Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ambargo Belirli bir malın, iç veya dış ticarette belirli ülke veya bölgelere akışını (alış satışını ) engellemek amacıyla alınan siyasi,iktisadi veya askeri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ambargo Belirli bir malın, iç veya dış ticarette belirli ülke veya bölgelere akışını (alış satışını ) engellemek amacıyla alınan siyasi,iktisadi veya askeri."— Sunum transkripti:

1 Ambargo Belirli bir malın, iç veya dış ticarette belirli ülke veya bölgelere akışını (alış satışını ) engellemek amacıyla alınan siyasi,iktisadi veya askeri önlemlerdir.

2 Geçici İhracat Az veya çok işçilik görmek ,ambalajlanmak veya diğer nedenlerle ,mamul yarı mamul veya hammaddelerin yurtdışına geçici olarak gönderilmesi işlemine denir.

3 Geçici Kabul (İthalat )
Ham, yarı mamul veya mamul maddenin yurtdışından getirtilerek, ülke içinde farklı maddeler katarak veya katmayarak ya da üzerinde katma değerli işlemlerde (işçilik vb.) bulunarak veya bulunmayarak yarı mamul veya mamul madde haline getirilmesi ve yurtdışına çıkarılmasıdır.Bu maddelerin yurt dışına çıkarılmasında ambalaj maddesi olarak kullanılmak ve/veya üzerine monte etme amacıyla yurt dışından getirtilecek eşya da geçici kabul rejiminden yararlanır

4 Söz konusu maddelere gümrük vergilerinden tam veya kısmi muafiyet uygulanarak Türkiye gümrük bölgesinde geçici bir süre kalması sağlanır.Diğer bir ifade ile; Serbest Dolaşıma girmemiş eşyanın ithal vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın ,Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hükümlerin uygulandığı rejimdir.

5 ATA Karnesi Malların gümrük vergisi ödenmeden veya teminat yatırılmadan geçici olarak ithaline izin veren ; ya da ülke dışına malların tanıtımı maksadıyla gümrük vergisine tabi olmadan gönderilebilmesi için düzenlenen belgedir. TOBB’ nin tanımına göre , Birleşmiş Milletler Gümrük İşbirliği Konseyi tarafından geçici kabulde karşılaşılan güçlükleri gidermek ve yeknesak bir uygulama sağlamak amacıyla yürürlüğe girmiştir

6 ATA kısaltması, "geçici kabul" anlamına gelen Fransızca "Admission Temporaire" ve İngilizce "Temporary Admission" kelimelerinin kısaltmasından (ilk harflerinin birleşmesinden) meydana gelmiştir. Ata karnesini; İşadamları,satıcılar, Ticari fuarlarda ürün teşhir etmek isteyenler, Film ve konser organizatörleri , Mühendisler , spor takımları , büyük -küçük firmalar , Yanında numune taşıyan satış elemanları , profesyonel ekipmanlarla seyahat eden kimseler en büyük kullanıcı grubudur.

7 ATA KARNESİ NASIL ALINIR
Her hangi bir kişi veya kuruluşun ATA karnesi kullanabilmesi için önceden kabulü gerekmemektedir. ATA karnesi kullanmak isteyen her kişi veya kuruluş, yurtdışına götürülecek eşyanın niteliği, varsa markası ve numaraları, ağırlığı, adeti ve değerini gösteren bir çeki listesini eklediği dilekçesi ile birlikte, karne dağıtımı konusunda yetkili Odalardan birisine müracaat ederek, ATA karnesi ile taşınacak eşya için gereken uygun bir teminatı Odaya vermesi halinde, kendisine ATA karnesi verilebilecektir.

8 Teminatlar: ATA karnelerine karşılık teminat olarak;
1.)Nakit (Türk Lirası veya Döviz.) 2.)Banka Teminat Mektubu(Türk Lirası veya Döviz olabilir. Teminat mektubunun konusuna "ATA Karnesi Kapsamı Eşya" ibaresinin konulması zorunludur.) 3.)Devlet Tahvili (Kar Payı Pulu ile birlikte) 4.)Hazine Bonosu (Kar Payı Pulu ile birlikte) kabul edilir. Teminat döviz bazında verildiği takdirde, karne kapsamı eşyanın toplam değeri kadar alınır. Teminat TL. olarak verildiği takdirde karne kapsamı eşyanın toplam değerinin %50 fazlası oranında alınacaktır

9 ATA KARNESİNİN ÖZELLİKLERİ
Uluslararası ATA Sistemi, gümrük makamları, kişiler, kuruluş ve teşekküller gibi geçici ithalat işlemlerini gerçekleştiren taraflara yarar sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. • Uluslararası teminat altında bulunan bir ATA karnesi ile gelen tüm eşya için ithalat işlemi sırasında, ne gümrüklerce ne de ithalatçı tarafından başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur. • Basit ve karne hamili tarafından kolaylıkla tanzim edilebilen ATA karneleri gümrüklerce de kolaylıkla kontrol edilebilir. Tüm bu faktörler, ATA karnesi ile gelen eşyanın gerek ithalatında, gerekse yeniden ihracında gümrüklerden geçiş süresinin kısaltılmasına yardım eder. • Sistem ATA karnesi hamillerine, ATA karnesinin geçerlilik süresi içinde olmak kaydıyla ( bu süre karnenin düzenlendiği tarihten itibaren bir yıldır), bir ATA karnesi ile birden fazla akit taraf ülkesine birden fazla geçici ithalat yapma olanağı sunar.

10 Dış Açık Bir ülkenin dış dünya giderlerinin gelirlerinden büyük olması durumudur. Dış açık ülkenin resmi rezervlerinin azalması ya da dış borçların artmasıyla sonuçlanır Dış Denge Bir ülkenin dış dünya gelirlerinin dış dünya giderlerine eşit olmasıdır Dış Fazla Bir ülkenin dış dünya gelirlerinin giderlerinden büyük olması durumudur.

11 Dış Ticaret Hadleri Bir ülkenin ithal ve ihraç ettiği malların fiyatlarındaki değişmeler dolayısıyla, dış ticaretten sağladığı kazançları ya da uğradığı zararları ölçmeye yarayan araçtır. Ticaret hadleri yükselen bir ülke dış ticaretten kazanç sağlıyor, ticaret hadleri bozulan veya düşen bir ülke ise zarara uğruyor demektir. En basit tanımıyla ticaret hadleri ihracat fiyatlarının ithalat fiyatlarına oranıdır.

12 Dış Ticaret Politikası
Devletin dış ticarete müdahele konusunda izlediği politikaları ifade eder. Diğer bir ifade ile hükümetin ithalat ve ihracatı sınırlandırmak, özendirmek veya bu işlemlerin yapılış biçimlerini düzenlemek için aldığı önlemlerin bütünüdür.

13 İthal İkamesi Yurt dışından ithal edilen malın yurt içinde üretimi yoluyla kalkınmayı hedefleyen bir sanayileşme politikasıdır.

14 Otarşi Bir ülkenin kendi kendine yetmesi, herhangi bir nedenle dış ülkelere ihtiyaç duymamasıdır.

15 Elleçleme (Handling) Gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, karıştırılması ..vb işlemleri ifade eder.

16 Eşyanın çıkış ülkesini ifade eder Mahrecine İade (Return to Origin)
Mahreç (Country of Departure) Eşyanın çıkış ülkesini ifade eder Mahrecine İade (Return to Origin) İthal edilmek için gümrüğe gelmiş ancak henüz rejim beyanında bulunulmamış mallar üzerinde yapılan inceleme sonucunda sipariş koşullarına uymayanların ve bozuk çıkanların ödenmesi gereken gümrük vergileri tahakkuk ettirilmeden ve ödenmeden tekrar geldiği ülkeye iade edilmesi işlemidir.

17 Bilateralizm Uluslar arası ticarette bir ülkenin diğerine karşılıklı olarak bazı ödünler vermesi, ancak bu ödünlerin başka ülkelere tanınmaması durumudur. İki yanlı ticaret anlaşması da denilir. İki ülkenin birbirine karşılıklı olarak verdiği ödünler genellikle, ithalatta düşük gümrük tarifesi uygulanması veya kota sınırlarının geniş tutulması şeklinde olabilir.

18 DIŞ TİCARETTE KULLANILAN BELGELER

19 İthalat ve ihracat işlemlerinin bir süreç içerisinde yapılabilmesi ancak çeşitli aşamalarda düzenlenecek belgeler ile mümkün olabilmektedir. Dış ticarette vesaik konusu üzerinde özel dikkat ve hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur.Çünkü vesaik genel olarak ihracat işlemlerinde malın gümrükten çıkışını ,ithalatta ise gümrükten girişini sağlayan yegane araçtır.

20 Dış ticaret işlemlerinde vesaik ürünü temsil eden belgeler olarak kabul edildiği için ürünün kendisi kadar önemlidir. Vesaikin düzenlenmesinde yapılacak hatalar ,malın ihraç gümrüğünden çıkarılamaması ,ithal işlemlerinin yapılamaması ,ihraç bedelinin ihracatçıya ödenememesi gibi önemli sorunlar yaratabilir.

21 Belgelerin Önemi Belgeler düzenlenmediğinde ihracat gerçekleşmez
Alıcı malları gümrüğünden çekemez Alıcı bankası ödeme yapamaz İşlemin yapıldığı ispat edilemez Malların kontrolü ve dağıtımı yapılamaz Taşıma Şirketi ihraç konusu malları teslim etmez

22 Belgeler eksik veya yanlış düzenlendiğinde ihracatçının yaşayabileceği olumsuzluklar:
İhracat bedelinin geç tahsil edilmesinden dolayı ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle gecikme faizi yüklenimi İhracatta kullanılan belgelerin yanlış veya eksik doldurulması nedeniyle ortaya çıkan sorunları çözmek için harcanan para ve zaman kaybı (telefon faturaları, yeniden düzenlenen belgelerin kurye ile gönderilmesi, bankanın yeniden yapılan işlem için komisyon alması gibi zararların oluşması) En önemlisi ise ihracatçı ile müşteri arasındaki ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesidir. Eksik veya hatalı belgeler nedeniyle yaşanılan sıkıntılar ve gecikmelerden dolayı ihracatçı ile ithalatçı arasındaki ilişki bozulabilir.

23 Belgelerin firma adına imza yetkisi olan kişilerce doldurulması, firmaya ait standart formlarda yer alan bilgilerin doğruluğu ve işi yapan kişinin dikkatli ve özenli olması da önem taşımaktadır. Uluslar arası ticarette kullanılan belgelerin standartlaşması, basitleştirilmesi ve bunun da ötesinde bilişim teknolojilerinin sağladığı olanaklarla elektronik ortamlarda zaman ve yer kısıtlılığını aşarak daha da hızlı gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütünün öncülük ettiği bu çalışmalar uzun vadede kişilerden kaynaklanan hataları en aza indirecek ve otomasyonu sağlayacaktır.

24 Dış ticarette kullanılan belgeler 4 başlıkta belirtilebilir :
1)TİCARİ BELGELER 2)SEVK BELGELERİ 3)SİGORTA BELGELERİ 4)DIŞ TİCARETTE KULLANILAN DİĞER BELGELER

25   TİCARİ BELGELER Dış ticarete konu olan mal veya hizmet alım-satım işleminin temelini teşkil eden faturalardır.Dış ticaret işlemlerinde normal ticari faturaların yanında farklı isimler altında başka türden isimlendirilmiş ve farklı işlev ve özelliklere sahip faturalar da kullanılır. İthalat-İhracat işlemlerinde fatura ibaresi ile karşımıza çıkacak 4 ayrı belge bulunmaktadır :

26 1)PROFORMA FATURA (PROFORMA İNVOİCE )
İhracatçı firmanın bir teklif niteliğinde ithalatçı firmaya göndermiş olduğu ,hiçbir ticari niteliği olmayan ,ihracatçının ürününün özelliklerini ithalatçıya bildirmesine yarayan belgedir. Tasarımı ve görünümü itibariyle normal ticari faturadan farklı değildir. “teklif mektubu” olarak değerlendirilebilir. Ticari kayıt ,gümrükleme ,muhasebe .işlemi gibi resmi işlemler yapılması söz konusu değildir.

27 Proforma faturalar ithalatçı tarafından akreditif açılması aşamasında kullanılır.İthalatçı ihracatçının kendisine göndermiş olduğu proforma faturayı akreditifi açacak olan amir bankaya ibraz ederek küşat mektubunun hazırlanmasını sağlar. Proforma faturadaki teklifi (koşulları) alıcının uygun bularak kabul etmesi halinde taraflar arasında bir sözleşme hazırlanabilir.

28 Proforma faturada bulunması gereken bilgiler :
İhracatçı bilgileri, İthalatçı bilgileri Fatura tarihi Malın cinsi, birim fiyatı, Gönderen firma kaşesi ve yetkili imzaları, Teslim şekli

29 Proforma fatura üzerindeki fiyat kesin değildir
Proforma fatura üzerindeki fiyat kesin değildir. Çünkü bu faturalar üzerindeki fiyatlar teklif niteliğindedir. İthalatçı ihracatçı tarafından kendisine gönderilen proforma fatura üzerindeki şartları beğenmemişse, fatura üzerindeki bu unsurların değiştirilmesini isteyebilir. Bu nedenle ihracatçı ile ithalatçı arasında dış ticaret sözleşmesi yapılana kadar fiyat değişebilir.

30 TİCARİ FATURA (COMMERCİAL İNVOİCE )
İthalat ve ihracat işlemlerine konu olan malın satış sözleşmesi çerçevesinde nihai satış işlemi gerçekleştirildikten sonra ihracatçı tarafından düzenlenen belgedir. Dış ticaret işlemlerinde asıl olan belge ticari faturadır. Akreditif işlemlerinde ticari faturaların mutlaka akreditif şartlarına göre düzenlenmesi gerekir.

31 Ticari faturada bulunması gereken bilgiler :
İhracat faturasında katma değer vergisi tutarı yer almaz. İthalatçıya ilişkin bilgiler, İhracatçıya ilişkin bilgiler, kaşe ve imza, Maliye Bakanlığı onayı, fatura numarası, tarihi, Malın cinsi, birim fiyatı ve tutarı, Teslim bilgileri Banka bilgileri Menşei, Konteynır bilgileri, bürüt ve net ağırlığı vb. bilgiler yer alı

32 Dış ticarette düzenlenen ticari faturaların yurtiçi faturalardan en önemli farkı dış ticaret sürecinde düzenlenen faturalarda KDV’ye yer verilmemesidir. KDV bir ülkenin iç vergi mevzuatı gereği bir vergi olup, ülkeden ülkeye transferi ve ödenmesi söz konusu değildir. İhracatçılar iç piyasada satın aldıkları mallar için KDV ödemekte, ancak malı ihraç ederken bu vergiyi faturaya dahil etmemektedirler. İthalatçı malın ithalatı sırasında kendi ülkesinin iç mevzuatları gereğince zaten KDV ödemektedir. Eğer malın ihracat fiyatı içinde KDV yer alsaydı ithalatçı iki kere vergi öder, yani çifte vergilendirme durumu ortaya çıkardı. İhracatçılar fiili ihracattan sonra ihraç ettiği mallar için yurtiçinde ödediği KDV’nin iadesi veya o dönemde ödeyeceği vergilerden indirilmesi için talepte bulunmaktadırlar.

33 KONSOLOSLUK FATURASI (CONCULATE İNVOİCE )
Bazı ülkelerin ithalat mevzuatları (Genelde Ortadoğu ve Güney Amerika Ülkeleri) ihracatçı tarafından hazırlanan Kesin Satış Faturasının (Ticari Fatura ) ihracatçının ülkesindeki kendi ticari ataşelikleri tarafından da onaylanmasını isterler.Bu tür faturalara Konsolosluk Faturası denir. Ateşe : Ülke dışındaki elçiliklerde kendi uzmanlık alanına göre raporlar hazırlayıp temsilcilik yapan ,diplomatik misyona bağlı teknik uzman. Bu fatura ile malın menşei ve ihraç ülkesi belgelenir. Malın ihraç fiyatının cari piyasa fiyatına uygunluğu da ithal ülkesi konsolosluğu tarafından kontrol edilmiş olmaktadır.

34 Konsolosluk faturaları ithalatçı ülke mevzuatına göre :
1)Fiyat kontrolü 2)Malın gerçekten ihracatçı ülkeden gelip gelmediğinin incelenmesi 3)İthalatçı ve ihracatçının anlaşarak ülke dışına döviz kaçırmalarının önlenmesi Gibi nedenlerle gümrük formalitelerinin yerine getirilmesi için ihracatçıdan talep edilen belgelerdendir.

35 Konsolosluk faturası uygulamada iki şekilde ortaya çıkmaktadır:
Birinci uygulama ihracatçının ithalatçı ülkenin konsolosluğuyla temasa geçerek ticari faturayı onaylatması şeklinde olup bu faturaya tasdikli fatura denilmektedir. Cezayir, Fas, Tunus, İran , Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan gibi ülkeler ticari faturanın kendi konsolosluklarına tasdik ettirilmesini istemektedir. İkinci uygulama şekli olarak ise, konsolosluk faturaları ithalatçı ülke konsolosluğundan boş formlar halinde alınıp doldurularak konsolosluğa onaylatılmaktadır.

36 Ülkelerin konsolosluk faturası istemelerindeki temel amaç, ithal ettikleri malların kendi konsoloslukları tarafından denetimini sağlamaktır. Böylece bir yandan malın ihraç fiyatının cari piyasa fiyatlarına uygunluğu ithalatçı ülkenin konsolosluğu tarafından kontrol edilirken, diğer yandan ithalatçının ihracatçı ile anlaşarak ülke dışına döviz kaçırmasına engel olunmakta, malın ithalatı sırasında gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesini sağlamaktır. Ayrıca ülkelerin konsolosluk faturası istemelerinde, bürokrasiyi arttırarak kendilerine mal satmak isteyen ihracatçıları caydırma düşüncesi de vardır.

37 NAVLUN FATURASI (FREİGHT İNVOİCE )
Satış sözleşmesinde navlun bedelinin ihracatçı tarafından ödenmesi şartı yer alıyorsa konşimentoya “navlun peşin ödenmiştir” ibaresinin yazılması gerekmektedir. Konşimentoda bu ibarenin bulunmaması ve konşimentodan navlunun ödendiğine dair bir anlam çıkarılamaması halinde ek bir belge olarak ödenen navlunu gösterir faturanın ilgili mercilere ibrazı gerekebilir.Bu amaçla düzenlenen faturaya navlun faturası denir. Diğer bir ifadeyle ihracatçının navlun bedelini ödediğine dair taşıyıcıya düzenleterek ithalatçıya gönderdiği faturaya denir.


"Ambargo Belirli bir malın, iç veya dış ticarette belirli ülke veya bölgelere akışını (alış satışını ) engellemek amacıyla alınan siyasi,iktisadi veya askeri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları