Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İMANIN FAYDALARI VE SONUÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İMANIN FAYDALARI VE SONUÇLARI"— Sunum transkripti:

1 İMANIN FAYDALARI VE SONUÇLARI
Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP Facebook: Muhammed Emin Yavuzyiğit Facebook Grup: VAAZ DOSYALARI

2 İMAN NEDİR?(KISACA TANIMI)
İman sözlükte, "bir kişiyi söylediği sözde tasdik etmek, doğrulamak, söylediğini kabullenmek, gönül huzuru ile benimsemek, karşısındakine gü­ven vermek, güvenlikte olmak, şüpheye yer vermeyecek biçimde içten ve yürekten inanmak" anlamlarına gelir. Terim olarak , Hz. Peygamber'i, Allah Teâlâ'dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde (zarûrât-ı dîniyye) tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir. İman dil ile ikrar kalp ile tasdiktir.

3 Buna göre; imanın hakikati ve özü kalbin tasdikidir
Buna göre; imanın hakikati ve özü kalbin tasdikidir. Kalbin tasdiki imanın değişmeyen aslî unsurudur. İmanla bilgi arasında çok yakın bir ilişki söz ko­nusudur. Her inanan kişi, neye inandığını bilir, fakat her bilme inanmayı ge­rektirmez. İnanılacak esaslarla ilgili bilgiye iman denilebilmesi için, kişinin gönlünde ve kalbinde hür iradeye dayalı bir boyun eğişin, teslimiyetin ve tas­dikin bulunması gerekir. İman edene sevap, etmeyene ceza verilmesinin da­yanağı, kişinin gönülden bağlılığının ve tasdikinin bulunup bulunmamasıdır. KONUMUZ ALLAH’A İMANIN FAYDALARINA GEÇELİM

4 İMANIN FAYDALARI: ALLAH DOSTLUĞU İLE RAHATLAMAK اَلَا اِنَّ اَوْلِيَاءَ اللّٰهِ لَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ «Bilesiniz ki, Allah'ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de.»(Yunus Suresi,62) اَلَّذٖينَ اٰمَنُوا وَكَانُوا يَتَّقُونَ «Onlar iman etmiş ve Allah'a karşı gelmekten sakınmış olanlardır.»(Yunus Suresi,63)

5 اَللّٰهُ وَلِىُّ الَّذٖينَ اٰمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ اِلَى النُّورِ وَالَّذٖينَ كَفَرُوا اَوْلِيَاؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ اِلَى الظُّلُمَاتِ اُولٰئِكَ اَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فٖيهَا خَالِدُونَ «Allah, iman edenlerin dostudur. Onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Kâfirlerin velileri ise tâğûttur. (O da) onları aydınlıktan karanlıklara (sürükleyip) çıkarır. Onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalırlar.»(Bakara Suresi,257)

6 KARANLIKTAN AYDINLIĞA ÇIKARIR YANİ:
a)Küfür karanlığından iman nuruna b)Cehalet karanlığından ilim nuruna c)İsyan karanlığından itaat nuruna d)Gaflet karanlığından uyanıklık nuruna e)Her türlü şer karanlığından her türlü hayır nurlarına çıkarır. Bu Büyük İhsana SAĞLAM İMAN sebebi ile ulaşırlar.

7 SAĞLAM BİR İMAN NE İLE ELDE EDİLİR:
SAĞLAM BİR İMAN TAKVA İLE ELDE EDİLİR. TAKVA , Allah’ın has dostlarından biri olmanın şartlarındandır. Ümmetin hakimiyyeti takvaya bağlıdır. KURAN-I KERİMDE ALLAH CC ŞÖYLE BUYURUYOR:

8 وَلَوْ اَنَّ اَهْلَ الْقُرٰى اٰمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْاَرْضِ وَلٰكِنْ كَذَّبُوا فَاَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ «Eğer, o memleketlerin halkları iman etseler ve Allah'a karşı gelmekten sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereketler(in kapılarını) açardık. Fakat onlar yalanladılar, biz de kendilerini işledikleri günahlarından dolayı yakalayıverdik.»(Araf Suresi,96)

9 TAKVANIN FAYDALARI: a)Darlıktan çıkış ve kulun ummadığı yerden rızık gelmesi.(Talak,2,3) b)Her işte kolaylık olur.(Talak,4) c)Faydalı ilmi kolaylıkla elde eder.(Bakara,282) d)Basiret nuru verilir.(Enfal,29) e)Allah ve Melekleri Onu sever.(Ali İmran ,76) f)Allah’ın yardımı Onunladır.(Müslim birr,4/2030,Taha,46,Hadid,4,Nisa,108) g)Düşmanın tuzaklarından korunursun.(Ali İmran,120)

10 h)Allah’ın inayeti ile zayıf zürriyyet sahibi olmaktan korur
h)Allah’ın inayeti ile zayıf zürriyyet sahibi olmaktan korur.(Nisa,9,Kehf,82) I)Dünya ve ahiret saadetine vesile olan amellerin kabul olur.(Maide,27) j)Dünya azabından kurtulur.(Fussilet ,17,18) k)Günahların örtülmesine sebep olur.(Talak,5) l)Cennete varis olur.(Meryem ,63,Kaf,31,Meryem,85) m)Kıyamet gününde takva sahipleri birbirlerini severler.(Zuhruf,67,Hicr,45,46,47)

11 2)ALLAH’U TEALANIN RIZASINI KAZANIR:
وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ اَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَاْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُقٖيمُونَ الصَّلٰوةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكٰوةَ وَيُطٖيعُونَ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ اُولٰئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّٰهُ اِنَّ اللّٰهَ عَزٖيزٌ حَكٖيمٌ «Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah'a ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.»(Tevbe Suresi,71)

12 وَعَدَ اللّٰهُ الْمُؤْمِنٖينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ خَالِدٖينَ فٖيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فٖى جَنَّاتِ عَدْنٍ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللّٰهِ اَكْبَرُ ذٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظٖيمُ «Allah, mü'min erkeklere ve mü'min kadınlara, ebedî olarak kalacakları, içinden ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde çok güzel köşkler va'detti. Allah'ın rızası ise, bunların hepsinden daha büyüktür. İşte bu büyük başarıdır.»(Tevbe Suresi 72)

13 3)ALLAH’Ü TEALA MÜMİNLERİ KORUR:
اِنَّ اللّٰهَ يُدَافِعُ عَنِ الَّذٖينَ اٰمَنُوا اِنَّ اللّٰهَ لَا يُحِبُّ كُلَّ خَوَّانٍ كَفُورٍ «Şüphesiz, Allah inananları savunur. Doğrusu Allah hiçbir haini, nankörü sevmez.»(Hac Suresi,38)

14 وَذَا النُّونِ اِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ اَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادٰى فِى الظُّلُمَاتِ اَنْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اَنْتَ سُبْحَانَكَ اِنّٖى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمٖينَ «Zünnûn'u da hatırla. Hani öfkelenerek (halkından ayrılıp) gitmişti de kendisini asla sıkıştırmayacağımızı sanmıştı. Derken karanlıklar içinde, "Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Seni eksikliklerden uzak tutarım. Ben gerçekten (nefsine) zulmedenlerden oldum" diye dua etti.» (Enbiya Suresi,87)

15 Hz Muhammed SAV şöyle buyuruyor:
«Musibete maruz kalan kişi kardeşim Yunus’un duası ile dua ederse Allah ondan maruz kaldığı musibeti giderir(O DUA;) لَا اِلٰهَ اِلَّا اَنْتَ سُبْحَانَكَ اِنّٖى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمٖينَ (Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Seni eksikliklerden uzak tutarım. Ben gerçekten (nefsine) zulmedenlerden oldum.)dır.

16 4)GÜZEL HAYATA KAVUŞURLAR; HEM DÜNYADA VE HEMDE AHİRETTE: مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ اَوْ اُنْثٰى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيٰوةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ اَجْرَهُمْ بِاَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ «Erkek veya kadın, kim mü'min olarak iyi iş işlerse, elbette ona hoş bir hayat yaşatacağız ve onların mükâfatlarını yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz.»(Nahl Suresi,97)

17 وَالْعَصْرِاِنَّ الْاِنْسَانَ لَفٖى خُسْرٍ
«Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir.» اِلَّا الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ «Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir).» (Asr Suresi.1-3)

18 İMAN , güzel hayatın esasıdır
İMAN , güzel hayatın esasıdır. Çünkü bu sahibini hayatta sebatkar, üstün ve verimli kılar. Zorluklar onu yıkamz, batıl rüzgarları onu süpürüp götüremez, Taşkınlığın yıkıcı unsurları ona güç yetiremez.(El Hayat Fil Kuran)

19 5)ALLAH’Ü TEALANIN MÜJDESİNE NAİL OLUR: وَبَشِّرِ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ اَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُوا مِنْهَا مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقًا قَالُوا هٰذَا الَّذٖى رُزِقْنَا مِنْ قَبْلُ وَاُتُوا بِهٖ مُتَشَابِهًا وَلَهُمْ فٖيهَا اَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَهُمْ فٖيهَا خَالِدُونَ «İman edip salih ameller işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele. Cennetlerin meyvelerinden kendilerine her rızık verilişinde, "Bu (tıpkı) daha önce (dünyada iken) bize verilen rızık!" diyecekler. Hâlbuki bu rızık onlara (dünyadakine) benzer olarak verilmiştir. Onlar için orada tertemiz eşler de vardır. Onlar orada ebedî kalacaklardır.»(Bakara Suresi,25)

20 اَلَّذٖينَ اٰمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُوا اٖيمَانَهُمْ بِظُلْمٍ اُولٰئِكَ لَهُمُ الْاَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ «İman edip de imanlarına zulmü (şirki) bulaştırmayanlar var ya; işte güven onların hakkıdır. Doğru yolu bulmuş olanlar da onlardır.»(Enam Suresi,82)

21 وَمَا نُرْسِلُ الْمُرْسَلٖينَ اِلَّا مُبَشِّرٖينَ وَمُنْذِرٖينَ فَمَنْ اٰمَنَ وَاَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ «Biz peygamberleri ancak müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak göndeririz. Kim iman eder ve kendini düzeltirse onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olacak değillerdir.» (Enam Suresi,48)

22 لَهُمُ الْبُشْرٰى فِى الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَفِى الْاٰخِرَةِ لَا تَبْدٖيلَ لِكَلِمَاتِ اللّٰهِ ذٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظٖيمُ «Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır. Allah'ın sözlerinde hiçbir değişme yoktur. İşte bu büyük başarıdır.»(Yunus Suresi,64)

23 اِنَّ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ اِنَّا لَا نُضٖيعُ اَجْرَ مَنْ اَحْسَنَ عَمَلًا
«Gerçek şu ki, iman edip iyi işler yapanlara gelince, elbette biz iyi iş yapanların ecrini zayi etmeyiz.»(Kehf Suresi,30)

24 اُولٰئِكَ لَهُمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهِمُ الْاَنْهَارُ يُحَلَّوْنَ فٖيهَا مِنْ اَسَاوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَيَلْبَسُونَ ثِيَابًا خُضْرًا مِنْ سُنْدُسٍ وَاِسْتَبْرَقٍ مُتَّكِپٖينَ فٖيهَا عَلَى الْاَرَائِكِ نِعْمَ الثَّوَابُ وَحَسُنَتْ مُرْتَفَقًا «İşte onlar için içlerinden ırmaklar akan Adn cennetleri vardır. Orada tahtlar üzerine kurularak altın bileziklerle süslenecekler, ince ve kalın ipekten yeşil giysiler giyeceklerdir. O ne güzel karşılıktır! Cennet de ne güzel bir yaslanacak yerdir!.»(Kehf Suresi,31)

25 يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَاٰمِنُوا بِرَسُولِهٖ يُؤْتِكُمْ كِفْلَيْنِ مِنْ رَحْمَتِهٖ وَيَجْعَلْ لَكُمْ نُورًا تَمْشُونَ بِهٖ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللّٰهُ غَفُورٌ رَحٖيمٌ «Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve peygamberine iman edin ki, size rahmetinden iki kat pay versin, size kendisiyle yürüyeceğiniz bir nur versin ve sizi bağışlasın. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.»(Hadid Suresi,28)

26 يَوْمَ تَرَى الْمُؤْمِنٖينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ يَسْعٰى نُورُهُمْ بَيْنَ اَيْدٖيهِمْ وَبِاَيْمَانِهِمْ بُشْرٰیكُمُ الْيَوْمَ جَنَّاتٌ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ خَالِدٖينَ فٖيهَا ذٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظٖيمُ «Mü'min erkeklerle mü'min kadınların nurlarının, önlerinde ve sağlarında koştuğunu göreceğin gün kendilerine şöyle denir: "Bugün size müjdelenen şey içlerinden ırmaklar akan, ebedî olarak kalacağınız cennetlerdir." İşte bu büyük başarıdır.» (Hadid Suresi,12)

27 Mümin, dünyada ilim ve iman nuru ile yürür
Mümin, dünyada ilim ve iman nuru ile yürür.Nurların söndüğü o kıyamet gününde de o nuruyla sıratı geçer, nimetler yurduna vasıl olur.Yine iman sayesinde kul mağfiret olunur.Mağfiret olunan kişi de azaptan kurtulur ve en büyük sevaba nail olur. (Şeceretül İman 79)

28 اُولٰئِكَ عَلٰى هُدًى مِنْ رَبِّهِمْ وَاُولٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
6)HİDAYETE VE FELAHA (KURTULUŞA) ERER: Hidayet sebeplerin en büyüğü, felehta gayelerin en üstünüdür. اُولٰئِكَ عَلٰى هُدًى مِنْ رَبِّهِمْ وَاُولٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ «İşte onlar Rab'lerinden (gelen) bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenler de işte onlardır.»(Bakar Suresi,5)

29 وَذَكِّرْ فَاِنَّ الذِّكْرٰى تَنْفَعُ الْمُؤْمِنٖينَ
7)VAAZ VE NASİHATLERDEN İSTİFA EDER: وَذَكِّرْ فَاِنَّ الذِّكْرٰى تَنْفَعُ الْمُؤْمِنٖينَ «Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt mü'minlere fayda verir.»(Zariyat Suresi,55) İman fıtratı muhafaza eder ve niyeti düzeltir.

30 Düşünce ve duygularını tamir eder ve insana dinamiklik kazandırır.
VAAZ VE NASİHATLERİN İNSANA KAZANDIRDIKLARI: İnsana zindelik katar. İnsanın yoldan sapmasına ve yanlışa meyl etmesine engel olan hali kazandırır. Düşünce ve duygularını tamir eder ve insana dinamiklik kazandırır. İnsana bilmediklerini öğrenmeye vesile olur. İnsanı daime statik(donuk) halden kurtulmasına vesile olarak dinamik(aktif) hale dönüştürür. İmanlı kişinin şuurunu artırarak imanı kamil noktasına erişmesine vesile olur.

31 8)DİNE ZARAR VEREN ŞÜPHELERİ ORTADAN KALDIRIR: اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذٖينَ اٰمَنُوا بِاللّٰهِ وَرَسُولِهٖ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِاَمْوَالِهِمْ وَاَنْفُسِهِمْ فٖى سَبٖيلِ اللّٰهِ اُولٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ «İman edenler ancak, Allah'a ve Peygamberine inanan, sonra şüpheye düşmeyen, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenlerdir. İşte onlar doğru kimselerin ta kendileridir.» (Hucurat Suresi,15)

32 Hz Ebu Hureyre (RA)dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Nebi SAV şöyle buyuruyor:
«İnsanlar birbirlerine soru sormaya devam ederler.Sonun da biri «Allah mahlukatı yarattı , peki Allah’ı kim yarattı?»der.Kim böyle bir şeyle karşılaşırsa «Ben Allah’a iman ettim.»Dedin ve bu işe son versin. Sonrada şeytanın şerrinden Allah’a sığınsın.»(Buhari,Müslim)

33 فَذٰلِكُمُ اللّٰهُ رَبُّكُمُ الْحَقُّ فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ اِلَّا الضَّلَالُ فَاَنّٰى تُصْرَفُونَ «İşte O, sizin gerçek Rabbiniz olan Allah'tır. Hak'tan sonra sadece sapıklık vardır. O hâlde, nasıl oluyor da (Hak'tan) döndürülüyorsunuz?.»(Yunus Suresi,32)

34 9)MÜMİNLERİN SIĞINAĞIDIR:
Müminlerin başlarına gelen her türlü nimet ve sıkıntılara karşı sığınaktır iman. اَلَّذٖينَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ اِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ اٖيمَانًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللّٰهُ وَنِعْمَ الْوَكٖيلُ «Onlar öyle kimselerdir ki, halk kendilerine, "İnsanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun" dediklerinde, bu söz onların imanını artırdı ve "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!" dediler.»(Ali imran Suresi,173)

35 فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللّٰهِ وَفَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ وَاتَّبَعُوا رِضْوَانَ اللّٰهِ وَاللّٰهُ ذُو فَضْلٍ عَظٖيمٍ «Bundan dolayı Allah'tan bir nimet ve lütufla kendilerine hiçbir fenalık dokunmadan geri döndüler ve Allah'ın rızasına uydular. Allah, büyük lütuf sahibidir.»(Ali İmran Suresi,174)

36 اِنَّ الَّذٖينَ اتَّقَوْا اِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَاِذَا هُمْ مُبْصِرُونَ «Şüphe yok ki Allah'a karşı gelmekten sakınanlar, kendilerine şeytandan bir vesvese dokunduğu zaman iyice düşünürler (derhal Allah'ı hatırlarlar da) sonra hemen gözlerini açarlar.» (Araf Suresi,201)

37 10) HELAK EDİCİ GÜNAHLARA DÜŞMEKTEN KORUR: Sağlam iman sahibi, kulu, helak edici günahlardan korur. Hz Muhammed SAV şöyle buyuruyor: «Zinakar zina ettiğinde mümin olduğu halde zina etmez, içki içtiğinde mümin olduğu halde içki içmez, hırsız hırsızlık ettiğinde mümin olduğu halde hırsızlık etmez.»(Buhari 5/119) Günaha düşenin imanı zayıftır.Böylesinin nuru gitmiş hayatı kalmamıştır.

38 Hz Muhammed SAV şöyle buyuruyor:
11)İMAN ŞÜKÜR VE SABIR SAHİBİ İNSANI YAPAR: Hz Muhammed SAV şöyle buyuruyor: «Müminin işine şaşılır, onun her işi hayırlıdır.Ona bolluk isabet ettiğinde şükreder, bu da onun için hayır olur. Darlık isabet ettiğinde de sabreder, buda onun için hayır olur. Bu sadece mümin içindir.»(Müslim,8,272)

39 Bolluk anında 2 nimet vardır. 1)Bolluğun olması 2)Bolluğa olan şükürdür.(bu 1.den daha büyük nimettir.) Sıkıntı anında 3 nimet vardır. 1)Günahların örtülmesine sebep olur. 2)Sabır mertebesine nail olur. 3)Sıkıntının kolaylaştırılması(Kul ecir ve sevap kazanacağını bildiğinde bela yükü hafifler ve sabır kolaylaşır.) (Şeceretül İman 82)

40 12)İMAN SÖZLERE VE AMELLERE TESİR EDER VE GÜZELLEŞTİRİR:
فَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَا كُفْرَانَ لِسَعْيِهٖ وَاِنَّا لَهُ كَاتِبُونَ «Şu hâlde, kim mü'min olarak bir salih amel işlerse, çalışması asla inkâr edilmez. Şüphesiz biz onu yazmaktayız.»(Enbiya Suresi,94)

41 İMAN SÖZLERE VE AMELLERE YÖN VEREMİYORSA AYETLERE BAKALIM:
وَقَدِمْنَا اِلٰى مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَنْثُورًا «Onların yaptıkları bütün amellerine yöneldik ve onları dağılmış zerreciklere çevirdik.» (Furkan Suresi,23)

42 قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالْاَخْسَرٖينَ اَعْمَالًا
اَلَّذٖينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِى الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ اَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا « (Ey Muhammed!) De ki: "Amelce en çok ziyana uğrayan; iyi iş yaptıklarını sandıkları hâlde, dünya hayatındaki çabaları kaybolup giden kimseleri size haber verelim mi?»(Kehf Suresi, )

43 اُولٰئِكَ الَّذٖينَ كَفَرُوا بِاٰيَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهٖ فَحَبِطَتْ اَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقٖيمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ وَزْنًا «Onlar, Rab'lerinin âyetlerini ve O'na kavuşacaklarını inkâr eden, böylece amelleri boşa çıkan, o yüzden de kıyamet gününde amelleri için bir terazi kurmayacağımız kimselerdir.»(Kehf Suresi,105)

44 وَلَقَدْ اُوحِىَ اِلَيْكَ وَاِلَى الَّذٖينَ مِنْ قَبْلِكَ لَئِنْ اَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرٖينَ «Andolsun, sana ve senden önceki peygamberlere şöyle vahyedildi: "Eğer Allah'a ortak koşarsan elbette amelin boşa çıkar ve elbette ziyana uğrayanlardan olursun.»(Zümer Suresi,65)

45 ذٰلِكَ هُدَى اللّٰهِ يَهْدٖى بِهٖ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهٖ وَلَوْ اَشْرَكُوا لَحَبِطَ عَنْهُمْ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ «İşte bu, Allah'ın hidayetidir ki, kullarından dilediğini buna iletip yöneltir. Eğer onlar da Allah'a ortak koşsalardı, bütün yaptıkları boşa gitmişti.»(Enam Suresi,88)

46 اِنَّ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا
13)İMAN; ALLAH’IN DOSDOĞRU YOLUNA HİDAYETE ERDİRİR اِنَّ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ يَهْدٖيهِمْ رَبُّهُمْ بِاٖيمَانِهِمْ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهِمُ الْاَنْهَارُ فٖى جَنَّاتِ النَّعٖيمِ «(Fakat) iman edip salih ameller işleyenlere gelince, Rableri onları imanları sebebiyle, hidayete erdirir. Nimetlerle dolu cennetlerde altlarından ırmaklar akar.»(Yunus Suresi,9)

47 مَا اَصَابَ مِنْ مُصٖيبَةٍ اِلَّا بِاِذْنِ اللّٰهِ وَمَنْ يُؤْمِنْ بِاللّٰهِ يَهْدِ قَلْبَهُ وَاللّٰهُ بِكُلِّ شَیْءٍ عَلٖيمٌ «Allah'ın izni olmaksızın hiçbir musibet başa gelmez. Kim Allah'a inanırsa, Allah onun kalbini doğruya iletir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.» (Teğabun Suresi,11)

48 14)İMANLI OLANLARI ALLAH VE MÜMİNLER SEVER:
اِنَّ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمٰنُ وُدًّا «İnanıp salih ameller işleyenler için Rahmân, (gönüllere) bir sevgi koyacaktır.» (Meryem Suresi,96)

49 وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ اَئِمَّةً يَهْدُونَ بِاَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا وَكَانُوا بِاٰيَاتِنَا يُوقِنُونَ «Sabredip âyetlerimize kesin olarak inandıkları zaman, içlerinden emrimizle doğru yola ileten önderler çıkardık.» (Secde Suresi,24)

50 15) İMANLI KİŞİLERİN ALLAH KADRU KIYMETİNİ YÜKSELTİR: يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اِذَا قٖيلَ لَكُمْ تَفَسَّحُوا فِى الْمَجَالِسِ فَافْسَحُوا يَفْسَحِ اللّٰهُ لَكُمْ وَاِذَا قٖيلَ انْشُزُوا فَانْشُزُوا يَرْفَعِ اللّٰهُ الَّذٖينَ اٰمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذٖينَ اُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبٖيرٌ «Ey iman edenler! Size, "Meclislerde yer açın" denildiği zaman açın ki, Allah da size genişlik versin. Size, "Kalkın", denildiği zaman da kalkın ki, Allah içinizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltsin. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.»(Mücadele Suresi,11)

51 يَمُنُّونَ عَلَيْكَ اَنْ اَسْلَمُوا قُلْ لَا تَمُنُّوا عَلَیَّ اِسْلَامَكُمْ بَلِ اللّٰهُ يَمُنُّ عَلَيْكُمْ اَنْ هَدٰیكُمْ لِلْاٖيمَانِ اِنْ كُنْتُمْ صَادِقٖينَ «Müslüman olmalarını bir lütufta bulunmuş gibi sana hatırlatıyorlar. De ki: "Müslüman olmanızı bir lütuf gibi bana hatırlatıp durmayın. Tam tersine eğer doğru kimselerseniz sizi imana erdirmesinden dolayı Allah size lütufta bulunmuş oluyor.»(Hucurat Suresi,17)

52 وَنَزَعْنَا مَا فٖى صُدُورِهِمْ مِنْ غِلٍّ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهِمُ الْاَنْهَارُ وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذٖى هَدٰینَا لِهٰذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِىَ لَوْلَا اَنْ هَدٰینَا اللّٰهُ لَقَدْ جَاءَتْ رُسُلُ رَبِّنَا بِالْحَقِّ وَنُودُوا اَنْ تِلْكُمُ الْجَنَّةُ اُورِثْتُمُوهَا بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ «Biz onların kalplerinde kin namına ne varsa söküp attık. Altlarından da ırmaklar akar. "Hamd, bizi buna eriştiren Allah'a mahsustur. Eğer Allah'ın bizi eriştirmesi olmasaydı, biz hidayete ermiş olamazdık. Andolsun, Rabbimizin peygamberleri bize hakkı getirmişler" derler. Onlara, "İşte yaptığınız (iyi işler) sayesinde kendisine varis kılındığınız cennet!" diye seslenilir.»(Araf Suresi,43)

53 İMAN EDENİN HALLERİNİ SONUÇLARINI ÖZETLERSEK:
Allah’dan başkasını sevemez ve sevdiğini de O’nun için sever. Allah’ı muhabbetini artırdığı için sever. Allah’tan başkasından korkmaz. Allah’tan başkasına ümit bağlamaz. Allah’tan başkasına tevekkül etmez. Allah’tan başkasına rağbet etmez. Sadece Allah’ın ismiyle and içer ve yerine getirir. Sadece Allah’a tevbe eder. Sadece Allah’a itaat eder ve O’nun rızasını gözetir. Şiddet ve sıkıntı anında ancak O’ndan yardım diler. Sadece her halde Allah’a sığınır. Sadece Allah’a secde eder ve sadece Allah’ın huzurunda eğilir Hayvan kesince Allah’ın adıyla keser . Allah’ın gazabından , Allah’ın rahmetine sığınır imanlı kullar.

54 SONUÇ OLARAK: Bu ümmeti Muhammedin hakimiyyeti için şart olan şey, bütün manaları ile ve bütün rukünleri ile imanı gerçekleştirmektir.Bütün nevileri ile salih amele yapışmaktır.Her türlü hayır ve iyiliğe koşmaktır.Kulluğu her yönü ile yaşamaktır.Şirkin bütün çeşitleri ile mücadele etmektir.(Şeceretül İman 94) KURANI KERİMDE ŞÖYLE BUYURULMAKTADIR:

55 وَعَدَ اللّٰهُ الَّذٖينَ اٰمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِى الْاَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذٖينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دٖينَهُمُ الَّذٖى ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ اَمْنًا يَعْبُدُونَنٖى لَا يُشْرِكُونَ بٖى شَيْپًا وَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذٰلِكَ فَاُولٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ وَاَقٖيمُوا الصَّلٰوةَ وَاٰتُوا الزَّكٰوةَ وَاَطٖيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ «Allah, içinizden, iman edip de salih ameller işleyenlere, kendilerinden önce geçenleri egemen kıldığı gibi onları da yeryüzünde mutlaka egemen kılacağına, onlar için hoşnut ve razı olduğu dinlerini iyice yerleştireceğine, yaşadıkları korkularının ardından kendilerini mutlaka emniyete kavuşturacağına dair vaadde bulunmuştur. Onlar bana kulluk eder ve bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Artık bundan sonra kimler inkâr ederse, işte onlar fasıkların ta kendileridir. Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, Resûle itaat edin ki size merhamet edilsin.»(Nur Suresi,55-56)

56 YA RABEL ALEMİN BİZE HAKİKİ İMAN SAHİBİ OLMAYI İHSAN EYLE
DUAMIZ YA RABEL ALEMİN BİZE HAKİKİ İMAN SAHİBİ OLMAYI İHSAN EYLE YA RAB İMAN NURU İLE AYDINLANMAYI VE İMANLA HUZURA ERMEYİ BİZE İHSAN EYLE İMAN YOLUNDAN VE HZ MUHAMMED YOLUNDA KALBİZİ SABİT KIL YA RABBEL ALEMİN YA RAB SENİN GAZABINDAN RAHMETİNE SIĞINIYORUZ BİZİ KORU VE MUHAFAZA EYLE ÖLÜM ANI GELİNCEYE KADAR İMAN ÜZERE YAŞAMAYI VE SON ANDA İMANLA GÖÇMEYİ BİZLERE NASİP KIL YA RABBEL ELEMİN. Not:Bu vaaz Diyanet Kuran meali,prof Ali M.S Allah’a iman kitabı ve çok çeşitli metaryallerden faydalınarak hazırlanmıştır.)


"İMANIN FAYDALARI VE SONUÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları