Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2010 YILI ÇEVRE RAPORU Hazırlayan : Harun AKTÜRE- Çevre & İG Görevlisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2010 YILI ÇEVRE RAPORU Hazırlayan : Harun AKTÜRE- Çevre & İG Görevlisi"— Sunum transkripti:

1 2010 YILI ÇEVRE RAPORU Hazırlayan : Harun AKTÜRE- Çevre & İG Görevlisi
Onay : Ayfer ÇIRAK – Kalite Yönetim Sistemleri Kısım Müdürü

2 1- ISO 14001:2004 KAPSAM GENİŞLETME
Coşkunöz Metal Form, ISO belgesini ilk olarak Şubat 2003 tarihinde KMF ve MFF Yerleşkeleri için almış olup, Mayıs tarihinde ISO 14001:2004 revizyonuna göre tekrar belgelendirme denetimi gerçekleştirilmiştir. Nisan tarihinde belge kapsamımıza, SÜG3_Coşkunöz yerleşkesi de dahil edilerek belge kapsamımız genişletilmiştir.

3 2-YASALARA UYUM Coşkunöz Metal Form, çevre boyutları ile ilgili tüm ulusal ve yerel yasal yükümlülükleri belirlemiş olup, güncelliğini takip etmektedir. Yıllık beyan ve bildirim yükümlülükleri yerine getirilmektedir.

4 2-YASALARA UYUM Revize edilen yasalar ve/veya yeni yayınlanan yasaların gereklilikleri değerlendirilmekte, aksiyon alınması için ilgililer ile paylaşılmakta , uygulandığının ve uygunluğunun kontrolu yapılmaktadır.

5 2-YASALARA UYUM SÜG1_COŞKUNÖZ SÜG3_COŞKUNÖZ SÜG5_COŞKUNÖZ
SÜG1_Coşkunöz, SÜG3_Coşkunöz ve SÜG5_Coşkunöz yerleşkelerinde yönetmeliklere uygun katı atık ve tehlikeli atık sahaları yaptırılmıştır. SÜG5_COŞKUNÖZ

6 3-EĞİTİM 3.1- ÇEVRE TEMSİLCİLERİ ĞİTİMİ; 3.2-TEK NOKTA EĞİTİMLERİ;
Çevre Yönetim Temsilcisi tarafından Kimyasal yönetimi, Çevre boyutları & Atık Yönetimi, Basınçlı hava kullanımı konularında görsel filimlerle desteklenmiş eğitimler verildi, 3.2-TEK NOKTA EĞİTİMLERİ; Üretim bölümlerinde çalışan operatörlere Çevre Temsilcisi Tarafından Kimyasal yönetimi, Çevre boyutları & Atık Yönetimi, Basınçlı hava kullanımı konularında üretim sahasında tek nokta eğitimleri verilmiştir.

7 3-EĞİTİM 3.3- ORYANTASYON EĞİTİMLERİ; Her iş başında ;
Yeni işbaşı yapan personel, Stajyer, Çırak Altişveren çalışanlarına ~2 saat’ lik eğitimler verilmiştir.

8 4- İLETİŞİM Haziran ayında tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımızın katılımıyla Çevre ayı etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. İş yeri panolarımızda ve duyuru ile ayın önemini ve ay boyunca yapılacak faaliyetleri vurgulayan broşürler çalışma arkadaşlarımız ile paylaşılmıştır. Genel Müdürümüz ve çalışan temsilcilerimiz tarafından “Çevrenin önemi “ konulu konuşmalar yapılmıştır. Etkinliklerimiz ; Çevre ile ilgili uygulanabilir en etkin ve en fazla öneri yarışması. Çevre ile ilgili slogan yarışması, Kimyasal yönetimi ve Çevre boyutları ile ilgili eğitimler, Atık yönetimi çalıştayı T.C. Atatürk kültür dil ve tarih yüksek kurulu Atatürk araştırma başkanlığı üyesi İlknur G. Kalıpçı tarafından verilen “ATATÜRK ve Çevre” konulu tiyatral sunum Çevresel yasal gereklere uyum denetimi

9 KAIZEN, 5S VE ÖNERİ ÇALIŞMALARI
5- İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI KAIZEN, 5S VE ÖNERİ ÇALIŞMALARI Coşkunöz Metal Form’da,Yalın Üretim çalışmaları kapsamında Kaizen, 5S ve Yaratıcı Öneri Sistemi etkin bir şekilde devam ettirilmiştir. 2010 yılında Çevre konusunda 419 adet Yaratıcı öneri verilmiştir. Çevre ile ilgili “Kimyasal yönetiminde Çevre yönetim sisteminin iyileştirilmesi” konulu 1 adet Kaizen gerçekleştirilmiştir.

10 6-ÇEVRESEL YÜKÜN AZALTILMASI
Elektrik Tüketim: kwh Emisyon SU Tüketim: m³ Hurda sac ton/yıl Doğalgaz Tüketim: Sm³ Katı atık 619 ton/yıl Hammadde (Sac) Tüketim: ton/yıl Tehlikeli atık 92,3 Ton/yıl Atık su

11 6.1- ATIK YÖNETİMİ ( 2010 )

12 6.1- ATIK YÖNETİMİ ( 2010 )

13 6.1- ATIK YÖNETİMİ ( 2010 ) Coşkunöz A.Ş. Tesislerinin üretim faaliyetlerinden kaynaklanan ve tehlikeli atık kapsamında değerlendirilen Kontamine atık, Banyo çamurları, Mastik atıklarını gönderdiğimiz Bursa Çimento firması yerine MESS ENTEGRE GERİ KAZANIM VE ENERJİ SAN.TİC.A.Ş ile anlaşma yapılarak çalışılmaya başlanmıştır.

14 6.2- ATIK SU YÖNETİMİ Coşkunöz Metal Form, prosesinden çıkan evsel ve endüstriyel atık suyunu Organize Sanayi Bölgesinin arıtma tesisine göndermektedir. Atık su parametreleri, proseste değişiklik olmadığı sürece 2 yılda bir kontrol ettirilmekte ve deşarj bağlantı izni yenilenmektedir.

15 6.3- EMİSYON ÖLÇÜMLERİ SÜG2_Coşkunöz tesisinde ve Kalıp Makina Fabrikamızda yeni devreye giren proses bacalarımızdan yasalara uygun olarak emisyon ölçümleri yaptırılmıştır.

16 6.4- ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMLERİ
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği’ ne göre tüm Coşkunöz A.Ş yerleşkelerinde Çevresel Gürültü ölçümleri yaptırılmıştır.

17 6.5- TEHLİKELİ KİMYASAL YÖNETİMİ
Üretim faaliyetleri sırasında kullanılan tüm kimyasallara ait MSDS Formları gözden geçirilmiş olup üretici/tedarikçi firmalar ile irtibata geçilerek güncel MSDS formları temin edilmiş, çalışanlara yönelik hazırlanmış olan kullanım talimatları revize edilmiştir. Bu faaliyetin güncelliğinin sürekliliği sağlanmaktadır. Kullanılan tüm kimyasallara ait detay bilgilere elektronik ortamda oluşturulan veri tabanından ulaşılabilmektedir. Ambalaj ağırlığı yüksek olan belirli kimyasalların tedarikçileri ile görüşülerek ambalaj miktarlarının düşürülmesi sağlanmıştır.

18 6.5- TEHLİKELİ KİMYASAL YÖNETİMİ
BOYA STOKLAMA VE KULLANMA ARABASI Üretim alanlarında yapılan boya faaliyetleri için; boyaların stoklanabileceği , altlarında tava olan, kapaklı, kilitlenebilir arabalar yaptırılmış ve uygulamaya alınmıştır.

19 7- ACİL DURUMLARA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
7.1- TATBİKATLAR tarihlerinde tüm vardiyalarda çalışanların katıldığı acil hal tahliye, yangın söndürme, gaz sızıntısı, ilk yardım ve kimyasal dökülmesi tatbikatları gerçekleştirilmiştir. Komşu kuruluşlar tatbikata davet edilmektedir. Tatbikatlar her yıl yapılmakta olup; senaryo gereği tatbikatlara OSB bölge müdürlüğünden ilk yardım, itfaiye, doğalgaz ve elektrik grupları ve komşularımız da tatbikata katılmaktadır.

20 7.2- ATIK SAHALARINDA ACİL DURUM EKİPMAN İYİLEŞTİRMELERİ
Katı atık ve tehlikeli atık sahalarında, olası bir yangın durumunda kendiliğinden devreye giren civalı ve atık sahası tavanına asmalı yangın söndürme tüpleri devreye alındı. Tehlikeli atık sahalarına exproof tip aydınlatmalar koyuldu.

21 7.3- SÜG3_BOYAHANE BÖLÜMÜNDE YANGIN SÖNDÜRME İYİLEŞTİRMELERİ
Boyahane proses bacalarında oluşabilecek olası bir yangın durumunda hızlı müdahale edilebilmesi için bacaya bağlantılı CO2’ li yangın söndürme tüpleri devreye alındı

22 7.3- SÜG3_BOYAHANE BÖLÜMÜNDE YANGIN SÖNDÜRME İYİLEŞTİRMELERİ
Bina çatısı üzeri baca yangını önlemleri

23 8-ENERJİ YÖNETİMİ Enerjiyi daha verimli kullanmak amacıyla, eneji tasarrufu yapılabilecek noktalar tespit edilerek verimlilik çalışmaları yapılmıştır. SÜG1 ve KMF deki kazanlara türbülatör montajları yapıldı. SÜG1’de sürekli devrede olan 3 adet 110 kW gücündeki kompresörün 1 adeti devre dışı bırakıldı. SÜG1 Montaj Atölyesindeki punta silindirlerindeki dışarı atılan egzos hava kaynak üfleme havası olarak kullanılması sağlandı. SÜG3 de sürekli devrede olan 2 adet 37 kW gücündeki kompresörün 1 adeti devre dışı bırakıldı. Aydınlatmalarda Mevcut manyetik balastların %90’ı elektrobalastlarla değiştirildi.

24 8-ENERJİ YÖNETİMİ Kış başlangıcında baca gazı analizleri yapılarak kazan yanma verimlilikleri kontrol edildi. Yanma performansı kötü olan kazanlarda gereken brülör ayarları yapıldı. Isıtma boru ve vanalarda gerekli alanlarda izolasyon iyileştirmeleri yapıldı. Çalışmalar sırasında termal kamera ve ultrasonik ses dinleme cihazları etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

25 8-ENERJİ YÖNETİMİ Kompresör atık ısı geri kazanımı
KMF Kompresör atık ısı kazanımı ile ilgili proje hayata geçirildi.

26 8-ENERJİ YÖNETİMİ Belirli bölgelerde; civa buharlı lambalar yerine led’ li lambaların kullanımına geçildi.

27 8-ENERJİ YÖNETİMİ


"2010 YILI ÇEVRE RAPORU Hazırlayan : Harun AKTÜRE- Çevre & İG Görevlisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları