Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM BÖLGE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM BÖLGE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ"— Sunum transkripti:

1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM BÖLGE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ
YANGINLA MÜCADELE BİLGİLERİ HAZIRLAYAN ALİ RIZA YARALI SİVİL SAVUNMA UZMANI

2 YANGINLARA KARŞI TEDBİRLİ OLUNUZ

3 YANMA YANMA : Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimya-sal bir olaydır. Yanmanın oluşabilmesi için şekilde görüldüğü gibi yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir. Bu sisteme “Yangın Üçgeni” adı verilir. YANICI MADDE OKSİJEN ISI

4 YANMA

5 YANMANIN ÇEŞİTLERİ YAVAŞ YANMA:
YANICI MADDENİN BUHAR VEYA GAZ MEYDANA GETİRMEDİĞİ, YETERLİ ISI ve OKSİJENİN OLMAMA- SI HALİNDEKİ YANMA OLAYIDIR. METALLERİN OKSİTLENMESİ GİBİ YANMALARDIR. HIZLI YANMA : YANMANIN BÜTÜN BELİRTİLERİNİN (ALEV, ISI, IŞIK, KORLAŞMADIR) GÖRÜLDÜĞÜ YANMA ÇEŞİDİDİR

6 YANMANIN ÇEŞİTLERİ PARLAMA-PATLAMA : PARLAMA: ATEŞLENME İLE ANİDEN ALEVLENME OLAYDIR; PATLAMA İSE ANİDEN ISI ETKİSİ İLE GAZLARIN İNFİLAKI İLE BÜYÜK BİR HACİM GENİŞLEMESİNE UĞRAYARAK ETRAFININI ZORLAMA OLAYIDIR; PATLAMALAR NEDENİ İLE YIKIMLAR ve YANGINLAR OLUŞTURMAKTADIR. KENDİ KENDİNE YANMA : ISI, IŞIK GÖRÜLMEDİĞİ HALDEKİ YANMA ÇEŞİDİ-DİR. OT, ATIKLAR vs. GİBİ MALZEMEDE GÖRÜLMEKTEDİR.

7 YANGIN Isı, ışık ve enerji için kullanılan ateş’in kontrol dışına çıkması ile zararlı hale gelmesine YANGIN denir. YANGIN: ortamda her zaman ve bir arada mevcut olan,“OKSİJEN“, “YANICI MADDE“ ve “ISI“ nın, kontrol dışında, birleşmesi ile, “ IŞIK “ ( Alev ) ve “ KUVVETLİ ISI “ nın açığa çıkması ve zarar vermesi olayıdır.

8 YANGIN SINIFLARI A sınıfı Yangınlar: Katı madde (tahta, kağıt, pamuk vs.) yangınlarıdır. Soğutma, Örtme veya yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile kontrol altına alınır ve söndürülür B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvı yangınları (Benzin, benzol, yağlar,yağlıboya,katran vs.) yangınları, Soğutma (sis halinde su), boğma (karbondioksit,köpük Kuru kimyevi toz) ile söndürülebilir.

9 YANGIN SINIFLARI C Sınıfı Yangınlar: D Sınıfı Yangınlar:
Çeşitli yanıcı gazların (Metan, propan,LPG, asetilen Doğalgaz vb. ) yangınıdır. Yanıcı Maddenin ortamdan Uzaklaştırılması ve Halon1301, halo1211Kullanarak söndürme gerçekleşir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz. D Sınıfı Yangınlar: Yanabilen hafif metal Yangınları (Na , K,Ti,Mg gibi metaller) bu sınıfa girer. bu yangınlar Kuru kimyevi tozlar İle söndürülür. Elektrik yangınları ayrı bir sınıf olarak düşünülmektedir. Elektrik akımı kesilerek yangına müdahale edilmelidir.

10 YANGININ NEDENLERİ Yangın: İhmal ve dikkatsizlik
Elektrik kontağı,ısıtma sistemleri,LPG tüpleri, parlayıcı-patlayıcı Maddelerin gerektiği şekil- de kullanılmaması,Yeterince Korunmaması ve Bakımlarının Yapılmamasından Doğmak- tadır. İhmal ve dikkatsizlik Yangın konusunda bilgili olmak yetmez. Söndürülmeden atılan kibrit veya sigara, Elektrik tesisatı ve cihazlarının periyodik bakımlarının yapılmaması söndürülmemiş ocak fişi prizde unutulan soba, çaydanlık ütü vs. büyük yangınların sebeplerindendir.. Bu nedenle, yangına karşı daha dikkatli ve titiz olmamız gerekir

11 YANGININ NEDENLERİ Kazalar: İstem dışı olayların bazıları yangın
nedenidir. Yangın konusunda yeterli düzeyde bilgi edinmek, bu tür olaylar da nasıl hareket edeceğimizi belirler. Sıçrama: Kontrol altındaki bir ateşin, ihmal veya bilgisizlik sonucu yayılarak ve veya parlama-patlama ile ateş parçalarının sıçraması ile yangın çıkabildiği gibi yayılabilir de.

12 YANGININ NEDENLERİ Sabotaj: Doğa olayları:
Kötü niyetli insanların başkalarına zarar vermek veya kişisel kazanç sağlamak için yangın çıkarırlar, yada birilerini kullanarak bu tür eylemlerin Yapılmasını sağlarlar, Bu tür olaylara karşı dikkatli olunmalı ve gerekli Önlemler alınmalıdır.(binaların vearabala rın kontrol altında tutulması gibi) Doğa olayları: Rüzgarlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi, yıldırım düşmesi gibi doğa olayları sonucu yangınlar çıkabilir.

13 YANGININ NEDENLERİ Bilgisizlik: Yangına karşı önlemlerin nasıl
alınacağını bilmek gerekir. Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek, tavan arasına ve çatıya kolay tutuşa-bilecek eşyalar koymak yangını davet eder. Yangının oluşumunu önlemek ve yangını söndürmek için, yangın konusunda bilgi edinmelidir

14 SÖNDÜRME PRENSİPLERİ Soğutarak söndürme: Yanıcı maddeyi dağıtma:
Su ile soğutarak söndürme: yangın söndürme prensipleri içerisinde en çok kullanılandır. Suyun fiziksel-kimyasal özelliği, yanıcı maddeyi boğar ve yanıcı maddenin ısısını düşürerek yangının sönmesini sağlar. Yanıcı maddeyi dağıtma: Yanan maddelerin dağıtılmasıyla yangına neden olan yüksek ısı bölünür ve yangın yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme uygulanmaz.

15 SÖNDÜRME PRENSİPLERİ Havayı kesme:
Örtme: Kum, toprak, halı kilim gibi örtü malzemesi veya kimyasal bileşikler kullanarak yanan maddenin havadaki oksijen ile ilişkisinin kesilmesi olayıdır. Akaryakıt yangınlarında, örtü oluşturan Köpüklü söndürücüler kullanılır. Boğma: Yangının oksijenle ilgisinin kesilmesi veya azaltılması olayıdır ( ıslak battaniyenin kullanılması gibi) c- Yanıcı maddenin ortadan kaldırılması: Yanmakta olan maddelerin ortamdan uzaklaştırılması halinde, yanma üçgeni bozulur .Bu nedenle de yangın sönmüş olur.

16 YANCIN SÖNDÜRME ARAÇLARI
SOĞUTUCU ARAÇLAR: SU KOVALARI VE VARİLLER, POMPALI KOVA, SULU ARAÇLAR, CO2 TAHRİKLİ, HAVA BASINÇLI, SODA ASİTLİ, HAVAYI KESİCİ ARAÇLAR : KUM VE TOPRAK, KURU KİMYEVÎ TOZLU ARAÇLAR, KARBONDİOKSİTLİ ARAÇLAR, KÖPÜKLÜ ARAÇLAR, HALOJEN KARBÜRLÜ SÖNDÜRME ARAÇL. CB (KLOROBROMOMETAL) CTC (KARBONTETRAKLORÜR) MB (METİLBROMÜR) BTM (BROMTRİFLOROMETAN) BCF (BROMOKLORODİFLOROMETAN)

17 HATIRLAYIN 1-Yangına Yakalanırsanız Duman Ateşten Daha Öldürücüdür!
Hemen olabildiğince yere yakın bir pozisyon alın, Yüzünüzü ıslak bir havlu vs. ile örtün, Güvenli bir çıkış noktasına doğru sürünerek ilerleyin, Elinizin tersiyle kapının ısısını kontrol edin, Sıcak olan bir kapıyı açmayın. Sıcak havanın O2 ile teması halinde infilak eder, Eğer bir yerde kapalı kalırsanız, kapıyı kapatın ve kapının altını ıslak bezlerle tıkayın. O2 girmesini engelleyin yangın kendiliğinden de sönebilir. Eğer sizinle çıkış arasındaki yangın küçükse, hızla çıkışı kullanın daha sonra söndürme işini yapın

18 HATIRLAYIN 2- Üzerindeki giysileri yanan başka bir kişi koşuyorsa, durdurun, yatırın ve yuvarlayın. 3- Yanığın üzerine asla buz koymayın. Yanığın üzerine başka hiçbir şey sürmeyin. Yanık yerini soğutmak amacıyla 10 – 15 dakika süreyle su altında tutun. Derhal tıbbi yardım çağırın. Eğer Üzerinizdeki Giysiniz Tutuşursa; 1- Yardım istemek için bağırın ve sakın koşmayın! DUR, YAT ve YUVARLAN hareketini uygulayın. DUR: Koşarsanız havadaki oksijen alevlerin artmasına neden olacaktır. Ayak ta kalırsanız yangından daha çok zarar görürsünüz, YAT: Yere yatın. Yüzünüzü ellerinizle kapatın. YUVARLAN: Ateşi söndürmek için yerde yuvarlanın.

19 YANGIN ÇIKTIĞINDA VEYA YANGINI İLK GÖRDÜĞÜNÜZDE
TELAŞLANMAYINIZ, YANGIN İHBAR DÜĞMESİ VAR İSE ONA BASINIZ İTFAİYE TEŞKİLATINA TELEFON EDİNİZ. (110) YANGININ ADRESİNİ ÇEŞİDİDİNİ EN KISA VE DOĞRU ŞEKİLDE BİLDİRİNİZ, YANGINI ÇEVRENİZDEKİLEREDE BİR ŞEKİLDE DUYURUNUZ, İTFAİYE GELİNCEYE KADAR YANGINI SÖNDÜR-MEK İÇİN ELDEKİ MEVCUT ARAÇ VE İMKANLAR-DAN FAYDALANMAYA ÇALIŞINIZ, YANGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN KAPI VE PENCERELERİ KAPATINIZ, BUNLARI YAPARKEN KENDİNİZİ VE BAŞKALARINI TEHLİKEYE ATMAYINIZ, GÖREVLİLERDEN BAŞKASININ, ÖZELLİKLE BİLGİSİZ KİŞİLERİN YANGIN SAHASINA GİRMESİNE İZİN VERMEYİNİZ.

20 HAYATTA KALMANIN 9 KURALI
1- NÜKLEER İNFİLAKLARIN ÇEŞİTLİ TESİRLERİNİ ÖĞRENİNİZ, 2- RADYOAKTİF SERPİNTİ HAKKINDAKİ GERÇEKLERİ BİLİNİZ, 3- İKAZ VE ALARM SİNYALLER İLE BUNLARIN MANALARINI ÖĞRENİNİZ VE EL ALTINDA PİLLE İŞLEYEN BİR RADYO BULUNDURUNUZ, 4- GEREKTİĞİ ZAMAN BARINACAK BİR SIĞINAK YERİ HAZIRLAYINIZ, SİZE VE AİLENİZE İKİ HAFTA YETECEK KADAR YİYECEK VE EŞYA HAZIRLAYINIZ, 5- YANGINDAN KORUNMA VE YANGIN SÖNDÜRME YOLLARINI ÖĞRENİNİZ, 6- İLKYARDIM VE HASTABAKICILIĞINI ÖĞRENİNİZ, SIKIŞIK DURUMLARDA TEMİZLİK YOLLARINI ÖĞRENİNİZ, 7- RADYOAKTİF SERPİNTİDEN KORUNMA VE KURTULMA ÇARELERİN ÖĞRENİNİZ, 8- YAŞADIĞINIZ YER-ŞEHİR VE KASABANIN SİVİL SAVUNMA PLANLARI HAKKINDA BİLGİ EDİNİNİZ, 9- FELAKET ZAMANINDA KENDİNİZİN VE AİLENİZİN NASIL HAREKET EDECEĞİNİ ÖNCEDEN DÜŞÜNÜP PLANLAYINIZ.

21 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM BÖLGE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ
İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM ALİ RIZA YARALI SİVİL SAVUNMA UZMANI

22 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM BÖLGE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ
KURTARMA DERS KONULARI : Depremde Kurtarma Elektrik Çarpmalarında Kurtarma Yangında Kurtarma Çığda Kurtarm Selde ve Suda Kurtarma Kuyudan Kurtarma Buzda Kurtarma

23 Kurtarma Teknikleri Depremde Kurtarma

24 Depremde Kurtarma Ailenin güvenliği sağlandıktan sonra, kurtarma ve ilk yardım konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip ve sağlıkça problemi olmayan birkaç kişi bir araya gelerek etraftaki evleri dolaşmalı, yıkılan binalarda yardıma ihtiyacı olanlara kurtarma - ilk yardım ve enkaz kaldırma çalışmalarında yardımcı olmalıdır.

25 Depremde Kurtarma Kurtarıcı;
Yardım için kendisini tehlikeye atmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyan yalnız kalmış, çocuk ve yaşlıları, yardımın ulaştığı yerlere götürmelidir. Yaralıların isimlerini ve sayılarını not etmelidir. Arama yapacağı binalar hakkında gerekli olan bilgileri edinmelidir. Emniyetli olduğundan emin olunmayan yerlere kesinlikle girmemelidir. Arama yapacağı binalarda elektrik, doğalgaz, su tesisatlarının kapatılmasını sağlamalıdır.

26 Depremde Kurtarma Öncelikle kaba yüzey taraması yapmalıdır.
Artçı depremlere karşı girdiği yerlerde dizlerinin üstünde yürümeli, her an düşebilecek maddelere karşı dikkatli olmalıdır. Girdiği yerlerde etrafı koklamalı, gaz kaçağı olup olmadığını kontrol etmeli, gaz kokusu olması halinde gaz vanası kapatmalı, kapıları ve pencereleri açmalı, tüm kokunun çıkmasından sonra girmelidir.

27 Depremde Kurtarma Girdiği yerde "içerde kimse var mı?" diye bağırmalı, cevap için bir süre beklemelidir. Cevap alırsa, nerede ve nasıl bir yardıma ihtiyaç duyduğunu sormalıdır. Cevap alamazsa bir süre gelebilecek bir inilti, ağlama.. için ses çıkarmadan ve dikkatlice dinlemelidir.

28 Depremde Kurtarma Etraf karanlıksa odalara girerken fener kullanmalı, ışıkları yakılmamalıdır. Karanlık ortamda, kapıları kolaylıkla bulabilmek için sürekli duvarlara dayanarak dolaşmalıdır. Yaralı bulunursa, güvenliğini almalı ve süratle ilk yardım uygulamalıdır. Yardım almak, durum bildirmek ve hasar tespiti için aradığı binaları işaretlemelidir.

29 Depremde Kurtarma Enkaz Altında Mahsur Kalan Kişi;
Paniklemeden, sakin olarak durumu değerlendirmelidir. Kurtarma ekiplerinin en kısa zamanda yardım için geleceklerini unutmamalıdır. Enerjisini korumak için, yardım ekiplerinin sesini duyana kadar enerjisini harcamamalıdır, mümkünse uyumaya çalışmalıdır.

30 Depremde Kurtarma Hareket kabiliyeti sınırlanmışsa, çıkış için hayatını risk edecek tehlikelerden (kopan elektrik telleri, gaz kaçak-ları, cam kırıkları...gibi) kaçınmalıdır. El ve ayaklarını kullanabiliyorsa su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine ya da tavana sert bir madde ile vurarak, varlığını duyurmaya çalışmalıdır.

31 Depremde Kurtarma Kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya çalışmalı, sesini kullanabiliyorsa onlara seslenmeye çalışmalıdır. Çalışan makinelerin gürültülerini duyuyorsa, sabırla kurtarılmayı beklemelidir.

32 Elektrik Çarpmalarında Kurtarma

33 Elektrik Çarpmalarında Kurtarma
Elektrik çarpan kişiye kesinlikle çıplak elle dokunulma-malıdır. Ortamın elektriği kesilmelidir. Bunlar yapılamıyorsa, kurtarıcı ayaklarına kauçuk ayakkabı veya terlik, ellerine lâstik eldiven giyerek, bıçak veya makasla elektrik telini kesmelidir. (Çıplak elle veya altı kösele ayakkabı ile yere basılarak elektrik teli tutulmamalıdır.)

34 Elektrik Çarpmalarında Kurtarma
Kurtarıcı ayaklarının altına izolasyon koyarak yerle, vücut arasındaki elektrik akımı ile ilişki kesilmelidir. Bunlar yapılamıyorsa, elektrik çarpan kişinin elektrik teliyle bağlantısını kesmek için kuru sopa, tahta, deri kemer, kalın gazete tomarı ya da ip kullanılmalıdır. Bu gereçlerden bulunulabileni elektriğe çarpılan kişinin beli hizasına getirilmeli, kişiye temas etmeden kullanılan malzemenin iki ucundan tutup çekilerek kurtarılmalıdır.

35 Yangında Kurtarma

36 Yangında Kurtarma (YANGINDA, GAZ VE DUMAN DOLU ODALARDA ARAMA VE KURTARMA) Yangında, gaz ve duman dolu odalarda arama ve kurtarmada öncelikle şu husus çok iyi bilinmeli ve hiçbir zaman unutulmamalıdır!

37 Yangında Kurtarma Bir yangın sırasında; Hayat kurtarılmalı,
Alarm ve haber verilmeli, Yangın söndürülmeye çalışılmalıdır. Yangınlarda oluşan gaz ve duman ortamında hem kurtarıcıların hem de yaralıların nefes alma güçlüğü vardır. Böyle bir durumda süratle hareket edilmelidir.

38 Yangında Kurtarma Yangına maruz kalan kişi, yangının, bulunduğu bölgeye gelmesini geciktirici önlemleri (kapıların ıslatılması, kapı kenarlarına ıslak bezler sıkıştırılması gibi) almalıdır. Yanan binada mahsur kalanlar derhal tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Yanmakta olan binada bulunan kişi ve kurtarmaya giden personel sakin olmalıdır. Paniğe kapılmamalıdır.

39 Yangında Kurtarma Kurtarıcı, yanmakta olan ya da gaz ve duman oluşan ortama girerken şu hususlara dikkat etmelidir Varsa, ısıya dayanıklı elbise, kask ve eldiven giymeli, "Solunum cihazı" (oksijen tüpü) takmalıdır.

40 Yangında Kurtarma İçeride bulunan yanıcı madde zehirli gaz çıkaran bir madde ise, kesinlikle "Solunum cihazı" takmalı veya o gazın cinsini tespit etmeli ve gaza uygun süzgeç takılı maske kullanmalıdır. Solunum cihazı ve maske yoksa, kurtarıcı, giysilerini ıslatmalı, eldivenlerini takmalı, gaz, duman, toz ve topraktan etkilenmemek için ağız ve burnunu ıslak bir bezle kapatmalıdır.

41 Yangında Kurtarma Yangında el feneri ve kapıları açmak ve gerektiğinde kullanmak için küçük bir balta vb. bir alet bulundurma-lıdır. Dışarıda kalanlarla haberleşmeyi sağlamak için beline, koluna veya bacağına bir emniyet "kılavuz" ipi bağla-malıdır.

42 Yangında Kurtarma Kapıları çok dikkatli açmalıdır.
Girilecek kapının tokmağını, ısınmış olması ihtimaline karşı çıplak elle tutmamalıdır. Kapı önünde dizleri hizasına çömelmeli, içeride oluşan basınç sonucu kapının kapanmaması için bir ayağını kapının önüne koymalıdır. Taş, tuğla vb. maddeleri kapının önüne koyarak devamlı açık kalmasını sağlamalıdır.

43 Yangında Kurtarma Aleve doğru yönelmemeli, içeriden gelecek tehlikeye karşı kendisini ve bilhassa yüzünü korumalıdır. Başını arkaya doğru çevirerek soluk almaya çalışmalıdır. Sıcaklık ve duman yukarıya doğru yayılır. Döşemeye yakın alanlarda ısı daha düşüktür. Duman daha azdır. Bu neden-le kurtarıcı bu mekanlara yere eğilerek ya da sürünerek girmelidir. Derin olmayacak şekilde nefes almalıdır.

44 Yangında Kurtarma İçeriye girince yangının devam ettiğini görüyorsa pencere-leri açmalı, gerektiğinde dışarıdaki yardımcıya "su" için emir vermelidir. Yalnız gaz ve duman var ise odaları iyice araştırmalıdır. Gaz ve duman dolu odalarda kendiliğinden çıkamayacak durumda olanları ve yaralıları durumlarına uygun sürükleme usulü ile dışarı çıkarılmalıdır.

45 Yangında Kurtarma Kurtarıcı, elbiseleri tutuşmuş kişinin üzerini baş tara-fından ayak yönüne doğru battaniye, halı, palto vb. örtmeli, yanan yerin hava ile temasını keserek sön-dürmelidir.Yanma söndükten sonra örtü malzemesi vücut üzerinden yavaşça kaldırılmalıdır.

46 Yangında Kurtarma Yanmakta olan kişinin koşması ve hareket etmesi, tutuşmuş elbise kısımlarının daha çok yanmasına yol açacaktır. Kurtarıcı, hareket halindeki kişinin üzerini, varsa bir örtü ile sarmalı ve yuvarlamalı, yoksa olduğu yerde yuvarlayıp söndürmelidir. Yanmış elbiseleri dikkatli bir şekilde çıkarmalıdır. Günümüzde giydiğimiz kumaşların çoğu sentetik maddelerden yapıldığı için sıcaklık tesiri ile erir ve deriye yapışır. Onun için elbiseleri yırtarak değil, deriye yapışan yerin etrafını keserek çıkarmalıdır.

47 Yangında Kurtarma Yanan yeri hemen, musluk, duş gibi bol hafif su akımı ile 20 dakika soğutmalıdır. (Su hızlı ve sert çarpacak şekilde akıtıl-mamalıdır.) Yanık yerindeki ısıyı düşürmekle yanık etkisinin derinlere inmesi önlenir. Soğuk su şişliği azalttığı gibi ağrıyı da azaltır. Sıcak yağ ya da kimyasal maddelerle bulaşmış olan elbiseleri hemen çıkarmalı ve yanan deri kısmı ve etrafını bolca soğuk su ile yıkamalıdır. Bu işlemleri yaparken kimyasal maddelerin elleri yakmaması için dayanıklı eldiven giyinmeyi unutmama-lıdır.

48 HASTANENİN TAHLİYESİ Sivil Savunma ve Hastane Afet Planlarında hangi Kapıdan hangi birimin hastaneyi boşaltılacağı belirlenmiştir. 1 teknik servis kapısı, 2 garaj kapıları olmak üzere toplam 15 kapının kullanılabileceği düşünülürse Hastanenin tahliyesi çok kısa sürede yapılabilecektir Ancak; tüm kapılar engelsiz durumda sürekli hizmete açık şekilde tutulmalıdır.

49 Tahliye planımız şu şekilde planlanmıştır.
HASTANENİN TAHLİYESİ Tahliye planımız şu şekilde planlanmıştır. 1- İdari Kısımdaki Yangın merdiveni ve kapısı yalnız Ameliyathane ve yoğun bakım kullanacak, gerek-tiğinde protokol girişinin alt katı dizayn edilerek mobil operasyon birimi haline getirilip kullanılacaktır. 2-Acil giriş – çıkış kapısı Acil servis, Genel cerrahi servisi,Katater laboratuarı ve alt kat görüntüleme birimle-rince kullanacak, 3- (-) 2. kattaki servis kapısını (malzeme giriş kapısını) Sterilasyon ünitesi, mutfak, üroloji ve intaniye servisleri kullanacak,

50 HASTANENİN TAHLİYESİ 4-Röntgen ve nükleer tıp birimleri ile 1 nci kattaki üroloji ve dermatoloji poliklinikleri en yakın yangın çıkış kapısından acil dışına çıkmaları sağlanacaktır. 5-Laboratuar ve çocuk poliklinikleri de kendilerine en yakın yangın çıkış kapısını kullanarak -2 katta teknik servis kapısından dışarı çıkacaklardır. 6-dahiliye, ultrasyon, alerji, kardiyoloji göğüs cerrahisi poliklinikleri de kendilerine en yakın yangın çıkış kapısını kullanarak açık oto parka çıkacaklardır.

51 HASTANENİN TAHLİYESİ 7- diyaliz ünitesi müstakil giriş kapısını kullanacak. 8- Zemin katına bulunanların tamamı polikliniklerin ana giriş kapısını kullanacaklardır. 9-Servislerdeki yürüyebilen hastalar ve yakınları servislerdeki yangın çıkış kapılarını kullanacaklar.

52 HASTANENİN TAHLİYESİ 10-Yürüyemeyen hastalar ise personel yardımıyla protokol giriş kapısını kullanacaklardır. 11- Garaj kapıları ise yalnızca araçlar, Atölyelerde görevli personel ve Arşiv personeli tarafından kullanılacaktır.

53 Çığda Kurtarma

54 Çığda Kurtarma Öncelikle tüm doğal afetlere karşı alınması gereken önlemler ve korunma yolları öğrenilmeli ve öğretilmelidir. Kaza yeri tespit edilmeli ve ilgili kurumlara ( Polis, İtfaiye, Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlikleri, Acil Servis....) durum bildirilmeli ve yardım istenmelidir. Çığ yada göçük alanında gelişebilecek her türlü olumsuzluklara karşı dikkat edilmelidir.

55 Çığda Kurtarma Bulunan cisim, elbise, kayak vb. varsa yerinden kaldırılmamalıdır. İnsanların çığ ya da göçük altında kalması durumunda sakin ama hızlı, arama çubukları ya da sopalar kullanılarak (sağa-sola çevrilmek sureti ile), felaket bölgesi sırayla taranmalıdır. Özel eğitim almış köpekler var ise, faydalanılma-lıdır.

56 Çığda Kurtarma Kazazedeye ulaşılması halinde önce yüzü açılmalı, varsa ağzındaki kar, kum, çamur gibi yabancı cisimler temizlenmeli, göğüs kafesinin üzeri açılmalı, solunum yoksa suni solunum yapılmalıdır. Bütün vücudu çığ ya da göçükten kurtarılmalı, üzeri örtülmeli, vücudunda kırık olabileceği düşünülerek mümkün olduğunca hareket ettirilmeden sedye ile (yoksa emprovize sedye ile) dikkatlice taşınmalıdır. Çığ kazazedeleri kurtarıldıktan sonra hiçbir zaman doğru-dan sıcak bir ortama sokulmamalıdır.

57 Sel ve Suda Kurtarma

58 Selde ve Suda Boğulmakta Olan Kişinin Kurtarılması
Selde ve suda boğulmakta olan kişilerin kurtarılmasın-da; Yüzme bilen ve bu konuda eğitim görmüş kişilerin görev alması doğru olanıdır. Aksi halde kurtarıcının da boğulabileceği unutulmamalıdır. Su da boğulmakta olan kişiye sopa, ip ya da ipe bağlı "Can simidi" veya arabaların yedek lâstiği atılarak ulaşıl- maya çalışılmalıdır. Suda boğulmakta olan kişinin bu şekilde kolayca ve emin olarak karaya çıkması sağlana- bilir.

59 Selde ve Suda Boğulmakta Olan Kişinin Kurtarılması
Suda boğulmakta olan birinin kurtarılması ve kurtarıcı zarar görmemesi için ip kullanılacak ancak; ipin sudaki kazazedeye ulaştırılması ve su yüzeyinde kalmasını ve kazazedeye ulaştırılmasını sağlayan ağırlık konarak ip kazazedeye atılır ve atılan ipe tutunması istenir. Kurtarıcı kazazedenin tutunduğu ipi dikkatlice kendisi-ne doğru çekerek boğulmaktan kurtarır.

60 Selde ve Suda Boğulmakta Olan Kişinin Kurtarılması
Boğulmakta olan kişinin bulunduğu yer kıyıya uzak ise, kurtarıcı yanına "Can simidi" alarak boğulmakta olan kişinin tutunmasını ve yüzerek karaya çıkarılması sağlanır. Yalnız kayıkta bulunan bir kişi suya düşerse kayık küreğini koltuk altına alarak kıyıya doğru yüzmeye çalışmalıdır.

61 Selde ve Suda Boğulmakta Olan Kişinin Kurtarılması
İyi yüzme bilen kurtarıcı, suda boğulan kişiyi yüzü yukarı gelecek şekilde döndürmeli, bileğinden ya da saçından tutarak çekmelidir.

62 Selde ve Suda Boğulmakta Olan Kişinin Kurtarılması
Selde ve suda boğulanların yuttuğu suyun bir kısmı hava yollarını, akciğeri ve hava keseciklerini doldurur, kişi nefes alamaz.Bu nedenle sudan çıkarılan kişinin öncelikle yuttuğu su çıkarılmalıdır. Bunu sağlamak için; çok iyi yüzme biliyorsa kazazedeye su içinde suni solunum yapabilir, çok iyi yüzme bilmiyor ise kazazede sudan çıkarılan suni solunum uygulanma-lıdır.

63 Kuyudan Kurtarma

64 Kuyudan Kurtarma KUYUDAN,OKSİJENİ AZALAN VE ZEHİRLİ,PARLA- YICI - PATLAYICI GAZ BULUNAN ORTAMLARDAN KURTARMA

65 Kuyudan Kurtarma İnsan yaşamı bakımından tehlikeli olduğu için bu gibi yerlerde kurtarma çalışmalarında, oksijen yetersizliği ve birikmiş zehirli gaz ihtimaline karşı şu hususlara dikkat edilmelidir: Kuyulardan ve mağaralardan kurtarma durumlarında; gazlardan zehirlenmeler olabileceğinden çevrede kişiyi kurtarabilecek başkaları yoksa bu gibi yerlere yalnız başına girilmemelidir.

66 Kuyudan Kurtarma Kurtarıcılar oksijen yetersizliği olan yerlere girerken mutlaka solunum cihazı (oksijen tüpü), zehirli gaz bulunan ortamlara girerken gaz cinsini (harp gazları gibi) tespit ederek, uygun filtreli gaz maskesi takmalıdırlar. Solunum cihazı ve uygun filtreli gaz maskesi yoksa, yeterli hava sağlanıncaya kadar o yere girilmemelidir. Zorunluluk olması halinde ağız ve buruna ıslak bez bağlanarak kontrollü olarak girilmelidir.

67 Kuyudan Kurtarma Başa bir şey düşmesi riski varsa,baret kullanılmalı
El’in kesilme ve yırtılma riski varsa eldiven takılmalı. Karanlık yerlere girilirken pilli el feneri bulundurulmalıdır. Parlayıcı - patlayıcı gaz ihtimaline karşı; kıvılcım Çıkarmayacak şekilde dikkatli çalışılmalı Zehirli gazlara karşı da uygun maske kullanılmalıdır.

68 Kuyudan Kurtarma Yanıcı - parlayıcı ve patlayıcı gazlara karşı elektrik ana şalteri indirilmelidir. Elektrik akımı bu yollarla engellene-miyorsa elektrik düğmeleri kullanılmamalıdır. Ancak; kuyudaki gazın tahliyesinden sonra her türlü malzemeler kullanılabilir.

69 Kuyudan Kurtarma Bu ortamlara sigara, kibrit, çakmak, gaz lambası vb. gibi yanıcı maddelerle girilmemelidir. Varsa, fan cihazı ile kapalı ortama temiz hava verilmeli veya o ortamdaki zehirli gaz temizlenmelidir. Fan cihazı yoksa, kişi kurtarılmadan önce zehirli ve zararlı gaz bulunan odanın kapısı ve pencereleri açılarak, havalan-dırılması sağlanmalıdır. Mahsur kalan kişiye ulaşıldığında öncelikle solunumu kontrol edilmeli, gerekiyorsa sun'i solunum yapılmalıdır.

70 Kuyudan Kurtarma Patlama tehlikesi yoksa ve zehirli gazın bulunduğu ortam garaj vb. gibi küçük bir alanı kapsıyorsa, kurtarıcı soluğunu bir süre tutup, kişiyi çekerek dışarı çıkarmalıdır. Kazazedenin kaza ortamından çıkartılması sırasında en kolay ve zararsız yol öncelikle denenmelidir. Teknoloji ve profesyonel bilgi gerektiren durumlarda itfaiye, askerî birlik, emniyet, sivil savunma, sağlık kuruluşları gibi birimlerden yardım istenmelidir.

71 Buzda Kurtarma

72 Buz Tutmuş Göl, Deniz ya da Nehre Düşmüş Kişinin Kurtarılması
Buz üzerinde yürüyerek, kişinin düştüğü yerin yanına kadar yaklaşılmamalıdır.Karadan veya iskeleden yaklaşmak mümkün ise kurtarıcı, sopa uzatmalı ya da ipe bağlı can simidi atmalıdır. Mesafe uzaksa,sağlam buz üzerinde ipin yetişeceği uzaklığa kadar gitmeli, altına buzda kaymayacak türden tahta, kalas vb. koyup yatmalı, bu mesafeden ipe bağlı can simidi atılan veya sopa uzatılan kişi çekilerek kurtarmalıdır.

73 Buz Tutmuş Göl, Deniz ya da Nehre Düşmüş Kişinin Kurtarılması
Düşen kişi kıyıdan kurtarılacak kadar yakında değilse, 2-3 kişi, varsa altlarına buzda kaymayacak türden tahta, kalas vb. koyarak yatmalı ve birbirinin ayağından tutarak kişiye yaklaşmalıdır. En uçta olan kişi tarafından uzatılan uzun bir sopayı kurtarılacak kişinin de bu sopayı tutması ile kurtarıcılar tarafından kazazede kişi kıyıya çekilerek kurtarılır.

74 Buz Tutmuş Göl, Deniz ya da Nehre Düşmüş Kişinin Kurtarılması
Ucunda ağır bir cisim (sağlam bir kum torbası vb.) bulunan uzun bir çamaşır ipi kıyıdan kurtarılacak kişiye fırlatılmalıdır. "Hayat ipi"ni tutan kişi çekilerek kurtarılmalıdır. Ucunda kalın, eğilmeyen sivri çivi bulunan, sap kısmı tahta veya plâstik olan ve birbirine sap kısmından iple bağlı olan "Buz bizi" bulunan kişi, bunu kullanarak sağlam buz üzerinde kurtarılacak kişiye sürünerek yaklaşmalı, yanında getirdiği ipi kazazedeye atmalı, ipi tutan kazazede kıyıya doğru çekilerek kurtarılır.

75 Buz Tutmuş Göl, Deniz ya da Nehre Düşmüş Kişinin Kurtarılması
Kurtaracak kimse yok ve kazazede kişi yalnız ise, buz üzerindeki deliğin kıyıya yakın tarafını iki kolu ile kırarak ve kıyıya doğru ilerlemeli ve buz üstüne çıkma-ya çalışmalıdır. Tedbirli olup boynunun her iki yanında asılı olan "Buz bizi" bulunduran kişi buz tutmuş göl,deniz ya da nehre düşmüş Kişinin kurtarılması, kazazede gittiği yönün tersine dönüp. Kıyıya doğru buz bizlerini her iki eli ile aynı anda buza saplayarak vücudunu öne, sağlam buz üzerine doğru çekmelidir. Sonra aynı yöntem ile yüzükoyun yatmış olduğu buz üzerinde kayarak kıyı istikametindeki daha sağlam buz üzerinden kıyıya doğru ilerlemelidir.

76 KURTARMA KONULU SUNUMUZ BİTMİŞTİR
İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM ALİ RIZA YARALI ERZURUM EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ SİVİL SAVUNMA UZMANI


"T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM BÖLGE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları