Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER"— Sunum transkripti:

1 HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER

2 HAMİLELİKTE AĞIZ ve DİŞ BAKIMI
Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım gereklidir. Ancak kadınlarda ağız diş bakımı ,, hamilelik, dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir.

3 HAMİLELİK DÖNEMİ Bu dönemde diş çekimi yapılabilir mi? -Hamilelik düşünen her kadın hamilelikten önce mutlaka bir diş hekiminin kontrolünden geçmelidir. -Hamilelik düşünen her kadın ağız sağlığı için neler yapması veya yapmaması gerektiğini öğrenmeli ve gereken tüm tedavilerini hamilelik öncesi tamamlamalıdır. Bu hem kendisi hem bebeği için çok önemlidir.

4 HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYLIK DÖNEMİ
Bu dönemde bebek çok hassas olabileceği için gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir; fakat annenin diş kaynaklı çekeceği ağrılar daha fazla olup bebeğe zarar verebilecekse bu durumlarda hekime müracaat edilerek hamileliğin ayı hekime hatırlatılarak bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviler sağlanabilir.

5 HAMİLELİĞİN İKİNCİ ÜÇ AYLIK DÖNEMİ
-Hamileliğin sonuna kadar ertelenemeyecek olan diş dolgusu, diş çekimi gerekli ise röntgen(kurşun önlük giydirilerek) müdahalelerin yapılabileceği en uygun dönemdir.

6 HAMİLELİĞİN SON 3 AYLIK DÖNEMİ
Bebek anne karnında oldukça büyümüş ve doğum yaklaşmıştır. Aynen ilk 3 aylık dönemdeki gibi acil müdahale edilmesi gereken zorunlu durumlar; haricinde müdahale yapılmamalıdır.

7 HER HAMİLELİK SONRASI BİR DİŞ KAYBEDİLİRMİ
Her hamilelik sonrası bir diş kaybı düşüncesi kesinlikle doğru değildir. Anne adayının hamilelik döneminde süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeleri bol miktarda tüketerek kendisinin ve bebeğinin ihtiyacı olan kalsiyumu almış olacaktır. Anne adayı eğer kendisinin ve bebeğinin ihtiyacı olan yeterli kalsiyumu gıdalarla sağlayamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Eğer iyi beslenme ve yeterli ağız diş bakımı yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz

8 HAMİLELİK SIRASINDA EKSTRA BİR AĞIZ VE DİŞ BAKIMI GEREKLİMİDİR?
Normal zamanlarda yapılan ağız ve Diş bakımı kesintiye uğratılmamalı; Hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçerek ağız hijyenine kavuşmalı; Hamileliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusmalar olabileceği için anne adayı ağız ve diş sağlığına çok fazla önem veremeyebilir. Anne adayı aş erme esnasında tatlı ve abur-cubura aşırı istek duyabilir bu durumlarda bu gibi gıdalar tüketildikten sonra mutlaka dişlerini fırçalamalıdır. Hamilelik esnasındaki hormonal değişikliklere bağlı olarak dişlerin üzerinde birikecek olan plaklar diş eti hastalıklarına sebep olabileceği için günlük düzenli fırçalama çok önemlidir. Fırçalamalara rağmen hassasiyetler varsa ağız gargaraları kullanılmalıdır. Hamilelik esnasında diş etlerinde şişkinlik kızarıklık görüldüğünde hekimlerine danışmaları gereklidir.

9 HAMİLELİK DÖNEMİMDE İÇİLMESİ VE YENMESİ SAKINCALI YİYECEK VE İÇEÇEKLER
Anne adayının hamilelik süresince bilinçsiz ilaç kullanımından sakınması gerekir. Anne adayının hamilelik süresince sigara kullanmaması gerekir. Anne adayının hamilelik süresince alkolden uzak durması gerekir. Anne adayının hamilelik süresince gazlı içeceklerden uzak durması gerekir.

10 Mutlu ve Sağlıklı bir hamilelik Mutlu Ve sağlıklı bir bebektir.
Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK Sorumlu Hemşire:Seher AKDENİZLİ


"HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları