Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GİRİŞ Simulator Tech. Berkay KABAKCIOĞLU.  Simulatör Donanımları  Simulatör Yazılımları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GİRİŞ Simulator Tech. Berkay KABAKCIOĞLU.  Simulatör Donanımları  Simulatör Yazılımları."— Sunum transkripti:

1 GİRİŞ Simulator Tech. Berkay KABAKCIOĞLU

2  Simulatör Donanımları  Simulatör Yazılımları

3

4  1.1.a Simulatör  1.1.b Hareket Tabanı (Motion Base)  1.1.c Hareket Sistemi Control Kabineti  1.1.d Köprü ve Kontrol Ünitesi

5  Simülatör kabini 3 ana bölümde incelenebilir;  Simulated Area  Non-Simulated Area  Visual Area

6  Simüle edilen uçağın birebir kokpitidir.

7  Eğitmenler ve Gözlemciler için ayrılan Bölüm Simüle edilmemiş alanın genel görüntüsü

8  IOS Tower Eğitmenin Simülatöre komut verdiği, eğitimin niteliğine göre uçağın hareketlerinin ve gerçek zamanlı arızalarının yönetildiği paneldir.

9  Onboard Equipment Areas and Racks Simülatörde dört dahili ekipman bölgesi vardır;  Onboard Power Rack  Primary Control Loading Rack  Secondary Control Loading Rack  Sound and Audio Rack

10

11  Simülatörün görüntü aygıtlarının monte edildiği bölümüdür.  Görüntü oluşturma bilgisayarlarından çıkan görüntü yüksek çözünürlüklü projektörler ve aynalar aracılığıyla simulatörün içine yansıtılır.

12  Simülatörün gerçek zamanlı hareketinin sağlandığı pnömatik destekli elektrikli bacakların oluşturduğu sistemdir.

13  Simülatör hareket sisteminin kontrol edildiği kabinettir. Kabinet içerisinde motion computer ve buna bağlı röleler, kontaklar, amplifier’ lar bulunur. Acil veya sistemin kilitlendiği durumlar için Motion Cabinet üzerinde Emergency Shutdown butonu, basılı tutarak kabini aşağıya indirebildiğimiz Retract (geri çek) butonu, tüm gücü kapatıp açtığımız Main Power On ve Off butonları bulunur.

14  Simülatöre girişin yapıldığı, IOS Tower’da bulunan Motion On butonuyla aktif edilen hareketli köprü sistemidir. Köprünün üzerinde hareket ve ağırlık algılayıcı sensörler bulunur. Bu sensörler köprü üzerinde biri olması durumunda motion’ ın hazır olmadığını bildirerek simulatörün kalkmasını engeller. Aynı zamanda Motion’ ın aktif olabilmesi için köprü kapısının, visual area kapısının, ve power rack kapısının kapalı olması, sigorta panelinin de yerinde olması gerekir. Köprü el ile de indirilip kaldırılabilir bunun için kontrol ünitesindeki butonlar kullanılır.

15  Simulatör ile birlikte çalışan ancak kabinden ayrı olan donanımların bulunduğu bölgedir. Bu bölgede ;  1.2.a Main UPS (Ana Güç Kaynağı)  1.2.b Motion System Air Compressor, Dryer, Reservoirs  1.2.c CVAC Unit (Klima, Havalandırma)  1.2.d Smoke Genarator (Duman Makinesi) Bulunur.

16  Ana güç kaynağı, simülatörü sürekli olarak besler. Şebeke elektriği ana güç kaynağına bağlıdır ve simülatörü besleyen aküleri sürekli olarak şarj eder. Böylece şebeke elektriği kesilse dahi aküler dolu olduğundan yaklaşık 75 dakika simülatör çalışmaya devam eder.

17  Hava kompresörü havayı kurutucuya pompalar. Hava buradan tanklara dolar.  Yüksek basınçlı tanklarda depolanan kuru hava simülatör hareket sisteminin bacaklarının hareket etirilmesinde kullanılır.

18  CVAC ünitesi simülatörün havalandırmasını sağlar. Kabin içerisinde bulunan kumanda sayesinde kabin içi sıcaklığı ayarlanabilir. Ünite kabin içine hava pompaladığı gibi içeriden de havanın temizlenmesini sağlar.

19  Simülatör içerisinde yangın olayının simüle edilmesini sağlar.

20  Bilgisayar Odasında simülatörü kontrol ettiğimiz 3 ana kabinet vardır;  1.3.a Main Power Distrubition Cabinet (Ana güç dağıtım kabineti)  1.3.b MSI Computer Cabinet  1.3.c IG Cabinet (Görüntü oluşturucu RSI)

21  Ana güç dağıtıcı kabinet simülatöre verilen gücün yönetildiği kabinettir.  Simulatörün içerisindeki panellere ve diğer ekipmanlara güç vermek için uzaktan erişim buradan sağlanır.

22  Simülatörü yöneten Host bilgisayarın ve buna bağlı Development, FMS, Sound, VIA, IOS, EFCS bilgisayarlarının bulunduğu kabinettir. Tüm bilgisayarlar başlangıç programı olan MSI Agent programı ile birbirlerine ağ üzerinden bağlıdır. Aynı zamanda development bilgisayarı üzerinden VNC programı ile tüm windows tabanlı bilgisayarlara erişim sağlanabilir. Host Bilgisayarı QNX işletim sistemi kullanır. Bu nedenle host bilgisayarına erişim Phindows adlı komut işleme programı ile ağ üzerinden yapılır.

23  Yüksek çözünürlüklü ekran kartları ve gelişmiş işlemcili bu bilgisayarlar, görüntüyü Raster XT programı ile oluşturarak fiber obtik kablolar vasıtası ile projektörlere iletir.  Bu bilgisayarların içerisinde gerçek dünya arazisi ve havaalanlarının koordinat vb. Bilgileri bulunur.

24


"GİRİŞ Simulator Tech. Berkay KABAKCIOĞLU.  Simulatör Donanımları  Simulatör Yazılımları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları