Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AH İ RETE İ MAN www.sunumvaaz.com. وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AH İ RETE İ MAN www.sunumvaaz.com. وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا."— Sunum transkripti:

1 AH İ RETE İ MAN www.sunumvaaz.com

2 وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ. وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍوَآلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ صَلُّوا عَلَي رَسُولِناَ مُحَمَّد. صَلُّوا عَلَي طَبِيبِ قُلُوبِناَ مُحَمَّد. صَلُّوا علَي شَفِيعِ ذُنُوبِنَا مُحَمَّد ﴿ مَا مِنْ أَحَدٍ يَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ صِدْقًا مِنْ قَلْبِهِ إِلَّا حَرَّمَهُ اللَّهُ عَلَى النَّارِ ﴾

3 Dünyada insanlara verilen hayat süresi ne kadar uzun olursa olsun, insan ömrü sınırlıdır.  Ölüm denen gerçek her gün yaklaşıyor. Her geçen gün, yaşlı olsun, genç olsun bütün insanların ömür takviminden bir yaprak daha düşürüyor ve herkes kaçınılmaz biçimde hayatının sonuna do ğ ru yol alıyor. Her canlının hayatı son bulacak.

4 İ nsanı omuzlarında taşıyan dünya ve dünyanın içinde yer aldı ğ ı sistem ve bütün kainatın da tıpkı canlılar gibi belli bir ömrü var.  Bir gün gelecek kainatın da ömrü tükenecek ve her şey yerle bir olacak ve düzen bozulacaktır. Bu yer yüzünün ve bütün kainatın “ömrünün” sonu olacaktır. Kainatın, bu müthiş olayı yaşayaca ğ ı güne “kıyamet günü” diyoruz.

5 Ahiret Günü  İ slam itikad iman esaslarından biri de “Ahiret Günü”ne inanmaktır.  İ nançlarımız ve amellerimize göre, mutluluk dolu, ya da belirli bir süresi veya bütünü azaplarla çevrili ebedî bir hayat yaşamak için, ölümden sonra tekrar dirilece ğ imize iman etmektir.

6 Ahiret hayatı  Kıyametin ardından, bozulan düzen yeniden kurulacak, ölen herkes tekrar diriltilecek, ikinci ve sonsuz bir hayat başlayacaktır.  Yüce Allah'ın kudreti ile gerçekleşecek olan bu ikinci hayata da "Ahiret hayatı" diyoruz.

7 Kabir Hayatı  İ nsanın ölüp kabre konması ile kıyametin kopup insanların tekrar diriltilmesi arasında geçen zaman kabir hayatı, bu ara zamana da “berzah alemi” denmektedir.

8 “ed-dâru’l-âhira”  “Ahiret” kelimesi; sözlük anlamı ile “evvel” kelimesinin zıddını ifade eder. İ slami bir terim olarak, “öbür dünya”, “ölümden sonraki hayat” anlamında kullanılır.  Buna göre dünya, canlıların yaşadı ğ ı ilk alem, ahiret ise son alemdir.  Ahiret hayatının yaşanaca ğ ı ortam Kur'ân'da “ed- dâru’l-âhira” (Ankebut, 29/ 64) “ikinci yurt”, “ahiret yurdu” şeklinde de kullanılmaktadır.

9 Ayeti kerime bize, ahirete imanın İ slam inanç temellerinden biri oldu ğ unu bildirmektedir.. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللّهِ وَرَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلَى رَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِيَ أَنزَلَ مِن قَبْلُ "Ey iman edenler! Allah'a, Peygamber'ine, peygamberine indirdi ğ i kitaba ve daha önce indirdi ğ i kitaba iman edin"(Nisa,4/136). İ manın Esasları

10 Aynı âyetin devamında bu esasları inkâr etmenin küfür oldu ğ u bildirilmektedir. وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا "Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, Peygamberlerini ve ahiret gününü inkar ederse derin bir sapıklı ğ a düşmüş olur." Nisa, 136 Ahirete İ man

11 KIYAMET GÜNÜ  Kıyametin mutlaka kopaca ğ ını Kuran, ان الساعة آتية “Kıyamet mutlaka gelecektir.” (Tâ-Hâ, 20/15) diye haber vermektedir.  Kainattaki akıllara durgunluk veren düzen ve sistem o gün son bulacak, bambaşka ve dehşetli bir hal yaşanacaktır.  يَوْمَ نَطْوِي السَّمَاء كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ كَمَا بَدَأْنَا أَوَّلَ خَلْقٍ نُّعِيدُهُ وَعْدًا  عَلَيْنَا إِنَّا كُنَّا فَاعِلِينَ  “Yazılı ka ğ ıt tomarlarının dürülmesi gibi gö ğ ü dürece ğ imiz günü düşün. Başlangıçta ilk yaratmayı nasıl yaptıysak, -üzerimize bir vaad olarak- onu yine yapaca ğ ız.” (Enbiya, 21/104)

12 Kıyametin Kopması....  Şu ayetlerde de kıyametin kopuş anından sahneler sunmaktadır:  إِذَا السَّمَاء انفَطَرَتْ وَإِذَا الْكَوَاكِبُ انتَثَرَتْ وَإِذَا الْبِحَارُ فُجِّرَتْ وَإِذَا الْقُبُورُ بُعْثِرَتْ عَلِمَتْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ وَأَخَّرَتْ  “Gök yarıldı ğ ı zaman, yıldızlar saçıldı ğ ı zaman, denizler kaynayıp fışkırdı ğ ı zaman, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldı ğ ı zaman herke yaptı ğ ı ve yapmadı ğ ı şeyleri bilecek.” ( İ nfitâr, 82/1-5)

13 KIYAMET  القارعة ما الاقارعة وما ادراك ماا لقارعة يوم يكون الناس كالفراش المبثوث وتكون الجتال كالعهن المنفوش  “Yürekleri hoplatan büyük felaket! Nedir o yürekleri hoplatan büyük felaket? Yürekleri hoplatan büyük felaketin ne oldu ğ unu sen ne bileceksin? O gün insanlar, her biri bir tarafa uçuşan küçük kelebekler gibi olacaktır. Da ğ lar da atılmış renkli yünler gibi olacaktır.”  (Kâri'a, 101/ 1-5).

14 Kıyametin kopması ile Yüce Allah’tan başka her şey yok olacaktır. Şu ayetlerde bu geçek ortay konmaktadır: كل من عليها فان ويبقى وجه ربك ذو الجلال والاكرام “Yeryüzündeki her şey yok olacaktır. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabb’inin zatı bâkî kalacaktır” (Rahmân, 55/26-27. bk Kasas, 28/ 88).

15 Kıyamet gününde hiç kimsenin hiç kimseye faydası olmayacaktır.  O gün emir ve yetki sadece Allah’a aittir.  يَوْمَ لَا تَمْلِكُ نَفْسٌ لِّنَفْسٍ شَيْئًا وَالْأَمْرُ يَوْمَئِذٍ لِلَّهِ “  O gün kimse kimseye hiçbir fayda sa ğ layamayacaktır. O gün buyruk, yalnız Allah’ındır” ( İ nfitâr,82/19).

16

17

18 KIYAMET İ N KOPMA ZAMANI  Her şeyi merak eden insan, kendi akıbetini do ğ rudan ilgilendiren kıyametin ne zaman kopaca ğ ını da elbette merak edecektir.  İ nsanın, hakkında bilgi sahibi olabilece ğ i alan ve bu alan hakkında elde edebilece ğ i bilgi sınırlıdır.

19 KIYAMET İ N KOPMA ZAMANI  يَسْأَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَيَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ رَبِّي  لاَ يُجَلِّيهَا لِوَقْتِهَا إِلاَّ هُوَ

20 KIYAMET İ N KOPMA ZAMANI  Vahiy mele ğ i Cebrail insan suretinde Hz. Peygember’in yanına gelerek İ slam dinin esasları ile ilgili bazı sorular sormuş ve cevaplarını almıştı. Bu sorular arasında,  متى الساعة؟ “Kıyamet ne zaman kopacaktır?” sorusu da vardı. Hz. Peygamber’in verdi ğ i cevap şöyle olmuştur:  “ ماالمسؤل عنهاباعلم من السائل  “Bu konuda kendisine soru sorulan kimse, soruyu sorandan daha çok bilgiye sahip de ğ lidir.”  Buhârî, İ man, 37; I, 18.

21

22

23

24 AH İ RETE İ MAN


"AH İ RETE İ MAN www.sunumvaaz.com. وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları