Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ESRAR VE TOKSİK ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ESRAR VE TOKSİK ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 ESRAR VE TOKSİK ETKİLERİ
-HAZIRLAYAN VE SUNAN- PELİN BULUT

2 ESRAR NEDİR?

3 Esrar… Kenevir (cannabis) bitkisinin yaprakları ve tohumları kullanılarak elde edilen, vücuda alınması durumunda sarhoşluk ve keyif veren bir maddedir. Madde, kullananlar tarafından “ot”, “joint”, “marijuana” gibi isimlerle anılır.

4 Esrarın Tarihteki Yeri
Esrar,Çin ve Hindistan’da M.Ö. üçbinden beri kullanılmaktadır. Doğuda esrar, binlerce yıldır batıda alkolün bulunduğu sosyal rolde olmuştur. Afrika tarihinde de popülerdir. Napolyon’un Mısır’ı almasından sonra esrar Fransa’ya da yayılmıştır.

5 Esrar kullanımının en yaygın olduğu ülkelerden biri Hollanda’dır.
Yaygın olmakla birlikte esrar kullanımı Hollanda’da yasaldır.

6 Hollanda’daki bir coffeeshop…

7

8 Ülkemizde ve Dünya’nın pek çok yerinde esrar üretimi ve kullanımı yasaktır.

9 Esrar Kullanımının Hukuki Boyutu
Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi, bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile almaktadır. Ayrıca, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.

10 Esrarı biraz daha yakından tanıyalım…

11 Esrarın Elde Edilişi Esrar kenevir bitkisinden elde edilir.
Kenevir bitkisinin boyu yetiştirildiği yere göre değişir ve bazen 1-2 metreye kadar uzar. Kenevir bitkisi dişi ve erkek olarak ikiye ayrılır. Esrar dişi kenevirden elde edilir.

12 Dişi kenevir bitkisi

13 Esrarın Vücuda Alımı 1.) Ot şeklinde sarılarak 2.) Toz Halinde
3.) Afgan Halinde 4.) Yiyeceklere Karıştırılarak

14 Esrarın sarılarak içimi en yaygın olanıdır.

15 Toz Esrar (gubar) Kenevir bitkisinin baş kısımlarının çok ince elekten geçirilmesiyle elde edilir. Kınaya benzemektedir ve kalitesine göre farklı renk ve kokulardadır. Toz esrar kullanılmadan önce "basma" olarak nitelendirilen bir işlemden geçirilir. Bu, toz halindeki esrarın nemli kağıt ve aluminyum folyoya sarılarak ateşte ısıtıldıktan sonra, preslenerek plaka haline getirilmesi işlemidir.

16 Toz Esrar (Gubar)

17 Afgan Toz halindeki esrara farklı karışımlar katılarak elde edilir. Zaten afgan çeşidinin tutulmamasının bir sebebi de içinde farklı kimyasal maddelerin bulunabileceği ihtimalidir.

18 Afgan

19 Esrarı bazıları kek kurabiye vb. yiyeceklere de karıştırabilmektedir.

20

21 Esrar Neden Kullanılıyor?

22 Esrar vücutta rahatlama yarattığı ve kişiye keyif verdiği için kullanılmaktadır.

23 Emniyet Genel Müdürlüğünün 2002 raporunda esrar kullanımının;
% 41,7’sinin arkadaş etkisiyle, % 40,7’sinin merakla, % 3,3’ünün de eğlenceyle başladığı yer almaktadır.

24 Esrar kullanan kişilerde…
Her hangi bir davranış bozukluğu olması gerekmemektedir. Fakat, kullananlar uçarı, kızarık gözlü, sakar, unutkan, iştahı artmış ve ilgisiz görünebilirler.

25 Esrar kullanıldığında, cinsi ve kullanım şekline göre, keyif verici etkisi birkaç dakika içinde vücudu sarar. Yarım saat içinde etkisi en üst düzeye gelir.

26 Sigara ile içilince etkisi 10-20 dk’da başlar, 2-3 saat sürer
Sigara ile içilince etkisi dk’da başlar, 2-3 saat sürer. Ağızdan alındığında ise etkisi 12 saat sürer. Esrar sakızımsı ve suda çözünemez olduğu için enjekte edilebilen bir preparata dönüştürülemez ve dolayısıyla damardan alınamaz.

27 Esrarın İnsan Vücuduna Etkileri
Esrarın insan üstündeki etkisi, esrarın cinsine, kullanım miktarına, kullanılış tarzına, çevresel koşullara, kullanan kişinin ruhsal durumuna göre değişiklik gösterir.

28 Esrarın etkilerini fizyolojik ve psikolojiye etkileri şeklinde ikiye ayırmak gerekir.

29 Esrarın Psikolojik Etkileri
Esrar kullanan kişi her kullanışında aynı psikoloji ve duygular içerisinde olmayabilir. Kullanan kişi "good trip" diye adlandırılan mutlu ruh haline bürünür. Bununla birlikte "bad trip" olarak adlandırılan kötü bir ruh haline girildiği de görülebilir. Bunlardan birinin etken olması kullanan kişinin o anki psikolojik durumuna göre değişkendir.

30 Duygulanım ve coşkuda haz yönüne doğru artma olabilir.
Aşırı neşeyle birlikte konuşma ve hareket artar. Çağrışım ve düşünce akışı hızlanır. İmgeleme ve tasarım gücü canlanır. Neşe dönemini algı ve düşünce bozukluklarının bulunduğu dönem izleyebilir. Görme halüsinasyonları olabilir. Zaman ve mekân algısı bozulur. İrade zayıflar, cinsel istekte artma olabilir.

31 Kişinin dışarıdan gelen uyarılara duyarlılığı artar.
Yeni ayrıntılar keşfeder. Renkleri daha parlak ve canlı görür, zamanın akışı yavaşlar.

32 Esrarın Fizyolojik Etkileri ve Mekanizması
Akciğere etkisi: Bu noktada esrarın kullanım şekli ön plana çıkar. Eğer esrar sürekli, tütün ile sarılıp kullanılıyorsa tütünün neden olduğu, kuru öksürük, balgam, kuru bronşit gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

33 Kalbe Etkisi: Esrar, kalp hızı ve kan basıncını arttırır. Beyne etkisi: Esrar, algısal bilgilerin hipokampusa girişini ve işlenmesini baskılar. Böylece öğrenme, bellek, ve algıların duygu ve motivasyonla entegre olmasını sağlayan limbik sistem etkilenir. Ayrıca hipokampusa bağlı olan öğrenilmiş davranışlar bozulur. Beyinde küçülme (serebral atrofi) görülebilir. Unutkanlığa sebep olur.

34 İştaha etkisi; Endokanabinoidler denen moleküller, yani beynimizde zaten var olan marihuana benzeri kimyasalların görevi, beyindeki resöptörlere bağlanıp açlığı harekete geçirmektir. Beynin hipotalamus bölgesinde yer alan bu endokanabinoidler, gıda alınımından sorumlu olan kanabinoid reseptörlerini uyarırlar. Marihuanadan gelen kimyasallar ise bu kanabinoid reseptörlerine bağlanıp açlığa neden olurlar. 

35 Effects of Cannabis(Marijuana)

36 Esrar Psikozu Esrarın uzun süre kullanılması sonucu ruhsal bozuklukların ve hastalıkların ortaya çıkabileceği görüsü kabul edilmiş, esrarın neden olduğu davranış bozuklukları akut (esrar kullanımı sırasında) ve kronik (uzun süre esrar kullanımından sonra) olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

37 Kronik Esrar Maruziyeti
Uzun süre esrar alanlarda topluma ve kişiye bağlı olarak değişik belirtileri ortaya çıkan ruh hastalıkları görülebilir. Bu tablolara "Esrar Psikozu" (Cannabis Psychosis) adı verilir. En basit ve katatoni tipinde şizofreniyi andıran belirtiler görülür. Ayrıca bunama, durgunluk, mani, melankoli ve paranoid ruh hastalıklarını andıran durumlar gözlenmiştir.

38 Kronik olarak fazla miktarda kullanımlarda öksürük, amfizem, pulmoner displazı, sinüzit, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları gözlenebilir. Esrar kullanımı kalp hızını arttırabilir ve koroner arter hastalarında anjina ortaya çıkmasına neden olabilir.

39 Akut Esrar Maruziyeti Akut bozukluklar çoğunlukta esrar kullanmaya yeni başlayanlar arasında sık görülür. Bilinç bulanır. Yer ve zaman yönelimi karışır. Korku, sıkıntı ve panik durumu olur. Bu dönem geçtikten sonra yeniden anımsanmaz. Tam bir unutkanlık olabilir. Bu tablo içinde korku, endişe, düşünce sapmaları ve sayıklamalar olabilir. Ender de olsa şizofreninin katatoni tipini andıran belirtiler gözlenmiştir.

40 Esrarın vücutta kalma süresi ve atılımı
Esrar yağ dokusunda birikir. Bunlar daha çok beyin ve üreme organlarıdır. İdrar yoluyla da atılır.

41 Peki tüm bu etkileri sağlayan kimyasal nedir?

42 Esrardaki temel aktif içerik THC (delta-9-Tetrahidrokannabiol)’dür.

43 HPLC İle Analiz Esrarın vücuda alınıp alınmadığı, kişinin idrar örneği alınarak HPLC cihazında tespit edilmektedir.

44 GC İle Analiz Saç numunesinde uyuşturucu testi, 4 ile 6 ay içinde madde kullanımına dair bilgi verir. Bu test için saç numunesinin uygun bir şekilde alınması önemlidir. Yetersiz numune alınması veya saç üzerindeki boya, kına gibi kimyasal içerikli uygulamalar, test sonuçlarını etkileyebilmektedir. Saç numunesi bir seri ön işlemden geçirilerek sıvı hale getirilir, daha sonra alınan uyuşturucu türü ve miktarı belirlenmek üzere GC/MS sistemi ile analiz edilir.

45 Esrarın Tıpta Kullanımı
Antikonvülzan: epilepsi nöbetlerini azaltır. Antiemetik: bulantıyı giderir Analjezik: ağrı kesicidir Kanserli hastalarda öforizan (neşe verici) Astımda brokodilatör (solunum yollarını açıcı) Glokom (göz tansiyonu) tedavisinde göz içi basıncını azaltır. Aidisli hastalarda iştah artırıcı olarak kullanılır.

46 Esrar Tedavisi En az 6 ay süreyle psikolojik tedavi
Gerekli durumlarda, lazer uygulaması yapılmaktadır. Lazer uygulaması endorfin salınımını artırdığı için bireydeki esrar isteğini azaltmaktadır.

47 As a summary… Cannabis, also known as marijuana among many other names,refers to any number of preparations of theCannabis plant intended for use as a psychoactive drug or  medicinal purposes. The typical herbal form of cannabis consists of the flowers and subtending leaves and stalks of mature pistillate of female plants. The resinous form of the drug is known as hash. The major psychoactive chemical compound in cannabis is Δ9-tetrahydrocannabinol (commonly abbreviated as THC).

48 Marijuana Detection: For urine sample => generally HPLC( high performance liquid chromatography) system For hair sample=> GC system

49 Dinlediğiniz için teşekkürler 


"ESRAR VE TOKSİK ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları