Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER"— Sunum transkripti:

1 İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER

2 İFADE ETTİKELERİ ANLAMLARA
GÖRE CÜMLELER ÜSLUP CÜMLELERİ VARSAYIM CÜMLELERİ OLASILIK(TAHMİN) CÜMLELERİ ÖNERİ CÜMLELERİ ÖN YARGI CÜMLELERİ ELEŞTİRİ CÜMLELERİ BEĞENME( TAKDİR ETME) CÜMLELERİ YAKINMA CÜMLELERİ HAYIFLANMA CÜMLELERİ PİŞMANLIK CÜMLELERİ GERÇEKLEŞMEMİŞ BEKLENTİ CÜMLELERİ EŞİTLİK CÜMLELERİ SİTEM CÜMLELERİ ABARTMA CÜMLELERİ KÜÇÜMSEME CÜMLELERİ BİRLİKTELİK CÜMLELERİ KARŞILAŞTIRMA CÜMLELERİ

3 -Sevgili çocuklar, Şirinler köyünün geleceği sizin elinizde.
- Gargemel köyümüzü satın almış.Eğer soracağı sorulara doğru cevap vererek şifreyi çözemezsek, bütün şirinler onun kölesi olacak.  -Hadi gelin, köyümüzü birlikte kurtaralım!

4 -Ha ha haaa! Duydun mu Azman, bu çocuklar benim sorularıma doğru cevap vererek Şirinler’i kurtaracaklamışşş! -Valla patron, çok kendine güvenme bence.Şunlara baksana, çok afacan bakıyorlar.

5 -Merak etme Azman, bu köy ve Şirinler çok yakında bizim olacak!

6 -Hadi Gargamel, sorularını bekliyoruz! -Başlıyorum.
Cevaplayın da görelim. 

7 -Sorularım cümlede anlamla ilgili. Az kitap okuyanlar korksun benden!
Aşağıdaki cümlelerden hangisi üslup cümlesidir? Bu kitabı hiç beğenmedim. Yazar olayları objektif anlatmamış. Keşke bunu almasaydım. Fakat yeni aldığım kitap çok güzel.

8 -Unutmayın çocuklar. Üslup cümleleri “Nasıl Anlatılmıştır
-Unutmayın çocuklar! Üslup cümleleri “Nasıl Anlatılmıştır?” sorusuna cevap verir.

9 -Sıradakini kesin bilemezsiniz!
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi varsayım bildirir? Tut ki yarışmayı kazanamadık. Dağlar gibi bulaşığı ben yıkadım. Biz yarışmayı kazanabilir miyiz acaba? Beni arayıp sormaz oldunuz.

10 -Size gizli bir ipucu: Varsayım cümleleri gerçekleşmemiş bir durumu gerçekleşmiş gibi anlatır.
-Ayrıca varsayım cümlelerinde, varsayalım ki, tut ki, farz et ki gibi ifadeler bulunur.

11 Renkler gayet uyumlu olmuş. Hangimiz ona inanmadık ki?
3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi olasılık bildirir? Renkler gayet uyumlu olmuş. Hangimiz ona inanmadık ki? Galiba odasında bulmuş kaybettiği parayı. Beni dinlememiş bile.

12 -Olasılık cümleleri kesin olmayan, olabilirlik özelliği taşıyan görüşleri anlatır.
-Bu cümlelerde genellikle –e bil-, sanıyorum, galiba –yor olmalı vb kalıplar kullanılır.

13 Böyle durumlarda önce beni arayabilirsin.
4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi öneri bildirir? Sanırım seni arayacak. Nasıl beni aramazsın? Keşke beni arasaydın. Böyle durumlarda önce beni arayabilirsin.

14 -Eksik olarak görülen ya da beğenilmeyen bir durum ya da olayın nasıl giderilebileceğiyle ilgili istek bildiren cümlelerdir.

15 Yine işleri eline yüzüne bulaştıracak.
5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ön yargı bildirir? Yine işleri eline yüzüne bulaştıracak. Olası can kaybını bu yolla önleyin. Eve gitmiş olabilir. Uzun yıllar oldu seni görmeyeli.

16 -Bu pasta kesinlikle bizimkilere yetmeyecek. 
-Kesin bilinmeyen konu ya da durumlar hakkında kesin yargı bildiren cümlelerdir. -Bu pasta kesinlikle bizimkilere yetmeyecek. 

17 -Bunu da bilin de görelim…
6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi eleştiri bildirir? İnsan yaşayacaksa burada yaşamalı. Bu eser sıkıcı bir dille yazılmış. Bunu giyersen daha iyi olur. Sen de mi inandın o adama?

18 -Bu araba çok hor kullanılmış.
-Herhangi bir olay ya da durum hakkında inceleme yapılarak, sonuçlarının olumlu ya da olumsuz olarak ortaya konulduğu cümlelerdir. -Bu araba çok hor kullanılmış.

19 Aşçı Şirin’in pastası çok güzel olmuş. Sanki bugün aradın.
7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi beğenme bildirir? Aşçı Şirin’in pastası çok güzel olmuş. Sanki bugün aradın. Senin sözüne kim inanır ki? Ayşe ile aynı yaştalar.

20 Onun davranışları beni çok üzüyor. Belki de aramıştır.
8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yakınma bildirir? Onun boyu daha kısa. İyi ki gelmişiz. Onun davranışları beni çok üzüyor. Belki de aramıştır.

21 Sanırım seni arıyorlar. Kesin yine sonuncu olur. Seni çok özleyeceğim
9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi hayıflanma bildirir? Sanırım seni arıyorlar. Kesin yine sonuncu olur. Seni çok özleyeceğim Bu fırsatı da kaçırdık.

22 Şu raflarda belki bulursunuz. Babamın kıymetini bilemedik.
10. Aşağıdaki cümlelerden hangisi pişmanlık bildirir? Şu raflarda belki bulursunuz. Babamın kıymetini bilemedik. Elbisesi çok yakışmış. Farz et ki sınavı kazanamadın.

23 Buraların iklimi daha sert. Kesin mektubuma cevap gelmeyecek.
11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi gerçekleşmemiş beklenti bildirir? Buraların iklimi daha sert. Kesin mektubuma cevap gelmeyecek. Yazar akıcı bir dil kullanmış. Bugün bize geleceğini sanıyordum.

24 Elmaları kardeş payı yaptık. Bunları buradan alın.
12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi eşitlik bildirir? Elmaları kardeş payı yaptık. Bunları buradan alın. Saçlarının rengini beğendim. Müdür gelmiş olabilir.

25 Acaba elbisenin o rengini bulabilir miyim?
13. Aşağıdaki cümlelerden hangisi sitem bildirir? Acaba elbisenin o rengini bulabilir miyim? Beni bir gün olsun aramadın. İyi ki seni tanımışım. Sanki bir şeyler unuttum.

26 Diyelim ki görmedi, ne olacak? Beni dinlersen başarılı olursun.
14. Aşağıdaki cümlelerden hangisi abartma bildirir? Burası ne güzel olmuş. Diyelim ki görmedi, ne olacak? Beni dinlersen başarılı olursun. Sesini bütün mahalle duydu.

27 Keşke sizi dinleseydim. Beni geçebileceğini mi sanıyorsun?
15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi küçümseme bildirir? Burada mı oturuyor ki? Keşke sizi dinleseydim. Beni geçebileceğini mi sanıyorsun? Bunu eminim beğeneceksin.

28 Onun gibileri çok gördük. Roman akıcı bir üslupla yazılmış.
16. Aşağıdaki cümlelerden hangisi birliktelik bildirir? Kim görmüş olabilir? Onun gibileri çok gördük. Roman akıcı bir üslupla yazılmış. Tatile annemlerle gittik.

29 Size göre daha şanslıyız. Sakın bu bölümü kaçırmayın.
17. Aşağıdaki cümlelerden hangisi karşılaştırma bildirir? Size göre daha şanslıyız. Sakın bu bölümü kaçırmayın. Hayret, beni nasıl buldunuz! Hey gidi günler, hey!

30 18. Aşağıdaki cümlelerden hangisi azımsama bildirir?
Mücadeleye devam edeceğiz. Bu para kime yeter? Başına bir şey gelmiş olmasın. Tatile çıkmayı düşünüyoruz.

31 Nerede kaldılar, merak ettim. Kimse beni tavlada yenemez.
19. Aşağıdaki cümlelerden hangisi şaşkınlık bildirir? Nerede kaldılar, merak ettim. Kimse beni tavlada yenemez. Çok ayrıntılı bir araştırma yapmışlar. Hava birden nasıl da açıldı?

32 -Şifre bu kutunun içinde.Eminim sizler de çözdünüz çocuklar…

33 OkumayanI AZMAN YESİN. 

34 -Yaşasın, köyümüze ve özgürlüğümüze kavuştuk!

35 -Bu sefer de kaybettik.Belki bir daha ki sefere… 

36 HAZIRLAYAN SEMA KILINÇ


"İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları