Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Erkan BALABAN Yazılım Uzmanı NTV

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Erkan BALABAN Yazılım Uzmanı NTV"— Sunum transkripti:

1 Erkan BALABAN Yazılım Uzmanı NTV
C# 5 Yeni Özellikler Erkan BALABAN Yazılım Uzmanı NTV

2 C#’ın evrimi C# 5 Asynchronous Programming C# 4 Dynamic C# 3 LINQ C# 2
Generics C# 1 Managed Code

3 C# 5’te neler yeni? Asynchronous programming Windows Runtime Support
Caller Info Attributes

4 Asenkron ve arkadaşları
Asynchronous Synchronous Parallel Multi threading

5 Synchronous Bilinen / genel yöntem Blok 0larak çalışır.
UI, arkadaki kodun çalışmasını bitirmesini bekler.

6 Multithreading Operasyonları diğer thread’lere dağıtır.
Main ve diğer thread’lerle senkronizasyonu bizim yapmamız gerekir. Thread’lerin çalışma koşullarını biz kontrol ederiz.

7 Parallelism Tanım olarak multithread’dir.
Task / kaynak havuzunda çalışır. Konsept olarak birden fazla core’u, işlemciyi kullanabilir.

8 Asynchronous Nedir, Ne Değildir?
Parallel programlama değildir. Uygulamadaki kodlar aynı thread’de çalışmaya devam eder. Kodun UI’dan alınıp arkaya konulması demektir. Yani;  Metodun çalışması bitene kadar UI cevap verebilir.  Metod arkada çalışır.  Metod işini bitirdiğinde UI’ya sonucu iletebilir.  Böylece kullanıcı takılma yaşamaz.

9 Asenkron programlama Programlamada yeni norm olacak

10 Neden Asynchronous Programming?
Tabletler günümüzde daha fazla kullanılmaya başlandı. 2011’de PC satışlarının % 15’i tablet pc olacak. (IDC) Ipad, Android tablet, RIM, .... Yakında Windows 8 tabletler çıkacak. Tabletlerle birlikte UI daha fazla önem kazanacak. Çünkü UI’ın daha hızlı / kısa sürede cevap verebiliyor olması gerekiyor. Herne kadar yapılması gereken işlem tamamlanmamış olsa bile. Örneğin haber okuma gibi. Haberin özeti, ilgili resimler, ilintili haberler, haber detayı vs UI’ın daha fazla cevap verebiliyor olması gerekiyor. UI’yı bloklamadan uzun süren işlemleri yapabilmek gerekiyor.

11 Under the hood Tek çekirdekli / işlemcili bilgisayarlarda concurrency
Aynı anda birden fazla uygulama çalıştırırız!!! Bir karsonun iki masayla aynı anda ilgilenmesi gibi. Asenkron çalışma da benzer mantıktır. İşler küçük parçalara bölünür. Parçalar sıraya konur, kuyruğa alınır. Kuyruktan sırası gelen iş alınır ve işlemci tarafından çalıştırılır. Bu işlem aynı thread’de gerçekleşir. Birden fazla core / CPU olmadan multitask çalışma Her iş için bir task oluşturulur ve caller, task’in tamamlanması bekler. Aktivite tamamlandığında – metod tamamlandığında – caller’da bir senkronizasyon yapılır.

12 TAP? Task-based Asynchronous Pattern

13 TPL vs TAP TPL TAP CPU yükü fazla olan işlemlerde kullanılır. Main thread / programın dışında çalıştırılır. CPU yükü fazla olmayan işlemlerde kullanılır. Resim download etme, network işlemleri,vb Multiplethreading ve multi core’un avantajlarını kullanır. Multithread veya multicore kullanmaz. Core’lar boşta kalır. İşlemleri concurrency kullanarak çözer. TAP bu özelliği extend eder. UI serbest kalır ve uygulama pekçok thread açmaz. TAP sadece UI’da kullanılmaz. Multithread ortamlarda da kullanılabilir.

14 Await Async

15 Await Derleme sırasında compiler «continuation code» generate eder.
Callback’leri otomatik olarak yakalar. Callback yakaladığında caller’a geri döner. Kodun normal akışını devam ettirebilmesi için task’in tamamlanmasını bekler. Kodu çağıran metoda hataları ve cancellation token’ları yayar.

16 Async Compiler’a metodun asenkron olduğunu belirtir. Metodu asenkron olarak işaretler. Asenkron olarak işaretlenmiş metodlar en az bir tane await içermelidir. Bu metodlar birden fazla await içerebilir. Async olarak işaretlenmiş metodlar beklenebilir. (can be awaited) Asenkron metodlar void olabilir, Task veya Tast<T> döndürebilir.

17 Örnek public async Task<string> GetXmlAsync(string url) {
var client = new HttpClient(); var response = await client.GetAsync(url); var text = response.Content.ReadAsString(); return text; }

18 Demo 1 Sync vs Async UI response Async nasıl yazılır?

19 Demo 2 Multiple await

20 Demo 3 Veritabanından asekron veri çekme

21 Asenkron programlama modelleri
Windows Runtime  IAsyncOperation<T> .NET Framework  Task<T> Javascript  Promises

22 Asenkron hakkında notlar
Asenkron kullanırken işler küçük parçalara bölünür ve işlerin tamamlanmaları beklenir. Burada dikkat edilmesi gereken işleri ne kadar çok sayıda parçaya böldüğümüzdür. Fazla sayıda küçük parçaya bölmek iyi değildir. TAP herne kadar iyi olsa da her derde deva değildir. Kullanırken dikkat etmek ve iyi ölçmek gerekir. İşlem 50 milisaniyeden fazla zaman alıyorsa asenkron yapılabilir. Async metodlar cascading olarak çağırılabilir.

23 Exception Handling Demo - sql sorgusunun yanlış olması

24 Caller Info Attributes
__FILE__ ve __LINE__ public static class Logger { public static void LogDB(string message, [CallerFilePath] string file = "", [CallerLineNumber] int line = 0, [CallerMemberName] string member = "") var err = string.Format("{0}:{1} – {2}: {3}", file, line, member, message); // log error message to db }

25 Caller Info Attributes
Logger.LogDB(″Kullanıcı adı ve şifre hatalı″);

26 Link Visual Studio Asynchronous Programming

27 Teşekkürler ... erkanbalaban.com.tr


"Erkan BALABAN Yazılım Uzmanı NTV" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları