Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİ İŞLEME Araştırma Sorusu Oluşturma Ve Veri Toplama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİ İŞLEME Araştırma Sorusu Oluşturma Ve Veri Toplama"— Sunum transkripti:

1 VERİ İŞLEME Araştırma Sorusu Oluşturma Ve Veri Toplama
Berrin Candeğer İMÖ

2 BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ:
İstatistik Araştırma Sorusu Oluşturma Veri Toplama Yöntemleri

3 Hatırlayalım... Örneğin; Araştırmalar için toplanan sayısal
bilgilere veri denildiğini öğrenmiştik. Örneğin; okulumuzdaki öğrencilere en sevdikleri dersi sorduğumuzda, onlardan aldığımız her bilgide veridir.

4 Veri toplama, düzenleme
ve yorumlama ile ilgilenen çalışma alınına istatistik diyoruz. Merak ettiğimiz soruların bazıları tek bir veri ile cevaplanabilirken, bazıları bir gruptan veri toplamayı gerektirir. Bu tip sorulara istatistiksel araştırma sorusu denir. Buna kısaca araştırma sorusu diyelim.

5 Birlikte Yapalım… 1)Sınıfımızdaki öğrencilerin en çok sevdiği meyveler hangileridir? Bu soruya cevap verebilmek için bir gruba yani sınıfımızdaki tüm öğrencilere soru sormamız, dolayısıyla birden fazla veri toplamamız gerekir. Bu soru, bir araştırma sorusudur. 2) Ahmet’in en sevdiği meyve hangisidir? Bu soruya cevap verebilmek için sadece Ahmet’e soru sormak yeterlidir. Bu soru, tek bir veri ile cevaplanabileceği gibi bir gruba soru sormayı da gerektirmez. Dolayısıyla bu soru, bir araştırma sorusu değildir.

6 3) Ali ve Ayşe okul gezisinde nereye gideceklerine karar vermek için istatistiksel bir araştırma yapmak istiyorlar. Bu amaca yönelik bir araştırma sorusu oluşturunuz. Çözelim… Okulumuzdaki öğrenciler, en çok hangi coğrafi bölgeye gezi düzenlemesini istemektedirler? Araştırma sorumuzu oluştururken veri toplanacak gruba ait bilgilerin açıkça belirtilmesi gerekir. Araştırma sorusu ile yapmak istediğimiz araştırmanın amacını da belirtmiş oluruz

7 4) Aşağıdaki soruları inceleyerek hangisinin veri toplamak için gerekli olan bilgileri içerdiğini belirleyiniz. Hangi tür müzikler daha çok sevilmektedir? Sınıfımızdaki öğrenciler en çok hangi tür müzikleri sevmektedirler? Çözelim… İlk soruda verinin hangi gruptan toplanacağı açıkça belirtilmemiştir. İkinci soruda verinin kimden toplanacağı açıkça belirtilmiştir. Bu sebepten dolayı ikinci soru, iyi bir araştırma sorusudur.

8 . Anket hazırlayarak veri toplayabilir.
Araştırma sorularının cevapları için veriler toplarız yada önceki verileriden yararlanırız böylelikle veri toplama yapmış oluruz. Örneğin ; Fatma okuldaki arkadaşlarının en çok ne yapmaktan hoşlandıklarını öğrenmek istiyor. Bunun için nasıl veri toplayabilir? Çözelim… Fatma’nın araştırma sorusu : Okuldaki arkadaşlarının yapmaktan hoşlandığı şeyler nelerdir? . Anket hazırlayarak veri toplayabilir. . Okuldaki arkadaşlarına sorarak veri toplayabilir.

9 Ahmet’in diş hastanesinde yapacağı araştırma ile ilgili anket soruları neler olabilir?
Çözelim… Yan tarafta görüldüğü gibi 3 soruda anketimiz için uygundur.

10 SORULAR 1) Ali ile Pınar sınıflarında bir parti düzenlemek
istiyorlar. Düzenleyecekleri partide arkadaşlarına ikram edecekleri pasta ve içecek çeşitlerini belirlemek için araştırma yapmaya karar veriyorlar. Ali ile Pınar'ın araştırma sorusu ne olabilir?

11 Çözüm: Ali ile Pınar, araştırma sorusunu "Arkadaşlarımızın en sevdiği pasta ve içecek çeşidi nedir?" olarak belirliyorlar. Daha sonra bu soruyu arkadaşlarına sorarak cevapları kaydediyorlar.

12 Çözüm: 2) Oğuz, okulda yapılacak öğrenci temsilcisi
seçimlerinde aday olmak istemektedir. Yürüteceği seçim kampanyası için bir araştırma yapmaya karar verir. Yapacağı araştırmada Oğuz'a yardımcı olmak için aşağıdaki soruları cevaplayalım. Çözüm: 1. Oğuz'un yapacağı araştırmada kullanabileceği araştırma soruları aşağıdaki gibi olabilir: – Okul öğrenci temsilcisinden beklentileriniz nelerdir? – Okulda gerçekleşmesini istediğiniz etkinlikler nelerdir?

13 4) Aşağıda verilenlerin araştırma sorusu olup olmadığını belirleyiniz.
Okulumuzdaki öğrenciler ne kadar sıklıkla İnternet kullanmaktadır? En sevdiğin ders hangisidir? Sınıfımızdaki öğrencilerin en çok sevdiği içecek nedir? Okulumuzdaki öğrenciler en çok hangi hayvanı seviyor?

14 5) Dilek, Türkiye’de son 10 yılda kuraklıktan en çok etkilenen illerin hangileri olduğunu
belirlemek için bir araştırma yapacaktır. Dilek, araştırması için aşağıdaki veri toplama araçlarından hangisine başvurmalıdır? Neden? a) Anket b) Kayıtlı veriler c) Her ikisi

15 ………………………………………………………………….
6) Okul temsilcisi Berkay, okulundaki öğrencilerin yemekhanede çıkan yemeklerden en çok hangisini tercih ettiklerini belirlemek için bir araştırma yapmak istemektedir.Berkay’ın araştırma sorusu ne olabilir? ……………………………………………………………….. 7) Türkiye’de, 2012 yılında Akdeniz Bölgesi’nde yer alan illerdeki sinema salonlarının sayısını merak eden bir öğrenci, araştırması için gerekli verileri nasıl elde edebilir? ………………………………………………………………….

16 8) Sibel ve Pınar okullarındaki öğrencilerin ilgilendikleri
spor dallarını tespit etmek için bir araştırma yapmak istiyorlar. Bu araştırma için, Nasıl bir araştırma sorusu oluşturmaları gerekir?

17 KAYNAKLAR Matematik 5 Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı (1.Kitap), komisyon, meb,2013 Ortaokul 5.sınıf matematik kitabı, Yrd. Doç. Dr. Hakan YAMAN,Yrd. Doç. Dr. Recai AKKAYA,Ülkü YEŞİLYURT,Özgün yayınları Matematik 5.sınıf, Palme Yayınevi


"VERİ İŞLEME Araştırma Sorusu Oluşturma Ve Veri Toplama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları