Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENEL İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENEL İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 GENEL İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
HOŞ GELDİNİZ GENEL İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

2

3 Sağlığı Etkileyen Faktörler
1-Kişiye Bağlı Faktörler (Beslenme Alışkanlıkları,Temizlik Alışkanlıkları) 2-Ortam a) Fiziki ortam (sıcak, soğuk, havalandırma) b) Biyolojik ortam (tarım, hayvancılık, bakteriler, mikro organizmalar) c) Sosyal ortam (gelenekler, kültür, inançlar) d) Psikolojik ortam (dalgınlık, sinir, ilgisizlik,) 3-Diğer Etkenler (Kalıtsal)

4 İş Sağlığı ve Güvenliği
İş yerinde işin yürütülmesi ile ilgili olarak oluşan tehlikelerden, sağlığa zarar verecek koşullardan korunmak ve daha iyi bir iş ortamı yaratmak için yapılan metodlu çalışmalara denir.

5 İş Sağlığı ve Güvenliği
Çalışanın güvenliği’ni, İşletme güvenliği’ni, Üretim güvenliği’ni, kapsar.

6 İş Sağlığı ve Güvenliği
İnsancıl duyguların yanısıra; Üretim artışı ve Maliyet azalışına Önemli katkı sağlar.

7 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TARAFLAR
Kamu Kurum ve Kuruluşları Sağlıklı ve Güvenli İş Kuruluşlar Sendikalar Sivil Toplum Kuruluşları Çalışanlar Taşeronlar ve Müteahhitler dahil Toplum

8 Kontrol altına alınmamış olan,
İş Kazası Önceden planlanmamış, Bilinmeyen ve Kontrol altına alınmamış olan, etrafına zarar verebilecek nitelikteki olaylardır.

9 İş Kazasının Yasal Tarifi
Aşağıdaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen, sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ve ruhen arızaya uğratan olaydır.  

10 İŞ KAZASININ YASAL TARİFİ
• SİGORTALI İŞYERİNDE BULUNDUĞU SIRADA, • İŞVEREN TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTE OLAN İŞ DOLAYISIYLA SİGORTALININ İŞVEREN TARAFINDAN GÖREV İLE BAŞKA BİR YERE GÖNDERİLMESİ YÜZÜNDEN ASIL İŞİNİ YAPMAKSIZIN GEÇEN ZAMANLARDA, • EMZİKLİ KADIN SİGORTALININ ÇOCUĞUNA SÜT VERMEK İÇİN AYIRDIĞI ZAMANLARDA, • SİGORTALININ İŞVERENCE SAĞLANAN BİR TAŞITLA İŞİN YAPILDIĞI YERE TOPLU OLARAK GÖTÜRÜLÜP GETİRİLMESİ SIRASINDA.

11 ÇALIŞANLARIN GÜVENSİZ HAREKETLERİNDEN
KAZA TEORİSİ İŞ KAZALARI; ÇALIŞANLARIN GÜVENSİZ HAREKETLERİNDEN VEYA GÜVENSİZ KOŞULLARDAN  KAYNAKLANMAKTADIR. “İŞ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI” MUTLU BİR TOPLUM OLMANIN TEMEL KOŞULLARINDAN BİRİDİR.

12 GÜVENSİZ DAVRANIŞLAR GÜVENLİĞİ ÖNEMSEMEMEK YA DA KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMEYİ KULLANMAMAK, ÇALIŞMA HIZININ UYGUN OLMAMASI. GÜVENLİK EKİPMANINI KULLANMAMAK. İŞ YERİNDE ŞAKA YAPMAK. SORUMSUZ BİÇİMDE GÖREV VERİLMEDEN YA DA UYARILARA ALDIRMADAN GÜVENSİZ ÇALIŞMAK, TEHLİKELİ HIZDA ÇALIŞMA YA DA ALET KULLANMAK, GÜVENLİK DONANIMINI KULLANILAMAZ DURUMA SOKMAK, CİHAZ DONANIMINI GÜVENSİZ BİÇİMDE YÖNETMEK, GÜVENSİZ YÜKLEME, İSTİF, YERLEŞTİRME VE BENZERİ DAVRANIŞLAR, GÜVENSİZ DURUM YA DA DURUŞLAR, HAREKETLİ EKİPMANLARDA ÇALIŞMAK,

13 GÜVENSİZ DAVRANIŞLAR BAŞLICA 4 TEMELE DAYANIR:
UYGUNSUZ VE GEREKSİZ TAVIRLAR, BİLGİ VE USTALIK YOKSUNLUĞU, FİZİKSEL UYGUNSUZLUK, UYGUNSUZ ORTAM KOŞULLARI.

14 GÜVENSİZ KOŞULLAR YETERSİZ KORUYUCU VE MUHAFAZALAR,
KORUYUCUNUN HİÇ YAPILMAMIŞ OLMASI, KUSURLU, PÜRÜZLÜ, SİVRİ, KAYGAN, ESKİMİŞ ALETLER, GÜVENSİZ YAPILMIŞ MAKİNE, ALET, TESİS VE BENZERLERİ, GÜVENSİZ DÜZEN, YETERSİZ BAKIM, TIKANIKLIKLAR, KAPANMIŞ GEÇİTLER, YETERSİZ AYDINLATMA, UYGUN OLMAYAN GÖZ KAMAŞTIRAN IŞIK KAYNAKLARI, GÜVENSİZ İŞ ELBİSESİ, GÖZLÜK, ELDİVEN, MASKE VB., YETERSİZ HAVALANDIRMA, KİRLİ HAVA KAYNAKLARI, GÜVENSİZ YÖNTEMLER VE GÜVENSİZ MEKANİK, KİMYEVİ, ELEKTRİKSEL, NÜKLEER KOŞULLAR, KUSURLU ARAÇ, EMNİYETLİ OLMAYAN YAKIT.

15 KAZANIN ARDINDAN SÖYLENENLER;
Dikkatim dağıldı. Bana birşey olmaz. Şimdiye kadar hep böyle yaptık. Böyle olacağı aklıma gelmedi,bilmiyordum. Güvenli görünüyordu. Acelem vardı.

16 KAZA TEORİSİ 1 29 300 3000 POTANSİYEL TEHLİKE ÖLÜM, AĞIR YARALANMA
HAFİF YARALANMA YARALANMASIZ KAZALAR POTANSİYEL TEHLİKE

17 KAZA TEORİSİ 1 Majör Kaza 30-80 maddi hasar 10-50 minör kaza
ucuz atlatma

18 Hafif Yaralanmalı Kaza
KAZA TEORİSİ 1 Ölüm 10 Ciddi Yaralanma 100 Hafif Yaralanmalı Kaza 1000 Kazaya Ramak Kaldı 10000 Güvensiz Hareket

19 İŞ KAZALARININ ETKİLERİ
1-Sosyolojik 2-Psikolojik 3-Tıbbi 4-Ekonomik

20 %2’si öngörülemeyen,Sebebi bilinemeyen
KAZA TEORİSİ Kazaların, % 88’i insan hatası %10’u mekanik hatalar %2’si öngörülemeyen,Sebebi bilinemeyen

21 KAZALARIN MALİYETLERİ
TEDAVİ MAHKEME SİGORTA PRİMLERİ TAMİR GÖRÜNEN GİDERLER (DOĞRUDAN) İŞ GÜNÜ KAYBI ÜRETİM KAYBI İŞ GÜCÜ KAYBI TOPLUMUN UĞRADIĞI KAYIPLAR GÖRÜNMEYEN (DOLAYLI) BUZDAĞI

22 İŞ KAZALARININ ETKİLERİ
İşgören Açısından: Çalıştığı sürece ücret alabilir, geçimini sağlayabilir(sakat kalabilir).Hayatını kaybedebilir. İşveren Açısından: Üretim ve Verimlilik olumsuz yönde etkilenir. Ülke Ekonomisi Açısından: Sosyal güvenlik sistemi zarar görür, ülke kaynakları israf olur.Milli refah olumsuz etkilenir.

23 KAZALARIN MALİYETLERİ
DİREKT GİDERLER Yaralanan kişilerin ücretleri Tedavi masrafları Tazminatlar,cezalar,mahkeme masrafları,tamir İNDİREKT GİDERLER (direkt giderlerin en az 4 katı) Başkasını çalıştırma(eğitim) Üretim kayıpları (verim) İş gücü kaybı (zaman)

24 KAZA ANALİZİ AĞIR İŞ YÜKÜ BOZUK MORAL MONOTONLUK ZAYIF YÖNETİM - ÇALIŞAN İLİŞKİSİ’NİN, KAZALARIN SEBEBİ OLABİLECEĞİ UNUTULMAMALI.

25 D)KİMYASAL YADA BİYOLOJİK MADDELER. E)YANGIN VE PATLAMA F)ERGONOMİK
TEHLİKE BELİRLEME TEHLİKE SINIFLARI A)MEKANİK B)ELEKTRİK C)RADYASYON D)KİMYASAL YADA BİYOLOJİK MADDELER. E)YANGIN VE PATLAMA F)ERGONOMİK (BU LİSTE EKSİKSİZ DEĞİLDİR. )

26 TANIMLANMIŞ ÖRNEK TEHLİKELER
kaygan zemin, yüksekte çalışma, yüksekte malzeme bulundurulması, uygun olmayan geçitler, tüneller , iş makineleri ve vinçler, fabrika içi araç trafiği, yanıcı / yakıcı maddeler, solunabilecek zararlı maddeler, göze zarar verebilecek maddeler,

27 TANIMLANMIŞ ÖRNEK TEHLİKELER
ciltle teması veya cilt tarafından emilmesi halinde zarar verebilecek maddeler, yutulması halinde zarar verebilecek maddeler, elektrik, radyasyon, gürültü, vibrasyon kaynakları, rahatsızlığa sebep olan sık tekrarlanan işler, yetersiz termal çevre ( çok sıcak, çok soğuk gibi ), engebeli yüzey, basınçlı kaplar,

28 TEHLİKELERİ BELİRLEMEK İÇİN FAALİYET BİLGİ GEREKLİLİKLERİ
Yapılan iş, süresi ve sıklığı, İşin yapıldığı yer, İşi normalde veya geçici olarak görevlendirilerek kimler yapar, İşin yapıldığı alana yakın başka kimler çalışıyor, Bu işten etkilenen diğer ilgili taraflar (örn: ziyaretçiler, taşeronlar, kamu), Çalışanların işleri ile ilgili almış oldukları eğitimler, İşin yapılışı ile ilgili yazılı dokümanlar (politika, prosedürler, iş talimatları, ünite içi eğitim sistemi el kitapları, MGBF vb. )

29 TEHLİKELERİ BELİRLEMEK İÇİN FAALİYET BİLGİ GEREKLİLİKLERİ
Kullanılabilecek alan / Kullanılması sakıncalı olan alet, ekipmanlar, Makinelerin ve alet ekipmanların kullanımı ve bakımına ilişkin tedarikçi veya imalatçıların talimatları, Taşınacak malzemelerin boyut, şekil ve ağırlığı, Malzemelerin taşınmak zorunda (elle veya ekipmanla) olunan mesafe ve yükseklik, Yapıldığı varsayılan kontrol / ölçüm sonuçları Reaktif izleme verileri Kaza, olay veya sağlık problemi bilgileri

30 TEHLİKELER NASIL BELİRLENİR ?
Yasal Şartların incelenmesi. Kaza Raporlarının,envanterlerin,kitapların sektörel istatistiklerin incelenmesi ile. Tesis yapısı,yerleşimi incelenerek. Faaliyetlerin yapılış şekli,iş akış şemaları. Standardlar incelenerek. Daha önce alınmış tedbirler,alına bilecek tedbirler incelenerek. Kullanılan malzemeler. Politika,Tetkik Sonuçları vb.

31 REAKTİF İZLEME İLE İLGİLİ ÖRNEKLER
GÜVENSİZ DAVRANIŞ, GÜVENSİZ ORTAM, KAZAYA RAMAK KALMALAR, KAZADAN KAYNAKLANAN HASAR, RAPORLANABİLİR TEHLİKELİ OLAYLAR, İŞ GÜNÜ KAYBI, HASTALIKTAN DOĞAN İŞGÜNÜ KAYBI, ÇALIŞMA BAKANLIĞI İŞ MÜFETTİŞİ RAPORLARI,

32 PROAKTİF İZLEME İLE İLGİLİ ÖRNEKLER
Hedeflerin gerçekleşme durumunun izlenmesi, Üst yönetimin İSG sistemine bağlılığı (İSG çalışmalarına katılım, destek mesajları vb.) İş Güvenliği Mühendisinin katkılarının izlenmesi, Ünitenin güvenlik konusundaki yaklaşımının ölçülmesi, İSG ile ilgili eğitimler ve eğitimlerin etkinliğinin izlenmesi, Risklerin kontrol edilmesi amacıyla belirlenen talimatlara uygunluğun denetlenmesi, Orta kademe yöneticilerin saha ziyaretlerinin ve etkinliklerinin izlenmesi, Çalışanlardan gelen iyileştirme önerilerinin sayısı, Çalışanların risk kontrol ve önleme çalışmalarına katılımı, Yasal gereksinimleri karşılama durumunun izlenmesi, İSG denetimlerinin sıklığı, İSG denetimleri sonucunda belirlenen uygunsuzlukların giderilmesi için harcanan kaynak, İSG komite toplantılarının ve sunuşlarının sıklık ve etkinliği, İSG uzmanları Raporları, Faaliyet ve önerileri uygulamak için gereken zaman, Çalışanların sağlığı ile ilgili raporlar.

33 Önleyici Programlar Tepkisel Programlar KAZA TEORİSİ Bana önem Verir
Vermez Bana önem Verir KAZALARI ÖNLEMEK , ÖDEMEKTEN HEM DAHA UCUZ , HEM DAHA İNSANCILDIR.

34 Kontrol Yöntemleri Mühendislik Kontrol (Ekipman ve tesis tasarımı, tehlikeleri bertaraf eden proses oluşturulması, tehlikelerin hapsedilmesi, izolasyonu v.b) Yönetsel Kontrol (Prosedür oluşturma, çalışma izni verme, çalışma zamanını kısıtlama, uyarı tabelası, eğitim vb.) Kişisel Koruyucu Ekipman (Baret, Eldiven, Kulaklık tıkacı, Emniyet Ayakkabısı, İş Elbisesi vb.)

35 İş Sağlığı ve Güvenliğinde,
4857 sayılı İş Kanunu İş Sağlığı ve Güvenliğinde, İşveren Ve Çalışanların Görevleri Madde 77

36 İşverenlerin ve işçilerin yükümlülükleri 4857 sayılı iş kanunu
 Madde 77. – İşverenler, işyerlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de İş Sağlığı Ve Güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler. İşverenler işyerinde alınan İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. İşverenler, işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç iki iş günü içinde yazı ile ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar. Bu bölümde ve İş Sağlığı Ve Güvenliğine ilişkin tüzük ve yönetmeliklerde yer alan hükümler, işyerindeki çıraklara ve stajyerlere de uygulanır.

37 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu 4857 Sayılı İş Kanunu
Madde Bu kanuna göre sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde her işveren bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür. İşverenler iş sağlığı ve güvenliği kurullarınca iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak verilen kararları uygulamakla yükümlüdürler. İş sağlığı ve güvenliği kurullarının oluşumu, çalışma yöntemleri, ödev, yetki ve yükümlülükleri çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.

38 İSG Politikamız

39 İSG ORGANİZASYONU İSG Kurulu, İSG Ünite Komiteleri,
İSG Ünite Komiteleri Alt Komiteleri, İş Güvenliği Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Koruyucu Malzeme Komisyonu, TS İSG Yönetim Sistemi, İSG Politikası, İSG Temel Kitabı, İSG Prosedürleri, İş Talimatları, Destek Dokümanlar, E-isoft Bilgisayar Yazılımı ve Özellikleri, İletişim Araçları,

40 ÇALIŞMALARDA YÜZÜK, KOLYE, KÜNYE GİBİ EŞYALAR YASA GEREĞİ TAKILMAZ.
 KESKİN SİVRİ UÇLU EŞYALAR CEPTE TAŞINAMAZ. BENZİN- BENZOL- TETRAKLORÜR VB. KİMYASALLAR İLE ELBİSELER YIKANAMAZ.

41 ÇALIŞMALARDA   KORUYUCUSU OLMAYAN YADA KORUYUCULUK VASFINI YİTİREN DEFORME OLMUŞ HİÇBİR ALET VEYA MAKİNE İLE ÇALIŞILAMAZ.    DURAN KONVEYÖRLER ÜZERİNDEN, ÜRETİM HATLARI ÜZERİNDEN KARŞIDAN KARŞIYA GEÇİLMEMELİDİR. HERAN ÇALIŞABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLMELİDİR. KONVEYÖRLERİN DÖNEN MAKARALARINDAN VE AĞIRLIK TAMBURLARINDAN UZAK DURULMALIDIR.   MAKİNALARIN YÜRÜYEN, DÖNEN VE DİĞER HAREKETLİ AKSAMLARI ÇALIŞMAKTA İKEN YAĞLANMAZ, TEMİZLENMEZ VE BAKIMI YAPILAMAZ.    AĞIR SİLİNDİR VE YUVARLAK TABANLI MALZEMELER DOLAP VE TEZGAHLARIN ÜZERİNE KONMAMALIDIR. ZEMİNE KONULDUĞUNDA İSE TAKOZLANMALIDIR.  

42 ÇALIŞMALARDA     MAKİNA KORUYUCULARI; SADECE BAKIM, YAĞLAMA VE TEMİZLİK AMACI İLE YETKİLİ PERSONEL TARAFINDAN ÇIKARILIR. BU İŞLEMLER BİTTİKTEN SONRA MAKİNA ÇALIŞMADAN MUTLAKA YERİNE TAKILMALIDIR.  ELEKTRİK TESİSATLARIYLA İLGİLİ ARIZALAR SADECE YETKİLİ ELEKTRİKÇİLER TARAFINDAN ONARILIR. PRİZ, ANAHTAR VE BOZUK AYDINLATMA TESİSATLARINI TAMİR ETMEYE KALKMAYIN.   

43 ÇALIŞMALARDA İşyerinin temizliği ve düzeni çalışma hayatının temelidir. Herkes çevresini ve ekipmanlarını temiz ve bakımlı tutmakla sorumludur.  Çalışanın ayağına takılmasına ve kaymasına sebep olabilecek tehlikeler, derhal ortadan kaldırılmalıdır.  Hatalı ve tehlikeli çalışan kişiler ikaz edilmelidir. Hasarlı ve iş güvenliğine uygun olmayan iş aletleri kullanılmamalıdır. 

44 Yüksekte yapılan çalışmalarda
Hem kendi güvenliğiniz hem de aşağıdakilerin güvenliği için : Aşağıya malzeme atmak yasaktır. Ancak özel tedbirler alınarak yukarıdaki malzemeler kontrollü olarak aşağıya indirilir. Harekete geçmeden önce platform yada iskelenin çevresinin güvenliğinin sağlanmış olması lazımdır. Kaynak çalışmalarında sıcak metal parçacıklarının aşağıda çalışanların üzerine dökülmesine karşı ve muhtemel yangın tehlikeleri için önlem alınmalıdır.

45 Yüksekte yapılan çalışmalarda
Çalışırken el aletleri ve ayağa takılabilecek malzemeler orta yerde bırakılmamalıdır. Muhtemel parça düşmesine karşı, çalışma yapılan yerin zeminine “yukarıda çalışma var” levhası konulmalı. Çalışma yapılan bölgenin altı çevrilerek emniyete alınmalıdır.   Ünite yürüme yollarına, geçici dahi olsa malzeme bırakılmamalıdır.

46 Yüksekte yapılan çalışmalarda
Kullanılan platformlar ve iskeleler, amaca uygun tip olarak seçilmelidir. Sağlam ve dengeli olmasına özen Gösterilmelidir. Malzemeler, iskele üzerinde dengeli olarak yerleştirilmelidir. Yüksekte çalışanların bulunduğu yerde, aşağıdakiler dikkatli olmalı, iskele veya platformların altından geçmemelidirler. .

47 Yüksekte çalışmada iş güvenliği
Çalışma alanının altına güvenlik şeridi çekilmelidir. Kullanılan platform veya iskele üzerinde, yetkili teknik personelin bilgisi dışında eklemeler, değişiklikler yapılmamalıdır. Seyyar platform ve iskelelerin tekerleklerinin kilitli olması sağlanmalıdır. Yüksekte yapılan çalışmalarda çalışan kendisinin ve aşağıdakilerin güvenliğini düşünmelidir. Çalışma alanının altına kırmızı güvenlik şeridi çekilmelidir. Kullanılan platform veya iskele üzerinde yetkili teknik personelin bilgisi dışında eklemeler, değişiklikler yapılmamalıdır. Seyyar platform ve iskelelerin tekerleklerinin kilitli olması sağlanmalıdır. Platformun korkulukları 1 metre yüksekte olmalı ve kenar süpürgelikleri en az 15 cm yükseklikte olmalıdır. Platform üstünde çalışan varken hareket ettirilmemelidir. Platform, iskele üstünde çalışırken sağa sola uzanmaya gerek olmamalıdır. Ağır yükler aşağıdan alınırken veya kaldırılırken sabit ve güvenli bir platform çok önemlidir. Çelik borulu iskelelerde kullanılacak bütün boru ve madeni kısımların dayanıklılığı ve diğer özellikleri taşıyacakları yüke göre normlara uygun bulunmalıdır. İskele yapımından gayrı işlerde kullanılmış bulunan boru ve diğer malzeme, iskele yapımı işlerinde kullanılmamalıdır. Çelik borulu iskeleler, sağa ve sola sallanmayacak şekilde yeteri kadar çapraz borularla takviye edilmeli ve binadan ayrılmayacak şekilde tespit olunmalıdır. Düşey ve yatay borulardaki ekler en çok 6 metrede bir yapılmalıdır. Boru başlarının, tabana yerleştirilen kalas altlıklara batmaması için, özel surette yapılmış madeni başlık kullanılmalı ve bu başlıklar çivi veya uzun vidalarla bu altlıklara tespit edilmelidir. Çelik borulu iskelelerdeki platformlarda kullanılmalı kalas veya diğer ahşap kısımların özellikleri ile kullanılmalı çaprazlar, korkuluklar, ara korkuluklar ve benzeri kısımlardaki aralıklar ahşap iskelelerde aranan özelliklere uygun olmalıdır. Boru veya madeni iskeleler statik, elektriğe karşı uygun şekilde topraklanmalıdır. Sisli ve alaca karanlık havalarda, çalışma devam ettiği sürece, iskeledeki merdiven ve asansör başları ve çalışılan döşemeler boydan boya uygun şekilde aydınlatılmalıdır. Yüksekte çalışma yapılacak alanda, platform veya iskelede eksik bir parça, güvenliksiz bir durum saptadığınızda mutlaka işe başlamadan amirinize haber veriniz. Bu sizin veya bir başka arkadaşınızın uğraması olası bir kazayı önleyebilir. 3 metrenin üzerindeki yükseklikte çalışmada mutlaka uygun koruma sağlanmalıdır. Yüksekte çalışırken korunmada 3 önemli aşama vardır. Yapılan işin gözden geçirilmesi : İşin mümkün olduğu kadar fazla bölümü yerde tamamlanmalıdır. Yüksekte yapılacak çok az iş bırakılmalıdır. Bağlantı kurulan dayanak noktası doğru seçilmelidir. (1500 newton’dan yukarı) Aşırı soğuk, rüzgar, yağmur gibi ortam şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asla yalnız çalışmaya izin verilmemeli; mutlaka gözlemci yerinde kalmalı ve her aşamayı izlemeli, yardımcı olmalıdır. İşi yaparken olası kaza durumunda anında müdahaleyi sağlayacak kurtarıcı ekipmanlar ve organizasyon önceden düşünmeli ve sağlanmalıdır. Yüksekte çalışacak kişinin seçimi : Yükseklik korkusu, baş dönmesi, görme kusuru, şeker hastalığı, epilepsi, yüksek tansiyon gibi kronik bir hastalığı olup olmama durumu, ilaç kullanıp kullanma durumu kontrol edilmelidir. Seçilen kişiler özel olarak eğitimden geçirilmelidir. Kişisel koruyucu malzeme temin edilmesi : Emniyet kemeri kullanımı sağlanmalıdır. Kullanılacak emniyet kemeri EN 361 standartlarına uygun üretilmiş olmalıdır. Asla mevcut sistemin dışında emniyet kemeri ve aksesuarlarına ek yapılmamalı ve yeni sistemler yaratılmamalıdır. Her kullanım öncesi ve sonrası gözle muayene, kontrol yapılmalıdır. Yıpranma, bozulma vb. durumlarda yenisi ile değiştirilmelidir. Malzemenin kullanımı ile ilgili olarak çalışana eğitim verilmelidir.

48 Yüksekte çalışmada iş güvenliği
Platformun korkulukları 1 metre yüksekte olmalı ve kenar süpürgelikleri en az 15 cm yükseklikte olmalıdır. Platform üstünde çalışan varken, hareket ettirilmemelidir. Çelik borulu iskelelerde kullanılacak bütün boru ve madeni kısımların dayanıklılığı ve diğer özellikleri taşıyacakları yüke göre normlara uygun olmalıdır. İskele yapımı haricindeki işlerde kullanılmış bulunan boru ve diğer malzeme, iskele yapımı işlerinde kullanılmamalıdır. Çelik borulu iskelelerde kullanılacak bütün boru ve madeni kısımların dayanıklılığı ve diğer özellikleri taşıyacakları yüke göre normlara uygun bulunmalıdır. İskele yapımından gayrı işlerde kullanılmış bulunan boru ve diğer malzeme, iskele yapımı işlerinde kullanılmamalıdır. Çelik borulu iskeleler, sağa ve sola sallanmayacak şekilde yeteri kadar çapraz borularla takviye edilmeli ve binadan ayrılmayacak şekilde tespit olunmalıdır. Düşey ve yatay borulardaki ekler en çok 6 metrede bir yapılmalıdır.

49 Yüksekte çalışmada iş güvenliği
Boru veya madeni iskeleler, statik elektriğe karşı uygun şekilde topraklanmalıdır. Sisli ve alaca karanlık havalarda, çalışma devam ettiği sürece, iskeledeki merdiven ve asansör başları ve çalışılan döşemeler boydan boya uygun şekilde aydınlatılmalıdır. Boru veya madeni iskeleler statik, elektriğe karşı uygun şekilde topraklanmalıdır. Sisli ve alaca karanlık havalarda, çalışma devam ettiği sürece, iskeledeki merdiven ve asansör başları ve çalışılan döşemeler boydan boya uygun şekilde aydınlatılmalıdır. Yüksekte çalışma yapılacak alanda, platform veya iskelede eksik bir parça, güvenliksiz bir durum saptadığınızda mutlaka işe başlamadan amirinize haber veriniz. Bu sizin veya bir başka arkadaşınızın uğraması olası bir kazayı önleyebilir.

50 Yüksekte çalışırken korunma
Yapılan işin gözden geçirilmesi : İşin mümkün olduğu kadar fazla bölümü, yerde tamamlanmalıdır. Bağlantı kurulan dayanak noktası doğru seçilmelidir. Aşırı soğuk, rüzgar, yağmur gibi ortam şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılan işin gözden geçirilmesi : İşin mümkün olduğu kadar fazla bölümü yerde tamamlanmalıdır. Yüksekte yapılacak çok az iş bırakılmalıdır. Bağlantı kurulan dayanak noktası doğru seçilmelidir. (1500 newton’dan yukarı) Aşırı soğuk, rüzgar, yağmur gibi ortam şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asla yalnız çalışmaya izin verilmemeli; mutlaka gözlemci yerinde kalmalı ve her aşamayı izlemeli, yardımcı olmalıdır. İşi yaparken olası kaza durumunda anında müdahaleyi sağlayacak kurtarıcı ekipmanlar ve organizasyon önceden düşünmeli ve sağlanmalıdır.

51 Yüksekte çalışırken korunma
Yapılan işin gözden geçirilmesi : Asla yalnız çalışmaya izin verilmemeli; gözlemci, her aşamayı izlemeli, yardımcı olmalıdır. İşi yaparken, olası kaza durumunda, müdahaleyi sağlayacak kurtarıcı organizasyon, önceden düşünmeli ve sağlanmalıdır. Yapılan işin gözden geçirilmesi : İşin mümkün olduğu kadar fazla bölümü yerde tamamlanmalıdır. Yüksekte yapılacak çok az iş bırakılmalıdır. Bağlantı kurulan dayanak noktası doğru seçilmelidir. (1500 newton’dan yukarı) Aşırı soğuk, rüzgar, yağmur gibi ortam şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asla yalnız çalışmaya izin verilmemeli; mutlaka gözlemci yerinde kalmalı ve her aşamayı izlemeli, yardımcı olmalıdır. İşi yaparken olası kaza durumunda anında müdahaleyi sağlayacak kurtarıcı ekipmanlar ve organizasyon önceden düşünmeli ve sağlanmalıdır.

52 Yüksekte çalışırken korunma
Yüksekte çalışacak kişinin seçimi: Yükseklik korkusu, baş dönmesi, görme kusuru, şeker hastalığı, epilepsi, yüksek tansiyon gibi kronik bir hastalığı olup olmama durumu, kontrol edilmelidir. Seçilen kişiler özel olarak eğitimden geçirilmelidir. Yüksekte çalışacak kişinin seçimi : Yükseklik korkusu, baş dönmesi, görme kusuru, şeker hastalığı, epilepsi, yüksek tansiyon gibi kronik bir hastalığı olup olmama durumu, ilaç kullanıp kullanma durumu kontrol edilmelidir. Seçilen kişiler özel olarak eğitimden geçirilmelidir.

53 Yüksekte çalışırken korunma
Kişisel koruyucu malzeme temin edilmesi: Kullanılacak emniyet kemeri EN 361 standartlarına uygun üretilmiş olmalıdır. Asla mevcut sistemin dışında emniyet kemeri ve aksesuarlarına ek yapılmamalı ve yeni sistemler yaratılmamalıdır. Her kullanım öncesi ve sonrası gözle muayene, kontrol yapılmalıdır. Yıpranma, bozulma vb. durumlarda yenisi ile değiştirilmelidir. Malzemenin kullanımı ile ilgili olarak çalışana eğitim verilmelidir. Kişisel koruyucu malzeme temin edilmesi : Emniyet kemeri kullanımı sağlanmalıdır. Kullanılacak emniyet kemeri EN 361 standartlarına uygun üretilmiş olmalıdır. Asla mevcut sistemin dışında emniyet kemeri ve aksesuarlarına ek yapılmamalı ve yeni sistemler yaratılmamalıdır. Her kullanım öncesi ve sonrası gözle muayene, kontrol yapılmalıdır. Yıpranma, bozulma vb. durumlarda yenisi ile değiştirilmelidir. Malzemenin kullanımı ile ilgili olarak çalışana eğitim verilmelidir.

54 Elektrikle çalışmada iş güvenliği
Gerilimin bulunduğu tesis içinde veya civarında çalışmak tehlikeli olduğundan güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığından emin olunmalıdır.

55 ELEKTRİKLE ÇALIŞMADA İŞ GÜVENLİĞİ
GERİLİM ALTINDAKİ ELEKTRİK DEVRELERİNİN, ELEKTRİK MAKİNELERİNİN VE CİHAZLARIN ONARIM VB. İŞİNE BAŞLAMADAN ÖNCE İŞİN YAPILMASINI İSTEYENİN GÖZETİMİ, NEZARETİ VE SORUMLULUĞU ALTINDA ÇALIŞILMASI SAĞLANMALIDIR. HER TÜRLÜ ENERJİ KAYNAĞININ BAĞLANTILARININ KESİLİP, DEVREYİ BESLEYEN ŞALTER VEYA DEVRE KESİCİLERİN AÇIK OLMASI VE ONARIM, İŞ BİTENE KADAR DEVREYE AKIM VERİLMEMESİ SAĞLANMALIDIR. DEVREYE AKIM İŞ BİTTİKTEN SONRA ANCAK İŞİ VEREN KİŞİNİN ONAYI İLE VERİLMELİDİR (İSİG T. 345)

56 ELEKTRİKLE ÇALIŞMADA İŞ GÜVENLİĞİ
FAZLA NEM, BUHAR VEYA YAĞ BULUNAN YERLERDE ELEKTRİK MOTORLARININ GERİLİM ALTINDAKİ KISIMLARI İLE BAĞLANTILARI UYGUN ŞEKİLDE KORUNMUŞ OLMALIDIR. (İSİG T. 271)

57 ELEKTRİKLE ÇALIŞMADA İŞ GÜVENLİĞİ
Alternatif veya doğru akımla çalışan çıplak metal kısımlı elektrik cihazları, uygun bir şekilde topraklanmalı ve topraklama kolay muayene edilecek biçimde olmalıdır. Elektrik işlerinde kullanılan penseler, kargaburunlar, tornavidaların sapları izolasyonlu olacaktır.

58

59 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
BOYAHANEDE KULLANILAN HER TÜRLÜ KİMYASAL MALZEME, ÇIPLAK ELLE KULLANILMAMALIDIR. DERİDE TAHRİŞLER VE EGZEMALAR ŞEKLİNDE DERİ HASTALIKLARINA YOL AÇAR. NİTRİL YA DA NEOPREN YAPIDA (TS-EN 388 VE 374'E GÖRE TEST EDİLMİŞ) ELDİVEN KULLANILMALIDIR. ÇALIŞIRKEN AÇIĞA ÇIKAN ORGANİK GAZ VE BUHARLARA KARŞI A1 TİPİ FİLTRELİ MASKE, ÜZERİNE P1 DÜZEYİNDE KORUMALI TOZ FİLTRESİ OLAN YARIM YÜZ MASKE KULLANILMALIDIR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

60 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ZIMPARA YAPARKEN EN 149 STANDARDINA UYGUN ÜRETİLMİŞ FFP1 KORUMALI TOZ MASKESİ KULLANILMALIDIR. BOYA SIÇRAMASINA KARŞI KORUYUCU HER TARAFI KAPALI GÖZLÜK KULLANILMALIDIR. EĞER KISA SÜREDE KİRLENME RİSKİ VARSA GÖZLÜK ÜZERİ ŞEFFAF FOLYO İLE KAPLANMALI VE SIK SIK DEĞİŞTİRİLMELİDİR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

61 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
BEDEN KORUMASI İÇİN KİMYASALLARA DAYANIKLI YAKA, KOL VB. KAPALI TULUM KULLANILMALIDIR. BU MALZEMELERİN EKSİK YA DA KULLANILAMAZ OLDUĞU DURUMLARDA, İŞ AMİRİNE HABER VEREREK YENİSİ İLE DEĞİŞTİRİLMELİDİR. GÖZE VEYA CİLDE KİMYASAL MADDELERİN BULAŞMASI HALİNDE SU İLE YIKANILMALIDIR. BOYA İLE BULAŞMIŞ ELLER VE YÜZ ASLA ÇÖZÜCÜLERLE TEMİZLENMEZ. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

62 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İŞ BİTİMİNDE, SU VE SABUNLA GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ SAĞLANMALI VE TEMİZ GİYSİLER GİYİLMELİDİR. KİRLİ VE TEMİZ GİYSİLER AYRI YERLERDE SAKLANMALI VE SIK SIK ELBİSELER YIKANMALIDIR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

63 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ORTAM; TEMİZ, DÜZENLİ OLMALI; MALZEMELER BAKIMLI OLMALIDIR. BOYALAR, TİNERLER VE DİĞER BOYA MALZEMELERİ, MGBF’ DA YAZAN KURALLARA GÖRE, ÖNLEMLER ALINARAK KULLANILMALIDIR. BOYA AMBARLARINDA, ATEŞ YAKMAK VEYA ATEŞLE BU BÖLGELERE YAKLAŞMAK, ATEŞ VE KIVILCIM ÇIKARTAN ARAÇ VE GEREÇLERİ BU ALANDA BULUNDURMAK TEHLİKELİDİR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

64 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ALKOL, SOLVENT DOLU VARİLLERİN KAPAKLARI, KESKİ VE ÇEKİÇ KULLANILARAK AÇILMAMALIDIR, PATLAMALARA NEDEN OLUR. ÇALIŞMA YAPILIRKEN SİGARA İÇİLMEMELİDİR. SİGARA İÇERKEN ORTAMDAKİ SAĞLIĞA ZARARLI ETKENLERİN VÜCUDA ÇOK DAHA KOLAY ALINABİLDİĞİ UNUTULMAMALIDIR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

65 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
CİLA YERLERİ, PÜSKÜRTME BOYACILIĞI YAPILAN YERLERDE, ÇÖZÜCÜLER VEYA İNCELTİCİLERLE ÇALIŞILAN YERLERDE KIVILCIM MEYDANA GELMESİNDEN SAKINILMALI, BOYA ODALARINA VE PÜSKÜRTME KABİNLERİNE MADENİ ÇİVİLİ AYAKKABILARLA GİRİLMEMELİ VE SİGARA İÇİLMEMELİDİR. KIRILMIŞ CAM, ŞİŞE PARÇALARI MERCEK GÖREVİ YAPAR VE PARLAMALARA NEDEN OLUR. BOYAHANE ÇEVRESİNDE BU TÜR MALZEMELER BULUNDURULMAMALIDIR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

66 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
YERLERİN YAĞLI, ISLAK VE KAYGAN OLMASI ÖNLENMELİ, TEMİZLENMELİ VEYA İLGİLİLERE BİLDİRİLMELİDİR. GENİŞ ALANLI CİSİMLERİ, DÖŞEMELERİ ASLA ÇÖZÜCÜLERLE TEMİZLEMEYİNİZ, TEHLİKELİDİR. İNCELTİCİ VE YANMA TEHLİKESİ OLAN SIVILAR AÇIK KAPLARDA SAKLANMAZ. BOYA VE İNCELTME SIVILARINI EMMİŞ BULUNAN TEMİZLEME BEZLERİ KAPALI KAPLARDA TOPLANIR VE KENDİ KENDİNE ALEV ALABİLECEĞİ İÇİN, GECELEYİN KİLİTLİ YERLERDE SAKLANMAMALIDIR.. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

67 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İŞ BİTİMİNDE ALET VE EKİPMANLARIN ELEKTRİK İRTİBATI KESİLMELİDİR. ÇALIŞMA ORTAMINDA GELİŞİGÜZEL HORTUM, MALZEME VB. BIRAKILMAMALI; MUTLAKA ÇİZGİ İLE AYRILAN YÜRÜME YOLLARINDAN HAREKET EDİLMELİDİR. PLASTİK BİDONLAR YERDE SÜRÜKLENMEZ, DELİNMEYE VE MALZEMELERİN ÇEVREYE YAYILMASINA NEDEN OLUR. DOLU BİDONLAR HIZLA YERE BIRAKILMAMALI, PATLAMAYA NEDEN OLABİLİR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

68 BOYA, ZIMPARA ÇALIŞMALARINDA, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
BOYA VE TİNER KAPLARI GÜNEŞ ALTINDA VEYA SOBA YAKININDA BIRAKILMAMALI, DEPO EDİLMEMELİDİR. KARIŞTIRICILARIN AĞZININ KAPALI OLDUĞUNDAN EMİN OLUNMALIDIR. YİYECEKLER, ÇALIŞMA YERİNDE AÇIKTA MUHAFAZA EDİLMEMELİDİR. GEÇİTLER AÇIK TUTULMALI; ÖNÜNE MALZEMELER PARK EDİLMEMELİDİR. İş kazalarının çoğunlukla birden fazla nedeni vardır. Kazalar bunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Kazaların 2 ana nedeni vardır; Güvenli olmayan hareketler : Bir aletin kullanımı konusunda gerekli eğitimi almadan kullanılması, Kişisel koruyucu kullanmadan çalışmak, Acele etmek, Güvenliksiz durumlar, Eğitim eksikliği, Dönen kısımlarında koruyucusu olmayan makineler, Tüm yaralanmaların % 90'dan çoğuna güvenli olmayan hareketler yol açar. Yaralanmaların % 10'unun nedeni ise ürün riskleri, ekipman hataları gürültü ve sıcaklık gibi işle ilgili güvenli olmayan durumlardır. Kazalar çalışanların iş güvenliğinden yoksun davranışları ve/veya güvenliksiz durumlar altında çalışma sonucu ortaya çıkar.

69 KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELER

70 KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELER
ÇALIŞMA ŞARTLARINA GÖRE ÇALIŞANLARA VERİLEN, İŞ VERİMİNİ ARTIRAN, SOLUNUM, GÖRME, İŞİTME VE VÜCUT EMNİYETİNİ SAĞLAYAN MALZEMELERDİR. KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELER İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER, KORUYUCU MALZEME KOMİSYONU TARAFINDAN, KORUYUCU MALZEME PROSEDÜRÜNE GÖRE YAPILIR.

71 KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELER
İŞYERLERİNDE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİ, ÇALIŞANLARA VERMEK, KULLANDIRMAK, KULLANANLARI EĞİTMEK, DENETLEMEK VE KONTROL ETMEK HER KADEMEDEKİ YÖNETİCİNİN YASAL SORUMLULUĞUDUR. AYNI ŞEKİLDE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMEYİ KULLANMAK VE ALINAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE UYMAKTA, ÇALIŞANLARIN YASAL YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR.

72 İSTENMEYEN SES GÜRÜLTÜ GÜRÜLTÜ
Gürültüyü kısaca "istenmeyen ses" olarak tanımlıyoruz.

73 GÜRÜLTÜ GÜRÜLTÜ DÜZEYİ YA DA FREKANSI NEDENİYLE RAHATSIZ EDİCİ OLABİLİR. DESİBEL (DB) DÜZEYİNDEKİ KÜÇÜK BİR ARTIŞ, GÜRÜLTÜDE BÜYÜK BİR ARTIŞA NEDEN OLABİLİR. ÇOĞU STANDARTTA İZİN VERİLEN GÜRÜLTÜ DÜZEYİ 8 SAATLİK ÇALIŞMA SÜRESİ İÇİN 85 DB’DİR.

74 GÜRÜLTÜ - MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ VE MARUZİYET ETKİN DEĞERLERİ
GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ Madde 5 Maruziyet sınır değerleri ve maruziyet etkin değerleri ile ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir: 1) Maruziyet sınır değerleri : 87 dB (A) ve ppeak = 200 µ Pai 2) En yüksek maruziyet etkin değerleri : 85 dB (A) ve ppeak = 140 µ Pai 3) En düşük maruziyet etkin değerleri : 80 dB (A) ve ppeak = 112 µ Pai

75 GÜRÜLTÜ - GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ - KİŞİSEL KORUNMA
Madde 8 — Gürültüye maruziyetten kaynaklanan riskler başka yollarla önlenemiyor ise; 1) Gürültü maruziyeti en düşük maruziyet etkin değerleri aştığında, işveren kulak koruyucuları sağlayarak işçilerin kullanımına hazır halde bulunduracaktır, 2) Gürültü maruziyeti en yüksek maruziyet etkin değerlerine ulaştığında ya da bu değerleri aştığında, kulak koruyucuları kullanılacaktır, b) İşveren kulak koruyucularının kullanılmasını sağlamak için her türlü çabayı gösterecek ve alınan önlemlerin etkililiğini denetlemekten sorumlu olacaktır.

76 GÜRÜLTÜ İşyerlerinde Kabul Edilebilir En Yüksek Gürültü Seviyeleri

77 GÜRÜLTÜ EN ÖNEMLİ ETKİ İŞİTME KAYBIDIR.
GEÇİCİ KAYIP: KISA SÜREDE GELİŞİR, GÜRÜLTÜLÜ ORTAMDAN UZAKLAŞILDIĞINDA ORTADAN KALKAR SÜREKLİ KAYIP: UZUN SÜREDE GELİŞİR. FREKANS VE SÜREYE BAĞLI OLARAK KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR Gürültünün, üzerinde durulması gereken en önemli etkisi ise kişide oluşturduğu işitme kaybıdır. Bu kayıp, geçici, ya da sürekli olabilir. İşitsel yorgunluk adı da verilen geçici işitme kaybı, etkisinde kalınan gürültülü ortamdan uzaklaştıktan bir süre sonra ortadan kalkar (bu süre, etkilenilen sesin düzeyi, içerdiği frekanslar ve etki altında kalınan süreye bağlı olarak birkaç saatten bir güne kadar uzayabilmektedir). Ancak, gürültü bir ortamda, aylar ve yıllarca etkilenme sonucunda meydana gelen işitme kaybının tümü ile ortadan kalkması söz konusu olamaz. Bu durumda geçici işitme kayıpları, etkilenme koşulları aynı biçimde devam ettiği ya da korunmadığı sürece kişisel fizyolojik faktörlere de bağlı olarak ilerleyerek tam süreklilik kazanacaktır. Sürekli işitme kaybı düzeyleri, akustik gürültü koşulları ve etkilenme süresine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilmektedir.

78 KİMYASAL ETKENLER ORTAMDA BULUNAN GAZ-TOZ-BUHAR VE ÇÖZÜCÜLER KİMYASAL ETKENLERİ MEYDANA GETİRİR. TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİYLE, KİMYASAL MADDELER, GÜNLÜK HAYATIMIZA GİREN VAZGEÇİLMEZ BİRER ELEMAN OLMUŞLARDIR. ERDEMİR’ DE ÜRETİLEN VE KULLANILAN 340 ADET TEHLİKELİ MALZEMENİN, MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLANMIŞTIR.

79 KİMYASALLARDAN ETKİLENME
KRONİK (DEVAMLI) AKUT (ANİ)

80 KİMYASALLARDAN ETKİLENME
SOLUNUM DERİ SİNDİRİM YOLU İLE VÜCUDA GİRER.

81 KİMYASALLARDAN ETKİLENME
ZARARLI MADDELER VÜCUDA GİRİNCE KANA GEÇER VE KAN DOLAŞIMI İLE BÜTÜN VÜCUDA DAĞILIR. KİMYASAL MADDENİN YAPISINA GÖRE DEĞİŞİK ORGANLARDA BİRİKİP, ZARARLI ETKİ GÖSTERİR.

82 KİMYASALLARDAN ETKİLENME
EN ÇOK ETKİLENMENİN GÖRÜLDÜĞÜ YOL, SOLUNUM YOLU’ DUR. GAZ-TOZ VE BUHAR HALİNDEKİ MADDELER SOLUNUM SİSTEMİ İLE VÜCUDA GİRERLER.

83 ÜST SOLUNUM YOLLARINI TAHRİŞ EDERLER. (ASİTLER, AZOT OKSİTLER)
GAZLAR’ DAN ETKİLENME 1) BOĞUCU GAZLAR: SOLUNUM SİSTEMİNİ ZARARA UĞRATIRLAR, KİMYASAL ETKİLERİ NEDENİYLE BOĞULMAYA NEDEN OLURLAR. AZOT, KARBONDİYOKSİT, METAN GİBİ GAZLAR HAVADAKİ OKSİJENİN YERİNİ ALIRLAR. 2- TAHRİŞ EDİCİ GAZLAR: ÜST SOLUNUM YOLLARINI TAHRİŞ EDERLER. (ASİTLER, AZOT OKSİTLER)

84 - İÇ ORGANLARA ZARARLI MADDELER (CCL4 GİBİ),
GAZLAR’ DAN ETKİLENME 3- UYUŞTURUCU GAZLAR: ÇEŞİTLİ HİDROKARBONLAR VE ÇÖZÜCÜLER BU GRUBA GİRER. NARKOTİK ETKİLERİ VARDIR. (ETER VE ALKOLLER GİBİ..) 4) SİSTEMİK ZEHİRLER: - İÇ ORGANLARA ZARARLI MADDELER (CCL4 GİBİ), - KAN YAPICI SİSTEME ETKİ EDENLER (BENZEN GİBİ), - SİNİR SİSTEMİNE ETKİ EDENLER ( CS2 GİBİ).

85 TOZLARDAN ETKİLENME TOZ, GÜNLÜK HAYATIMIZDA HER ZAMAN KARŞILAŞTIĞIMIZ, ÇEVREYİ KİRLETEN, İNSANI RAHATSIZ EDEN KÜÇÜCÜK MADDE PARÇACIKLARIDIR. TOZLARIN EBATLARI KÜÇÜLDÜKÇE HAVADA KALMA SÜRELERİ UZAR VE SOLUNUM YOLUYLA VÜCUDA ALINMALARI KOLAYLAŞIR. (5 MİKRON ALTI)

86 TOZLARDAN ETKİLENME İNSANIN ÜST SOLUNUM YOLU; GÜÇLÜ FİLTRE SİSTEMİNE SAHİPTİR. TANE BÜYÜKLÜĞÜ 5 MİKRONDAN BÜYÜK OLAN TOZLARIN, HEMEN HEMEN TÜMÜ ÜST SOLUNUM YOLLARINDA TUTULDUĞUNDAN, AKCİĞERLERE GİREMEZLER. TOZLAR VÜCUTTA PNÖMOKONYOZ DENİLEN AKCİĞER HASTALIKLARINA YOL AÇAR.

87 SSK 2001 İSTATİSTİK YILLIĞI’NDAN
İSTATİSTİKLER SSK 2001 İSTATİSTİK YILLIĞI’NDAN BAZI İSTATİSTİKLER

88 SSK İSTATİSTİKLERİNDE
EN ÇOK İŞ KAZASI YAPILAN SAATLER : İŞ KAZALARI İŞE BAŞLADIKTAN SONRA İLK 1. SAATTE VARDİYA SONUNA DOĞRU VE MESAİYE KALANLARDA İSE MESAİNİN 1 VE 2. SAATLERİNDE MEYDANA GELDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR.  EN ÇOK İŞ KAZASI YAPANLAR : YENİ İŞE BAŞLAYAN PERSONEL, YAPTIĞI İŞLE İLGİLİ EĞİTİMİ OLMAYAN PERSONEL, ORGANİZASYON EĞİTİMİ OLMAYAN VEYA NOKSAN OLAN PERSONEL, MESLEKİ TECRÜBESİ YETERLİ OLMAYAN PERSONEL, ÇEVREYİ, ŞİRKETİ, KENDİ ÇALIŞTIĞI BÖLÜMÜ İYİ TANIMAYAN PERSONEL.   

89 ERDEMİR’DEN 2003- 2004 YILLARI BAZI İSTATİSTİKLER

90 ERDEMİR’DE İŞ KAZALARININ VARDİYALARA GÖRE DAĞILIMI

91 ERDEMİR’DE İŞ KAZALARININ, VARDİYA SAATLERİNE GÖRE DAĞILIMI

92 ERDEMİR’DE İŞ KAZALARININ, YARALI UZUVLARA GÖRE DAĞILIMI

93 ERDEMİR’DE İŞ KAZALARININ, HİZMET YILLARINA GÖRE DAĞILIMI

94 ERDEMİR 1965 –2003 KAZA GRAFİĞİ

95 RİSK DEĞERLENDİRMENİN AMACI
RİSKLERİN SINIFLANDIRILMASI VE ÖNLEMLERLE KONTROL ALTINA ALINABİLECEK YA DA ORTADAN KALDIRILABİLECEK OLAN RİSKLERİN BELİRLENMESİNİ SAĞLAMAK. KONTROL VE ÖNLEME FAALİYETLERİNİN ZAMANINDA VE ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANIP UYGULANMADIĞINI İZLEMEK. Tehlikelerin Belirlenmesi, Risk Değerlendirmesi ve Risk Kontrolü İçin Yapılacak Planlama Rutin ve rutin olmayan faaliyetleri, Aktiviteleri (taşeronlar ve misafirler dahil), İş yerinde sağlanan olanakları kapsamalıdır. Aşagıdaki işlemler prosedürle(rle) dokümante edilmeli; Tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, her bir tehlike ile ilgili riskin derecelendirilmesi ve katlanılabilir sınırların belirlenmesi, tüm riskler için risk kontrol ölçüm ve izleme yöntemlerinin tasarlanması, tanımlanmış risklerin azaltılması için yapılan iyileştirme çalışmalarının nasıl izleneceğinin belirlenmesi, kontrol önlemlerini uygulamak için gerekli olan beceri ve eğitim ihtiyaçlarının tanımlanması, operasyonel kontrol elemanları olan zorunlu kontrol ölçümleri detaylandırılması bu işlemlerin kayıt yöntemleri

96 RİSK DEĞERLENDİRMENİN TEMEL KAVRAMLARI
Tehlike Yaralanma, hastalık, hasar, zarar meydana getirme potansiyeli olan kaynak ya da durumdur. Tehlikenin oluşma olasılığı ile bu olasılık gerçekleştiğinde ortaya çıkabilecek sonucun ciddiyet derecesidir. RİSK SEVİYESİ Tehlike Ortaya Çıkarsa Yaratabileceği Şiddet Ortaya çıkma Olasılığı X =

97 RİSKLER YÖNETİLMELİDİR
Tehlikeler tanımlanmalı, riskler değerlendirilmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Tehlike tanımlama, risk değerlendirme ve risk kontrol faaliyetleri, İSG sisteminin temeli olmalıdır.

98 RİSK YÖNETİMİ NELERİ KAPSAMALIDIR ?
TÜM FAALİYETLERİ, İŞYERİNDEKİ HERKESİ, İŞ YERİNDE YA DA DİĞER BİR KAYNAK TARAFINDAN SAĞLANAN YEMEK, ULAŞIM GİBİ OLANAKLARI.

99 RİSK DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARININ SONUÇLARI NERELERDE KULLANILIR?
Politika ve hedeflerin belirlenmesi / güncellenmesi, İş talimatlarının hazırlanması, Yönetim programları hazırlanması, Yapı ve sorumlulukların belirlenmesi, Danışma ve iletişim faaliyetleri, Eğitim bilinçlendirme ve yetkinlik çalışmaları, Kontrol ölçümleri için yapılan planlar (belirlenmiş risklerle ilgili kontrol ölçümlerinin güncelleştirilmesi), Performans ölçümü ve izleme çalışmaları, İyileştirme faaliyetleri, Tetkik faaliyetleri, Acil durum hazırlık çalışmaları

100 RİSK DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARINDA SORUMLULUKLAR
TÜM ÇALIŞANLAR; YAPTIKLARI İŞLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURALLARINA UYGUN OLARAK YAPMAKTAN, BELİRLENEN RİSKLERİ ÖNLEMEK İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPMAKTAN SORUMLUDUR. FABRİKAYA GELEN MİSAFİR, TAŞERON, MÜTEAHHİT, TEDARİKÇİ VE MÜŞTERİLERİN İSG KURALLARINA UYMASI, KOORDİNASYONU YÜRÜTEN BİRİMİN SORUMLULUĞUNDADIR.

101 RİSK DEĞERLENDİRME EKİBİ
RİSK DEĞERLENDİRME EKİPLERİNDE ASGARİ OLARAK AŞAĞIDA BELİRTİLEN KİŞİLER YER ALIR. İŞVEREN VEYA İŞVEREN SORUMLUSU İLGİLİ BİRİMİN İŞYERİ HEKİMİ İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ İLGİLİ FAALİYETTEN SORUMLU FORMEN İLGİLİ BİRİMDEN ÇALIŞAN / ÇALIŞANLAR SÖZ KONUSU SÜRECİN / FAALİYETİN MÜŞTERİ VE / VEYA TEDARİKÇİLERİNDEN TEMSİLCİ VARSA SÜRECİN GERÇEKLEŞTİĞİ ORTAMDA ÇALIŞANLARI TEMSİL EDEN BİR ÇALIŞAN (BAŞKA ÜNİTE / BİRİMLERİN DE ÇALIŞTIĞI BİR ORTAM SÖZ KONUSU İSE)

102 KAZASIZ GÜNLER DİLEĞİMİZLE ...
TEŞEKKÜR EDERİZ


"GENEL İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları