Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”"— Sunum transkripti:

1 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Hazırlayan ve Sunan Yahya İPEK

2 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
İstanbul’da Giresun Dernekçiliği Cumhuriyet tarihinin her döneminde var olmuştur. İstanbul’un hızlı göç almaya başlamadığı dönemlerde ’li yıllarda dernekçilik yüksek öğrenim gören Giresun gençlerine yönelik kurulmuştu. Hatta Giresun derneği Yenikapı’da bir Giresun Öğrenci Yurdu kurmuştu. Ankara’da da her zaman etkin Giresun Dernekçiliği yapılmıştır.

3 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Bugün Ankara’da bir Vakfımız ve derneğimiz vardır. Vakıf Başkanlığını Sayın Metin Yaraman, Dernek Başkanlığını da Sayın Salih Hacıömeroğlu yürütmektedir. Bunun yanında Ankara’da ilçelerimiz adına kurulmuş derneklerimiz de mevcuttur. Biz bu sunumumuzda özellikle 1980 yılı sonrası İstanbul Dernekçiliğimizi irdeleyeceğiz.

4 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
12 Eylül 1980 darbesi herşeyi sekteye uğrattığı gibi Ülkemizde dernekçiliği de sekteye uğratmıştı. 1984 yılında Ankara’da ihtilal sonrası ilk Giresunlular Derneği kuruldu. Ankara’daki dernek Sacit Karaibrahimoğlu başkanlığında Şevki Şahin, Ahmet Unutmaz,Doğan Akkaya,Çınar Gümüşel ve Mustafa Kalebozan’dan oluşmuştu.

5 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
İhtilal sonrası Sıkıyönetim döneminde İstanbul’da dernek kurmak çok zordu. Herşey Selimiye onayından geçiyordu. Ancak var olan bir derneğin şubesini açmak daha kolaydı. Bu nedenle İstanbul’da müteşebbis bir heyet Ankara Giresunlular Derneğinin İstanbul Şubesini açmak için çalışmalara başladılar.

6 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
İstanbul’daki derneği hayata geçirmek için M.Naci Pamuk, Şevket Alaaddinoğlu büyük bir efor sarfederek çalışmışlardır. Bu oluşuma Eski Dışişleri Bakanlarımızdan Sayın Hayrettin Erkmen, Eski Başbakan Yardımcılarımızdan Nizamettin Erkmen, Eski Bakanlarımızdan Abdullah İzmen, Eski Milletvekili ve Yazar Naim Tirali ve Bahtiyar Uzunoğlu çok büyük destekler vermişlerdi. Bendeniz Yahya İpek’te bu derneğin kurucu üyesi olma şerefine nail olmuştum.

7 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Ankara ve İstanbul Dernekçiliğini anlatırken, Bursa hareketini de unutmamak lazım. 80’li yılların sonlarına doğru Şebinkarahisar’lı hemşehrimiz Av. Murat Toker’in Bursa’dan başlatmış olduğu hareket te bir milat olarak kabul edilmelidir. Sayın Toker önce Giresun Dergisini çıkarmış, sonra da dernekleşerek, gurbetteki Giresunluların örgütlenmesinde etkin rol oynamıştır. Bursa ekibinden Şenel Ahmetoğlu, Mehmet Kabadayı, Özer Erkmen, Dr.Rıfat Akın, Özdemir Tığlı, Ekibe İzmit’ten katılan Defterdar Fikret Kartal ve Dr.Baki Yakasız’ı da saygı ile anmak lazım.

8 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
İstanbul’daki Dernekçiliğimiz Ankara Giresunlular Derneğinin İstanbul Şubesini açmakla kalmadı. 1986 yılında müteşebbis abilerimiz bağımsız bir Giresun Derneği kurdular. Merkezi Kadıköy olan bu dernek, Sayın Özden Demirel Başkanlığında, Muhlis Gülen, Gündoğdu Sezgin, İlhami Şensoy, Burhan Çeçeli, Mustafa Gürel, Erol Üstündağ, Necati Altınay, Aziz Ak ve Ergün Akyüz isimlerinden oluşan kurucu listesine sahipti.

9 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Bu Dernek İstanbul’da kurulduktan sonra Ankara Giresunlular Derneği İstanbul Şubesi kendini fesh ederek yeni dernek ile birleşti. Süreç içinde, özellikle 80’li yılların sonu ile, 90’lı yılların başlarında İstanbul’da bir dernekleşme furyası yaşadık. Bugün hemen hemen İstanbul’un her ilçesinde Giresunlular Derneği, veya bir ilçe derneğimiz mevcuttur.

10 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Burada İstanbul dışında bir başka derneğimizi de özellikle zikretmek isterim. Antalya Giresunlular Derneği. Bu dernek Giresun’da da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yapmış olan Tirebolu’lu hemşehrimiz Nadir Yapsakaloğlu tarafından kurulmuştur. Kurucu yönetimde Ziya Karadeniz, Fatma Ceylan, İbrahim Derbeder, İsmet Yücel, Mehmet Aygün, Mustafa Melikoğlu, Mustafa Dağ, Abidin Baladın, Şenel Karadağ, Kenan Yiğit, Gençağa Karakaş, İsmail Alpan, İsmail Genç ve Ekrem Zomp bulunuyordu.

11 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
BUGÜNKÜ DURUM Çok Dernek çok başarı demek mi? Dernekler entegre olamıyorlar. Federasyonlar ne derece başarılı? Giresun adına tek yürek olunabilir mi? Kapalı kapılar ardında Vakıf. Dernek yöneticileri ve Giresunlular güçbirliğine inanıyorlar mı?

12 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
VE BİZİM DERNEK “BEYKOZLU GİRESUNLULAR DERNEĞİ” Değerli katılımcılar, Şu anda çatısı altında bulunduğumuz Derneğimiz hakkında görüşlerimi en sona bıraktım. Çünkü şu anda bizim için aslolan “Beykozlu Giresunlular Derneği”dir.

13 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Bu dernek İstanbul’da kurulan en eski derneklerimizdendir. Bana göre her dönemde etkin çalışılmıştır. Bu derneği kuranlara her zaman teşekkür borcumuz vardır. Ahirete göç etmiş kurucularımıza her zaman bir fatiha borcumuz vardır. Bu Dernek İstanbul’da bazı ilklerin de öncüsü olmuştur. (Kaymakdonduran ve İftar Çadırı bunların örneğidir.)

14 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Bu Dernek dönemsel olarak kötü günler de geçirmiş olabilir. Ama hiç kimsenin o dönemleri de eleştirmeye hakkı yok. Dernekler gönüllülük esasına dayalı kuruluşlardır. Bu derneklerde ücretli yöneticiler olsa belki eleştiri hakkı doğar. O nedenle bazı mekan ve zamanlarda yapılan enkaz edebiyatını doğru bulmadığımı ifade etmek isterim.

15 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Bugün Beykozlu Giresunlular Derneği kocaman bir alkışı, yürekten bir teşekkürü hak ediyor. Çünkü bugün bu çatının altında bir araya gelip bazı şeyleri ifade edebiliyorsak, o bugünkü yönetimin başarısıdır. Bunun yanında iki özel teşekkürüm var.

16 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
İlki Başkan Hasan Karakaya’ya, Çünkü bu derneğin lokomotifi olmuştur.

17 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
İkincisi İ.Hakkı Öztürk’e. Çünkü Pancar Çorbası Fikir Kulübünün fikir babasıdır. Proğramların hayata geçmesinde ciddi efor sarfetmiştir.

18 “İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”
Dernek Yöneticilerime, İstişare Konseyi Üyelerime, Dernek Üyelerimize Ve katılımcıların hepsine teşekkür ederim. Yahya İPEK İstişare Konseyi Başkanı


"“İSTANBUL DERNEKÇİLİĞİMİZİN DÜNÜ-BUGÜNÜ”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları