Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE SUNUMU DR.GÖNÜL KARAKAYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE SUNUMU DR.GÖNÜL KARAKAYA."— Sunum transkripti:

1 AİLE SUNUMU DR.GÖNÜL KARAKAYA

2 Ev Ziyareti Yapılma Nedenleri: Eğitim Bireyin/Hastanın ortamının değerlendirilmesi Anstabil kronik hastalıklar veya alevlenmeler Akut epizodik hastalıklar Ev Ziyareti Yapılan Tarih/Saat: /14:00

3 Aile Bireylerinin Kimlik Bilgileri

4 Baba Ş. K. (Ziyaret sırasında evde değildi) - 05. 03
Baba Ş.K. (Ziyaret sırasında evde değildi) doğumlu(57 yaşında) Adıyaman/Besni doğumlu İlkokul mezunu SGK nakliye işiyle uğraşıyor.

5 Anne E.K doğumlu(55 yaşında) Adıyaman/Besni doğumlu okur yazar değil Ev Kadını SGK

6 1.çocuk Z.B doğumlu (36 yaşında/kadın) Adıyaman/Besni doğumlu Ev kadını Adıyaman’da yaşıyormuş.

7 - Ortaokul mezunu - Ev Kadını - Eşinin maaşıyla geçiniyormuş.
2.çocuk D.K doğumlu(31 yaşında/kadın) Adıyaman/Besni doğumlu - Ortaokul mezunu Ev Kadını Eşinin maaşıyla geçiniyormuş.

8 3.çocuk O.K. - 15.03.1987 doğumlu(29 yaşında /Erkek) - Adana doğumlu
-Ortaokul mezunu Nakliye işiyle uğraşıyor Evli, bir çocuğu var.

9 4.çocuk F.K. -12.03.1990 doğumlu (26 yaşında /kadın) - Adana doğumlu - Üniversite 3.sınıf öğrencisi

10 5.çocuk E.K. - 5.12.1992 doğumlu (24 yaşında /Erkek) - Adana doğumlu - Lise mezunu
-Nakliye işiyle uğraşıyor.

11 Serviks ca 2011 Doğal ölüm 2015 Bilinmiyor, Tbc öyküsü 1986 Trafik kazası 1965 35 26 26 68 72 SS 1978 57 50 55 Astım DM,HT,Umblikal herni, Op. Bel fıtığı 3 26 24 36 31 29 Tbc öyküsü, astım Tbc öyküsü, meme ca SS SS SS

12 Ailenin Tipi; Karı,koca ve çocuklardan oluşan çekirdek aile Ailenin Gelişim Evresi; Adolesan çocuğu olan aile??

13 Yaşanılan Yer/Evin Özellikleri

14 Ev kendi mülkleri. - 30 yıldır aynı evde oturuyorlar
Ev kendi mülkleri yıldır aynı evde oturuyorlar üç katlı, 3 oda 1 salon. - bahçesi yok, evcil hayvan beslemiyorlar evin birinci katında yaşıyorlar Odalar güneş almıyor, bütün odalar karanlık ve rutubetliydi Katı yakıt sobası ile ısınıyorlar, sıcak su gereksinimlerini de güneş enerjisiyle sağlıyorlar. ( ikinci katta üçüncü çocuk olan O.K eşi ve çocuğuyla yaşıyor.) ( üçüncü katta ikinci çocuk olan D.K eşi öldükten sonra çocuklarıyla beraber yaşamaya başlamış)

15 -Buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon var. -Bilgisayar, klima yok
-Buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon var Bilgisayar, klima yok Evde çeşme suyu kullanılıyor Evcil hayvan beslemiyorlar Çöpler poşet içerisinde çöp kovasında toplanıyor ve günlük sokaktan alınıyor.

16 - Evin çevresinde gayrı sıhhi müessese (fabrika, imalathane, tamirhane v.b. ) yok. - Ev içerisinde sigara içiliyor( baba, ikinci ve üçüncü çocuk) - Evde güvenlik ve ev kazalarına karşı önlem yok.

17 Evde Bulunan/Sık Kullanılan İlaçlar

18 -Lantus solostar 100 u/ml (insülin glargin)
-Humalog 100 u/ml (insülin lispro) - gluforce mg (metformin) -delix 2.5 mg tablet plus (ramipril/hidroklorotiyazid) -minoset tablet(parasetamol) ercefuryl(nifuroksazid)

19 Aile Yaşamının Dönüm Noktaları; - üçüncü çocuk D
Aile Yaşamının Dönüm Noktaları; üçüncü çocuk D.K’nın eşinin ölmesi ve iki çocuğuyla yalnız kalması dördüncü çocuk F.K’nın şubat ayında meme ca hastalığı tanısı alması ve sonrasında tedavi sürecinde yaşananlar

20 Aile Bireylerinin Birbirine Davranışı ve İlişki Düzeyi

21 Severek evlenmişler (1978)
Evin geçimini baba Ş.K sağlıyor. Anne E.K eşinden pek memnun değil(eşi kendisini iki defa aldatmış) Evin sorumluluğu anne E.K’nın üzerindeymiş.

22 Çocukların sağlık sorunları, eğitimleriyle ilgili sorunlar, alış-veriş hepsiyle anne ilgilenirmiş. Dördüncü çocuk F.K anneye yardımcı olurmuş. Anne babanın ev işlerinden sadece faturalar ve tadilat gibi işlerle ilgilendiğini ve evin geçimini sağladığını söyledi.

23 -Ev işlerini anne yapıyormuş, baba ev işlerinde anneye yardımcı olmazmış. -Evde yemeği anne yapıyormuş. -Anne ev temizliği sırasında 5. çocuğu mümkün olduğunca evden uzak tutmaya çalışıyormuş(astım olması nedeniyle)

24 -Anne E.K. çocukların babalarının ihanet ettiğini bildiklerini ve bu durumdan dolayı babaya öfkeli olduklarını söylüyor. -Ev ziyaretim sırasında 4.çocuk F.K’nın hastalığı nedeniyle evde yas havası vardı. Anne E.K sürekli ağlıyordu. F.K ise yataktan çıkmadı.

25 Anne çocukların okumaları için üzerine düşenleri yaptığını ama sadece 4.çocuk F.K’nın okuduğunu söyledi. Onun hastalığını öğrendikten sonra “ adeta dünya başıma yıkıldı ” şeklinde duygularını belirtti.

26 - Anne iç görü sahibi, ailedeki problemleri çözme konusunda gayretli (8 hafta bölgedeki ilköğretim okulunda düzenlenen okuma yazma kursuna katılmış), ilgili biri. - Ziyaretim sırasında anne 4.çocuğun hastalığı nedeniyle çok üzgündü, kabullenmekte zorlandığını yaşının daha çok genç olduğunu neden onun başına geldiğini anlamadığını söyledi.

27 1. çocuk Z. B evli ve Adıyaman’da yaşıyormuş
1.çocuk Z.B evli ve Adıyaman’da yaşıyormuş. Yılda bir ya da iki defa geliyormuş. 4.çocuğun hastalığını öğrenince gelmiş, bir hafta kalmış. 2.çocuk D.K ziyaret sırasında evdeydi. Sessiz, üzgün ve kaygılıydı. Eşini bir yıl önce MI nedeniyle kaybetmiş. İki çocuğu var. 9 yaşındaki erkek çocuğunun babasının ölümünden sonra hırçınlaştığını ve okul başarısının düştüğünü, öğretmenlerden sürekli şikayet aldığını söyledi.

28 Üçüncü çocuk O.K 29 yaşında evli, bir çocuğu var.
İkinci katta oturuyor. babasıyla birlikte nakliye işiyle uğraşıyor.

29 Dördüncü çocuk F. K üniversite öğrencisi, ç
Dördüncü çocuk F.K üniversite öğrencisi, ç.ü besyo’da spor yöneticiliği okuyor. Bu yıl eğitimine ara vermiş hastalığı nedeniyle. ANEAH’de 3 ay önce invaziv duktal meme ca tanısı almış ve tedavisi planlanmış. 3 kür neo-adjuvan kt almış, nisan ayı ortası gibi opere olup, peşine rt alıcakmış.

30 Saçlarının dökülmesine alışamamış ve perukla dışarı çıkıyormuş.
Saçlarının ne zaman çıkacağını, memenin korunup korunmayacağını merak ediyordu. Sosyal paylaşım sitelerinde kendi gibi meme ca olan insanlarla tanışıp arkadaşlık kuruyormuş. Üç ayda 6 kilo almış.

31 5.çocuk E.K, lise mezunu, bekar, 24 yaşında.
Astım hastalığı var. 10 yıl önce tbc öyküsü mevcut. Dördüncü çocuk F.K’ya o dönemde bulaştırmış, tedavi almışlar.

32 Aile Üyelerinin Diğer İnsanlarla Olan ilişkileri

33 -üç katta yaşayan bireyler birbirlerinin evine sık girip çıkıyorlar
-üç katta yaşayan bireyler birbirlerinin evine sık girip çıkıyorlar Anne E.K şimdiye kadar komşuları, akrabalarıyla olumsuz bir durum olmadığını, ilişkilerinin iyi olduğunu söylüyor.

34 Ailenin Sağlığı Etkileyecek Gelenek Görenek ve Alışkanlıkları

35 4. çocuk evden dışarı çıkmamaya başlamış. 5
4.çocuk evden dışarı çıkmamaya başlamış. 5.çocuk babayla birlikte sabahları erkenden işe gidiyormuş. Kahvaltıyı anne ve çocuklar beraber yaparmış. Anne 4. çocuk F.K’nın bakımını yapıyor.(bacaklarım ağrıyor dedi, elleriyle masaj falan yaptı)

36 Pazar günleri genellikle evde otururlarmış. Baba Ş. K ve 5
Pazar günleri genellikle evde otururlarmış. Baba Ş.K ve 5.çocuk pazar günleri de çalışırmış Bayramlarda sadece yakın akrabalarını ziyarete giderlermiş Anne yemekleri sebze ağırlıklı yaparmış. genellikle beyaz et tüketirlermiş.

37 - Anne ht nedeniyle tuzsuz yemek yapmaya çalıştığını,çocukların yemeklerine isterlerse tuz atabileceklerini söylüyor Egzersiz alışkanlıkları yok Evde sigara içiliyor.

38 Aile Bireylerinin herhangi bir sağlık sorunu olduğunda başvurdukları yerler

39 -Aile Sağlığı Merkezi Devlet Hastanesi'nin Acil Polikliniği Devlet Hastanesi'ndeki Poliklinikler Üniversite Hastanesi (pek tercih etmiyorlarmış, işlemler uzun zaman aldığı için)

40 Aile Bireylerinde Tespit Edilen Sağlık Sorunları ve Kimin Tespit Ettiği

41 Anne E.K. Daha önce tanı konulan hastalıklarI
1. Diyabetes mellitus(aneah-2006) 2. Hipertansiyon( aneah/2008) 3.Umblikal herni(aneah/2015) 4.Lumbal disk hernisi(opere olmuş, 2004)

42 -Anne kontrollerine yaklaşık bir yıldır gitmiyor(çocuklardan ve evin işinden zaman kalmadığını söylüyor) -lispro solostar 50 ü düzenli yapıyor. -humolog günde üç defa 30 ü yapıyor. Yalnız evde kan şekeri ölçüm cihazı yoktu.gerek duyduğunda asm’ye gidip ölçtürdüğünü söyledi -delix kullanmayı kesmiş(kendi isteğiyle) Tansiyolarının düzensiz olduğunu söyledi. -Baş ağrısı olursa minoset kullanıyormuş.

43 - Anne son bir yıla kadar her gün 30 dk yürüdüğünü söyledi ve o dönemlerde kan şekerinin regüle olduğunu söyledi.Egzersiz yapmayı bırakmış. - Periyodik muayenelere gitmiyor - aşılarını yaptırmamış.

44 Baba Ş.K daha önce tanı konulan hastalıklar
astım

45 Kullandıkları Aile Planlaması Yöntemi Anne son bir yıldır adet görmediğini menopoza girdiğini düşündüğünü için yöntem kullanmıyorlar.

46 1.Çocuk Z.K. Daha önce tanı konulan hastalıklar
- herhangi bir tanı konulan hastalığı yokmuş.

47 2. çocuk D.K daha önce tanı konulan hastalıklar
-genital verru, kriyo yapılmış. -baş ağrısı

48 3.çocuk O.K daha önce tanı konulan hastalıklar
Herhangi bir tanı konulan hastalığı yokmuş

49 4.çocuk F.K daha önce tanı konulan hastalıklar
Tbc İnvaziv duktal meme ca

50 5.çocuk E.K daha önce tanı konulan hastalıklar
-tbc -astım

51 Ev Ziyareti Sırasında Tespit Edilen Ek Sağlık Sorunları

52 Baba Ş.K. işi nedeniyle görüşmeye katılamadı.

53 Anne E. K. - Boy=155 cm - Kilo= 65 kg - Bel Çevresi=102 cm - VKİ=27
Anne E.K Boy=155 cm Kilo= kg Bel Çevresi=102 cm VKİ=27.05 kg/m2 (kilolu) TA=150/90 mmHg Nb=72/dk/ritmik çökkün duygudurum -3 çürük dişi var Fizik muayenede konjonktivalarında solukluk , göz çevresi koyu renkli tespit edildi.

54 Baba ve 1.çocuk ve 3.çocuk evde olmadığı için muayeneleri yapılamadı.

55 2. çocuk D. K. (31 yaşında-kadın) -Boy=160 cm -Kilo= 58 kg -VKİ=22
2.çocuk D.K.(31 yaşında-kadın) Boy=160 cm Kilo= 58 kg VKİ= kg/m2 (normal) Fizik Muayenesi Normal( iki çürük dişi vardı) Sigara Bağımlılığı(5yıldır içiyormuş/ günde arasında değişiyormuş) erişkin aşıları eksik

56 5.çocuk E.K.(24 yaşında-erkek) -Boy=172cm -Kilo= 70
fm:doğal

57 4.çocuk F.K.(26yaşında-kadın) -Boy=155 cm -Kilo= 60kg -VKİ= 24 kg/m2(normal) -Fizik Muayenesi;
Saçları yoktu. Tırnak yatakları ekimotikti. Skleraları soluktu.

58 Ailenin sağlık sorunlarıyla genellikle anne ilgilendiği için bu durumun kendisi için yıpratıcı olduğunu belirtti.

59 Aile İçindeki Sağlık Sorunlarının Diğer Aile Bireyleri Üzerine Etkileri Nelerdir? Olumsuz Etkiler Nasıl Azaltılabilir

60 - Annenin sağlık sorunları çocukları olumsuz etkilemiş
- Annenin sağlık sorunları çocukları olumsuz etkilemiş. Dönem dönem kan şekeri regülasyonu için hastaneye yatışları oluyormuş. Bu durumun evin düzenini bozduğunu söylüyor aile bireyleri 4.çocuk F.K’nın kanser hastası olmasını kabullenemiyorlarmış.

61 3.çocuğun ve babanın sigara bağımlılığı, anneyi ve diğer iki çocuğu olumsuz etkiliyormuş..

62 Aileye Psikiyatri Polikliniği'ne Başvurmalarını Önerdim?

63 Ailenin Sağlık Sorunlarında En Aktif Rol Alan Sağlık Personeli Kim
Ailenin Sağlık Sorunlarında En Aktif Rol Alan Sağlık Personeli Kim? Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı

64 Problem Listesi

65 Yaşanılan Evle İlgili Problemler Katı yakıt sobası kullanımı (CO zehirlenmesi riski) ev güneş görmüyor, rutubetliydi.

66 Anne E.K -Dm -Ht - Umblikal herni -Lumbal herni op. öyküsü -Baş ağrısı

67 Baba Ş.K Astım Sigara kullanıyor. Düzenli beslenme ve egzersiz alışkanlığı yok. Periyodik sağlık muayenelerini yaptırmıyor.

68 4.çocuk F.K Tbc öyküsü İnvaziv duktal Meme ca Bulantı- kusma Halsizlik Kemik ağrısı Tırnaklarda ekimoz Depresif duygudurum

69 Yönetim planı -Anneye 4.çocuk F.K ve kendisinin psikiyatriye gitmesi gerektiğini ve bu süreçte destek almaları gerektiğini anlattım. -Kokulu yiyeceklerden, şekerli yiyeceklerden uzak durması gerektiğini söyledim. -Hasta insanlardan uzak durması gerektiğini, hijyenine dikkat etmesi gerektiğini söyledim

70 Kt hakkında bilgi verdim olası yaşayabileceği durumları, yan etkileri anlattım.
Rt hakkında bilgi verdim.

71 5.çocuk E.K Sigara içilen ortamdan mümkün olduğunca uzak durmasını söyledim.

72 -Baba Ş. K için sigara bırakmayı düşünüp düşünmediğini sordum
-Baba Ş.K için sigara bırakmayı düşünüp düşünmediğini sordum. Düşünmesi durumunda bu konuda yardımcı olabileceğimi, -periyodik sağlık muayenelerini yaptırmasını iletmelerini söyledim.

73 Psikiyatriye gitme fikrini düşüneceklerini söylediler.
Gerekirse randevu alma ve doktorla konuşup durumu anlatma konusunda yardımcı olabileceğimi söyledim.

74 Anne E.K Rutin tahlillerini ( tam kan, demir, demir bağlama kapasitesi, akş, biyokimya, troit tahlillerini, renal fonksiyon değerleri, ) yaptırması için aile hekimine yönlendirdim. Diyabetik ayak bakımı hakkında bilgi verdim. Göz dibi muayenesi için göze randevu aldırdım(haziran ayı)

75 -anneye okuma yazmayı tam olarak öğrenmesi gerektiğini anlattım.
-Bir haftalık tansiyon takibi yaparak sonuçlarıyla aile hekimine gitmesini önerdim

76 Egzersiz ve tuzsuz beslenme önerilerinde bulundum
Eve bir kş ölçüm cihazı alınması gerektiğini belirttim. Periyodik sağlık muayenelerini yaptırmasını önerdim(mamografi, smear, ggk) Erişkin aşılarını yaptırmasını önerdim.

77 Teşekkürler..


"AİLE SUNUMU DR.GÖNÜL KARAKAYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları