Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BASKETBOLDA İNCE DETAYLAR VE FARKINDALIKLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BASKETBOLDA İNCE DETAYLAR VE FARKINDALIKLAR"— Sunum transkripti:

1 BASKETBOLDA İNCE DETAYLAR VE FARKINDALIKLAR
Kemal BAŞARAN

2 ÖN SÖZ Basketbolun teknik-taknik ve kondisyonel özelliğinin dışında size ince detaylar ve FARKLI olmanızı sağlayacak hususlar hakkında bilgi vermek istiyorum.Umarım değerli antrenör ve oyuncu kardeşlerimiz için basketbollerini geliştirmeleri açısından faydalı olacaktır.

3 SAHADAKİ DETAYLAR… Bir çok oyuncunun önemsemediği ve belkide bu yüzden bir yere gelemediği gerçekler var basketbolun içerisinde.Bunu oyuncunun kavraması dahada ötesi biz antrenörlerin bunları iyi bilip aktarması gerekiyor..

4 GÖREMİYORSAN HİSSET VE DUY!!!
Yapacağınız hangi iş olursa olsun rakip savunmaya açıkça ne yapacağınızı belli etmeyin.Örneğin pas atacakken direkt olarak pas atacağınız yere bakmak savunmayı hazırlamak demektir.Önemli olan bir noktaya bakarken her yeri görebilmek ve gösterebilmektir.Bu sebeple kafanızı değil de gözlerinizi gezdirin ve hiç kimse sizin ne yapacağınızı çözmesin..Ayrıca göremediğiniz yeri duymaya bakın..Özellikle buna savunmada çok ihtiyacımız vardır..Savunmanın en arkasındaki oyuncularımızı keskin ve emir verici komutlarını duymak uygulamak sizi savunmada çok daha aktif ve sindirici bir hale getirecektir.

5 PAS KANALI… 1) Toplu oyuncu ile pas atılacak oyuncunun arasında birbirlerine bellerinden bağlı bir hayali ip olduğunu düşünün..Top atılacak oyuncuyu savunan oyuncunun eli o hayali pas kanalının üzerinde vücudu da pas kanalının altında savunduğu çembere yakın olmalıdır.

6 PAS KANALI 2) Eğer vücudumuz bahsettiğimiz pas kanalının ötesine geçerse rakip oyuncunun sürati,reaksiyona tepkisi ile ve fakeleri ile bizi ekarte edip kolayca sayı bulma şansına sahip olabilecektir.Bu yüzden bu detaya dikkat edelim..

7 SAVUNMA Savunmanın ball side ve help side bölgelerinden oluştuğunu bilmek gerekir.Bu anlamda sahayı boylamasına hayali bir çizgi ile çizersek topun olduğu taraf ball side topsuz taraf ise help side olmaktadır.Oyuncuların tımeing ve savunma rotasyonunu iyi uygulaması zamanında gerektiği tarafta pozisyonunu alabilmesi de ince detaylardır..

8 SAVUNMA Savunmadaki tüm oyuncular birbirlerine hayali iplerle bağlı olmalıdır.Bu beraber hareket etme güdüsünü geliştirecektir.Eğer bu iplerden birisi koparsa takımın savunma motivasyonu da zarara uğrayacak ve bu bize negatif etki olarak geri dönecektir.

9 TURNİKE ile ilgili birkaç detay
Turnike atan çoğu oyuncu turnikeyi attıktan sonra çemberin epey bir gerisine düşer yani GOL olur.Birde o turnikenin kaçtığını düşünelim…Düşünün çemberin arkasında 1 oyuncumuz var ve bir de turnike kaçırdık hoş sayı olsa bile sıçradığınız yere düşün yani sahanın içerisinde kalın..Sizin saha dışında olmanız bizim 5e4 yakalanmamıza neden olabilir..Bu bir ince detaydır ama FARK yaratır.Bunu unutmayın..Bir de turnike attıktan sonra işinizi doğal yapın,turnike attıktan sonra gol olacağınıza hemen oyuna dahil olun ve SAVUNMA YAPMAYA başlayın.

10 Bu detay ayrıca şut atarken de geçerlidir
Bu detay ayrıca şut atarken de geçerlidir.Şut atarken de sıçradığımız yere düşelim ve özellikle kornerlerden yani köşelerden çok zor durumda kalmadıkça şut atmamaya dikkat edelim..Çünkü kendi savunduğumuz potaya en uzak nokta bu köşelerdir ve dolayısı ile yine buralardan fast break yeme şansımız çok daha kolay olacaktır..

11 SABİT DURMAYIN Kat yaparken çoğu basketbolcu topa dönerek ve toplu oyuncuya doğru bu katını yapar işte savunma tam bu esnada uyanır.Lütfen katlarınızı çembere doğru yapınız ve omuzlarınız çembere dönük olsun..Önceden de dediğim gibi gözleriniz çalışsın kafanız yada vücudunuzu değil..SAVUNMAYI ‘’acaba ne yapacak’’ ikilemlerine bırakın işte o zaman savunmanın zaaflarından faydalanma olasılığınız artacaktır..Yani işi doğal yapın nasıl yürürken yolda yan yan yürümüyorsak kat yaparken de omuzlarımız gittiği yönü göstersin ve düz gidelim..Tabi katlarımız keskin ve sert olmak zorundadır

12 Fast break detayları İki çeşit fast break varyasyonu vardır.Örnek verecek olursak rakip hücumunun sayı ile sonuçlanmaması ile doğaçlama olarak gelişen fast break ve birde rakip takımın sayı ile sonuçlanan hücumundan sonra yapılan fast break ki bu daha çalışılmış fast break çeşitlilikleri getirir.

13 Fast breaki gerçekleştirmenin temel kavramı TOPU KOŞTURMAKTIR
Fast breaki gerçekleştirmenin temel kavramı TOPU KOŞTURMAKTIR..4 fast break kulvarını doldurmak ve en önemlisi traıler gelecek pivotun oyun kurucusu ile yaklaşık 45 derece açı ile koşması ve hedefin kesinlikle direkt olarak çember olması fast breaki daha etkili kılacaktır.Ayrıca geriden gelen trailer pivotun katını çok keskin ve çembere doğru yapmasıda fast breakten sonra gerçekleşen GEÇİŞ OYUNUNUNDAN sayı şansı bulma olasılığını güçlendirecektir.

14 FAST BREAK SONRASI.. Her antrenörün felsefesine göre savunmaya geçiş farklılıklar gösterir.Müsabakanın momentumuna göre rakip takımın oyun kurucusuna baskı yapılması veya rakibi kendi sahanda baskı ile karşılamak gibi savunma çeşitliliği gösterilebilir..Ancak bu gibi ekstra işler söz konusu değil ise savunmaya dönerken öncelikle mutlak olarak kendi savunduğunuz potanın boyalı bölgesine yani 3 saniyeye koşun daha sonra kendi savunacağınız oyunculara çıkıp bire bir savunma ilkelerini uygulayın.

15 BOX OUTLAR.. Niçin box out yaptığınızın FARKINDA olun..Box etmenin iki amacı vardır.Birincisi ribaund alabilmeniz için ikincisi siz alamıyorsanız takım arkadaşlarınızın almasını sağlamak amacı ile yaptığınızı bilin.

16 BOX ÇEŞİTLERİ Box çeşitlerini ne zaman ve nasıl uygularsak daha etkili olur? Evet bu sorunun cevabını vermeye çalışalım.. Klasik box out:1 pas mesafesinde atılan şutlarda bu box out çeşidini kullanın. Dirsek box out:Size 2 pas mesafe uzaklıktan şut atılıyorsa dirsek box outu tercih etmenizde fayda var.

17 ETKİ-TEPKİ Hücumcu olarak siz savunma ile kedinin fare ile oynadığı gibi oynamalısınız.Savunmaya teslim olmamak gibi bir zorunluluğunuz olduğunu unutmayın. Ne olursa olsun savunmanın etkisine verilecek muhakkak bir tepki söz konusudur.Önemli olan bunları bilmek ve kullanabilmek.Şimdi birkaç etki-tepki örneği vermek istiyorum.

18 JAB STEP(SAPLAMA ADIMI)
Jab step bir oyuncu için olmazsa olmazdır.Bu yüzden bu mükemmel olana kadar ısrarlar üzerinde çalışmalıyız.Çünkü jab step temeldir.Ve yineliyorum,olmazsa olmazdır. Peki nedir jab step?Jab step pivot ayağı dışındaki ayağımızla 45 cm civarında yana çapraza yapılan kısa ve sert adımdır.

19 Peki detayları.. Oyuncunuza jab stebi kullanırken karşısındaki savunmanın tepkisine dikkat etmesi gerektiğini söyleyin.Üçlü tehdit pozisyonundaki oyuncunuzun savunmaya muhakkak drıve etme izlenimi vermesi gerektiğini bu yüzden de jab stebi yaptığı ayağının yanına topu eğmesi gerektiğini anlatın.Örneğin sağ ayağı ile jab step yapıldıysa sağ ayak parmak uçları üzerinde yere basması gerektiğini ve bunu her an hızlı bir şekilde hareket yapmasını kolaylaştıracağını söyleyin.

20 Ayrıca omuzlarının da jab stepi yaptığı yöne dönük olması ve rakip oyuncuya bu yöne gideceğim imajı vererek aldatması gerektiğini de üstüne basa basa vurgulayın.Doğallıktan yana olsun yüzü çembere dönük jab step yapmasın eğer bu kriterlere uyarsa diğerlerinden farklı olacağını benimsetin.

21 JAB STEP PULLBACK Türkçe olarak saplama adımını geri çekme diyoruz bu ifadeye.Yani jab step sonrası savunmadan bir etki aldıysanız yani jab stebi yaparken savunma reaksiyon vermiş ve sizin jab stebinize kanmışsa hemen jab step yaptığınız ayağınızı geri çekin ve bir jump shot atın yada turnike atmak için içeri drıve edin.Bu pull back te 45 cmi geçmemelidir.Aksi takdirde vücut dengeniz bozulacaktır.Keza Çok iyi bir şut için sağ ayağınızla jab step yapmışsanız sağ ayağınızı geri çekerken sol ayağınızdan biraz önde olmasına dikkat edin.Bu mükemmel bir şut yetisi için olmazsa olmaz ilkedir.

22 Jab step ve beraberinde pull back yapan oyuncunuza savunmanın ön ayağının kendisinden ne kadar uzakta olduğunu görmesi için telkinde bulunun ve buna muhakkak bakması gerektiğini aşılayın. Eğer jab step yaptığınızda savunmanın ön ayağı size yakınsa hemen jab step yaptığınız ayağı rakibin ön ayağının yanına koyarak ve topuda koruyarak turnike için drıvela sonuçlandırmanızda büyük yarar olacaktır.Yani en nihayetinde bizim hücumcu olarak işimiz savunmanın verdiği tepkiyi cezalandırmak olmalıdır.

23 Vücudunu alçak tut!! Tüm bunları yaparken oyuncunuza vücudunu doğru kullanmayı da öğretmeliyiz.Oyuncunun dizleri bükük ve vücut dengesini korumak içinde alçak durmak zorunda olduğu ve böylece bu duruşla hem daha etkili drıve hem de atacağı jump shot için gerekli güce bu duruştan alacağı da belirtilmelidir.

24 Bedensel Motivasyon Burada söyleyeceklerimi şöyle algılayın..Beyinlerimizin farkında olmadan etkilendiği ve bize göre pozitif rakibe göre negatif etkiler bıraktığı uygulamalar olarak bakın. Vereceğim birkaç örneği bilinçli yaparsanız rakibi çok olumsuz koşullara sürükleyebileceğinizi unutmayın..

25 GENİŞ OTURUN Örneğin maça çıkarken benchte yada sahada geniş durun bacaklarını abartılı olmayacak şekilde açın..Bu duruş GÜVEN anlamına gelir.Dışarıdan bu duruşu gören kişi ‘Sizin kendinizden emin olduğunuzu ve güveninizin tam olduğunu’ düşünür ve psikolojik olarak ürker kendini geri çeker. Hadi tam tersini yaptığımızı düşünün..Bacaklarınızı iyice kapayın ellerinizide yani üşüyormuş gibi büzülün,daralın işte bu şu etkiyi doğrurur:Güçlü olmayan,güvensiz ve korkak…Bu seferda rakip duruşunuza göre bu şekilde hareket edecek ve beynini hazırlayacaktır.

26 RAKİBİN ONLAR FARKINDA OLMADAN GÜCÜNÜN,HIZININ AZALDIĞI 3 BÖLGE VARDIR
RAKİBİN ONLAR FARKINDA OLMADAN GÜCÜNÜN,HIZININ AZALDIĞI 3 BÖLGE VARDIR.ÇOK ÖNEMLİ!!!! Evet belki de pek çoğunuzun bilmediği bir bilgiyi paylaşacağım sizinle.İnsan vücudunda temas edildiğinde yada temas edilmeye teşebbüs edildiğinde bizim farkında olmadan tamamı ile psikolojik olarak kendimizi gerçi çektiğimiz gücümüzün ve hızımızın bir miktar azaldığı 3 bölge vardır. Bunlar;GÖĞÜS,DİRSEK ve DİZLERİMİZDİR. Peki nereden bileceğiz nasıl anlayacağız.İşte buyrun cevabı

27 Göğüse Temas edin Bir arkadaşınızın kolunu yana açın ve elinizle o kolu aşağıya indirmek için güç uygulayın tabi arkadaşınızda o kolun inmemesi için direnç göstersin.Belki indireceksinizdir kolu ama zorlanacaksınızdır. Şimdi yine aynı işi yapın ancak bu sefer kola uyguladığınız direncin yanına boşta kalan elinizle arkadaşınızın göğsüne temas ederek yapın.Kolun ne kadar rahat ineceğini arkadaşınızın direncinin ne kadar azalacağını göreceksiniz.

28 Zaten basketbol maçlarını izliyorsanız dikkat etmişsinizdir
Zaten basketbol maçlarını izliyorsanız dikkat etmişsinizdir.Pivotlar pas isterken bir eli yada dirseği sürekli rakibin göğsünde değilmidir? Evet belki bilinçsizce yapılmasına rağmen rakip takımın farkında olmadan gücünün bir miktar azaldığını göreceksiniz. Bu çok önemli bir detaydır.Bilinçli olarak uygulayabilirseniz etkisini fazlası ile göreceksiniz.

29 DİRSEKLER Duvara yaklaşık bir kol boyu mesafe uzaklıkta durun.Duruşun temel amacı parmak uçlarınız duvara değecek mesafede olmak zorundasınız.Ama parmaklarınızın duvara temas ettiğine emin olun ve kolunuz gergin olsun.. Daha sonra kolunuzu kıvırın ve 2-3 snye dirseğinizi diğer elinizle ovuşturun.Ardından tekrar duvara uzatın kolunuzu büyük bir ihtimal duvara parmaklarınızın değmeyeceğini göreceksiniz.

30 İşte bu temas farkında olmadan bizi geri çeker yine gücümüzü ve direncimizi azaltır.
İşte bu sebeple bir pivotu yada forveti savunan savunmacının bir elinin rakibin dirseğinde diğer elinin pas kanalında olmasını isteriz. Özellikle pivotlara yapılan bir harekettir.Hücum oyuncusu top almak için elini savunmanın az önce dediğim gibi GÖĞSÜNE koyarken,savunmacı ise bir elini hücum oyuncusunun dirseğine koyarak ETKİYE-TEPKİ vermiş olur.

31 DİZLER Toplu oyuncuyu savunurken çok üst seviyedeki savunmacının bir elin sürekli hücum oyuncusunun dizine doğru ‘top çalmak,topa temas edebilmek’ amacı ile hamle yaptığını görürüz. İşte bu karşıda farkında olmadan ‘ ya topu kaybedersem,pas mı atayım,devam mı edeyim’ gibi pek çok yöne düşünmeye iter.İşte bu sırada hücumcu farkında olmadan bunları düşünürken karamsarlığa kapılır yine farkında olmadan hızı azalır ve hata yapma olasılığı artar.Bunlar gerçekten çok ince detaylar ve bilinip ayrıca uygulanması gereken detaylar olduğunu düşünüyorum.

32 Bir slaytı daha sizlere sunmanın gururunu yaşayarak,faydalı olmasını temenni ederi çalışmalarınızda başarılar ve basketbolla dolu günler yaşamanızı temenni ederim. En içten saygı ve sevgilerimle


"BASKETBOLDA İNCE DETAYLAR VE FARKINDALIKLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları