Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI"— Sunum transkripti:

1 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KIRTEL ARŞ. GÖR. AHMET HAMDİ SERDAR ARŞ. GÖR. HASAN GÖKBERK BAYHAN ARŞ.GÖR. SÜLEYMAN ADAHİ ŞAHİN Sakarya, Türkiye, 24 Nisan 2019

2 https://inm.subu.edu.tr/tr/icerik/6318/12630/staj
Genel Bilgiler Staj gündemi ile ilgili tüm konular için, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü web sayfası takip edilecektir.

3 Staj Türleri ve Süreleri:
Genel Bilgiler Staj Türleri ve Süreleri: Ofis (Statik Büro), 20 iş günü Şantiye, 32 işi günü Ulaştırma-Hidrolik Geoteknik, 20 iş günü Toplam staj süresi 72 iş günü olup öğrenim süresi (ders dönemleri) içinde yapılan arazi, şantiye, atölye, laboratuvar ve topografya çalışmaları staja dahil değildir. Öğrenci 3 stajından en az 2’sini farklı işletmelerde yapmak zorundadır.

4 Genel Bilgiler YÖNERGE – MADDE 7 Zorunlu işyeri stajı 2. Yarıyılın sonundan itibaren başlar. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) en fazla (20) iş günü staj yapabilir. Öğrenciler kalan staj süresi 2. Sınıf sonunda en çok 52 iş gününe tamamlayıp, kalan staj süresini ise diğer dönemlerde tamamlayabilirler. 40 iş günü stajını tamamlamayan öğrenciler İşyeri Eğitimi ve İşyeri Uygulaması dersini tercih edemezler.

5 Ofis (Statik Büro) ve Konusu
Genel Bilgiler Ofis (Statik Büro) ve Konusu Öğrenciler ikinci yarıyıl sonundan itibaren Ofis (Statik Büro) yapabilirler. Staj yapılacak işyerlerinde en az 1 inşaat mühendisi (statik hesap konusunda bilgi verebilecek) ve 5 çalışan olmalıdır. Metraj, Hakediş ve İcmali, Mükayeseli Maliyet, Yeşil Defter Doldurulması (Yapım Yönetimiyle İlgili Konular) Statik ve Mimari Paket Programlarında Tasarım ve Analiz (AutoCAD, SAP2000, STA4CAD vb.) – ÇOK ÖNEMLİ İlgili yönetmelikler, prosedürler veya standartların incelenmesi ve referans olarak verilmesi işleri kısmen veya tamamen görülmelidir. Ofis stajı ile ilgili ayrıntılı bilgi için staj esaslarını okuyunuz. Örnek defter;

6 Şantiye Stajı ve Konusu
Genel Bilgiler Şantiye Stajı ve Konusu Öğrenciler dördüncü yarıyıl sonundan itibaren Şantiye Stajı yapabilirler. Şantiye stajını herhangi bir yapı şantiyesinde aktif olarak yapabilirsiniz. Şantiye stajı ile ilgili ayrıntılı bilgi için staj esaslarını okuyunuz.

7 Ulaştırma, Hidrolik veya Geoteknik Stajı ve Konusu
Genel Bilgiler Ulaştırma, Hidrolik veya Geoteknik Stajı ve Konusu Öğrenciler altıncı yarıyıl sonundan itibaren Ulaştırma, Hidrolik veya Geoteknik Stajı yapabilirler. Ulaştırma stajını Karayolu veya Demiryolu stajı şeklinde yapabilirsiniz. Ulaştırma, Hidrolik veya Geoteknik stajı ile ilgili ayrıntılı bilgi için staj esaslarını okuyunuz.

8 Şantiye Stajı │ Ulaştırma, Hidrolik veya Geoteknik Stajı
Genel Bilgiler Şantiye Stajı │ Ulaştırma, Hidrolik veya Geoteknik Stajı Öğrenciler 32 günlük şantiye stajlarını yapı şantiyesi dışında ulaştırma, hidrolik veya geoteknik yapı inşaatı şantiyelerinde de tamamlayabilirler. Ancak bu durumda 20 günlük ulaştırma, hidrolik veya geoteknik stajlarını önceki stajlarında tamamladıkları branştan farklı bir branşta yapmak zorundadırlar. Örneğin: 32 gün baraj şantiyesinde çalıştıysam, 20 günlük stajımı tekrar hidrolik yapılar alanında yapamam.

9 STAJ YAPILACAK YER VE DÖNEMLERE İLİŞKİN ESASLAR

10 Staj Yapılacak Yer ve Dönemlere İlişkin Esaslar
Stajlar; eğitim-öğretim ve sınav dönemlerini kapsayan süreler dışında, Fakülte tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır. Staj yapacak öğrencilerin, müracaatlarını Bahar Yarıyılı içerisinde staja başlayacakları tarihten en geç 10 gün önceden tamamlamaları gerekmektedir. (Başvuru tarihleriyle ilgili detaylı bilgi ilerleyen slaytlarda verilecektir) Yaz okulu dönemi içerisinde herhangi bir üniversiteden/birimden ders alan öğrenci, yaz okulu süresince staj yapamaz.

11 Staj yerleri, öğrencilerin bizzat kendileri tarafından bulunur.
Staj Yapılacak Yer ve Dönemlere İlişkin Esaslar Öğrenciler stajlarını, alanlarına uygun yurt içi veya yurt dışı kamu/özel kurum ve kuruluşlarda yaparlar. Staj yerleri, öğrencilerin bizzat kendileri tarafından bulunur. Stajlar danışmanların onayı halinde iki parça halinde yapılabilir. Örneğin: Büro (10 Gün + 10 Gün) Ulaştırma (10 Gün + 10 Gün) Şantiye (16 Gün + 16 Gün)

12 2018/2019 Eğitim Yılında Yaz Stajı Tarihleri
Staj Yapılacak Yer ve Dönemlere İlişkin Esaslar 2018/2019 Eğitim Yılında Yaz Stajı Tarihleri Öğrenci Tip 1: Yaz Okulum Var Hocam. Dönemler Kaç Gün Staj Yaparım? Cumartesi Dahil Cumartesi Hariç Günümüz (2018/19 Bahar Yarıyılı Final Sınavları Bitişi) – (Yaz Okulu Öncesi Dönem) (Ramazan Bayramı) 12 10 – (Yaz Okulu) – (Yaz Okulu Sonrası Dönem) (Kurban Bayramı) (Zafer Bayramı) 32 26 – (2019/2020 Güz Dönemi)

13 2018/2019 Eğitim Yılında Yaz Stajı Tarihleri
Staj Yapılacak Yer ve Dönemlere İlişkin Esaslar 2018/2019 Eğitim Yılında Yaz Stajı Tarihleri Öğrenci Tipi 2: Yaz Okuluna Gitmiyorum. Dönemler Kaç Gün Staj Yaparım? Cumartesi Dahil Cumartesi Hariç Günümüz (2018/19 Bahar Yarıyılı Final Sınavları Bitişi) – (Yaz Tatili) (Ramazan Bayramı) (Demokrasi ve Özgürlükler Günü) (Kurban Bayramı) (Zafer Bayramı) 91 75 – (2019/2020 Güz Dönemi)

14 STAJ BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN İŞLEMLER

15 Belgelerin teslimini belirlenen tarihlerde yapınız.

16 https://inm.subu.edu.tr/tr/icerik/15554/80011/formlar
Staj Başvurusu İçin Gereken İşlemler Öğrenci, ilgili Staj Komisyonu üyelerinin herhangi birisiyle ön görüşme yaparak staj yapacağı iş yerine karar verdikten sonra, “Staj Kabul Formu”nu üç nüsha olarak doldurur. Staj Kabul Formu’na bölüm web sayfasından ulaşabilirsiniz.

17 Daha sonra Staj Kabul Formlarını ilgili iş yeri yetkilisine onaylatır.
Staj Başvurusu İçin Gereken İşlemler Staj kabul formu üzerinde öğrenciye ait bilgiler doldurulur ve imzalanır. İş kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigorta Güvencesi onayı için hazırladığı Staj Kabul Formlarını Dekanlığa onaylatır. Daha sonra Staj Kabul Formlarını ilgili iş yeri yetkilisine onaylatır. İlgili işyeri tarafından onaylanmış Staj Kabul Formları, belirlenen tarihler arasında ilgili komisyon üyesine onaylatılır.

18 Tüm işlemler şahsen yapılmak zorundadır.
Staj Başvurusu İçin Gereken İşlemler Onaylatılan üç adet Staj Kabul Formu içerisinden bir tanesi, ilgili komisyon üyesine, bir tanesi Zeynep Çelik’e nüfus cüzdanı fotokopisi ile, öğrenci tarafından teslim edilir. Staj belgelerini belirtilen süre içerisinde teslim etmeyen öğrencilerin sosyal güvenlik sistemine girişleri yapılamayacağı için stajlarına başlaması söz konusu olamaz. Tüm işlemler şahsen yapılmak zorundadır.

19 PAZARTESİ, ÇARŞAMBA ve CUMA günleri 13.30-17.00 arasında
Staj Başvurusu İçin Gereken İşlemler Yaz Stajı Yaz Okulu Öncesi Dönem İçin ( – ) Lütfen tarihinden önce, PAZARTESİ, ÇARŞAMBA ve CUMA günleri arasında T2 Blok 1. Kat Toplantı Salonu Yanındaki odamıza başvuru yapınız.

20 STAJ ESNASINDA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

21 Kurşun kalem kullanılarak staj defteri doldurulmamalıdır.
Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler Staj defterinin doldurulmasında mavi tükenmez kalem, dolmakalem, pilot kalem vb. kullanılmalı ve yazılar okunaklı olmalıdır. Kurşun kalem kullanılarak staj defteri doldurulmamalıdır. Okunabilir durumda olmayan staj defterleri reddedilecektir. Örnek staj defteri sayfasını bölüm web sayfasında (Staj_Defteri_Nasil_Doldurulmali.pdf) bulabilirsiniz. STAJA BAŞLAMADAN MUTLAKA BU BELGEYİ OKUYUNUZ!!!

22 Yapılan çalışmalar günlük olarak staj defterine işlenmelidir.
Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler Staj defteri doldurulurken işyeri ve işyerinde yapılan faaliyetler hakkında bilgi verilmelidir. Kitap, dergi, makale veya internetten elde edilen bilgiler yazılmamalıdır. Yapılan çalışmalar günlük olarak staj defterine işlenmelidir. Örnek staj defteri iç kapak sayfası ve çalışma takvimini bölüm web sayfasında bulabilirsiniz.

23 Metin içinde fotoğraflara mutlaka atıf yapılacaktır.
Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler Staj yapılan her gün için öğrencinin de içinde bunduğu (Büro stajlarında geçerli değil) en az bir fotoğraf konulmalıdır. Fotoğraflar staj defteri sayfasına renkli çıktı olarak ya da baskı şeklinde alınabilir. Fotoğraflar tek bir cümleyle geçiştirilmeyecektir. Fotoğraf karesinde bulunan imalatlar ayrıntılı ve teknik olarak açıklanacaktır. Fotoğraflar, staj defteri içinde baştan sona “Şekil” olarak numaralandırılacaktır (Şekil 1, Şekil 2...vb.). Metin içinde fotoğraflara mutlaka atıf yapılacaktır.

24 Staj defterleri “el yazısı” ile doldurulmalıdır.
Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler Staj defterleri “el yazısı” ile doldurulmalıdır. Bilgisayarla yazılan defterler kabul edilmemektedir. Staj defterleri spiral formatında ciltlenmeli ve şeffaf ya da karton kapak yapılmalıdır. Aksi durumda olan staj defterleri kesinlikle kabul edilmeyecektir.

25 Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler
Aynı işyerinde staj yapan öğrenciler bu durumu defterlerinde mutlaka belirtmeleri gerekmektedir. Aynı işyerinde staj yapan öğrencilerin, staj defterlerinin aynı olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde, stajları kabul edilmez. Hiçbir surette Pazar günleri ile Resmi Tatil günlerinde staj yapılamaz. Yurt dışında yapılan stajlara ait defterler staj yönergesinde belirtilen esaslara göre İngilizce doldurulabilir.

26 Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler
Staj defterinde doldurulması gereken kısımlar eksiksiz olarak doldurulmalıdır. İç Kapak üzerinde öğrenci adı, soyadı, numarası, staj türü ve staj tarihleri mutlaka belirtilmelidir.

27 Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler
Öğrenci bilgileri, staj türü, işyerinin bilgileri, imzası ve kaşesi mutlaka bulunmalıdır. Staj defterinin her sayfasının işletmedeki staj sorumlusu mühendis veya teknik öğretmen tarafından imzalanmış olması, ilk ve son sayfaların ise onaylı ve mühürlü olması gerekmektedir. Staj defterlerinde doldurulan sayfaların alt ve üst tarafındaki bilgiler (yapılan iş, sayfa no, tarih, imza vb.) mutlaka doldurulmalıdır.

28 Staj Esnasında Yapılması Gereken İşlemler
Stajdaki çizimler teknik resim kurallarına uygun, detaylı ve anlaşılır olarak çizilmelidir. Tüm fotoğraf, şekil, grafik ve çizelgeler numaralandırılmalı, konu anlatımlarında bu numaralara gerekli atıflar ve açıklamalar yapılmalıdır. Staj defterinde ilk gün, staj yerinin genel tanıtımı (işyerinin adı, adresi, bağlı olduğu kuruluşlar, kısa tarihçesi, organizasyon yapısı, çalışma alanları, sektör içindeki yeri, misyonu, vizyonu, iş stratejisi vs.) yapılmalıdır.

29 STAJ SONRASINDA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

30 Staj Sonrasında Yapılması Gereken İşlemler
Staj defterleri, komisyonun belirlediği tarihte, staj komisyonuna imza karşılığı teslim edilir. İşyeri tarafından değerlendirilen staj sicil fişi mühürlü ve imzalı zarfla sunulur ve öğrenci mülakata alınır. Mezun durumda olan öğrenciler, staj defterlerini, staj bitiminde teslim etmeleri durumunda değerlendirmeye alınır. Süresi içinde teslim edilmeyen, eksik hazırlanmış veya onaysız staj defterleri değerlendirmeye alınmaz.

31 STAJ DEFTERİ TESLİMİNDE YAPILMASI GEREKENLER

32 Staj Defteri Tesliminde Yapılması Gerekenler
El yazısı ile mavi tükenmez kalem, dolmakalem, pilot kalem vb. kullanarak yazdığınız staj defterlerinizi imza karşılığında ilgili komisyon üyesine şahsen teslim ediniz. Staj sicil fişini, staj defteriniz ile birlikte staj komisyonuna teslim ediniz. İçerisine, staj sicil fişi ile staj defterinizin tüm sayfalarının fotoğraflarını ve çektiğiniz tüm fotoğraf ve videoları eklediğiniz ve üzerine adınızı, soyadınızı, numaranızı ve staj türünü yazdığınız Staj CD’sini staj defteri teslimi esnasında komisyon üyesine teslim etmeniz gerekmektedir.

33 Staj Defteri Tesliminde Yapılması Gerekenler
Staj defterleri, en geç güz dönemi ikinci haftası sonuna kadar staj komisyonuna imza karşılığı teslim edilmelidir. ( ) Mezun durumda olanlar öğrencilerin stajları, staj defterlerini kayıt döneminden en az 1 hafta önce teslim etmeleri şartı ile değerlendirmeye alınır.

34 STAJ DEFTERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

35 Staj Defterlerinin Değerlendirilmesi
Stajını gerçekleştiren ve staj dokümanlarını belirtilen süreler içerisinde eksiksiz olarak teslim eden öğrencilerin staj defterleri komisyon tarafından mülakat sırasında değerlendirilir. Staj Komisyonu tarafından belirlenen ve ilan edilen tarihlerde staj mülakat sınavları yapılır. Mezun durumda olanlar için staj komisyonu toplanıp değerlendirme yapabilir. Staj komisyonu değerlendirme sonucunda öğrencinin yaptığı stajı, staj defterindeki bilgilere, belgelere ve gerekli hallerde yapılan kontrol ve mülakata göre kabul (20-32 gün), kısmı süre kabul ( gün) veya reddeder.

36 Öğrenci geçersiz sayılan stajını aynı staj türünde yapmak zorundadır.
Staj Defterlerinin Değerlendirilmesi Öğrenci geçersiz sayılan stajını aynı staj türünde yapmak zorundadır. Staj sonuçları, staj değerlendirmesini izleyen 4 hafta içinde web ortamı ve bölüm duyuru panolarında ilan edilir. Bu şekilde yapılan sonuç duyuruları, öğrenciye tebliğ edilmiş sayılır. Staj değerlendirme sonuçlarına itiraz, sonuçların duyurulmasından itibaren bir (1) hafta içinde yazılı olarak ilgili Bölüm Başkanlığına yapılmalıdır. Staj sonuçlarına itirazları kabul edilen öğrencilerin; stajlarının yeniden değerlendirilmesi, staj komisyonu tarafından iki (2) hafta içinde yapılır ve karara bağlanır.

37 Staj Defterlerinin Değerlendirilmesi
Staj defterleri; Bölüm Başkanlığı tarafından, stajın yapıldığı yıldan itibaren dört (4) yıl süreyle bölüm arşivinde muhafaza edilir. Branşı ile ilgili herhangi bir Meslek Yüksek Okulu programından mezun olup DGS veya ÖSYM ile bölüme kabul edilen öğrencilerin belgelendirmeleri şartıyla komisyon tarafından incelenerek stajı kabul veya reddedilir.

38 Staj Defterlerinin Değerlendirilmesi
Birbirine benzeyen, aynı konuları içeren, kopya izlenimi veren ve ders kitaplarındaki bilgilerden oluşan staj raporlarını hazırlayan öğrencilerin stajları, Staj Değerlendirme Formlarına bakılmaksızın tamamen reddedilir. Staj sınavlarını başarıyla tamamlayan öğrencilerin başarı durumları sisteme YETERLİ (YT), başarısız olan öğrencilerin ise YETERSİZ (YZ) olarak girilecektir.

39 STAJ SÜRESİ VE SONRASINDA KARŞILAŞILAN GENEL PROBLEMLER

40 Staj komisyonu üyesine ön başvuru yapmadan staj yapmak,
Staj Süresi ve Sonrasında Karşılaşılan Genel Problemler Staj komisyonu üyesine ön başvuru yapmadan staj yapmak, Ön başvurunun ilgili staj komisyonu üyesi yerine diğer staj komisyonu üyelerine veya diğer öğretim üyelerine başvurulması, Staj komisyonu üyesine yapılan ön başvuruda beyan edilen kurum/firma ile staj sonrasında staj komisyonu üyesine teslim edilen staj evraklarında yer alan kurumun/firmanın farklı olması, Staj süresince yapılacak olan işlemleri şahsen yapmak yerine bir başkasına yaptırmak,

41 Teslim edilecek olan staj evraklarında eksiklik bulunması,
Staj Süresi ve Sonrasında Karşılaşılan Genel Problemler Teslim edilecek olan staj evraklarında eksiklik bulunması, İnternette mevcut olan veya önceki yıllarda yapılan staj defterlerinden kopyalayarak staj defterini doldurmak, Aynı işyerinde staj yapan öğrencilerin staj defterlerinin aynı olması

42 STAJ DERSİNİN ALINMASI

43 Staj Dersinin Alınması
Üniversitemizde yapılan stajlar ders hükmünde olduğundan, öğrencilerin lisans eğitimi süresince yedinci yarıyıldan itibaren istedikleri dönem veya dönemlerde Staj dersini bir defaya mahsus olmak üzere seçmeleri gerekmektedir. Söz konusu dönemde staj dersini seçmeyen öğrencilerin bu durumu staj komisyonuna bildirmesi gerekmektedir.

44 YAZ STAJI İÇİN TARİHLER

45 27 Mayıs- 16 Haziran: Maksimum 12 iş günü staj yapılabilir.
Yaz Stajı İçin Tarihler 27 Mayıs- 16 Haziran: Maksimum 12 iş günü staj yapılabilir. 17 Haziran-9 Ağustos: YAZ OKULU sebebiyle staj yapılamaz (Yaz okulunda ders alacak öğrenciler için geçerlidir). 9 Ağustos- 22 Eylül: Maksimum 32 iş günü staj yapılabilir. Bu tarihler ve belirtilen günler haricinde staj yapılamaz, başvurulamaz ve pazarlık yapılamaz.

46 STAJ KOMİSYONU ÜYELERİ

47 Staj Komisyonu Staj Komisyonu Üyeleri İletişim Staj Türü
İletişim Staj Türü Dr. Öğr. Üyesi Osman KIRTEL Komisyon Başkanı Arş. Gör Ahmet Hamdi SERDAR Arş. Gör. Hasan Gökberk BAYHAN Arş. Gör. Süleyman Adahi ŞAHİN Şantiye Stajı Ofis (Statik Büro) Ulaştırma Hidrolik Geoteknik

48 TEŞEKKÜRLER DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KIRTEL ARŞ. GÖR. AHMET HAMDİ SERDAR
ARŞ. GÖR. HASAN GÖKBERK BAYHAN ARŞ.GÖR. SÜLEYMAN ADAHİ ŞAHİN Sakarya, Türkiye, 24 Nisan 2019


"İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları