Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIĞI GELİŞTİREN HASTANE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIĞI GELİŞTİREN HASTANE"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIĞI GELİŞTİREN HASTANE
Prof.Dr. Selma KARABEY İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D.

2 “Hastalıktan Korunma”dan “Sağlığı Geliştirme”yeç
1970’ler: Sağlık-Hastalık-Davranış/yaşam tarzı ilişkisine odaklanılıyor. 1980’ler: “Yaşam tarzı” bireysel değil“ kollektif davranış”olarak tanımlanıyor. Sosyal çevre ve politikaların önemi vurgulanıyor.

3 Ottawa Şartı (1986) HEDEFLER
Sağlık için toplum katılımı / eylemlerinin güçlendirilmesi Kişisel becerilerin geliştirilmesi Sağlığı destekleyen çevrelerin yaratılması Sağlık hizmetlerinin yeniden yönlendirilmesi / yapılandırılması Sağlıklı kamu politikaları yapılması STRATEJİLER Savunma Arabuluculuk Kolaylaştırma/mümkün kılma

4 Sağlığın Belirleyicileri
Toplumsal Ekonomik Politik Kültürel Çevresel ETKENLER Yaşam ve Çalışma Koşulları: Gelir Eğitim Meslek İşsizlik Doğal Çevre İnşa Edilmiş Çevre Sağlık Hizmetleri Sosyal Ailevi ve Topluluk Ağları Yaşam Tarzı Cinsiyet Yaş Irk Biyoloji Genetik

5 Sağlığı Geliştirmede Yaşam Alanı (Yerleşke) Yaklaşımı:
Günlük hayatın geçtiği alanlarda sağlığı geliştirme olanaklarının oluşturulması Sağlığı geliştiren şehirler Sağlığı geliştiren okullar Sağlığı geliştiren üniversiteler Sağlığı geliştiren hapishaneler Sağlığı geliştiren işyerleri Sağlığı geliştiren hastaneler

6 Sağlığı Geliştiren Hastaneler
Ottawa Şartı Hedefleri: Sağlık için toplum katılımı / eylemlerinin güçlendirilmesi Kişisel becerilerin geliştirilmesi Sağlığı destekleyen çevrelerin yaratılması Sağlık hizmetlerinin yeniden yönlendirilmesi / yapılandırılması Sağlıklı kamu politikaları yapılması

7 40 bölge/ülke ağından oluşuyor. Her ağda en az 3 üye
Uluslararası Sağlığı Geliştiren Sağlık Hizmetleri ve Hastaneler Ağı 40 bölge/ülke ağından oluşuyor. Her ağda en az 3 üye Toplamda 900 hastane - sağlık kuruluşu üye. Türkiye’den?

8 Toplum Kurum Fiziksel Çevre
Hastalar Çalışanlar Toplum Kurum Fiziksel Çevre

9 Hastalara ve Topluma Yönelik Etkinlikler
Sağlık eğitimleri ve danışmanlık faaliyetleri: Sağlıklı beslenme Emzirmenin özendirilmesi Astım programı Dört yaş altında güvenli yeme İki yaş altı güvenli uyku Zehirlenme önleme programı vb.

10 Hastane Çalışanlarına Yönelik Etkinlikler
Çalışanların aşılanması Kadın sağlığı kliniği Emzirme/süt sağma koşullarının sağlanması Sağlıklı hastane yiyecekleri/içecekleri Öğlen yürüyüş grupları Aerobik sınıfları vb.

11 Kuruma Yönelik Programlar
İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları İnfeksiyon kontrol programları Sigarasız işyeri vb Genellikle kalite yönetim programlarıyla entegre olarak uygulanıyorlar.

12 Fiziksel Çevreye Yönelik Programlar
Atık yönetimi Atık miktarını azaltmak Geri dönüşüm uygulamaları Enerji tasarrufu Sera gazı emisyonlarını azaltmak vb

13 Başarılı Olmak İçin Hastanenin farklı yönetim kademelerinin bu programlara etkin liderlik yapması Sağlığı geliştirme konusunun hastanenin vizyonuna, stratejilerine, çalışanların görev tanımlarına entegre edilmesi Hastanelerin sağlığı geliştirmeye yönelik stratejik, operasyonel ve değerlendirmeye yönelik programlarının olması Sağlık çalışanlarının gelişimi ve eğitimi Kaynak ayrılması (insan, altyapı ve finans)

14 DSÖ’nün Sağlığı Geliştiren Hastaneler Standartları (2004)
Yönetim Politikası: Yazılı ve kalite sisteminin bir parçası olmalı, hasta ve yakınlarıyla sağlık çalışanlarını hedeflemeli Hasta değerlendirmesi: Sağlık çalışanları hastalarla birlikte sağlığı geliştirme etkinliklerine yönelik gereksinimini belirlemeli Hastanın hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve hastaya yönelik sağlığı geliştirme çalışmaları yürütülmesi Sağlıklı bir çalışma ortamının geliştirilmesi Süreklilik ve diğer sağlık kuruluşları/sektörlerle işbirliği

15 ABD: Sağlıklı Hastane Seçenekleri
Sağlıklı yiyecek/içecek sunumu Fiziksel aktivite koşullarının oluşturulması Emzirme ve laktasyon desteği Tütün Kontrolü İzleme ve Değerlendirme Hastaneler ve Halk Sağlığı Hekimleri çalışanlara ve topluma yönelik sağlıklı yeme/içme standartları ve ölçüleri koyabilirler Hastaneler bu konuda destek verebilirler(sağlıklı gıdaya ulaşım, uygun fiyat) Hastanede yiyecek ve içecek sunulan her yerde sağlıklı gıda sunumunu gerçekleştirmek için ulusal bir standart geliştirilmeli ve tüm hastanelerin bu standarta ulaşması için çaba gösterilmeli Hastaneler, kurum binaları arasındaki boş alanları fiziksel aktiviteyi artıracak şekilde yürüyüş yollarına dönüştürebilir. Hastaneler model olacak bir insan kaynakları programı geliştirebilirler (esnek fiziksel aktivite zamanları, fiziksel aktiviteyi teşvik edici faaliyetler, toplantılar) Halk Sağlığı çalışanları ve hastaneler, hem çalışanları, hem yönetimi hedef alan emzirme konusunda bilgi ve farkındalığı artırmak amacıyla bir kampanya başlatabilir Hastaneler emzirme konusunda yer ve zaman konusunda çalışanlarına ve ziyaretçilere destek olucu politikalar ve yaklaşımlar edinebilir Hastaneler, %100 dumansız bir kampüs sağlayabilir. Halk Sağlığı hekimleri, sigara bırakmayı teşvik edici, sigara içenlerin sigorta kapsamının daraltılması gibi kurumsal tasarıları destekleyebilirler Hastaneler çalışanlarına yönelik sigarayı bıraktırma programları uygulayabilirler Halk Sağlığı hekimleri ve hastaneler politikalardaki değişikliklerin sağlık çıktılarını değerlendirmek amacıyla ortak çalışmalar yapabilirler Halk Sağlığı hekimleri ve hastaneler hastane politikalarında ve çevresindeki değişimlerin sağlık çıktılarındaki etkilerini incelemek amacıyla izlem sistemleri geliştirebilirler Hastaneler çalışanlarının ve hastalarının sağlıklı tercihlerini destekleyen politikaları ve çevresel değişiklikleri hakkında standartlar ve rehberler hazırlayabilir. Healthy Hospital Choices, National Center of Disease Prevention and Health Promotion(CDC)

16 Hastane etrafında organik Pazarlar
Amerika’da Kaiser Permanente adlı özel sağlık sigortası kuruluşunun kendisiyle anlaşmalı birçok hastanede, Amerika çapında başlattığı bir uygulama

17 Hastane etrafında organik Pazarlar
Yerel ve organik ürünlerle tüketiciyi hastane etrafında buluşturarak sağlıklı yaşam tarzını teşvik ediyor

18 Antioch Tıp Merkezi

19 Antioch Tıp Merkezi (Kuzey Kaliforniya)

20 Antioch Tıp Merkezi Yerel Ürünler Pazarı
“Ürünler ve fiyatlar mükemmel, tarladan bugün toplanmış olan fasulyeyi akşam sofrada yiyebiliyoruz” Donna Mcgee (koordinatör) “Çay ağacı yağı ve portakaldan yapılan Casablanca el yapımı sabununu çok seviyorum, Bu sabunlar cildi kurutmuyor ve portakal kokusu beni çok mutlu ediyor. Mutlu eden şey de zaten sağlıklı olan değil midir?” Marla Hayes “Ev yapımı ekmek her zaman çoksatan bir ürün olmuştur, bu belki de insanlara çocukluklarını hatırlattığı içindir. Benim ekmeklerimde adını telaffuz edemeyeceğiniz tuhaf tuhaf katkı maddeleri yoktur. Tıpkı babaannenizin yaptığı ekmek gibidir. Bu proje gerçekten yeme alışkanlıklarını sağlıklılaştırma yönünde bir devrim niteliğinde” Cindy Sebastian (ekmek satıcısı)

21 Honolulu Tıp Merkezi Yerel Ürünler Pazarı (Hawai)

22 http://www. localharvest

23 Honolulu’da satılanlar

24 Health Care without Harm

25 “Health Care without Harm”
Tıbbi atıkların yakılarak imha edilmesi civa ve dioksin gibi tehlikeli hava kirletici maddelerin açığa çıkmasına yol açabiliyor. Bu da hem sağlık çalışanları hem de toplum için astım riskinin artması demek. Health Care without Harm, sağlık hizmetinin sağlıksız sonuçlarını engellemeyi amaçlayan uluslar arası bir kuruluş

26 53 ülkede 517 üye

27 Oklahoma Üniversitesi Tıp Merkezi Emzirme Odaları
Kampüs içinde toplam 22 emzirme odası

28 Oklahoma Üniversitesi Emzirme Odaları

29 Healthy NC Hospital Initiative
Amerika’nın Kuzey Karolina eyaletindeki 127 Acil Tıp Merkezi’nin imzaladığı %100 dumansız hastaneler Hastanede sağlıklı yemek Hastanede sağlıklı çevre oluşturmayı amaçlayan bir sözleşme

30 Healthy NC Hospital Initiative

31 Bizim hastanelerimizde de gerçekleşmesi dileğiyle….


"SAĞLIĞI GELİŞTİREN HASTANE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları