Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖKHAN ÖZÇELİK 10130096009 AFYON VE AYDIN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖKHAN ÖZÇELİK 10130096009 AFYON VE AYDIN."— Sunum transkripti:

1 GÖKHAN ÖZÇELİK AFYON VE AYDIN

2 AFYON KARAHİSAR: Şehre adını veren kale (akroenos) Hititler zamanında yapılmıştır. Türkler burayı fethettiklerinde siyah taşlardan yapılmış olan bu kale nedeni ıle bölgeye " Karahisar" adını vermışlerdir. Bölgede bol miktarda üretilen Afyon ürününden dolayı da şehre Cumhuriyetten sonrada Afyon kelımesıde getirilmiştir. Afyon ili sınırları içerisinde M.Ö yılları arasında Hititlerin yaşadıgı kesınlık kazanmıştır. Bölgeye Hititlerden sonra Frigyalılılar gelmiş ve Sakarya - Gediz ırmağı arasına yerleşerek Gordionu (yassıkaya) başkent yapmışlardır.

3 Kral Midos , Dinar sınırları içerisin de bulunan Gelene şehrini kurmuştur. Bölge Roma döneminde Akronium olarak anılıyordu. Bölge 1071 yıkıından sonra Türklerin eline geçmiştir. Şehre adını da veren Haşhaş (afyon) ülkemizde en fazla bu ilimizde üretilmektedir. Adına türküler yakılan kalesi, tarihi evleri , dünyaca ünlü Kızılay Maden suyu, kaymağı , lokum ve kaymak şekeri , kaymaklı ekmek kadayıfı , sucuğu antik çağdan beri işletilen mermeri, el işçiliği ürünü at arabaları, Türkmen kadınlarınca eğrilen ve kök boya ile boyanmış ipliği ile dokunan Bayat yöresi kilimleri Daskırının ipek halıları, dünyaca ünlü kaplıcaları ve çervesinde bulunan çok değerli Kaya Anıtları ile Afyonkarahisarın turizmde ayrı bir yeri vardır. Afyonun 11 köyünü Türk Boylarının adını taşıyor olması bölgenın çok eski bir Türk yurdu olduğunu göstermesi açısında önemlidir.

4 Çamur banyosu ile eklem ve omurga kireçlenmeleri tedavi edilmektedir.
ÖNPLANA CIKAN TURİZM KAYNAKLARI: HÜDAİ-SANDIKLI KAPLICASI : Yurdumuzun en iyi çamur banyolarından (moor) biri durumunda olan Sandıklı (hüdai) kaplıcası Afyonun aynı adı taşıyan ilçesi Sandıklıya 8 km. uzaklıltadır derecedeki suyu Radyoaktif özellik bakımında Türkiyede ilk sırayı almaktadır .Hıristiyanlığın ilk yıllarından beri kullanılan bu sudan dolayı Afyon bölgesine " Mukaddes Şehir" ve "Şifalı Frigya" adı verilmiştir. Kaplıca çevresinde Bizanas döneminden kalma hamamlar vardır. Çamur banyosu ile eklem ve omurga kireçlenmeleri tedavi edilmektedir.

5 HÜDAİ-SANDIKLI KAPLICASI

6 GAZLIGÖL KAPLICA VE İÇMESİ:
Afyona 21 km. mesafede olup yanında dünyaca ünlü Kızılay Madensuyu kaynağı ve tesisleri vardır. Frigyalılardan beri kullanıldığı bilinen Gazlıgölün derecelik suları içilerek ağrı, böbrek, mide, karaciğer, safra kesesi , bağırsak hastalıklarının tedavisinde , banyo olarak ise romatizma, kadın hastalıkları ve deri hastalıkları tedavisinde kullanılır. Bu gün bu alanda çeşitli tesisler mevcuttur

7 GAZLIGÖL KAPLICA VE İÇMESİ:

8 İLİMİZ VE ÇEVRESİNDE GÖRÜLEBİLECEK DİĞER YERLER :
DÖĞER KERVANSARAYI:

9 ULU CAMİİ: Afyon şehir merkezi Çavuşbaş Mahallesindedir. Ziyaret saatleri sadece namaz vakitlerinin hemen öncesi ve sonrasıdır. Camiikebir Caddesi’ndedir. Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahrettin Ali’nin oğlu Afyon Sancak Beyi Nasredüddin Hasan tarafından 1273 yılında yaptırılmıştır. Minberi, Emirhaç Bey, süslemeleri ise Nakkaş Mahmut Oğlu Hacı Murat tarafından yapılmıştır. Doğu, kuzey ve batı yönlerinde üç kapısı vardır, minaresi tuğladandır ve 40 ahşap sütun ve başlık üzerine oturtulmuş, düz toprak damlıdır. 1341’de onarılmıştır.

10 APAMEIA ANITI: Bügünkü Dinar ilçesinde bir kent. Kentin daha önceki adı ise Keleneia’ dır. Pers, Helen ve Roma dönemlerinde kent, Batı Anadolu’nun satraplık merkezi olmuştur. Dönemin Ephesus’la birlikte ikinci büyük kentidir. Helen dönemdeki özerk konumuyla imparator adına gümüş cistophorus ve bronz sikkeler bastırmıştır. Ephesus’la birlikte bastırdığı bronz sikkeler de vardır. Roma döneminde de yarı özerk olarak İmparator adına sikkeler bastırmıştır.

11 AFYON KARAHİSAR KALESİ:
Afyonkarahisar şehir merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerindedir. MÖ 1350 yıllarında Hitit imparatoru II. Murşil zamanında Arzava seferinde mustahkem mevki olarak kullanılmış olan kale önce Hapanuva; Roma ve Bizans dönemlerinde Akroenos; Selçuklular'dan itıbaren ise Karahisar adı ile anılmıştır. Tarihi dokusu korunamamış olsa da hala eski kalıntılar mevcuttur.

12 İMARET CAMİİ: Afyon şehir merkezi Kurtuluş caddesindedir. Gündüzleri istenilen saatte ziyaret etmek mümkündür. 1472 yıllarında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa tarafından Mimar Ayas Ağa’ya yaptırıldığı bilinmektedir ve Osmanlı döneminin en güzel eserlerinden biridir. Üzeri altı sütun üzerine sivri kemerli sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülüdür. 1795’te onarımı yapılmıştır.

13 BOLVADİN – KIRKGÖZ KÖPRÜSÜ:
Bolvadin ilçesinde, Eber Gölü'ne akan Akarçay üzerindedir. Köprü kuzey ve güney olmak üzere iki bölümden oluşur. Güney bölümü Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından mermer ve yontulmuş bazalt taştan yaptırılmıştır. Kuzey bölümü ise, Mimar Sinan tarafından 64 göze kadar uzatılmış ve buraya bir namazgah ve kitabe ilave edilmiştir.

14 Buzluk Mağarası: 2 bin 500 metreyi bulan Sultandağları'nın zirvesinde yer alan mağaranın en büyük özelliği ise yüzyıllardan beri sadece yaz aylarında buz üretmesi. Mağaranın girişi bir kişinin geçebileceği genişlikte ve yukarı doğru gittikçe üçgen biçiminde daralmakta. Yöre halkı, mağaranın kış aylarında buhar, yaz aylarında ise buz ürettiğini söyledi. Yöre halkı, mağara hakkında şu bilgileri verdi: "Buraya sadece yaz ayında çıkmak mümkün. Kapının girişinde sizi karşılayan serin hava, aşağıya doğru indikçe daha da soğur. Yaklaşık 4?5 metre sonra buzlanmayı görebilirsiniz. Haziran ayına kadar tepelerinde kar eksik olmayan Sultandağları'na ve Buzluk Mağarası'na yaz aylarından dışında çıkmak mümkün değil

15 SYNNADA ANTİK KENTİ: Yerleşim yeri Şuhut ilçe merkezindedir. Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde Merkezi Frigya’nın başkenti olmuş büyük bir kenttir. Burada Apemeia gibi Hellen döneminde tam özerk, Roma döneminde yarı özerk bir konuma ulaşmış; imparator adına ve Hieropolisle ortaklaşa, gümüş cistophorus ve bronz sikkeleri bastırılmıştır.

16 KAPI KAYA ANTİK KENTİ: İkinci Kapıkaya aynı bölgede Emre Gölü kıyısından Üçlerkayası köyüne doğru uzanan kayaların arasındadır. Üst başı erimiş bir kaya parçasının batı yüzü kesilerek yapılmış ahşap bir tapınak benzetmesidir. Kayanın yapısı gevşek olduğu için üstteki üçgen çatı bölümü erimiştir. Ön yüzde süslü iki bölüm arasında bir niş açılmış, içine tanrıça Kübele’nin ayakta kabartması yapılmıştır. Anıtın önünde dinî törenler için bir sahanlık vardır. M.Ö.7. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

17

18 AYDIN: İlin adı ilk çağlardan beri değişik isimlerle anılmıştır.Antheia olan ilk adından sonra M.S. 12. y.y. bölgeye hakim olan Traklar bölgeye mamur, çiçekli, kuvvetli anlamına gelen Tralles olarak adlandırmışlardır. Selçuklu uçbeyi Menteş Bey bu toprakları ele geçirince Güzelhisar adı kullanılmış ve 1308 de yöre Aydın oğlu Beyliğinin kurucusu Aydın beyin adına izafeten de Aydın- Eli adı ile anılmaya başlanılmıştır. Ülkemizin turistik merkezleriyle Aydın iliğmizi çağrıştıran en önemli iki ifade EFEve İNCİR dir.

19 ÖN PLANA ÇIKAN TURİZM KAYNAKLARI:
DİDİM: KUŞ adasına 3, SÖKEYE 53, BODRUMAA 110,MİLETE 16 km mesafede olan eski çağın kehanet ve karnaval merkezi DİDİM 'in tarih sahnesine çıkması buraya dünyanın en büyük tapınağı olarak bilinen Güneş tanrısı (APOLLON) tapınağının kainler tarafından buraya inşası ile başlamıştır.Apollon tapınağı ve DİDİM şehri PERSler tarafından yıkılmıştır.

20 MİLET : SÖKE ilçesinin BALAT köyünde SÖKE'ye 38 km uzaklıkta bulunan MİLET - GRİTLİLER ve KARYALILAR tarafından kurulmuş ve 2. kurucusu iyonyalılar zamanında 300 bine ulaşan nuüfusu ile zamanının en büyük şehri olmuştur. İSKENDERİN zamanında ise 800bin nüfusu ile bilim ve felsefenin merkezi olmuştur. Milet bugün B.Menderesin taşıdığı alivyonlar sayesinde iç kısımda kalmıştır.

21 AfRODİSİAS : Karacasu ilçesine 12.km GEYRE köyündedir. Tarihi M.Ö yıllarına kadar giden yerleşim merkezinin en önemli özelliği, -* Antik çağın miarlık, sanat ve heykel traş merkezi olmasıdır. Tiyatro, agora (pazar yeri) , tapınak ve hipedrom şehrin önemli bölümlerini oluşturur. Kent Roma döneminde Altın çağını yaşamıştır. buradan çıkartılan eserler aynı yerde bulunan müzede sergilenmektedir.

22 KUŞ ADASI : Her yıl "Altın güvercin" yarışmasının yapıldığı kuş adası ilçesi çevresinde bulunan SELÇUK, EFES, MERYEM ANA, MİLET , DİDİM, PAMUKKALE, MARMARİS ve BODRUM gibi ülkemizin turizm açısından en yoğun merkezlerinin ortasında yer alması buraya olan ilgiyi daha da arttırmaktadır.Kuş adası Yunanistan’ın Sisam adasına yakın olması ve doğal güzellikleriyle ülkemizin önde gelen turist cennetlerinden biridir.

23 DİLEK YARIM ADASI : KUŞ adası -Söke ilçeleri arasında Kuş adasına 28 km. ve Sökeye 34 km. Samsun dağının ege denizi uzantısındadır. Defne , kestane ve selvi ağaçları bakımınden oldukça zengindir. Anadolu parsının batıda yaşadığı en son nokta olan milli parkın dilek tepesi Güzel çamlı köyünde İyonya M.Ö y.y. konfedarasyonunun toplantı merkezi yer almaktadır. park içerisinde kamp alanları mevcuttur.

24 ALTIN KUM PİLAJI : Ülkemizde adı en fazla duyulan plajlardan biridir. Didim içerisindeki Altınkum plajında mayıs ayından ekim sonuna kadar deniize girilebilmektedir.Didim altınkum plajının diğer plajlardan ayıran en önemli farkı, Rüzgarın bu kumsalda karadan denize doğru esmesidir. Bu özellik başka bir yerde görülmez. Rüzgarın karadan içeriye doğru esmesi nedeniyle de deniz ve plaj herzaman temizdir.

25 KÖRTEKE KALESİ: Aydın İli Bozdoğan İlçesi, Körteke Köyü’nün kuzey doğusunda yer alan yüksek bir tepe (Kale Tepe ) üzerine kurulmuş İç Karya’nın leleg tipi tepe kentlerinden biridir. Bu kent muhtemelen XYATİS Kentidir. Kale duvarları üzerinde değişik dönemlere ait izlerin bulunuşundan ötürü farklı çağlarda kullanıldığı sanılmaktadır. Kayalık tepe üzerinde akropol yer almaktadır. Doğu ve batıda birer kule ile ortada bir sarnıç bulunmaktadır. Akropol M.Ö. 5. y.y.‘ a tarihlediğimiz, üç kuleli iç sur ile güneyden kuşatılmıştır.

26 ÜVEYS PAŞA CAMİİ: Aydın’ın en eski camisi olan Üveys Paşa Camisi, Kadı Muhiddin Efendi’nin oğlu Mısır Beylerbeyi Üveys Paşa tarafından 1568 yılında yaptırılmıştır. Üveys Paşa, Başdefterdarlık ile Budin ve Mısır Beylerbeyliklerinde bulunmuştur. Avlu içerisinde kare planlı tek kubbeli küçük bir camidir. Yüksek kasnak üzerine oturan kubbesi kiremit kaplıdır.

27 KIZILDERE KAPLICASI : İli, Buharkent İlçesi sınırları içerisinde Aydın-Denizli karayolu üzerinde yer almakta olup en yakın yerleşim yeri olan Kızıldere Köyüne uzaklığı 5 km’dir. Aydın Merkez İlçeye 86 km mesafede bulunan kaplıca alanına ulaşım, Aydın-Denizli karayolu ile sağlanmaktadır. Kaplıca alanı deniz seviyesinden 150 m yüksekliktedir. Suyu Sodyum Bikarbonatlı, Florür nitelikte termomineralli, renksiz ve kokusuzdur.

28 KARACA MAĞARASI : Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü içerisindedir. Mağrada damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağra çiçekleri, mağra incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz. Ayrıca Karaca Mağrasının havası astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Karaca Mağrası, denizden 1550m yükseklikte, şehir merkezine ise 17 km mesafededir.


"GÖKHAN ÖZÇELİK 10130096009 AFYON VE AYDIN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları