Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖMÜR 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖMÜR 1."— Sunum transkripti:

1 KÖMÜR 1

2 KÖMÜR:Yanabilen sedimanter organik bir kayadır başlıca karbon hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup diğer kaya tabakalarının arasında damar halinde uzunca bir süre ısı basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir .

3 KÖMÜR ÇEŞİTLERİ >ANTRASİT >TAŞ KÖMÜRÜ >LİNYİT >TURBA
>GRAFİT >KOK

4 ANTRASİT EN ESKİ VE KARBON YÖNÜNDEN EN ZENGİN KÖMÜR ÇEŞİTİDİR .MEYDANA GELİŞ TARİHİ 300 MİLYON YIL GERİYE DAYANAN ANTRASİTTEKİ KARBON YÜZDESİ 90-95’İ BULUR.EN SERT KÖMÜR TÜRÜ OLUP YANDIĞINDA DİĞERLERİNDEN DAHA FAZLA ISI VERİR .

5 TAŞ KÖMÜRÜ ANTRASİT KADAR ESKİ OLMAMAKLA BERABER MİLYON YILLIK BİR GEÇMİŞE SAHİP OLDUĞU TAHMİN EDİLMEKTEDİR KARBON YÜZDESİ ‘I BULUR

6 LİNYİT DAHA OLUŞUMU TAMAMLANMAMIŞ KÖMÜRLERDENDİR .TAHMİNEN 60 MİLYON YIL ÖNCE MEYDANA GELMEYE BAŞLAYAN LİNYİTTE SU VE BİRÇOK YABANCI MADDE DE BULUNMAKTADIR KARBON YÜZDESİ KADARDIR .

7 TURBA Bu kömüre daha çok bataklık yerlerde rastlanmaktadır .İçindeki su miktarı fazladır . Karbon yüzdesi ise 60 ı geçmez Turba henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürdür

8 GRAFİT Karbon denilen kimyevi maddenin tabiatta bulunan saf halidir .
Elmasta saf bir karbon olduğu halde aralarındaki fark grafitin kristalsiz bir yapıya sahip oluşudur Grafit ark lambası kömürlerin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır . Kil ile belirli bir miktar karıştırıldığında kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir .

9 Kok Gerçek anlamda bir kömür değildir . Tabiatta serbest olarak bulunmaz fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür . Gerek ev sobalarında gerekse yüksek fırınlarda ısıtma gayesinde kullanılır .

10 BOYUTLARINA GÖRE KÖMÜR ÇEŞİTLERİ
TOZ KÖMÜR PİRİNÇ KÖMÜR FINDIK KÖMÜR ERİK KÖMÜR CEVİZ KÖMÜR LİMON KÖMÜR PORTAKAL KÖMÜR AYVA KÖMÜR KARPUZ KÖMÜR

11 TOZ KÖMÜR 0,5 mm -10 mm arasında boyutlara sahip kömür çeşididir .Çimento fabrikaları şeker fabrikaları kireç fabrikaları ve stokerli sistemli ısınma amaçlarına veya sanayi amaçlı olarak kullanılır yakıldığında açığa çıkan kalori değeri kcal civarındadır .

12 PİRİNÇ KÖMÜR 5 mm -10 mm arasında boyutlara sahip olup sanayi ve ısınma amaçlı olarak kullanılabilen bir kömür çeşididir yakıldığında açığa çıkan kalori değeri kcal civarındadır

13 FINDIK KÖMÜR 10 mm 18 mm arasında boyutlara sahip olup çay fabrikalarında nemli çayları kurutmada tekstil fabrikalarında buhar elde etmek için blue jeans olarak bilinen kot kumaşını yıkamada kat kaloriferi olan konutlarda kullanılan bir kömür çeşididir yakıldığında açığa çıkan kalori değeri kcal civarındadır .

14 ERİK KÖMÜR 20 mm – 28 mm arasında boyutlara sahip olup sanayi ve ısınma amaçlı olarak kullanılabilen bir kömür çeşididir.yakıldığında açığa çıkan kalori değeri kcal civarındadır .

15 CEVİZ KÖMÜR 22 mm – 65 mm arasında boyutlara sahip olup boya fabrikalarında kat kaloriferlerinde ısınma amaçlı olarak kullanılır .yakıldığında açığa çıkan kalori değeri kcal civarındadır

16 LİMON KÖMÜR 65 – 85 MM ARASINDA BOYUTLARA SAHİP OLAN VE ISINMA AMAÇLI KULLANILABİLEN BİR KÖMÜR TÜRÜDÜR YAKILDIĞINDA KCAL CİVARINDADIR .

17 PORTAKAL KÖMÜR 85 mm -100 mm arasında boyutlara sahip olup merkezi ısıtma sistemleri olan konut projelerinde kullanılır yakıldığında açığa çıkan kalori değeri kcal civarındadır .

18 AYVA KÖMÜR 85 mm -120 mm arasında boyutlara sahip olan ve ısınma amaçlı kullanılabilen kömür çeşididir Yakıldığında açığa çıkan ortalama 7500 kcal dir

19 KARPUZ KÖMÜR 100 mm – 200 mm arasında boyutlara sahip olup merkezi ısıtma sistemleri olan konut projelerinde kullanılır yakıldığında açığa çıkan kalori değeri civarındadır.

20 Her türlü kömür mevcuttur


"KÖMÜR 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları