Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER"— Sunum transkripti:

1 PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER
“OKULLAR HAYAT OLSUN” PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER 1

2 AMAÇ Okullar Hayat Olsun Projesi, okulların öğrenciler ve yetişkinler için birer “hayat boyu öğrenme merkezi” ve eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkan veren “yaşayan güvenli alanlar” haline dönüştürülmesini amaçlamaktadır. Okullar Hayat Olsun Projesi, okulların eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonları ve okul bahçelerinin velilerin, mahallelinin ve çevrenin hizmetine açılması; okulların öğrenciler ve yetişkinler için birer “hayat boyu öğrenme merkezi” ve eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkan veren “yaşayan güvenli alanlar” haline dönüştürülmesini amaçlamaktadır.

3 Taraflar Millî Eğitim Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Türkiye Belediyeler Birliği arasında 13 Aralık 2011 tarihinde imzalanan protokolle yürürlüğe girmiştir.

4 Proje Yönetimi Proje yönetimi merkezde kurulacak Değerlendirme ve Koordinasyon Kurulu ile illerde kurulacak Proje Yönetim Kurulu ve il ve ilçe düzeyinde kurulacak Proje Yürütme Kurulundan oluşur.

5 Proje Koordinasyonu Proje faaliyetlerinin yürütülmesini, yaygınlaştırılmasını sağlamak ve proje kapsamındaki illerle etkili iletişim kurmak amacıyla Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde bir proje ekibi oluşturulmuştur.

6 Genel Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan proje ekibi her hafta düzenli olarak toplanmaktadır:
Proje izleme ve değerlendirmede kullanılmak üzere veri giriş anketleri oluşturulmuştur. Konya ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenmeden sorumlu şube müdürleri ile Genel Müdürlüğümüzde proje ekibinin de katılımıyla paylaşım toplantısı düzenlenmiştir.

7 Veri giriş anketlerinin otomasyon sistemine girilebilmesi için Bakanlığımız Bilgi İşlem Grup Başkanlığı ile işbirliği sağlanarak son şekli verilmiştir. İllerde yapılacak proje yürütme toplantılarına proje ekibinden katılım sağlanması amacıyla planlama yapılmıştır. Proje kapsamında protokol imzalayan il ve ilçelerin bilgileri alınarak projenin internet sayfasında paylaşılmıştır.

8 Proje İnternet Sitesi Projenin görünürlüğünü artırmak,
Proje faaliyetleri hakkında bilgi vermek, İzleme-değerlendirme faaliyetlerinin etkinliğini sağlamak, Paydaşlar arasında etkili bir iletişim kurmak amacıyla bir internet sitesi oluşturulmuştur.

9 Kamu Spotu Okullar Hayat Olsun TV senaryosu için ilgili iş ve işlemler tamamlanmıştır. Protokolü ve senaryosu kabul edilmiştir. İhaleye çıkılarak yapımcı firma tarafından çekimleri devam eden kamu spotu ekim ayı sonunda görsel medyada yayınlanacaktır.

10 Bakanlığımız İnşaat Emlak Grup Başkanlığı ile işbirliği yapılarak 5 Mart 2012 tarih ve 1545 sayılı yazı ile İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden; Okullar Hayat Olsun projesi kapsamında «Z-kütüphane örnek plan ve perspektifi» ve «okul bahçeleri düzenleme ilkeleri ihtiyaç programları amaçlamaları ve projeler» ile ilgili doküman bilgilerine nasıl ulaşacakları ve belirtilen düzenlemelerin ihale kapsamına zorunlu olarak alınması istenilmiştir.

11 27 Eylül 2012 tarihinde Müsteşar Yardımcımız Sayın Prof. Dr
27 Eylül 2012 tarihinde Müsteşar Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ tarafından Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezleri yöneticilerine e-konferans düzenlenmiş ve bilgi paylaşımında bulunulmuştur.

12 Proje kapsamında planlanan işbirliği ve paylaşım toplantıları:
4 Ekim 2012 tarihinde Konya ilinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile paylaşım toplantısı organizasyonu gerçekleştirilmektedir. Ekim ayı sonunda Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığınca organize edilecek çalıştay Sayın Bakanımızın da katılımıyla gerçekleştirilecektir.

13 Okullar Hayat Olsun Projesine destek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda Okullara Destek Projesi ile 43 ilde 215 okula kütüphane kurulması planlanmıştır. Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüzce bir proje ekibi oluşturulmuştur. Pilot iller ve okullar belirlenmiştir.

14 Örnek İşbirliği Alanları
Okullar Hayat Olsun projesinin yürütülmesinde üç ana hususa özen gösterilmelidir: 1. Konferans salonları, spor salonları, çok amaçlı salonlar ve kullanımı 2. Okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve düzenlenmesi 3. Z-kütüphanenin kurulması

15 Konferans salonları, çok amaçlı salonlar ve derslikler:
Konferans salonları, çok amaçlı salonlar ve dersliklerde mesleki, sosyal ve kültürel eğitimler ve faaliyetler düzenlenmelidir. Bu alanlarda; ailelerin okullara aidiyetini artıracak etkinlikler yapılabilir.

16 Bilgi Teknolojisi Sınıfları ve Kütüphane:
Okullarımızda internet hizmeti sunan, içerisinde temel eserleri barındıran kütüphane mekanları oluşturulmalıdır. Bilgi teknolojisi sınıfları, kütüphaneler ile birleştirilip okulun giriş katına konumlandırılmalıdır.

17 Z-kütüphane: Z-kütüphanenin okulun hangi alanında ve nasıl konumlandırılacağı, iç mimarisinin nasıl olacağı protokolde yer almaktadır ( ). Yerel özelliklere göre okul saatleri dışında – 21.00’e kadar buralarda hizmet verilmesine proje ortağı belediyeler teşvik edilmelidir.

18 Spor Salonları: Spor salonları; öğrencilerin, gençlerin, çevre sakinlerinin ve amatör spor kulüplerinin yararlanabileceği şekilde kullanılabilir. Bu salonlarda, okullarda olmayan ve gençler için cazip olan spor dallarında kurslar düzenlenebilir.

19

20

21

22

23 Okul Bahçeleri ve Oyun Alanları:
Okul bahçelerinin mahalleli ve öğrenciler için nefes veren alanlar ve eğitim-öğrenimi destekleyici ortamlar haline getirilmesi projenin önemli unsurlarındandır. Bu nedenle, okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve düzenlenmesinin Protokol’de yer alan “Okul Bahçeleri Düzenleme İlkeleri, İhtiyaç Programları Açıklamaları ve Örnek Projeler” dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.

24 Okul bahçelerinde; öğretim binaları ve eklentilerinde okulun tür ve niteliğine göre yeşil alan, ana sınıfı, oyun parkı ve kum havuzu, spor sahaları, geleneksel çocuk oyun alanları ve sahaları, çardak-kameriye, dinlenme ve oturma grubu, açık derslik ve anfitiyatro ile gezinti yolları yer alacaktır.

25 LABİRENT OYUN ALANI Oyun alanı oluşturan karenin kenar uzunlukları 6m dir. Oyun alanındaki tüm çizgiler 10cm kalınlığında olacaktır. Oyuncuların merkezi bulmak için yürüyecekleri koridorlar 40cm dir.

26 SEKSEK OYUN ALANI Çizgi kalınlıkları 5cm olacaktır. Karelerin ölçüsü 50X50cm dir numaralı kareler farklı renkte diğer kareler farklı renkte boyanmalıdır. Karelerin iç kısımlarına şekildeki gibi numaralar yazılacaktır. Başlangıç çizgisinin oyun alanına olan mesafesi 25cm dir. 1 3 6 7 8 5 4 2 BAŞLANGIÇ ÇİZGİSİ

27

28 ÜÇ TAŞ OYUNU OYUN ALANI Oyun alanındaki çizgiler 10cm kalınlığında olacak, daireler ise 30 cm çapında olacaktır. Her bir kare 2,5 X 2,5m olacaktır.

29 1 3 6 5 2 4 YILAN SEKSEK OYUN ALANI
Tüm çizgiler 10 cm kalınlığında olacaktır. Yarım dairelerin yarıçapı 25cm dir. Ortadaki uzun çizginin uzunluğu 3m dir. 1 3 6 5 2 4

30 ONLU SEKSEK OYUN ALANI Her kare 50X50 cm dir. Çizgi kalınlıkları 5 cm dir. 2 5 8 1 4 7 10 3 6 9

31 SÜRÜKLEMELİ SEKSEK Çizgi kalınlıkları 10 cm dir. Başlangıç çizgisi ile oyun alanının mesafesi 25 cm dir. Başlangıç çizgisine en yakın kareden başlayarak numaralandırma yapılacaktır. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi. 1 2 3 6 4 5 BAŞLANGIÇ

32 KÖŞE KAPMACA OYUN ALANI
Oyun alanı 6mX6m ölçülerinde kareden oluşmaktadır. Sahanın kenar çizgilerinin kalınlığı 10 cm dir. Köşelerde bulunan dairelerin çapı 40 cm dir. KÖŞE KAPMACA

33 ÇOKLU SEKSEK OYUN ALANI
1 4 5 6 7 8 9 2 3 10 Ölçüler onlu seksekle aynıdır. Çoklu seksekte oyun alanını tamamı 7metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 7m

34 Her kare 50X50 cm dir. Çizgi kalınlıkları 5 cm dir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9

35 Yarım dairelerin çapı 50cm olursa , boyu 5 m olur

36 Çizgi kalınlıkları 10 cm olacak

37 Çizgi kalınlıkları 10 cm olacak

38 Küçük daireler 50 cm çapında olacak, Kare 60 X 60 cm, Üçgen 70 X 70 X 70 cm,
Dikdörtgen 60X70cm

39 PUSULA OYUN ALANI Daire çapı 2 m üçgen uzunlukları 1.5 m olacaktır.
KUZEY KUZEYBATI KUZEYDOĞU BATI DOĞU GÜNEYBATI GÜNEYDUĞU GÜNEY

40

41 TÖREN ALANI

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51 Eğitim Faaliyetleri

52 Kurslar ve kurs dışı etkinlikler;
yaz aylarında, eğitim-öğretim saatleri dışında ve hafta sonlarında düzenlenecektir. Yaz tatilinde, çevre halkının ihtiyaç duyduğu kısa süreli kursların ve kurs dışı etkinliklerin; öğretim yılı içerisinde de orta süreli kursların planlanıp uygulanması mümkündür.

53 Örgün eğitim kurumlarının proje kapsamında düzenleyeceği kurs ve kurs dışı eğitsel etkinliklerin hedef kitlesi toplumun tamamı olmakla birlikte; okuldaki öğrenciler, öğrenci velileri ve yakınlarının öncelikle olmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Bu yolla çevre halkına kısa sürede ve daha kolay ulaşılacaktır.

54 Kurslar ve kurs dışı etkinlikler iki şekilde düzenlenebilir:
1. Halk Eğitimi Merkezlerinin proje okulları ve diğer örgün eğitim kurumlarıyla yakın iletişime geçerek buradaki atıl kapasiteye göre kurs ve kurs dışı etkinlik planlaması ve onayını alarak bu okullarda kurslar açması ve kurs sonunda belge vermesidir.

55 2. Örgün eğitim kurumları yöneticilerinin en yakın Halk Eğitimi Merkezi aracılığı ile e-yaygın üzerinden kurs açmasıdır.

56 Projenin Uygulandığı İller (Mevcut Durum)
Proje halihazırda 75 il ve 637 ilçe’de ilgili taraflar arasında uygulanan protokoller ile hayata geçirilmiş ve çeşitli eğitimler ve etkinliklerle sürdürülmektedir.

57 Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında ilköğretim öğrencilerinin yaz tatilinde zamanlarını değerlendirmek amacıyla belgesiz olarak düzenlenmekte olan etkinliklere ilişkin e-YAYGIN sistemine girilen verilere göre; Eylül 2012 tarihi itibariyle bu kapsamda 486 adet etkinlik düzenlenmiş olup, toplam kişinin katılımı sağlanmıştır.

58 Uygulama Örnekleri Pilot uygulama Konya ilinde gerçekleştirilmiştir. Diğer uygulama örnekleri - Antalya - Kütahya

59 Proje Yürütme / İzleme ve Değerlendirme
MERKEZ Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Raporlama /Geri Bildirim Düzenli Veri Akışı İLLER (Proje Yönetim Kurulu) Projenin il düzeyinde uygulanmasını ve uygulama sonuçlarının değerlendirilmesini sağlamak İLÇELER (Proje Yürütme Kurulu) Projenin okullarda uygulanmasını sağlamak OKULLAR Üçer aylık periyodlarla otomasyon sisteminden veri girişi sağlamak 59

60 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TEŞEKKÜRLER MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


"PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları