Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Afet ve Acil Durum Bilgi Kartları (Yetişkin, Çocuk)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Afet ve Acil Durum Bilgi Kartları (Yetişkin, Çocuk)"— Sunum transkripti:

1 Afet ve Acil Durum Bilgi Kartları (Yetişkin, Çocuk)
Afet sonrasında çocukları okuldan kimin alacağını Aile Afet ve Acil Durum Planı’nda belirlenmiş olmalıdır. Çocukların her zaman boynunda taşıyacağı bir yaka kartı hazırlanmalıdır. Bu kartta çocuğu okuldan alacak kişilerin adı-soyadı, telefonu ve fotoğrafı mutlaka yer almalı ve bu fotoğraf son 6 ayda çekilmiş olmalıdır. Bu kartın hazırlanma amacı; çocuk kaçırma, organ hırsızlığı vb. riskleri önleyebilmektir. Önerilen Süre: 30 sn. Bir afet ya da acil durumla karşı karşıya kalındığında uzman ekiplerin daha doğru ve etkin yardımcı olabilmesini sağlayacak tanıtıcı bilgileri içeren acil durum bilgi kartının doldurulması ve sürekli bulundurulması gerekir. Afet sırasında okulda olabilecek küçük çocukların, afet sonrasında kim tarafından okuldan alınacağı Aile Afet ve Acil Durum Planı’nda belirlenmelidir. Bunun için küçük çocukların her zaman boynunda taşıyacağı bir yaka kartı hazırlanmalıdır. Bu kartta küçük çocukları okuldan alacak kişilerin adı-soyadı, telefonu ve fotoğrafı mutlaka yer almalı ve bu fotoğraf son 6 ayda çekilmiş olmalıdır. Bu kartın hazırlanma amacı; çocuk kaçırma, organ hırsızlığı vb. riskleri önleyebilmektir. Küçük çocuklara bir afet sonrasında onu almak üzere okula ulaşana kadar okuldan ayrılmaması ve tanımadığı kişilerin yardım tekliflerini kesinlikle kabul etmemesi gerektiği anlatılmalıdır. Ayrıca okuldan alınması halinde nasıl bir uygulama gerçekleştirileceğini ve sakin olması gerektiği de onunla paylaşılmalıdır.

2 Afet ve Acil Durum İletişim Bilgileri Kartı
Afet ve acil durum sonrasında bilincimiz yerinde olmayabilir, konuşma güçlüğü çekebiliriz. Yanımızda kendimizle ilgili bilgilerin yazılı olduğu bir kart ya da bu bilgilerin cep telefonumuzda kayıtlı olması önemlidir. Kan grubumuz, herhangi bir hastalığımız varsa onunla ilgili bilgiler, kullanmamız gereken ilaçlar, afet sonrası ailemizle buluşma noktamız, ailemizden birkaç kişinin telefon numaraları bizim için önemli olan diğer bilgileri kaydedebiliriz. Önerilen Süre: 30 sn. Afet ve acil durum sonrasında bilinci yerinde olman, konuşma güçlüğü çeken bireyler olabilir. Bu nedenle her birey yanında kendisiyle ilgili bilgilerin yazılı olduğu bir kart taşımalı ya da bu bilgileri cep telefonuna kayıt etmelidir. Bu kartta ya da cep telefonunda Kan grubu, kronik herhangi bir hastalık varsa onunla ilgili bilgiler, kullanılan sürekli ilaçlar ve kullanılmaması gereken ilaçlar, afet sonrası buluşma noktası, aileden birkaç kişinin ve acil durum (itfaiye, polis, jandarma AFAD gibi) telefon numaraları ve önemli olan diğer bilgiler kaydedilmelidir.

3 Acil Durumlar Dışında Telefon Kullanmayın…
Bir afet sonrasında telefon hatlarının açık olması yardım çağrılabilmesi açısından çok önemlidir. Acil müdahale gerektirecek bir durum yoksa telefon hatlarını meşgul etmeyin. Bölge dışı bağlantı kişisini arayıp, bilgilendirin. Acil durum telefon numaralarını aradığınızda nasıl davranacağınızı öğrenin… Önerilen Süre: 30 sn. Acil Durum Bilgi Kartları’nı hazırlamanın yanında yapılması gereken bir diğer hazırlık ise her an ihtiyaç duyulabilecek acil durum telefon numaralarını ve bu numaraların nasıl aranması gerektiğini öğrenmektir. Acil Durum Telefon Numaralarını aradığımızda; Kesin yer ve adres, Kim ve hangi numaradan arıyor, Olayın tanımı gibi bilgileri karşıdaki görevliye bildirmeliyiz. Bu bilgileri paylaşmadan telefonu kapatmamalıyız. Gerçekten acil bir durum olmadığı sürece acil durum telefon numaralarını gereksiz yere aramamalıyız!

4 Acil durumlarda aranacak kurumlar
Acil durum telefon numaralarını aradığımızda; Kesin yer ve adres, Kim ve hangi numaradan arıyor, Olayın tanımı gibi bilgileri karşıdaki görevliye bildirmeliyiz. Bu bilgileri paylaşmadan telefonu kapatmamalıyız. Önerilen Süre: 45 sn. Acil Durum Telefon Numaraları arandığında; • Kesin yer ve adres, • Kim ve hangi numaradan arıyor, • Olayın tanımı gibi bilgiler karşıdaki memura bildirilmelidir. Bu bilgileri paylaşmadan telefon kapatılmamalıdır. Acil durumlar olmadığı sürece acil durum telefon numaralarını gereksiz yere aranmamalıdır. Bu numaraların gereksiz yere meşgul edilmesi, o sırada gerçekten yardıma ihtiyaç duyan kişilere yardım edilmesini engelleyebilir. Ayrıca aynı numaradan 3 kere asılsız ihbar alınması durumunda numara kara listeye alınmakta ve bir sonraki yardım talebine cevap verilmemektedir. Gerçekten acil bir durum olmadığı sürece acil durum telefon numaralarını gereksiz yere aramamalıyız!

5 8. TOPLANMA ALANI VE BULUŞMA YERLERİ
Ev içinde: Çıkış yolu üzerinde, güvenli ve merkezi bir yer olsun. Bina dışında: Bir park ya da meydan olabilir. Mahalle dışında: Okulumuz ya da tüm aile üyelerinin bildiği bir akraba evi veya boş bir alan olabilir. Önerilen Süre: 45 sn. Afet ve acil durumlar sırasında okulda, sinemada veya başka bir mekanda bulunabilir hatta aynı ev içerisinde farklı yerlerde bulunabiliriz. Bu nedenle afet ve acil durum sonrası, önce evimizin içinde sonra binamızın dışında ve daha sonra mahallemizin dışında tüm aile üyelerinin bir araya gelebileceği buluşma yerleri belirlemeliyiz. • Ev içindeki buluşma noktası: Çıkış yolu üzerinde, güvenli ve merkezi bir yer olsun. • Bina dışındaki buluşma noktası: Mahallemiz yeterince güvenliyse, tehlikelerden uzak buluşabileceğimiz bir yer seçmeliyiz. Bu, bir park ya da meydan olabilir. • Mahalle dışındaki buluşma noktası: Mahallemizin güvenli olmaması ya da oradaki buluşma yerine ulaşamamamız durumunda, mahallemiz dışında buluşacağımız bir yer belirlemeliyiz. Bu, devam ettiğimiz okul bahçesi ya da tüm aile üyelerinin bildiği bir akraba evi veya beklemek için uygun bir boş alan veya park olabilir.

6 9. ÖZEL İHTİYAÇ VE ÖZEL İLGİ GRUPLARI
Kendimiz veya bir yakınımız engelli ise buna yönelik bir plan yapmalıyız Acil durum planımızı, bize destek olacak kişilerle birlikte ve destek olabilecek araç-gereçleri dikkate alarak geliştirmeliyiz. Ev, okul ve düzenli olarak vakit geçirdiğiniz diğer tüm yerler için bir plana sahip olmalıyız. Önerilen Süre: 45 sn. Engellilerin eşit ve eksiksiz bir şekilde programlardan, hizmetlerden, malzemelerden, aktivitelerden, tesislerden, ayrıcalıklardan, avantajlardan ve konfordan çok daha iyi yararlanmalarını sağlamak için hizmetlerde, konaklamalarda, programlarda, mimaride ve iletişimde bir takım ayarlamaların yapılması gerekir. Acil durumun ve yasal düzenlemelerin zorlayıcılığı ile ileri planlama ve hazırlıklarda engellilerin durumları ile ilgili ihtiyaçlarını karşılayacak önlemler alınmasına dikkat edilmelidir. Kendimiz veya bir yakınımız engelli ise; İçinde yaşadığımız çevrede etkileneceğimiz afet türlerini (deprem, sel, çığ, heyelan vb.) öğrenmeliyiz. Yaşadığınız alanda, okul ortamımızda, hizmet kurumlarında hangi acil durum planlarının yapıldığını öğrenerek, bu planlarda ihtiyaçlarımızın göz önüne alınıp alınmadığını öğrenmeliyiz. Bir afet yaşamadan önce veya sonrasında bizleri uyaracak bir planın olup olmadığını bilmeliyiz. Afetin günlük hayatımızı nasıl etkileyeceğinin farkında olmalıyız. Afet öncesi, sırası ve sonrası için özel ihtiyaçlarımızın neler olduğunu listelemeliyiz. Kendimiz veya bir yakınımız engelli ise buna yönelik bir plan yapmalıyız; Acil durum planımızı, bize destek olacak kişilerle birlikte ve destek olabilecek araç-gereçleri dikkate alarak geliştirmeliyiz. Ev, okul ve düzenli olarak vakit geçirdiğiniz diğer tüm yerler için bir plana sahip olmalıyız. Ev, okul ve düzenli olarak bulunduğumuz olası diğer yerler için bir tahliye planı hazırlamalıyız. Evde bakılmak, diyaliz ya da, diğer rutin hastane hizmetleri alıyorsak, her bir hizmet sağlayıcıyı planımıza dahil etmeliyiz.

7 Evde bir evcil hayvan besliyorsak; Deprem çantasına mama, yem,
10. EVCİL HAYVANLAR Evde bir evcil hayvan besliyorsak; Deprem çantasına mama, yem, Varsa oyuncaklar, Kene, pire vb. ilaçları, Aşı kartını koymalıyız. Önerilen Süre: 20 sn. Evde beslenen evcil hayvanlar için de aile üyeleri için alınan önlemlere benzer önlemler alınmalıdır. Beslenen hayvan türüne göre deprem çantasına bir miktar yem veya mama koymak, ilaçlar ve oyuncakları eklemek yerinde olacaktır.

8 11. AFETLER SIRASINDA DOĞRU DAVRANIŞ ŞEKİLLERİ
Bir afet anında ilk yapmamız gereken şey paniğe kapılmamaktır. Öncelikle, güvenli olarak belirlediğimiz bir alanda “hedef küçültmek” ve “sakin kalabilmek” çok önemlidir. Paniği engellemek, hedef küçültmek ve bize zarar verebilecek cisimlerden korunabilmek için ÇÖK - KAPAN - TUTUN hareketini yapmalıyız. Önerilen Süre: 1 dk. Bir afet anında ilk yapılması gereken şey paniğe kapılmamaktır. İnsanlar afetler sırasında genellikle paniğe kapılıp ya donup kalmakta ya da bilinçsizce sağa sola kaçışmaktadır. Paniğe kapılıp koşturmak ve telaş, gereksiz yaralanmalara ve ölümlere neden olmaktadır. İster evde, okulda, çarşıda, bir alışveriş merkezinde, ister başka bir yerde olsun, herhangi bir afet anında bireyin kendisini nasıl koruyacağını bilmesi, olası can kaybını önlemek bakımından önemlidir. Birey, herhangi bir panik yaşamadan, bulunduğu yerde veya en yakın güvenli noktada kendini koruyacak konumu almalıdır. Öncelikle, güvenli olarak belirlenen bir alanda “hedef küçültmek” ve “sakin kalabilmek” çok önemlidir. Paniği engellemek, hedef küçültmek ve zarar verebilecek cisimlerden korunabilmek için ÇÖK - KAPAN - TUTUN hareketini yapmalıdır. Bu davranış şekli deprem, uçak kazası, bomba patlaması, bomba tehdidi, hortum gibi bir çok olay anında uygulanabilir.

9 11. BÖLÜM: AFETLERDE DOĞRU DAVRANIŞ ŞEKİLLERİ
Güvenli bir yerde veya sağlam bir nesnenin yanında veya altında ÇÖK. Sırt pencerelere dönük bir şekilde KAPAN başını ve enseni düşen cisimlerden koru. Tehlike sona erene kadar koltuk veya oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere TUTUN. Önerilen Süre: 45 sn. Zemin sarsılmaya başladığında veya yüksek sesli bir patlama duyulduğunda herkes bulunduğu yerde uygun bir şekilde çök-kapan-tutun hareketini yapabilir. Vücudun kapladığı alanı küçülten bu davranış havada uçuşan, saçılan ve dökülen cisimlerden koruyan ve onlara hedef olmayan bir yerde yapılmalıdır. Güvenli görülen bir yerde veya sağlam bir nesnenin yanında veya altında ÇÖK. Özellikle sırtı pencerelere dönük bir şekilde KAPAN, başı ve enseyi düşen cisimlerden koru. Tehlike sona erene kadar koltuk veya oturma grubu gibi yanına çömeldiğiniz ağır ve büyük cisimlere TUTUN. Sınıflarda sıra veya masanın altına girildiğinde ise sıra veya masanın ayaklarına TUTUN. Tutan kolun üzerine yüzü koyarak çarpabilecek cisimlerden yüzü ve gözleri koru.

10 DEPREM Deprem Öncesinde:
Afet ve acil durum çantamızı, aile afet ve acil durum planımızı hazırlamalı ve gözden geçirmeliyiz. Evimizde/sınıfımızda/okulumuzda bulunan raf ya da dolapların duvara emniyetli şekilde sabitlemeliyiz. Ağır ve büyük eşyaları alt raflara yerleştirmeliyiz. Kavanozları ve şişeleri kilidi/mandalı olan kapalı dolaplarda mümkün olduğu kadar yere yakın muhafaza etmeliyiz. Tablo ve ayna gibi eşyaları yataktan, kanepeden veya oturulan herhangi bir yerden uzaktaki duvara emniyetli şekilde sabitlemeliyiz. Tavandaki avize gibi ağır cisimleri ve aydınlatma araçlarının bağlantılarını sağlamlaştırmalıyız. Su ısıtıcısı (kombi/termosifon/şofben), buzdolabı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara ve yere sabitlendiğine emin olmalıyız. Farklı amaçlarla kullanılan yanıcı/parlayıcı kimyasal içerikli malzemeleri kilidi olan kapalı dolaplarda ve alt raflarda saklanmasına dikkat etmeliyiz. Her odada sağlam bir masa altında veya iç duvara karşı emniyet noktaları belirlemeliyiz. Çök-Kapan-Tutun hareketinin tatbikatını yapmalıyız. Önerilen Süre: 1 dk. 30 sn. Hazırlıklara başlamak için öncelikle afet ve acil durum çantası ve aile afet ve acil durum planı hazırlanmalı; önceden hazırlanmış ise mutlaka gözden geçirmelidir. • Evde/sınıfta/okulda bulunan raf ya da dolaplar duvara emniyetli şekilde sabitlenmelidir. • Ağır ve büyük eşyaları alt raflara yerleştirilmelidir. • Kavanozlar ve şişeler kilidi/mandalı olan kapalı dolaplarda mümkün olduğu kadar yere yakın muhafaza edilmelidir. • Tablo ve ayna gibi eşyalar yataktan, kanepeden veya oturulan herhangi bir yerden uzaktaki duvara emniyetli şekilde sabitlenmelidir. • Tavandaki avize gibi ağır cisimler ve aydınlatma araçlarının bağlantıları sağlamlaştırmalıdır. • Hasarlı elektrik kablolarını ve gaz sızıntısı yapabilecek tesisat bağlantıları onarılmalıdır. Bunlar potansiyel yangın kaynaklarıdır. Bu konuda profesyonel yardım alınmalıdır. • Su ve gaz kaçaklarını önlemek için, esnek tesisat malzemeleri kullandırılmasına özen göstermelidir. Esnek malzemelerin kırılmalara karşı daha dayanıklı olacağını unutmamalıdır. • Su ısıtıcısı (kombi/termosifon/şofben), buzdolabı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara ve yere sabitlendiğine emin olmalıdır. • Farklı amaçlarla kullanılan yanıcı/parlayıcı kimyasal içerikli malzemeleri kilidi olan kapalı dolaplarda ve alt raflarda saklanmasına dikkat etmelidir. • Her odada sağlam bir masa altında veya iç duvara karşı emniyet noktaları belirlenmelidir. Her deneyimde bu noktalara doğru harekete geçme alışkanlığını kazanmaya çalışmalıdır. • Evde aile ve okulda sınıfla, deprem anındaki mevcut riskleri daha da büyütecek yanlış hareketleri yapmamak için Çök-Kapan-Tutun hareketinin tatbikatı yapılmalıdır.

11 Deprem Sırasında: Bina içindeyseniz
Kesinlikle panik yapmamalıyız. ÇÖK-KAPAN-TUTUN pozisyonu alıp sarsıntı durana kadar beklemeliyiz Sarsıntı başladığında yatakta isek orada kalmalı, üzerimize düşecek ağır bir eşya yoksa bir yastıkla başımızı koruyup; varsa en yakındaki güvenli alana geçmeliyiz. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmamalıyız, asansör kullanmamalıyız. Balkona çıkmamalıyız, balkonlardan ya da pencerelerden atlamamalıyız. Acil durumlar ve yangınları bildirmek dışında telefonları kullanmamalıyız. kibrit/çakmak yakmamalı, elektrik düğmelerine dokunmamalıyız. Tekerlekli sandalyedeysek tekerlekleri kilitleyerek başımızı ve boynumuzu korumalıyız. Mutfak, atölye, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde bulunuyorsak ocak, fırın vb. cihazları kapatmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşmalıyız. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatıp; bulunduğumuz ortamda soba ve ısıtıcıları söndürmeliyiz. Daha önceden hazırlanmış afet ve acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanımıza alarak binayı daha önce tespit ettiğimiz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gitmeliyiz. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmamız gerekenleri yapmaya özen göstermeliyiz. Önerilen Süre: 1 dk. 30 sn. Deprem Sırasında Bina içindeysek; Not: Eğitmen sunumdaki bilgileri okur

12 SARSINTI BİTENE KADAR SAKİN ŞEKİLDE BULUNDUĞUNUZ YERDE BEKLE.
DEPREM SARSINTI BİTENE KADAR SAKİN ŞEKİLDE BULUNDUĞUNUZ YERDE BEKLE. SARSINTI BİTİNCE BULUNDUĞUNUZ ORTAMI TERK ET. TAHLİYE SIRASINDA KESİNLİKLE ASANSÖRLERİ KULLANMA. Önerilen Süre: 1 dk. Deprem sırasında binaların büyük bir kısmı tamamen yerle bir olmayacağı için yapısal olmayan risklerden korunmanın evrensel davranış şekli “Çök-Kapan-Tutun”dur. Afet anındaki “Çök-Kapan-Tutun” davranışı, ABD’de Federal Afet/Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), Kızıl Haç (Red Cross), Ulusal Meteoroloji Hizmetleri (NWS); Türkiye’de Türk KIZILAYI, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Boğaziçi Üniversitesi (BÜ), Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Gazi Üniversitesi vb. gibi belli başlı kurumlar tarafından deprem, hortum gibi afet anlarında korunmak için halka tavsiye edilmekte ve yaygın bir şekilde öğretilmektedir. Çök – Kapan – Tutun pozisyonu alarak etrafta bulunan bir nesnenin yüksekliğinden daha az yükseklikte ve korunaklı bir hacimde kalmak mümkündür. Evde, okulda veya herhangi bir binada bir tehlike ortaya çıkmadan bu davranış şekilleri sık sık tekrarlanırsa, tehlike başladığında refleksler otomatik olarak kişiyi doğru davranışlarda bulunmaya yöneltecektir. Zemin sarsılmaya başladığında veya yüksek sesli bir patlama duyulduğunda herkes bulunduğu yerde uygun bir şekilde çök-kapan-tutun hareketini yapabilir. Vücudun kapladığı alanı küçülten bu davranış havada uçuşan, saçılan ve dökülen cisimlerden koruyan ve onlara hedef olmayan bir yerde yapılmalıdır. Güvenli görülen bir yerde veya sağlam bir nesnenin yanında veya altında ÇÖK. Özellikle sırtı pencerelere dönük bir şekilde KAPAN, başı ve enseyi düşen cisimlerden koru. Tehlike sona erene kadar koltuk veya oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere TUTUN. Tutan kolun üzerine yüzü koyarak çarpabilecek cisimlerden yüzü ve gözleri koru.

13 ARTÇI DEPREMLER Bulunduğunuz yere göre (bina içi, bina dışı, araç içinde, alışveriş merkezi ya da toplu taşıma araçları) güvenli olarak belirlediğimiz bir alanda “hedef küçültmek” ve “sakin kalabilmek” çok önemlidir. Artçı depremler sırasında da paniği engellemek, hedef küçültmek ve bize zarar verebilecek cisimlerden korunabilmek için ÇÖK - KAPAN - TUTUN hareketini yapmalıyız. Önerilen Süre: 1 dk. Artçı depremler ana şoktan daha küçük ölçekte olmalarına karşın bazen orta ve büyük şiddette olabilir ve binaların yıkılmasına ve ölümlere sebebiyet veririler. O nedenle ana depremde nasıl davranıyorsak artçı depremlerde de aynı doğru davranışları yapmak zorundayız.

14 Deprem Sırasında: Açık Alandaysanız
Dışarıda kalmalıyız Enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşmalıyız. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olmalıyız Deniz kıyısından uzaklaşmalıyız. Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunmamalıyız. Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı dikkatli olmalıyız. Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikeleri göz ardı etmemeliyiz. En büyük tehlike binaların dış duvarlarının yıkılmasıdır. Bunlara dikkat etmeliyiz Önerilen Süre: 1 dk. Deprem Anında Bina Dışında Açık Alanda Bulunuyorsak: Not: Eğitmen sunumdaki bilgileri okur

15 Sokakta Deprem Davranışı
Önerilen Süre: 45 sn. Sokakta deprem davranışı ile ilgili yapılması gerekenler ise; Enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır, Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır, Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır, Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunmayın. Böyle bir ortamda kalındı ise, en seri şekilde güvenli bir ortama geçmenin yolları bulunmalıdır, Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı dikkatli olunmalıdır, Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikeler göz ardı edilmemelidir. En büyük tehlike binaların dış duvarlarının yıkılmasıdır. Depremlerdeki ölümlerin önemli bir kısmını bina içinden dışarı kaçarak enkaz altında kalanlar oluşturur. Deprem sırasındaki yer hareketi nadiren ölüme veya yaralanmaya sebep olur. Depremle ilgili çoğu ölüm çöken duvarlar, parçalanan camlar ve düşen eşyalardan kaynaklanmaktadır.

16 Deprem Sırasında: Özel Bir Araçtaysanız
Seyir halindeyken sarsıntı olursa aracın sürücüsü güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durmalı, pencereler kapalı olarak araç içerisinde sarsıntının geçmesi beklemeliyiz. Eğer şoför bilmiyorsa normal trafikten, ağaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarından mümkün olduğu kadar uzaklaşmamız gerektiğini söylemeliyiz. Araç şehir içi trafiğindeyken sarsıntıya yakalanmışsak ve güvenli bir yerde değilsek aracı durdurmalı, araçtakilerle birlikte terk etmeli ve açık alanlara gitmeliyiz. Bir tünelin içindeysek ve çıkışa yakın değilsek, aracın durmasını sağladıktan sonra aşağıya inerek ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini uygulamalıyız. Kapalı bir otoparktaysak; arabanızın dışına çıkıp yanına yatmalıyız. Önerilen Süre: 45 sn. Deprem sırasında özel bir araçtaysak; Not: Eğitmen sunumdaki bilgileri okur


"Afet ve Acil Durum Bilgi Kartları (Yetişkin, Çocuk)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları