Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNOLOJİNİN HAYATIMIZA GİRMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNOLOJİNİN HAYATIMIZA GİRMESİ"— Sunum transkripti:

1 TEKNOLOJİNİN HAYATIMIZA GİRMESİ
TEKNOLOJİ NEDİR? TEKNOLOJİNİN İNSANLARA YARARLARI TEKNOLOJİNİN İNSANLARA ZARARLARI ÖRNEKLER

2 TEKNOLOJİ NEDİR? Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aygıtları kapsayan bilgi, uygulama bilimi. Teknoloji ayrıca, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir.  Teknolojinin Latince karşılığı "Technoslogos" dur, "techne" yapmak, "logos"  da bilmek anlamına gelmektedir. Alet ve edevat yapılması için gerekli olan bilgi ve yeteneği ifade etmektedir.

3 TEKNOLOJİNİN İNSANLARA YARARLARI
Teknolojinin günümüze kadar insanlara çok önemli bir yararı olduğu şüphesiz bir gerçektir. Sanayinin gelişmesinde teknolojinin katkısı çok büyüktür. Teknolojinin Yararlarını Maddeler Halinde Açıklayabiliriz ; 1- İnternet sayesinde dünyanın diğer bir ucundan diğer ucuna bilgi ulaştırılabilmesi. 2- Teknoloji sayesinden insanlar çok daha kolay yaşam imkanlarına sahip olurlar ve yapacakları işler çabul ve rahat yapabilirler. Örneğin evlerde kullanılan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi teknolojik ürünler işleri kolayca yapmaya yararlar. Evlerde bulunan teknolojik aletler yardımıyla hem bilgileri ve yiyecekleri saklarsınız hemde yapacağınız işleri daha hızlı ve basit bir şekilde yapabilirsiniz. Bu işleri yaparken daha az enerji sarfedebilirisiniz. 3- Teknoloji tıp alanındada çok faydalı birşeydir. İnsanların hayatına olumlu etkiler sağlamaktadır. İnsanların hastalıkların daha çabuk bulunması için tıptaki teknolojik ürünlerden yararlanılmaktadır. 4-Eğitim alanındada teknolojinin çok faydası vardır. Mesela ; episkop, projeksiyon makinesi ve televizyon gibi ürünler yardımıyla okullarda ders anlatmada kolaylık sağlanmaktadır. 5- Teknolojinin birdiğer faydası insanların düşüncelerini, duygularını daha fazla insana anlatmasının daha kolay bir hale gelmesidir. Matbaa sayesinde birçok kitap basılmış ve insanlar bu kitaplar sayesinde kültürleri gelişmiştir. Hayatımızda internet, gazete, televizyon, radyo ve diğer iletişim aletleri ile daha fazla insana haberler ulaştırılmaktadır. 6- Teknoloji ulaşım alanındada çok faydalıdır. Eskiden yolları atlarla veya yüreyerek aylarda belkide yıllarda gidilmekteydi. Teknoloji sayesinde bu kolaylaştı ve çok uzak biryere kısa zamanda ulaşılabilmektedir.

4 TEKNOLOJİNİN İNSANLARA ZARARLARI
İnsanoğlu kendi iradesiyle hareket edebilen bir varlıktır. Teknolojiyi geliştiren insanoğludur. İnsanlar sorumsuzca davranışlar da sergileyebilir. İşte teknoloji de buna örnektir. Teknolojinin insan ve doğa hayatına zarar verdiğini bile bile üretmek sorumsuzca bir davranıştır. Ülkemizde birçok teknoloji kurbanı vardır. Bazı insanlar “teknoloji yararlı” der. Teknolojinin yararlı olduğunu düşünsek bile, ki bu doğru değil, insanoğlunun bunu yanlış kullanacağını biliyoruz. Zararlı olduğunu düşünürsek de akla birçok şey gelir. İşte bunlardan bahsedeceğiz. Teknolojinin birçok zararı vardır. Hem kişisel hem de toplumsal bakımdan. Hadi sırf bunlar var diyelim ama bir tek bu değil, teknoloji eski zevkimizi de alıp götürmüştür. Teknoloji insanı geliştirir derler. Teknoloji insanı geliştirmez, tam aksine değiştirir. Örnek verirsek, bilgisayar gelişme demektir derler. Bilgisayar çağın teknolojisidir. Ama bilgisayarda insanı zarara iten şeyler de vardır. Hem iyi hem kötü diye bir şey olmaz. Kötü, iyi varsa, iyiyi de götürür. Bilgisayarın içinde bazı değil, birçok kötü site, program vb. şeyler vardır. O zaman bilgisayarı bir teknoloji değil zamanımızı boş ve zararlı şeylerle çalan bir alet olarak tanımlayabiliriz. Teknolojinin zararlı olduğu zaten çok bariz. Eski toplumdaki insanlar nerede? Günümüzde teknolojiyi iyi yönde kullanan insan sayısı 100 kişiden 10’dur. Bilimadamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre, insanların akıllarının beş yılda bir ikiye katladığı söyleniyor. Peki biz bu aklımızı niye hep kötü yönde kullanmaya gerek duyuyoruz? Topluma faydalı olacak yönde yapılan teknolojik gelişmeler de var. İnsanlar işi kolaylaştırmak, daha az enerji harcayarak daha çok iş yapacak buluşlar yapıyor. Ama iyi bir buluş da olsa zararları vardır. Mesela bir kişinin fabrikası var. Fabrikadaki çalışanların yaptığı işleri makinalar yapacak duruma geldi. Peki bu insanlar ne yapacaklar? 10 Kişinin yapacağı işi, 1 kişi makine ile yapacak. 9 kişi ise işinden olacak.

5 TEKNOLOJİK ALETLERE BAĞIMLILIK
Son yıllarda farklı ülkelerde, duyan insanların anlamakta zorluk çekeceği türden olaylar yaşanmaya başlandı: “Bir kadın oyun oynarken çocuk doğurdu ve sonra onu poşete koyup çöpe attı, geri döndü oyun oynamaya devam etti. Almanya’da bir kadın kendine oyun oynama fırsatı vermediği için 2 çocuğunu boğdu, sonra oyun oynamaya devam etti. Güney Kore’de 50 saat hiç yerinden kalkmadan oyun oynayan çocuk, yerinden kalktığı zaman düştü ve öldü. İnternette Uzakdoğu savaş oyunları oynayan bir genç kılıçla sokakta karşılaştığı bir kişinin başını keserek öldürdü. Çin’de 17 yaşındaki bir genç, iPhone ve iPad alabilmek için böbreklerinden birini sattı. Olayın, gencin ailesinin iPhone ve iPad’i nasıl aldığını sorgulaması üzerine açığa çıktığı ifade edildi.Türkiye’de bir çocuk oyun oynamaya izin vermediği için annesini bıçakladı.” Bunun gibi yüzlerce haberi saymak mümkün. Hepsinin ortak noktası oyun, internet, bilgisayar… Bu tür haberler çoğaldıkça haliyle endişeler arttı. Hatta bazı ülkelerde alarm zilleri çaldı bile. Buna bağlı olarak problemi tespit etme, çözümler bulma noktasında arayışlar başladı.

6 TEKNOLOJİNİN TARİHİ İnsanlık tarihi boyunca teknoloji, sürekli olarak gelişme göstermiştir. Günümüzde de gelişmeye devam etmektedir.Tarihte önemli buluşlar olmuştur. Bu ilk çağlara kadar devam etmektedir. Fakat son 100 yılda olan teknolojikgelişmeler diğer zamanlara göre çok fazla vehızlı olmuştur. Bu gelişmelerden bahsetmeden önce teknoloji ve bilim tarihinden bahsetmekte yarar var. Bilim ve Teknolojinin Tarihi Bilinen tarihe göre bilim’in ilk tohumları M.Ö 3000’’li yıllarda Mezopotamya’da atıldı. Buradan batıya geçti ve batının çeşitli yerlerine ulaştı. O dönemde İskenderiye Kütüphanesi biliminmerkeziydi. Orta Çağ’’a girildikten sonra kütüphane yakıldı ve bilim bir nevi geriledi. Daha sonra İslamiyet ile birlikte bilim yeniden canlandı ve İslamiyet’in himayesinde 600 yıl boyunca gelişti ve yayıldı. Daha sonra Avrupa ve Amerika’ya ulaştı. Son olarak da bugün ki halini almış oldu.

7 TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ
Sanayileşmenin en belirgin ögesi teknoloji üretebilmektir. Teknoloji üretebildiğiniz, bilgiyi ürün tasarlamada kullanabildiğiniz takdirde ticarette rekabet üstünlüğünü, savunma sistemlerinde de caydırıcılığı sağlayabilirsiniz. Kimse kendisine üstünlük sağlayan bir şeyi başkasına vermeyeceğine göre salt teknoloji transferi yaparak sanayileşmemiz ve kalkınmamız, savunma sistemlerinde de caydırıcılığı sağlamamız olası değildir. Bu nedenle amaç kendi teknolojimizi kendimizin üretmesi olmalıdır. Kendi teknolojisini üreten bir sanayileşme ile ulusal ekonomiye, ülkenin mühendislik gücüne ve ulusal teknolojiye en yüksek katkıyı sağlayabilir, beyin göçünü önleyebilirsiniz. Teknolojiyi kısaca bilimsel bilgiden yararlanarak yeni bir ürün geliştirmek, üretmek ve hizmet desteği sağlamak için gerekli bilgi, beceri ve yöntemler bütünü olarak tanımlayabiliriz. Bu duruma göre özgün üretim için gerekli safhaları da dörde ayırabiliriz. Bilimsel bilgiye ulaşmak veya geliştirmek Bilgiden faydalanarak bir ürün tasarlamak (tasarım yeteneği veya teknolojisi) Tasarlanan bir ürünün üretim tekniklerini belirlemek (üretim teknolojisi) Üretim.

8 SON TEŞEKKÜR EDERİM METİN YÜKSEL ÖZDEM


"TEKNOLOJİNİN HAYATIMIZA GİRMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları