Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARABÜK KASTAMONU RİZE NALAN GÜR 10130096026.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARABÜK KASTAMONU RİZE NALAN GÜR 10130096026."— Sunum transkripti:

1 KARABÜK KASTAMONU RİZE NALAN GÜR

2 KARABÜK Hitit döneminde ilin merkezi bugünkü ilçesi olan Eflani dir
.Hitit kaynaklarında bu şehir Haluna M.Ö. 70 lerde (yün) olarak geçmektedir. Bitinya Kralı Nikomedes’in oğlu Phylomenes’in adıyla anılmıştır. Karabük bu gün koruma altına alınan tarihi evleri ile ünlü Safranbolu ilçesinin adı ile birlikte anılmaktadır.

3 - Ön Plana Çıkan Turizm Kaynakları

4 SAFRANBOLU EVLERİ Karabük iline 8 km mesafedaki safranbolu ilçesi adını buradan alan “safran” bitkisinden almaktadır. Türk kültürünün günümüzde yaşatılmaya çalışan son örneklerinin oluşturan bu tarihi evler 2000 evden oluşur ve bunların 800 ü yasal koruma altındadır.

5 YÖRÜK KÖY Safronbolu ‘nun küçük modeli olan müzeköy safranboluya 11 km dir .bir türkmen köyü olan müzeköy ün tamamı 1997 de sit alanı olarak korumaya alınmıştır .sipahioğlu konağı gezi gezi evi olarak düzenlenmiştir.

6 TARİHİ ESERLER Eski Gazi Süleyman paşa camii Köprülü cami
Kazdağlıoğlu camii Kuş evleri Cinci hanı Köprüler Türbeler Hıdırlık tepesi Yemeniciler arastası

7 DOĞAL ÇEKİM MERKEZLERİ
Bulak (mencilis) mağarası sorkun yaylası mesire yeri göktepe dinlenme tesisi kanyonlar

8 Bulak ( mencilis ) mağarası
Merkezden 8.5 km uzaklıkta bulak köyünde bu mağara metrelik uzunluğu ile ülkemizin en büyük mağaraları arasında yer alır. İçerisindeki dikitler,sarkıtlar,travertenler,göletler ve yer altı nehirleri ile bir tabiat harikasıdır.belirli bir bölümü ışıklandırılarak turizme açılmıştır.

9 Sorkun yaylası Karabük-yenice-eski Pazar sınırları arasında kalan ve trekkin alanı olarak ön plana çıkan sorkun yaylası safranbolunun kuzeyinde yer alan gür ormanları ve yayla evleri ile ulu yayla safranbolu ilçesinde bulunan ve orman dokusu açısından oldukça zengin olan trekking ,atla doğa yürüyüşü yapılabilen,dağ bisikleti ile gezilebilen ve kamp çadırı kurulabilen sarı çiçek yaylası ve ovacık ilçesinde bulunan ve eşsiz güzellikler sahip olup her yıl şenlikleri düzenlenen boduroğlu yaylaları bunların başlıcalarıdır.

10 Mesire yeri Eski Pazar ilçesine 10 km mesafededir.burada ağustos un 2.haftası müzik ve yağlı güreşler yapılır.

11 Göktepe dinlenme tesisi
Yenice ilçesi gökpınar yaylası olarak adlandırılan orman zirvesinde yer alır.

12 Kastamonu işgal edilmesine rağmen 1914 yılından itibarentüm hallı ile kurtuluş savaşına seferber olan ilimiz in yazılı tarihi hititlerle başlamaktadır.roma ve bizans dönemlerinden sonrada 1024 yılında türklerin eline geçmiştir.kastamonu bir başka şehzadeler şehrimiz olup aynı zamanda da beylikler başkentidir.türk sivil mimarisinin güzel örnekleriyle dolu olan kastamonu tarihi evleriyle adeta bir açık hava müzesidir.

13 Ilgaz dağı milli parkı:
**kastamonuda turizm eğitim merkezi vardır.hava alnı yanında bulunan bu kamptan nisan –ağustos arası yaş arası öğrenciler faydalanabilemktedir. Ilgaz dağı milli parkı:

14 Ön Plana Çıkan Turizm Kaynakları
Ilgaz dağı milli parkı: ılgaz sen anadolunun yüce bir dağısın şiiriyle kastamonu da bulunan ılgaz dağı bügünde turistik bir değer olarak adını ön plana çıkartmıştır. Çekici örneklere sahip ve şarkılara konu olan ılgaz kastamonu yöresinin en yüksek dağı olup bir kış sporları merkezidir.

15 Pınarbaşı: İl merkezine 92 km uzaklıktaki bu ilçe son yıllardaki başarılı çalışmalarıyla turizmde adını duyurmayı başarmıştır.yöredeki tarihi evler onarılarak ziyaretçilerin konaklama ihtiyacı mekanlarda karşılanmaktadır.

16 Küre dağları milli parkı
Kastamonu ve bartın ili sınırında yer alan küre dağları milli parkı üzerinde zengin ağaç çeşitliliği flora ve fauna ile yaban hayatına sahiptir.

17 Diğer Turizm Kaynakları
Tarihi eserler: Kastamonu kalesi Atabey camii İbn-i neccar camii İsmail bey camii Nasurullah camii Yakupağa camii Mahmutbey camii Yılanlı darüşşifa

18 Tarihi yerleşim yerleri
Zımbıllı tepe höyüğü (pompeipolis): taşköprü ile merkezi yakınındaki bulunan bu antik kent m.ö.64 yılında romalılar tarafından paphlagonia eyaletinin merkezi olarak kurulmuştur.

19 Doğal çekim merkezleri
Abana:ilin tatil mekezidir.güzel plajları yeşillikler boyunca uzanır.kıyılardaki birçok tatil köyüpansiyon ve balık lokantaları ile yerli yabancı turistlerin turizm merkezidir.

20 İnebolu: Doğal güzellikleriyle çevrili ilçe yeşillikler arasında tarihi evleri ile ilginç güzellikler oluşturur.

21 Açık maslak: il merkezine 5 km uzaklıkta çevresi çam ormanlarıyla kaplı mesire alanı aynı zamanda ünlü kuyu kebabının yapıldığı yerdir…

22 Fadra ve soğuksu: Çatal zeytin
Ilgaz dağlarrının kuzey yamacında bulunan bu mesire yeri 30 km uzaklıktadır. Çatalzeki Abana İnebolu ve cide kumsalları kıyı turizmi için elverişlidir. Çatal zeytin

23 Kaplıca ve içmeler: Ballı köy acısuyu Çelikören maden suyu
Daday da ılıca köyü suyu Karaköy maden suyu Çatalzeytinde sarıkonak Tosya da aşağı perçin Çaybaşı maden suyu Tercan maden suyu Hisarcık maden suyu

24 Rize Rize nin bilinen tarihi m.ö. 7.yy da kafkaslardan buraya uzanan Kimmerlerle başlar. ülkemizin yeşil altın (çay yapragı) diyarı rize ılık iklimi her ton yeşili gür ormanları, karlı ve bulutlu dağları denizi kaplıcaları yaylaları çok sayıdaki dereleri ver her mevsim yeşilliği dikkat çekmektedir. Tulum çalgısı eşliğinde horonu ve kara lahanası ile anadolunun ve karadenizin turizminin zümrüt köşelerinden biridir. Eskiden kendir yetiştirilip keten üreterek satan ilin bugün çayı rize için altın değerindedir.

25 ÖN PLANA ÇIKAN TRUZİM KAYNAKLARI
Kaçkar milli parkı: Çamlıheşin ilçesi sınırları ilçesinde yar almakatadır.çemlıheşin ilçesinden 16 km lik bir karayolu ile ulaşılmakatadır.kaçkar dağlarının batısındaki fırtına dersi ve doğusundaki hemşin dersi zengin bir flora ile kaplıdır.

26 AYDER YAYLASI VE KAPLICASI
İlin ve doğu karadeniz in en önemli turizm merkezlerinden biri olan ayder yaylası doğal güzelliğinin yanında dünyaca meşhur anzer balı ve kaplıcası ile de binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekmektedir. Kaplıca aşırı kilosu olanlara tavsiye edilmektedir.kaplıcanın suyu mide bağırsak karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

27 DİĞER TURİZM KAYNAKLARI TARİHİ ESERLER
RİZE KALESİ ZİL KALESİ GÜLBAHAR HATUN CAMİİ KALE-İ BALA PAZAR KALESİ İSLAM PAŞA CAMİİ CAFER PAŞA CAMİİ SÜLEYMAN DEDE TÜRBESİ ATİNA KIZ KALESİ

28 DOĞAL ÇEKİM MERKEZLERİ
Şehir merkezinin güney batısında yer alan botanik bahçesi en fazla rağbet gören yeridir.şehire hakim bir tepe üzerinde ve uzak doğudan getirilerek yetiştirilmiş çamlar içindeki dinlenme yerinde her türlü çiçeği görmek mümkündür.

29 DAĞ BAŞI Denizden mt yükseklikteki bu tepeden geceleri şehri seyretmenin ayrı bir güzelliği vardır. burada bulunan pınarların suları serinliğinin kaybetmezler .bu tepeye çıkan turistlerin yemek yemeden geri dönemeyecekleri bir cazibe merkezidir.

30 Moliva tepesi Bu tepeden çayeli ilçesinin girişine kadar seyretmek mümkündür. rizelilerin yazın çok fazla rağbet ettikleri bir mesire yeridir.

31 AĞARAN ŞELALESİ çay eline 12km rize merkezine ise 30km mesafede olan ce çayelinin içinden akan şairler dersi üzerindeki şelale gerçek bir tabiat harikasıdır

32 KAPLICA VE İÇMELER CİMİL KAPLICASI: İkiz derenin 10 km içerisindedir.bel ağrısı, idrar yolları ve romatizmaya iyi gelmektedir. ANDON İÇMELERİ: Rize nin 30 km doğusunda salarha(taşlıdere) yolu ile gidilen adon içmeleri sindirim sistemlerine iyi gelmektedir. VARDA İÇMELERİ: Varda semtindeki içmeler iştah açıcı ve böbrek taşı düşürmelerinde etkilidir.


"KARABÜK KASTAMONU RİZE NALAN GÜR 10130096026." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları