mitoz (Mitozis) Mayoz (Meiosis) olmak üzere üç farklı tip bölünme vardır. Tek hücreli canlılarda bölünme genellikle amitoz, çok hücrelilerde ise mitoz ve mayoz ile görülür.

4 MİTOZ Zigot oluştuktan sonra başlayan mitoz bölünme, organizma belli bir büyüklüğe erişinceye kadar çoğu soma hücresinde (ör sinir hücrelerinde bölünme yoktur) ve bazı hücrelerde (kemik iliği vb.) hayat boyu devam eder. Mitozda her hücrenin çekirdeğinde kromozomlar kendini eşler. Eşler, ana hücrenin bölünmesiyle oluşan iki yavru hücreye verilir. Böylece ana hücreye benzeyen,diploid sayıda (2n) kromozomlu iki yavru hücre meydana gelir.Yavru hücrelerin 23 tanesi anneden 23 tanesi babadan gelir.Bu kromozomların 44 tanesi vücut özelliklerini diğer ikisi cinsiyeti gösterir. Mitoz da çekirdek bölünmesi karyokinez, sitoplazma bölünmesi sitokinez olarak tanımlanır.

5 RESİMLER

6 MİTOZ BÖLÜNME ÖRNEKLERİ

7 GEN NEDİR? Gen DNA zincirindeki belli bir uzunluktaki birimdir. Kromozom DNA’ nın özel bir şekilde paketlenmesi sonucu ortaya çıktığına göre her kromozomda çok sayıda gen var demektir. Her bir gen diğerinden farklı bir şifre içerir ve farklı bir proteini kodlar. Eğer vücutta bir genin kodladığı proteine gereksinim varsa o gen aktif hale geçerek üzerindeki şifre, haberci RNA adı verilen bir yapı şeklinde kopyalanır. Bu yapı hücrenin sitoplazmasındaki ilgili birimlere gelerek kalıp vazifesi görür ve o proteinin yapımı sağlanır.

8 GEN İLE İLGİLİ RESİM

9 Mitozun özellikleri 1. Yavru hücreler ana hücrenin yarısı kadardır. 2. Görevlerine göre dokulara eklenerek büyümeyi sağlar, yıpranan yerleri onarır. 3. Bir hücrelilerde çoğalmayı, çok hücrelilerde vücut hücre sayısının artmasını,büyümesini ve yıpranan yeri onarmaya yarar. 4. Mitoz bölünme hücre sayısını artırır. Kromozom sayısını sabit tutar. İnsan da 46 kromozom olduğu gib

10 Genetik özellikler genler vasıtasıyla anne babadan yavrulara geçer
Genetik özellikler genler vasıtasıyla anne babadan yavrulara geçer. Mitoz ve mayoz bölünmeler sırasında bu aktarım olur.  Genetik özellikler genler vasıtasıyla anne babadan yavrulara geçer. Mitoz ve mayoz bölünmeler sırasında bu aktarım olur.  Genin ÖZELLİKLERİ 1.Genlerin görevi dokunun ne özellikte olacağını diğer yardımcı birimlere aktarmaktır. Sentezlenecek proteinlerin şifresi genlerde yer alır. Her ayrı protein için ayrı bir gen vardır.  2.Kısacası genler bizi biz yapan tüm özelliklerin şifresini taşırlar.

11 1-www. blogcu. com 2-Google-Göreseller-Mitoz bölünme evreleri 3- 8
Google-Göreseller-Mitoz bölünme evreleri sınıf Fen ve Teknoloji Ders Kitabı


"KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları